שלח – תש”פ

From:
Date: Sun, Jun 14, 2020 at 2:46 AM
‪Subject: Fwd: שלח לך, מביא אתכם, תורה אחת יהיה לכם, ועשו להם‬
To:

 

ערב שבת שלום
פרשת שלח

 

הערב 1 — עדיין בגולה (בתפוצות) מפגרים בשבוע אחרי הקריאה בתורה בישראל, אבל גם
 
הערה 2- – השבת אני מסיים שבע שנות לימוד וכתיבה גל פרשת השבוע, אז אי חושב שאקח לי איזה פסק זמן להרהורים, על מה שעשיתי ומה שאעשה. כנראה שבשבוע שבועיים הקרובים אשלח רק מראי מקומות – קישורים לגליונות קודמים, ואולי איזה פסוק או שניים בשביל הנשמה ולאחר מכן אנוח לי קמעא.
 
חושבני ש”קצת קיימתי” את “שלח לחמך ….” ואין לחם אלא תורה. ואכן פרשתנו אף היא מאופיינת ב “שלח לך…”
 
ערב שבת שלום (שנית)
                   שבת פרשת –  וַיְדַבֵּ֥ר יְהֹוָ֖ה אֶל-מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר:  שְׁלַח-לְךָ֣ אֲנָשִׁ֗ים וְיָתֻ֨רוּ֙ אֶת-אֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן  
 
שוב קטע שמתחיל בדיבור מה’ אל משה והוא אינו מצווה מתרי”ג המצוות, אלא הנחייה – ציווי למשה שהגיע הזמן להתכונן לקראת הכניסה לארץ כנען. יש להניח שלא משה המנהיג ולא בני ישראל שעד לפני כשנה היו עבדים במצריים, יודעים משהו (פרט להבטחות “יפות”) מה מצפה להם. בארץ כנען.רק יודעים ש”הכנעני אז בארץ”. וההכנה הטובה ביותר היא ללמוד משהו על הארץ ותושביה, בעזרת ריגול. ואם נזכור מלימודים בשנים קודמות, אז משה שולח מרגלים פעם שנייה מרגלים לרגל את חשבון, ויהושע שולח מרגלים לראות מה קורה ביריחו. אלא שכאן הסיפור נגמר בעונש. 
(וכרגיל אפשר לשאול – ושאלנו בגליון קודם, האם ה’ ידע מה יקרה והעונש של בני ישראל נגזר עם הבריאה בערב שבת בין השמשות יחד עם פי האתון????) 
 
ושוב ה’ מדבר אל… .. כבר התרגלנו לסגנון הזה לאורך חומש ויקרא  וגם לפני. שה’ או א-להים מדבר עם האדם מאז הבריאה, רק שלא תמיד ברציפות, עד למשה רבנו בן ה – 80 שאז ה’ מדבר הרבה אבל בקטעים. 
 
אז כבר אמרנו שיש בתורה 157 קטעים שמתחילים במשפט הפתיחה “וידבר ה’ אל…” יש להניח שהייתה הפסקה (פסק זמן) כלשהי בין דיבור לדיבור.  כמו כן בהרבה מקומות גם יש קשר בין קטע אחד למשנהו, אלא שבהרבה מקומות כל קטע הוא נושא בפני עצמו.
 
בנוסף – לפי המסורה, יש בתורה  290 פרשיות פתוחות, ו – 329 פרשיות פתוחות. כלומר שבנוסף לחלוקה לפרשות, יש חלוקה – מסורתית ל-619 פרשיות או קטעים. להמחשה בצילום להלן  של עמוד בספר התורה מתוך
 
 
image.png
 
יש בעמוד —
1 – פ – שורה אחת פתוחה
8 – ס – 8 שורות עם מרווח קטן בין קטע לקטע
 
או דוגמה מפרשתנו
 
פרק טו – מתוך
 
 

ונסלח לכל עדת בני ישראל ולגר הגר בתוכם
 כי לכל העם בשגגה                                   ואם
נפש אחת תחטא בשגגה והקריבה עז בת שנתה
לחטאת  וכפר הכהן על הנפש השגגת בחטאה
בשגגה לפני יהוה לכפר עליו ונסלח לו  האזרח
בבני ישראל ולגר הגר בתוכם תורה אחת יהיה
לכם לעשה בשגגה  והנפש אשר תעשה ביד
רמה מן האזרח ומן הגר את יהוה הוא מגדף
 ונכרתה הנפש ההוא מקרב עמה  כי דבר יהוה
 בזה ואת מצותו הפר הכרת תכרת הנפש ההוא
 עונה בה
  ויהיו בני ישראל במדבר וימצאו איש מקשש
 עצים ביום השבת  ויקריבו אתו המצאים אתו
 מקשש עצים אל משה ואל אהרן ואל כל העדה
  ויניחו אתו במשמר כי לא פרש מה יעשה
 לו                                 ויאמר יהוה אל משה
 מות יומת האיש רגום אתו באבנים כל העדה
מחוץ למחנה  ויציאו אתו כל העדה אל מחוץ
 למחנה וירגמו אתו באבנים וימת כאשר צוה
יהוה את משה
  ויאמר יהוה אל משה לאמר  דבר אל בני
ישראל ואמרת אלהם ועשו להם ציצת על כנפי
בגדיהם לדרתם ונתנו על ציצת הכנף פתיל
תכלת  והיה לכם לציצת וראיתם אתו וזכרתם
 את כל מצות יהוה ועשיתם אתם ולא תתרו
 אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זנים
אחריהם  למען תזכרו ועשיתם את כל מצותי
 והייתם קדשים לאלהיכם  אני יהוה אלהיכם
 אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם
 לאלהים אני יהוה אלהיכם
  יש לנו (לא בכתיבה המסורתית בספר התורה) 2 קטעים סתומים – עם רווח קטן בין קטע לקטע ו 3 קטעים פתוחים – עם רווח עד סוף  השורה
 
 ברוב החומשים  מסומנים סופי הקטעים ב – “ס” = סתום או “פ” – פתוח., (אלא שבמרבית החומשים אין את הרווחיםף הן סתומים והן פתוחים בין הקטעים) וזה נראה כמו להלן מתוך—
 
 
{כו} וְנִסְלַ֗ח לְכָל-עֲדַת֙ בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל וְלַגֵּ֖ר הַגָּ֣ר בְּתוֹכָ֑ם כִּ֥י לְכָל-הָעָ֖ם בִּשְׁגָגָֽה: (ס) {כז}  שביעי  וְאִם-נֶ֥פֶשׁ אַחַ֖ת תֶּֽחֱטָ֣א בִשְׁגָגָ֑ה וְהִקְרִ֛יבָה עֵ֥ז בַּת-שְׁנָתָ֖הּ לְחַטָּֽאת: {כח} וְכִפֶּ֣ר הַכֹּהֵ֗ן עַל-הַנֶּ֧פֶשׁ הַשֹּׁגֶ֛גֶת בְּחֶטְאָ֥ה בִשְׁגָגָ֖ה לִפְנֵ֣י יְהֹוָ֑ה לְכַפֵּ֥ר עָלָ֖יו וְנִסְלַ֥ח לֽוֹ: {כט} הָֽאֶזְרָח֙ בִּבְנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל וְלַגֵּ֖ר הַגָּ֣ר בְּתוֹכָ֑ם תּוֹרָ֤ה אַחַת֙ יִֽהְיֶ֣ה לָכֶ֔ם לָֽעֹשֶׂ֖ה בִּשְׁגָגָֽה: {ל} וְהַנֶּ֜פֶשׁ אֲשֶֽׁר-תַּעֲשֶׂ֣ה | בְּיָ֣ד רָמָ֗ה מִן-הָֽאֶזְרָח֙ וּמִן-הַגֵּ֔ר אֶת-יְהֹוָ֖ה הוּא מְגַדֵּ֑ף וְנִכְרְתָ֛ה הַנֶּ֥פֶשׁ הַהִ֖וא מִקֶּ֥רֶב עַמָּֽהּ: {לא} כִּ֤י דְבַר-יְהֹוָה֙ בָּזָ֔ה וְאֶת-מִצְוָת֖וֹ הֵפַ֑ר הִכָּרֵ֧ת | תִּכָּרֵ֛ת הַנֶּ֥פֶשׁ הַהִ֖וא עֲוֹנָ֥ה בָֽהּ: (פ) {לב} וַיִּֽהְי֥וּ בְנֵֽי-יִשְׂרָאֵ֖ל בַּמִּדְבָּ֑ר וַֽיִּמְצְא֗וּ אִ֛ישׁ מְקֹשֵׁ֥שׁ עֵצִ֖ים בְּי֥וֹם הַשַּׁבָּֽת: {לג} וַיַּקְרִ֣יבוּ אֹת֔וֹ הַמֹּֽצְאִ֥ים אֹת֖וֹ מְקֹשֵׁ֣שׁ עֵצִ֑ים אֶל-מֹשֶׁה֙ וְאֶֽל-אַהֲרֹ֔ן וְאֶ֖ל כָּל-הָֽעֵדָֽה: {לד} וַיַּנִּ֥יחוּ אֹת֖וֹ בַּמִּשְׁמָ֑ר כִּ֚י לֹ֣א פֹרַ֔שׁ מַה-יֵּֽעָשֶׂ֖ה לֽוֹ: (ס) {לה} וַיֹּ֤אמֶר יְהֹוָה֙ אֶל-מֹשֶׁ֔ה מ֥וֹת יוּמַ֖ת הָאִ֑ישׁ רָג֨וֹם אֹת֤וֹ בָֽאֲבָנִים֙ כָּל-הָ֣עֵדָ֔ה מִח֖וּץ לַֽמַּחֲנֶֽה: {לו} וַיֹּצִ֨יאוּ אֹת֜וֹ כָּל-הָֽעֵדָ֗ה אֶל-מִחוּץ֙ לַֽמַּחֲנֶ֔ה וַיִּרְגְּמ֥וּ אֹת֛וֹ בָּֽאֲבָנִ֖ים וַיָּמֹ֑ת כַּֽאֲשֶׁ֛ר צִוָּ֥ה יְהֹוָ֖ה אֶת-מֹשֶֽׁה: (פ) {לז}  מפטיר  וַיֹּ֥אמֶר יְהֹוָ֖ה אֶל-מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר: {לח} דַּבֵּ֞ר אֶל-בְּנֵ֤י יִשְׂרָאֵל֙ וְאָֽמַרְתָּ֣ אֲלֵהֶ֔ם וְעָשׂ֨וּ לָהֶ֥ם צִיצִ֛ת עַל-כַּנְפֵ֥י בִגְדֵיהֶ֖ם לְדֹֽרֹתָ֑ם וְנָֽתְנ֛וּ עַל-צִיצִ֥ת הַכָּנָ֖ף פְּתִ֥יל תְּכֵֽלֶת: {לט} וְהָיָ֣ה לָכֶם֘ לְצִיצִת֒ וּרְאִיתֶ֣ם אֹת֗וֹ וּזְכַרְתֶּם֙ אֶת-כָּל-מִצְוֹ֣ת יְהֹוָ֔ה וַֽעֲשִׂיתֶ֖ם אֹתָ֑ם וְלֹֽא-תָת֜וּרוּ אַֽחֲרֵ֤י לְבַבְכֶם֙ וְאַֽחֲרֵ֣י עֵֽינֵיכֶ֔ם אֲשֶׁר-אַתֶּ֥ם זֹנִ֖ים אַֽחֲרֵיהֶֽם: {מ} לְמַ֣עַן תִּזְכְּר֔וּ וַֽעֲשִׂיתֶ֖ם אֶת-כָּל-מִצְוֹתָ֑י וִֽהְיִיתֶ֥ם קְדֹשִׁ֖ים לֵֽאלֹהֵיכֶֽם: {מא} אֲנִ֞י יְהֹוָ֣ה אֱלֹֽהֵיכֶ֗ם אֲשֶׁ֨ר הוֹצֵ֤אתִי אֶתְכֶם֙ מֵאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם לִֽהְי֥וֹת לָכֶ֖ם לֵֽאלֹהִ֑ים אֲנִ֖י יְהֹוָ֥ה אֱלֹֽהֵיכֶֽם: (פפפ)  
 
הנושא מעניין (אותי לפחות) אבל לא שייך לפרשתנו, אולי פעם בע”ה אשב ואלמד את משמעות  חלוקת התורה לקטעיה. 
אז בינתיים לענייננו השבועי.
 
 
 
והנה הפרשה שלנו מתחילה אחרי סוף פרק יג’ – סוף  פרשת בהעלותך —
 
וְאַחַ֛ר נָֽסְע֥וּ הָעָ֖ם מֵֽחֲצֵ֑רוֹת וַֽיַּחֲנ֖וּ בְּמִדְבַּ֥ר פָּארָֽן:(פפפ)
 
ב “וידבר ה’ אל משה…” הרעיון לשליחת מרגלים  (בשלב זה של כתיבת ספר התורה – והוא ישתנה – לפי סיפורי התורה בעוד כ – 38 שנה – פרשת ואתחנן) בא מה’ כמו הרבה קטעים אחרים בתורה שבהם ה’ או א-להים מדבר.  כך שמעניין לספור כמה פעמים בתורה ה’ מדבר ואז מתחיל משהו חדש. 
 
במבט מעל על מבנה ספר התורה מעניין לראות איך התורה מתחלקת לחלקיה – לקטעים השונים לפי החלוקה ל פרשיות סומות ופתוחות.
 
מחומש בראשית עד אמצע פרשת שמות בספר שמות יש לנו רצף כרונולוגי (פחות או יותר) די זורם ודי אחיד במבנהו
 
מהתגלות ה’ למשה עד סוף חומש במדבר יש לנו בקירוב כ – 200קטעים עם  פתיחות של  “וידבר/ויאמר ה’ אל…”
 
חומש דברים-  נאום משה לפני מותו הוא ,מעין “רצף” שחלוקת הקטעים בו משתמשת  ברובה- החל מפרשות ראה במילת פתיחה כי X ” או “וכי Y…” (כאשר X ו – Y  הם  פעלים,  ואז “כי” במשמעות כ – כאשר”) – למשל “כי תצא” או “כי תבוא” למה בקטעים אלה לא מופיע “ו דבר ה’ אלי…” כמו בפרשות קודמות בחומש???
האם ככה הכתיב ה’ למשה את התורה? – קטעים קטעים? האם ככה חשב עורך התורה כאשר הוא אסף קטעים שונים וחיברם כמין פסיפס?
 
הנושא מעניין (אותי לפחות) אבל לא שייך לפרשתנו, אולי פעם בע”ה אשב ואלמד את משמעות  חלוקת התורה לקטעיה. 
אז בינתיים לענייננו השבועי.
 
לפני שבוע סיימנו את הקריאה על רכילות אהרן ומריים על אחיהם משה והעונש שרק היא קיבלה, ו – 4 הפסוקים האחרונים היו
 
וַיִּצְעַ֣ק מֹשֶׁ֔ה אֶל-יְהֹוָ֖ה לֵאמֹ֑ר אֵ֕ל נָ֛א רְפָ֥א נָ֖א לָֽהּ:
 וַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜ה אֶל-מֹשֶׁ֗ה וְאָבִ֨יהָ֙ יָרֹ֤ק יָרַק֙ בְּפָנֶ֔יהָ הֲלֹ֥א תִכָּלֵ֖ם שִׁבְעַ֣ת יָמִ֑ים תִּסָּגֵ֞ר שִׁבְעַ֤ת יָמִים֙ מִח֣וּץ לַֽמַּחֲנֶ֔ה וְאַחַ֖ר תֵּֽאָסֵֽף: 
 וַתִּסָּגֵ֥ר מִרְיָ֛ם מִח֥וּץ לַֽמַּחֲנֶ֖ה שִׁבְעַ֣ת יָמִ֑ים וְהָעָם֙ לֹ֣א נָסַ֔ע עַד-הֵֽאָסֵ֖ף מִרְיָֽם
 וְאַחַ֛ר נָֽסְע֥וּ הָעָ֖ם מֵֽחֲצֵ֑רוֹת וַֽיַּחֲנ֖וּ בְּמִדְבַּ֥ר פָּארָֽן:  
 
 
והשבוע – כנראה במדבר פארן יש לנו סיפור חדש – “רכילות” המרגלים והעונש שהיא הביאה
 
ואולי זה הקשר בין סוף פרשת בהעלותך” לתחילת פרשת “שלח”. רכילות היא בעצם “גילוי” אמת. אלא שיש כאלה  או יש מצבים שלא מרכלים עליהם ואולי מוטב לומר רק חצי אמת במקום את כולה, ואכן יש בתורה ציווי 
 
לֹא־תֵלֵ֤ךְ רָכִיל֙ בְּעַמֶּ֔יךָ ... 
 
אבל קודם כל –
 עיונים קודמים
 
פרשת שלח – תשע”ד
 
 
 
פרשת שלח – תשע”ה
 
 

על” סדר/אי סדר בעריכה,  ארץ אוכלת יושביה… וימותו במגפה, ה’ ארך אפיים, כי תבואו… ועשיתם עולה או זבח, מלחם… ראשית עריסותיכם, וכי תשגו… ועשו כל העדה פר, דרור פויר ומיכל…)

תשע”ו

http://toratami.com/?p=590

 (על”  החטא ועונשו או הפיל וחור המחט, שלח לך אנשים ויתורו, ויהס כלב את העם, ה’ ארך אפיים, קצת גיאוגרפיה ובוטניקה, העמלקי והכנעני, וכי תשגו ולא תעשו, לכל העם בשגגה)

פרשת שלח לך – תשע”ז     http://toratami.com/?p=790

 (על : מיקום ותיארוך, כי תבואו,  שלח לך … ויתורו, השוואה עם הנאמר בחומש דברים, ציצית … ולא תתורו, ניתוח אירוע המרגלים = התרים, ויעפילו לעלות אל ראש ההר,,, וירד העמלקי והכנעני, כי תבואו ועשיתם, דבר אל בני ישראל, בבואכם אל הארץ…. והיה באכלכם, מנחות נסכים, חלה…, , מקושש עצים וציצית)

פרשת שלח – תשע”ח
http://toratami.com/?p=1000

(על: סיפור המרגלים, ושם אחימן ששי…. וחברון נבנתה לפני..,)

פרשת שלח – תשע”ט

 
(על: תכניות א-להים, שליחת המרגלים,   הושע = יהושע, קרבן שגגה, מצוות שתלוייות בארץ, ניתוח אפיקורסי – עונש מקושש עצים)
 
  
  אז לרענון -נושאי הפרשה לפי פסוקים נבחרים  
 
סיפור המרגלים – חלק א’ – הבחירה
שְׁלַח-לְךָ֣ אֲנָשִׁ֗ים וְיָתֻ֨רוּ֙ אֶת-אֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן אֲשֶׁר-אֲנִ֥י נֹתֵ֖ן לִבְנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל אִ֣ישׁ אֶחָד֩ אִ֨ישׁ אֶחָ֜ד לְמַטֵּ֤ה אֲבֹתָיו֙ תִּשְׁלָ֔חוּ כֹּ֖ל נָשִׂ֥יא בָהֶֽם:  
סיפור המרגלים, חלק ב’ – התפקיד
 וַיֹּ֣אמֶר אֲלֵהֶ֗ם עֲל֥וּ זֶה֙ בַּנֶּ֔גֶב וַֽעֲלִיתֶ֖ם אֶת-הָהָֽר: {יח} וּרְאִיתֶ֥ם אֶת-הָאָ֖רֶץ מַה-הִ֑וא   
 
סיפור המרגלים חלק ג’ – 2 נגד 10
 וַיַּ֧הַס כָּלֵ֛ב אֶת-הָעָ֖ם אֶל-מֹשֶׁ֑ה וַיֹּ֗אמֶר עָלֹ֤ה נַֽעֲלֶה֙… כִּֽי-יָכ֥וֹל נוּכַ֖ל לָֽהּ: {לא} וְהָ֨אֲנָשִׁ֜ים אֲשֶׁר-עָל֤וּ עִמּוֹ֙ אָֽמְר֔וּ לֹ֥א נוּכַ֖ל לַֽעֲל֣וֹת .. וַיֹּצִ֜יאוּ דִּבַּ֤ת הָאָ֨רֶץ֙ אֲשֶׁ֣ר תָּר֣וּ אֹתָ֔הּ… הָאָ֡רֶץ אֲשֶׁר֩ עָבַ֨רְנוּ בָ֜הּ לָת֣וּר אֹתָ֗הּ אֶ֣רֶץ אֹכֶ֤לֶת יֽוֹשְׁבֶ֨יהָ֙ הִ֔וא 
 
  סיפור המרגלים – חלק ד’ –  משא ומתן בין ה’ ומשה
 וַיֹּ֤אמֶר יְהֹוָה֙ אֶל-מֹשֶׁ֔ה עַד-אָ֥נָה יְנַֽאֲצֻ֖נִי הָעָ֣ם הַזֶּ֑ה וְעַד-אָ֨נָה֙ לֹֽא-יַאֲמִ֣ינוּ בִ֔י .. אַכֶּ֥נּוּ בַדֶּ֖בֶר וְאֽוֹרִשֶׁ֑נּוּ וְאֶֽעֱשֶׂה֙ אֹֽתְךָ֔ לְגוֹי-גָּ֥דוֹל וְעָצ֖וּם מִמֶּֽנּוּ: וַיֹּ֥אמֶר מֹשֶׁ֖ה אֶל-יְהֹוָ֑ה.. סְלַֽח-נָ֗א לַֽעֲוֹ֛ן הָעָ֥ם הַזֶּ֖ה… וַיֹּ֣אמֶר יְהֹוָ֔ה סָלַ֖חְתִּי כִּדְבָרֶֽךָ:  
 
  סיפור המרגלים  – חלק ה’ – העונש הסופי
וַיְדַבֵּ֣ר יְהֹוָ֔ה אֶל-מֹשֶׁ֥ה וְאֶֽל-אַהֲרֹ֖ן לֵאמֹֽר: אֱמֹ֣ר אֲלֵהֶ֗ם… בַּמִּדְבָּ֣ר הַ֠זֶּ֠ה יִפְּל֨וּ פִגְרֵיכֶ֜ם… וּ֠בְנֵיכֶ֠ם יִֽהְי֨וּ רֹעִ֤ים בַּמִּדְבָּר֙ אַרְבָּעִ֣ים שָׁנָ֔ה.
 
סיפור המרגלים – חלק ו’ – תגובה ומפלה
וַיַּשְׁכִּ֣מוּ בַבֹּ֔קֶר וַיַּֽעֲל֥וּ אֶל-רֹאשׁ-הָהָ֖ר- וַיֵּ֤רֶד הָעֲמָֽלֵקִי֙ וְהַֽכְּנַעֲנִ֔י הַיֹּשֵׁ֖ב בָּהָ֣ר הַה֑וּא וַיַּכּ֥וּם וַֽיַּכְּת֖וּם עַד-הַֽחָרְמָֽה: (פ)  
 
קורבנות רשות
 כִּ֣י תָבֹ֗אוּ אֶל-אֶ֨רֶץ֙ מוֹשְׁבֹ֣תֵיכֶ֔ם … וַֽעֲשִׂיתֶ֨ם אִשֶּׁ֤ה לַֽיהֹוָה֙ עֹלָ֣ה אוֹ-זֶ֔בַח לְפַלֵּא-נֶ֨דֶר֙ אוֹ בִנְדָבָ֔ה א֖וֹ בְּמֹֽעֲדֵיכֶ֑ם לַֽעֲשׂ֞וֹת רֵ֤יחַ נִיחֹ֨חַ֙ לַֽיהֹוָ֔ה מִן-הַבָּקָ֖ר א֥וֹ מִן-הַצֹּֽאן: 
 
הפרשת חלה
בְּבֹֽאֲכֶם֙ אֶל-הָאָ֔רֶץ…וְהָיָ֕ה בַּֽאֲכָלְכֶ֖ם מִלֶּ֣חֶם הָאָ֑רֶץ תָּרִ֥ימוּ תְרוּמָ֖ה.. מֵֽרֵאשִׁית֙ עֲרִסֹ֣תֵיכֶ֔ם 
 
קורבן שגגה  ציבורי
וְכִ֣י תִשְׁגּ֔וּ וְלֹ֣א תַֽעֲשׂ֔וּ אֵ֥ת כָּל-הַמִּצְוֹ֖ת הָאֵ֑לֶּה.. אִ֣ם מֵֽעֵינֵ֣י הָֽעֵדָה֘ נֶֽעֶשְׂתָ֣ה לִשְׁגָגָה֒ וְעָשׂ֣וּ כָל-הָֽעֵדָ֡ה פַּ֣ר בֶּן-בָּקָר֩ אֶחָ֨ד לְעֹלָ֜ה 
 
קורבן שגגה – יחיד
וְאִם-נֶ֥פֶשׁ אַחַ֖ת תֶּֽחֱטָ֣א בִשְׁגָגָ֑ה 
 
מקושש עצים
וַֽיִּמְצְא֗וּ אִ֛ישׁ מְקֹשֵׁ֥שׁ עֵצִ֖ים בְּי֥וֹם הַשַּׁבָּֽת:…. וַיִּרְגְּמ֥וּ אֹת֛וֹ בָּֽאֲבָנִ֖ים וַיָּמֹ֑ת
 
מצוות ציצית
וְעָשׂ֨וּ לָהֶ֥ם צִיצִ֛ת  
 
יש לנו בפרשה – כשני פרקים עם סיפור עלילתי גדול , בן 6 חלקים.- המרגלים, שליחותם, דיווחם, “עונש” לציבור וכו’, ועוד שישה קטעים שונים, שהקשר ביניהם לא ברור ולא נראה לעין, אם כי חז”לינו מצאו (כמובן, “קשר” ענייני), למשל מה עניין מצוות ציצית למקושש העצים המסכן.
 
נושאים ופסוקים לעיון נוסף
 
סיפור המרגלים
 
סיפור יפה במינו, יש רצון טוב, יש ביצוע נהדר יש דיווח (פחות או יותר נכון) יש תגובות קהל, יש רצון לעונש חמור ויש סוף של עונש “חינוכי”.
 
וַיְדַבֵּ֥ר יְהֹוָ֖ה אֶל-מֹשֶׁ֥ה לֵּאמֹֽר:  שְׁלַח-לְךָ֣ אֲנָשִׁ֗ים וְיָתֻ֨רוּ֙ אֶת-אֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן …
וַיֹּ֣אמְר֔וּ בָּ֕אנוּ אֶל-הָאָ֖רֶץ אֲשֶׁ֣ר שְׁלַחְתָּ֑נוּ וְ֠גַ֠ם זָבַ֨ת חָלָ֥ב וּדְבַ֛שׁ הִ֖וא וְזֶה-פִּרְיָֽהּ: 
 אֶ֚פֶס כִּֽי-עַ֣ז הָעָ֔ם הַיֹּשֵׁ֖ב בָּאָ֑רֶץ וְהֶֽעָרִ֗ים בְּצֻ֤רוֹת גְּדֹלֹת֙ מְאֹ֔ד
 וַיַּ֧הַס כָּלֵ֛ב אֶת-הָעָ֖ם אֶל-מֹשֶׁ֑ה וַיֹּ֗אמֶר עָלֹ֤ה נַֽעֲלֶה֙ וְיָרַ֣שְׁנוּ אֹתָ֔הּ 
 וְהָ֨אֲנָשִׁ֜ים אֲשֶׁר-עָל֤וּ עִמּוֹ֙ אָֽמְר֔וּ לֹ֥א נוּכַ֖ל לַֽעֲל֣וֹת אֶל-הָעָ֑ם כִּֽי-חָזָ֥ק ה֖וּא  ….
וַתִּשָּׂא֙ כָּל-הָ֣עֵדָ֔ה וַֽיִּתְּנ֖וּ אֶת-קוֹלָ֑ם וַיִּבְכּ֥וּ הָעָ֖ם בַּלַּ֥יְלָה הַהֽוּא: 
וַיִּלֹּ֨נוּ֙ …. כֹּ֖ל בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל וַיֹּֽאמְר֨וּ … כָּל-הָֽעֵדָ֗ה לוּ-מַ֨תְנוּ֙ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם
וַיֹּֽאמְר֖וּ אִ֣ישׁ אֶל-אָחִ֑יו נִתְּנָ֥ה רֹ֖אשׁ וְנָשׁ֥וּבָה מִצְרָֽיְמָה:
 וִֽיהוֹשֻׁ֣עַ בִּן-נ֗וּן וְכָלֵב֙ בֶּן-יְפֻנֶּ֔ה מִן-הַתָּרִ֖ים אֶת-הָאָ֑רֶץ קָֽרְע֖וּ בִּגְדֵיהֶֽם: 
 וַיֹּ֣אמְר֔וּ אֶל-כָּל-עֲדַ֥ת בְּנֵֽי-יִשְׂרָאֵ֖ל לֵאמֹ֑ר הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֨ר עָבַ֤רְנוּ בָהּ֙ לָת֣וּר אֹתָ֔הּ טוֹבָ֥ה הָאָ֖רֶץ מְאֹ֥ד מְאֹֽד:
  (וההמשך ידוע ומפורט בפרשה.)
והרי בסופו של עניין, הם – 10 המרגלים אמרו את האמת. כי גם אחרי ביצוע העונש – 40 שנות נדודים במדבר, לקח לבני ישראל כ – 300 שנה – עד ימי דוד המלך – להתבסס בארץ כנען. כך שכל ההבטחות של משה, כלב , יהושע, ואף הבטחות ה’ על הצרעה הלוחמת,  וכו’, כלל לא התגשמו.
אז מה אנחנו לומדים מכל זה? תמיהתני
 
ובכלל, מה עזרו לבני ישראל 40 שנות בנדודים במדבר. ראשית היו שם כל הקשישים בני ה – 60 ומעלה שרובם היו ילידי מצריים.. מדוע היה על בני ישראל לעבור כ – 200 – 300 שנה של סבל בתקופת השופטים??? ומלחמות שאול עם דוד?
האם גם שבט לוי התלונן?
והאם העם התחנך בעקבות העונש? מה עםאירועי קורח ובעל פעור וכו’ 
 
למעוניינים/ות בניתוח הלכתי, ניתן לעיין ב –
 
(לא אצטט) 
 
והרחבה על עונש המרגלים שנאמר
 
 וַיָּמֻ֨תוּ֙ הָֽאֲנָשִׁ֔ים מֽוֹצִאֵ֥י דִבַּת-הָאָ֖רֶץ רָעָ֑ה בַּמַּגֵּפָ֖ה לִפְנֵ֥י יְהֹוָֽה:  
 
מעניין לעיין בניתוח המיתה של האנשים, ב –
 
 
(לא אצטט) 
ומתוך ניתוח (מסורתי) מורחב אחר שאף מנסה לפתור את הסתירה בין הסיפור בפרשתינו לסיפור השונה בפרשת דברים, ב –
 
….ןם

1,2 תשובה לסתירה ראשונה ושנייה בנושא המשלח ומי היו המשולחים

משה רבנו התכוון בעצת הקב ” ה לשלוח את הנשיאים המוכרים החדורים באמונה בקב ” ה , על מנת שיבצעו את משימתם .בניגוד לצפוי בני ישראל ניגשים אל משה וטוענים שמשימת ריגול הארץ הינה משימה צבאית , ולמשימה מעין זה אין לשלוח את הנשיאים , אלא ” אנשי צבא מקצועיים “.

משה ראה בהתערבותם של בני ישראל במהלך פן חיובי . הוא האמין שבני ישראל הטמיעו את הרעיון של עולם המעשה בעולם האמונה .

תשובה לסתירה שלישית בנושא המשימה

משה רבנו התכוון על שתי משימות

* האחת צבאית ” החזק הוא הרפה “, ” הבמחנים אם במבצרים “,

* המשימה השניה היה התרשמות מהארץ ” השמנה הוא אם רזה ” היש בה עץ אם אין “.

אבל בני ישראל ניגשים אל משה ודורשים ממנו שבמשימת ריגול יש לבדוק רק את נושא הצבאי ואכן משה מקבל את דרישתם ולכן בשובם מתארים על ” החומות ” ” ואנשים ענקים “.

חטאם של המרגלים

בתום משימתם של המרגלים הם מדווחים לפי הכתוב ” וילכו ויבאו אל משה ואהרון ואל כל עדת בני ישראל “.

למעשה בכל דיווח ראשוני צריך למסור את המידע למנהיג .במקרה שלנו דיווחו לשולחיהם הישירים שהרי הם נשלחו ביזמת בני ישראל .

דיווחם היה צבאית לחלוטין : חומות , ואנשים ענקים . כאן עמדו הם במשימתם .

אולם את הניסים שקרו להם בדרך תירגמו  לארץ אוכלת יושביה “.וזה נבע מחוסר אמונה בה ‘. )ע”כ)

ועוד ניתוח מלא, ניתן ב –

http://www.daat.ac.il/he-il/tanach/iyunim/tora/bamidbar/maamarim/eisenberg-shlah.htm  

(לא אצטט. מומלץ למי שרוצה לרדת לעומקו של עניין)
 
ועוד קצת על
 
  שְׁלַח-לְךָ֣ אֲנָשִׁ֗ים וְיָתֻ֨רוּ֙ 
וַיִּשְׁלַ֨ח אֹתָ֥ם מֹשֶׁ֛ה ….כֻּלָּ֣ם אֲנָשִׁ֔ים רָאשֵׁ֥י בְנֵֽי-יִשְׂרָאֵ֖ל הֵֽמָּה  
מתוך
 
 
….
  השאלה הראשונה היא על חומרת העונש: אם במקרה היו המרגלים תרים את הארץ 50 יום אז העונש היה 50 שנה במדבר?

מפרשים רבים מנסים להסביר במה חטאו המרגלים והרמב”ן (יג ב) מנסח זאת כך: “מה פשעם ומה חטאתם כשאמרו לו אפס כי עז העם והערים בצורות גדולות – וכי על מנת שיעידו לו שקר שלח אותם?”

שמא תאמרו שהפליגו בתאורים? הרי גם משה מפליג בחוזק העם בכנען (דברים ט א-ב): “שְׁמַע יִשְׂרָאֵל אַתָּה עֹבֵר הַיּוֹם אֶת הַיַּרְדֵּן לָבֹא לָרֶשֶׁת גּוֹיִם גְּדֹלִים וַעֲצֻמִים מִמֶּךָּ עָרִים גְּדֹלֹת וּבְצֻרֹת בַּשָּׁמָיִם. עַם גָּדוֹל וָרָם בְּנֵי עֲנָקִים”. אולי תאמרו שהם הוסיפו (יג לב) “אֶרֶץ אֹכֶלֶת יוֹשְׁבֶיהָ הִוא” – אבל הרי כבר על דבריהם הראשונים החל כלב לריב עמהם…..

שאלה נוספת: למה פתיחת הפרשה כל כך חגיגית? למה האנשים הנשלחים הינם נשיאים, “רָאשֵׁי בְנֵי יִשְׂרָאֵל הֵמָּה” (יג ג) ולא גיבורי חיל אנשי צבא? זה כאילו ששליחת המרגלים איננו מעשה צבאי אלא חלק מאיזה טקס. כאשר יהושע שולח שני מרגלים נאמר (יהושע ב א) “וַיִּשְׁלַח … שְׁנַיִם אֲנָשִׁים מְרַגְּלִים חֶרֶשׁ”, ואילו כאן שולחים 12 נשיאים בקול גדול. בנוסף מהו הממצא המודיעיני החשוב שהם צריכים להביא? מפות? רשימת מקורות מים? “וְהִתְחַזַּקְתֶּם וּלְקַחְתֶּם מִפְּרִי הָאָרֶץ” (יג כ). כנראה שיש לנו חוסר הבנה של הפרשיה הזו….

הרבה מפרשים מבחינים בין “לתור את הארץ” לבין “לרגל” או “לחפור”. השרש “לתור” מופיע בסיפורנו 12 פעמים, ורק 3 פעמים מחוץ לסיפורנו. בעברית של היום “לתור” מתקשר לתיירים ואין לו קשר לריגול. עולה חדש שיגיע תחילה כתייר, מגיע על מנת לבדוק את השטח, למצוא עבודה או לבחור היכן לגור….

(ע”כ. מומלץ)

וקצת מודרניזציה, מתוך

https://judaism.walla.co.il/item/2862895  

אני זוכר שכילד, מאד התרעמתי ולא הבנתי את אלוהים. שלחתם את המרגלים להביא מודיעין. הם נסעו, הסתכלו, עשו עבודה יסודית ומספרים את האמת. ואז מענישים אותם? מה קורה פה? מה רציתם מהם? שישקרו ולא ימסרו את האמת? העמים בכנען אכן חזקים. למה מענישים את המרגלים?

הבעיה היא כמובן בפרשנות ולא במידע. המידע הוא גולמי ועשרת המרגלים מנתחים את המידע ואומרים” ל?א נו?כ?ל, ל?ע?לו?ת א?ל-ה?ע?ם: כ??י-ח?ז?ק הו?א, מ?מ??נ?ו?.”ואילו המיעוט כלב בן יפונה ויהושע בן נון מפרשים אותם נתונים, עליהם אין ויכוח, באופן הפוך: “ו?י??ה?ס כ??ל?ב א?ת-ה?ע?ם, א?ל-מ?ש??ה; ו?י??אמ?ר, ע?ל?ה נ?ע?ל?ה ו?י?ר?ש??נו? א?ת?ה?–כ??י-י?כו?ל נו?כ?ל, ל?ה?.”הבעייה כאן שגם בעניין הזה, רוב המרגלים צודקים. הפעם לא בתיאור המדויק של עוצמת הכנענים אלא במצב היכולת והמוטיבציה של העם. הפחד וחוסר הבשלות של עם העבדים מדבר בגרונם וה’ או משה מבינים שלא מדובר כאן בפלמ”ח ולא בסיירת גולני ושלעלות לארץ עכשיו, משמעות הדבר הוא תבוסה.

היום ברורה לי ההמתנה ודחיית הכניסה לכנען ב-40 שנה. העם פשוט לא מוכן. אבל שוב לא ברור העונש של המרגלים. הם אומרים מה שראו ומשקפים את רוחו ופחדיו של העם. אז למה הם נענשים?

בערב יום הכרזת המדינה, ה-14 במאי 1948, הייתה ישיבה חשובה של מועצת העם בראשות בן גוריון. הדיון עסק בשאלה – מכריזים על מדינה או דוחים את ההחלטה? משה שרת חזר מארה”ב והביא מסר חד משמעי משר החוץ האמריקאי – “אל תכריזו”, יגאל ידין, ראש המפקדה הארצית של ההגנה, מסר דו”ח תמציתי ואמר שהסיכויים הם “פיפטי – פיפטי”. בראיון טלוויזיוני, שנים אחר כך, הוא אמר כי המצב היה גרוע הרבה יותר אבל הוא לא רצה להפחיד את גולדה. בשעה גורלית זו התנהלה הצבעה. התוצאה הייתה על חוד של קול : שישה בעד וארבעה נגד. מספיק שנציג אחד נוסף היה מתנגד ומן הסתם, לא הייתי כותב עכשיו פרשת שבוע בעברית במדינת ישראל.

איננו יודעים מי היו המתנגדים. בן גוריון לא הוציא אותם להורג והם הפכו מאוחר יותר לשרים בממשלת ישראל החדשה. דמוקרטיה היא לא עסק פשוט או קל. לפעמים מצליחים ולעיתים מפסידים. יש גם נבחרי ציבור לא ראויים. יש גם שחיתות לעיתים. אבל ברגעים קשים, היא מוכיחה את עצמה. וכמו שאמר פעם חכם אחד, זו היא צורת המשטר הכי פחות גרועה. וכשאין אלוהים בסביבה ואין קול מן השמיים – נאמין כולנו בדמוקרטיה. אם כן, זו צורת המשטר האנושית ביותר, הגרועה פחות והטובה לנו הישראלים. (ע”כ).

אין סוף למדרשים והסברים וניתוחים שניתנו לסיפור המרגלים. מה החשיבות של כל הסיפור? – ברור ששבטי בני ישראל במקורם היו שבטים נודדים!!! וכבר נאמר שהמספר 40 בתורה הוא מספר סמלי ולא משהו מדוייק. 

אלא מסתבר ששוב יש נושא למחקרים נוספים ולהיום מספיק מה שיש לנו ואפסיק לדון על חטא התרים ו/או מרגלים

וְיַ֤יִן לַנֶּ֨סֶךְ֙ רְבִיעִ֣ית הַהִ֔ין תַּֽעֲשֶׂ֥ה עַל-הָֽעֹלָ֖ה אוֹ לַזָּ֑בַח לַכֶּ֖בֶשׂ הָֽאֶחָֽד: 

 א֤וֹ לָאַ֨יִל֙ תַּֽעֲשֶׂ֣ה מִנְחָ֔ה סֹ֖לֶת שְׁנֵ֣י עֶשְׂרֹנִ֑ים בְּלוּלָ֥ה בַשֶּׁ֖מֶן שְׁלִשִׁ֥ית הַהִֽין: 

 וְיַ֥יִן לַנֶּ֖סֶךְ שְׁלִשִׁ֣ית הַהִ֑ין תַּקְרִ֥יב

 וְכִֽי-תַעֲשֶׂ֥ה בֶן-בָּקָ֖ר עֹלָ֣ה אוֹ-זָ֑בַח 

וְהִקְרִ֤יב עַל-בֶּן-הַבָּקָר֙ מִנְחָ֔ה סֹ֖לֶת שְׁלֹשָׁ֣ה עֶשְׂרֹנִ֑ים בָּל֥וּל בַּשֶּׁ֖מֶן חֲצִ֥י הַהִֽין: 

וְיַ֛יִן תַּקְרִ֥יב לַנֶּ֖סֶךְ חֲצִ֣י הַהִ֑ין … כָּ֣כָה יֵֽעָשֶׂ֗ה לַשּׁוֹר֙ הָֽאֶחָ֔ד א֖וֹ לָאַ֣יִל הָֽאֶחָ֑ד אֽוֹ-לַשֶּׂ֥ה בַכְּבָשִׂ֖ים א֥וֹ בָֽעִזִּֽים: 

 כַּמִּסְפָּ֖ר אֲשֶׁ֣ר תַּֽעֲשׂ֑וּ כָּ֛כָה תַּֽעֲשׂ֥וּ לָֽאֶחָ֖ד כְּמִסְפָּרָֽם:  

אני קורא את הקטע שוב ושוב ולא מבין כל כך, רבע, שליש, שני עשרונים שלושה עשרונים. עד כדי כך  – דיוק תפריט הקורבנות? אולי טוב שאני לא כהן

אז למעוניינים/ות בנושא, כמה קטעים מתוך –

http://kodesh.snunit.k12.il/i/8502.htm 

….

 היין והסולת שמביאין עם הקרבן–הן הנקראין נסכים, והסולת לבדה נקראת מנחת נסכים.  ומנחת נסכים אינה טעונה לא תנופה, ולא הגשה, ולא לבונה–אבל טעונה מלח; וכולה נשרפת על מזבח החיצון.  והיין יתנסך על המזבח, ואין נותנין אותו על האש; אלא מגביה ידו, ויוצק על היסוד, והוא יורד לשיתין….


ד
  כמה הוא שיעור הנסכים:  נסכי כבש או כבשה–עישרון סולת בלול ברביעית ההין שמן, ויין לנסך רביעית ההין.  וכן נסכי העז–בין קטן בין גדול, בין זכר בין נקבה; או נסכי רחל, אף על פי שהיא גדולה.

ה  אבל נסכי איל–הן שני עשרונים סולת בלול בשלישית ההין שמן, ויין לנסך שלישית ההין; ונסכי הפר או העגל, בין זכרים בין נקבות–שלושה עשרונים סולת בלול בחצי ההין שמן, ויין לנסך חצי ההין.  [ה] אלו הן הנסכים–בין לעולה בין לשלמים, כשיעור הזה לכל אחד ואחד:  שנאמר “כמספר, אשר תעשו–ככה תעשו לאחד, כמספרם” (במדבר טו,יב).

ו  אין מוסיפין על השיעורין האלו, ואין גורעין מהן; ואם הוסיף או גרע כל שהוא, פסל…(ע”כ)

נושא מוזר אבל זה מה שהיה במקדש. בינתיים עברו כ – 2,000 שנה. אולי הגיע הזמן????

וְכִ֣י תִשְׁגּ֔וּ וְלֹ֣א תַֽעֲשׂ֔וּ אֵ֥ת כָּל-הַמִּצְוֹ֖ת הָאֵ֑לֶּה … 

וְהָיָ֗ה אִ֣ם מֵֽעֵינֵ֣י הָֽעֵדָה֘ נֶֽעֶשְׂתָ֣ה לִשְׁגָגָה֒  

השימוש בשורש  ש.ג.ג מופיע בקטע – 8 פעמים ב 9 הפסוקים, ומייד אחרי 2 הקטעים של שגגת ציבור ושגגת יחיד מופיע הסיפור על

וַֽיִּמְצְא֗וּ אִ֛ישׁ מְקֹשֵׁ֥שׁ עֵצִ֖ים  

  מה היא שגגה, והאם מקושש העצים חטא בשוגג או במזיד? האם בכלל התרו בו?

מתוך ויקיפדיה ב –

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%95%D7%92%D7%92 

….  שוגג הוא כינוי לאדם שעבר על אחת ממצוות לא תעשה אך לא ידע שבמעשה שעושה, עובר על עבירה – או משום שלא ידע שמעשה זה אסור, כגון שלא ידע שכתיבה אסורה בשבת, או משום שלא ידע שזמן זה הוא הזמן האסור, כגון שלא ידע שהיום שבת.

עונשו של העובר אל איסור בשוגג, קל יותר מאדם שעבר על העבירה ב’מזיד‘ – בכוונה, וחמור יותר מהעובר באונס….

אדם שידע שהיום שבת אך לא ידע את הדין האסור, יש מהאחרונים[3] שכתבו שדינו כמזיד (מפני ששגגת תלמוד עולה זדון), אולם אחרים[4] סבורים שגם מקרה כזה נידון כשוגג.  (ע”כ)

ומתוך

https://www.tzohar.org.il/?p=2001  

“”וכי תשגו ולא תעשו את כל המצוות האלה אשר דבר ה’ אל משה…”

רבים מן הפרשנים התלבטו בהבנת פרשה משונה זו שכן כיצד ניתן לעבור על כל המצוות כולן ועוד בשגגה? גם אם נאמר כי מדובר בקרבן המובא על שגגת הקהל, הרי התורה בפרשת ויקרא כבר לימדה אותנו כי קיים קרבן אחר לשגגה מעין זו והוא פר העלם דבר של ציבור, אשר הקרבן בפרשתנו שונה ממנו בשני מובנים: ראשית, בפרשתנו הקרבן איננו רק קרבן חטאת אלא קרבן המורכב מפר לעולה ושעיר לחטאת. שנית, שגגת הקהל בספר ויקרא הינה על עבירה ספציפית “ועשו אחת מכל מצוות ה’ אשר לא תיעשנה” ואילו פרשתנו מדברת בשגגה בכל המצוות כולן “ולא תעשו את כל המצוות האלה”.

הגמרא במסכת הוריות (ח.) מבארת כי ההבדל נעוץ בסוג העבירה: בעוד שבפרשת ויקרא השגגה הייתה בעבירה “רגילה”, בפרשתנו מדובר בשגגה בעבודה זרה השקולה כנגד כל התורה כולה. ההסבר אולי פותר את השאלה, אולם עדיין אין זה פשט הכתובים המדברים במפורש על שגגה בכל התורה ממש ולא בדבר השקול כנגד כל התורה. זאת ועוד: אין בפרשנות זו בכדי להסביר מדוע על עבירה שכזו כאשר היא נעשית ע”י ציבור לא די בחטאת אלא נדרש מהציבור להביא בנוסף לחטאת גם קרבן עולה.

הרמב”ן מבאר כי פרשתנו מדברת על תופעה השונה בתכלית מכל העבירות שבכל התורה כולה, ולכן נקבעה כפרשה בפני עצמה. בכל התורה כולה מדובר על טעות כזו או אחרת שעושה האדם המאמין או הקהל המאמין. זהו גם ההקשר לפר העלם דבר של ציבור המובא בעקבות מצב שבו הטעה בית הדין את הציבור ביחס לאחת מן העבירות. פרשתנו, לעומת זאת, עוסקת בטעות שטעה עם ישראל ביחס לעצם האמונה בתורה ומצוותיה שהובילה לעזיבת התורה כולה, ובלשונו של הרמב”ן: “כגון שיחשבו שעבר זמן התורה ולא הייתה לדורות עולם”. אם נפשט את הדברים נאמר כי לדעת הרמב”ן התורה מדברת על מצב בו עם ישראל ככללו יודע על קיומה של השבת ואף על האיסורים הנהוגים בה, ואעפ”כ רובו ככולו מתעלם מכך. תופעה זו המוכרת לכולנו מהחיים אינה מכונה על ידי הרמב”ן כפירה אלא “שגגה” וכל זאת משום שהיא נובעת היא ממשוגה- מטעות בתפיסתו האמונית של עם ישראל את התורה והמצוות….(ע”כ מומלץ)

ומתוך

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A9%D7%A9  

בהתאם לפרשנות הפשט, על פי סדר ההשתלשלות המקראית, המעשה של המקושש, אירע בדור השני של המדבר, כלומר אחרי חטא המרגלים. אך המדרש, בהסתמכו על הכלל כי אין מוקדם ומאוחר בתורה, סבר אחרת באשר לסדר הזמנים וההתרחשויות.

לדעת המדרש המקרה עם המקושש אירע בשבת השנייה, שלאחר הסיפור של לקיטת המן בשבת. המדרש סבר כך כדי להמחיש את מאמרו של רבי יוחנן בשם רשב”י: “אלמלי ישראל משמרים שתי שבתות כהלכתן מיד נגאלים…”[7], ואת הסיבה לדחיית הגאולה, תלה המדרש בעובדה שישראל חיללו שתי שבתות ברציפות.

הספרי זוטא מציין תאריך מדויק – בשנה הראשונה לצאת ישראל ממצרים, בעשרים ואחד לחדש השני…

הגמרא מביאה מחלוקת תנאים בדבר זהותו של המקושש[3].

בספר הזוהר כתוב כי העצים שקושש המקושש היו מעץ החיים ומעץ הדעת טוב ורע[8]. כוונת הזוהר אינה שהמקושש באמת הגיע לגן עדן השמור על ידי מלאכים וקושש שם עצים, אלא קיים דיון עם עצמו, איזה עץ משני העצים הללו, גדול וחשוב מחברו: עץ החיים שמשמעותו כל החיים הם קודש לאלוהים, ללא הכרעה עצמית, או עץ הדעת שמשמעותו שלאדם יש יכולת אבחנה בין טוב לרע.

 
 
image.png
 
לפי אמונה נוצרית צפון-אירופית הדמות המטושטשת שניתן להבחין בה בעת ירח מלא היא דמותו של המקושש, שנגזר עליו לקושש עצים על הירח לנצח  (ע”כ. מומלץ) 
 
ובמיוחד לאפיקורסים/יות, מעניין לקרא סיםור של דוד פרישמו ב –
 
מומלץ (לקריאה למי שרוצה)
 
וקצת מתוך עיון/דיון מעמיק בנושא וגם השוואה עם סיפור ה”נוקב” ב –
 
…. 

חז”ל דורשים שמציאתו של המקושש לא הייתה מקרית:

“וימצאו איש מקושש עצים” – מגיד שמינה משה שומרים ומצאו אותו מקושש. “ויקריבו אותו המוצאים אותו מקושש עצים” עוד למה נאמר, והלא כבר נאמר “וימצאו איש”, ומה ת”ל “ויקריבו אותו המוצאים אותו”? מגיד שהתרו בו מעין מלאכתו.[14]  ספרי במדבר פיסקא קיג

חז”ל מוסיפים ואומרים שאותם שומרים לא רק המתינו לתפוס את העוברים על צו ה’ ולהעמידם לדין, ניסו למנוע ממנו לעבור העבירה והיתרו בו. כלומר, אותם שומרים, שכפי שאמרנו הם שלוחי העדה ומייצגי כל העם, מתוך אחריותם ההדדית יוזמים שמירה ציבורית לחזק את העם ולמנוע כישלונות של היחיד….

 ייתכן שסיפור המקושש בא ללמד סנגוריה על עדת ישראל שלמדה את הלקח מפרשת המרגלים והמעפילים. אחריות “כל העדה” בפרשת המקושש, באה אם כן כתיקון ל”עדה הרעה” שבפרשת המרגלים.

משום כך ראוי הוא הסיפור להיות מוזכר בתוך רצף של מצוות, לומר  שעיקרו של הסיפור הוא המעבר ממרידה בה’ מתוך שיקול דעת אנושי, לקבלת עול מצוות ועשיית רצון ה’. (ע”כ. מומלץ)

והארכתי (כרגיל) אבל אני בע”ה אקח (כאמור בהערה בראש בגליון) קצת פסק זמן ואשתדל לעיין במה שקשקשתי, לתקן ואולי אף לשפר, ואולי גם לחקור יותר לעומק שעיתותי הפנויות – אם יהיו כאלה, ושאזכה להמשיך בלימוד.

רק נראה לי שלימוד התורה הוא לימוד שאים לו סוף ואולי אני רק נגעתי באפס קצהו, וגם זו לטובה ותודה לבורא העולם שזיכני לקיים 7 שנת לימוד רצופות,  ברוך אתה ה’…, אמן

שבת שלום 

שבוע טוב

להת

 

Leave a Reply