From:
Date: Sat, Sep 22, 2018 at 8:09 PM
Subject: האזינו השמים….שאל אביך….ירכיבהו….ישתו יין
To:
Date: Sat, Sep 22, 2018 at 8:09 PM
Subject: האזינו השמים….שאל אביך….ירכיבהו….ישתו יין
To:
לכל קוראיי ובני משפחותיהם ולכל עם ישראל – חג סוכות שמח
עיונים קודמים
פרשת האזינו – תשע”ד
http://toratami.com/?page_id=
האזינו – תשע”ה
(על מבנה הפרשה, חלקי הפרשה, בחירת ישראל, מספר בני ישראל, כנויים ועונשים, משה ויהושע)
האזינו – תשע”ו
(על ויניקהו דבש… בהנחל עליון, בנים לא אמון, הרנינו גויים,עלה אל הר העברים)
האזינו – תשע”ז
(על: וידבר משה את כל דברי השירה, הם קנאוני בלא אל, כי אש קדחה באפי…, ואין א-להים עמדי אי אמית ואחיה, ראה את ארץ כנען אשר אני נותן)
פרשת האזינו – תשע”ח
(על: מי כתב ומתי, מבנה השירה,האזינו ותרי”ג מצוות, דור עקש ופתלתל, ימצאהו בארץ מדבר… כנשר יעיר קנו, ומות בהר… והאסף אל עמיך)
פסוקים מההפטרה
עָלָ֤ה עָשָׁן֙ בְּאַפּ֔וֹ וְאֵ֥שׁ מִפִּ֖יו תֹּאכֵ֑ל גֶּחָלִ֖ים בָּעֲר֥וּ מִמֶּֽנּוּ׃
יִשְׁלַ֥ח מִמָּר֖וֹם יִקָּחֵ֑נִי יַֽמְשֵׁ֖נִי מִמַּ֥יִם רַבִּֽים׃
חידון השבוע
1. באלה פסוקים השירה פונה ישירות לעם ישראל
2.מה הוא הפסוק האיום ביותר בשירה?
3. מה הוא הפסוק הקשה ביותר להבנה?
הקדמה כללית
תורה שבכתב
בעוד שבוע ומשהו, אנחנו מסיימים את הסבב השנתי הנוכחי של קריאת ספר התורה בחלקים, כל שבוע וחלקו. אז קוראים, מעיינים פה ושם בפרשנות זו או אחרת, מנסים להבין וכו’, אבל לעיתים צצות המחשבות– מי כתב , מתי ולמה נכתב הספר? ספר התורה על חמשת חלקיו פתאום ישנו. המסורת ידועה לכל מי שהתחנך על ברכי הדת היהודית. והדברים כתובים בפירוש ואפילו מצוטטים להלן. אבלזה לא מסביר למה יש לנו את סיפורי חומש בראשית או במדבר. ואני אף אעז ואטען שאם הייתה אפשרות לערוך מחדש את התורה היו העורכים משמיטים לא מעט חלקים או פסוקים שיצרו ועדיין יוצרים הרמת גבה לתימהון או פשוט לא ברורים – מה בעצם רצה הכתוב?, ודוגמה אחת היא מצוות בן סורר ומורה, שאם זכרוני אינו מטעני, חז”ל צמצמו את והקטינו את האפשרות שאירוע כזה יקרה עד שהיה מי שאמר שאף פעם לא היה אירוע של בן סורר ומורה. אז למה הוא נכתב? ברור – כדי ללמוד ולקבל שכר על הלימוד. תשובה שאומרת (לי) – תשתוק ואל תשאל שאילות. אז האפיקורס עלוע לשאול – אם מצוות בן סורר ומורה נכתבה “סתם – כך” אז למה לא נאמר כך על :לא תבשל גדי בחלב אימו”. א-להים או משה רבנו כותבים ככה סתם לא לעניין?
והנה, כ – 2,000 שנה אנחנו קוראים את הספר – על חמשת חלקיו והוא ספר היסוד של העם היהודי (וגם של דתות אחרות). עד לפני כ – 400 השנה, הדעות וההסברים של חז”לינו סיפקו את התשובות שהתקבלו כמעט ללא עוררין. אולם מזה מאות בשנים, יש הרבה ששואלים ודורשים תשובות יותר “הגיוניות”. אחד הדברים שעשויים לבלבל את מי שמחפש תשובות היא ההגדרה של המילה “תורה”. לפי ההתחלה של פרקי אבות, “משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע”. מה משה קיבל בסיני ומה הוא מסר? ברור לקורא האובייקטיבי שאת חומש דברים משה לא קיבל מסיני, אלא אם כן, ה’ נתן או הכתיב לו את הנאום שמשה עתיד לומר 39 שנים לאחר מכן. אפשרי – אבל… האם משה רבנו כתב את דברים האחרונים לפני או אחרי שדיבר? או האם למשה רבנו הי/תה מזכיר/ה שכתב/ה (סטנוגרפית) את מה שמשה אמר ומשה עוד הספיק לערוך את הכתוב ולצרפו לספר התורה? הכל ייתכן, אבל….
יש סוגים שונים של ספרים, החל מאוטוביוגרפיים שמטרתם ברורה, דרך ספרי מדע וכדו’, עד לספרים דמיוניים שמטרתם (אולי) לשעשע.
למה נכתב ספר התורה?. התשובה לגבי חומש ויקרא די פשוטה וברורה, הספר הוא מדריך לכהן.
חומש דברים? בעיקרו הוא ספר מוסר, ובהרבה מקומות התוכן הוא אזהרה נגד סטייה מהדרך שהמחבר דורש מהעם ללכת בה.
ספרי בראשית ושמות נועדו כנראה לספק תשובה על שאילות “היסטוריות”.חומש בראשית ההיסטורי הוא סיפור פולקלוריסטי נאה ומעניין. כך גם חמש במדבר שניתן להגירו כספר “משעשע” שכולל בתוכו הרבה סיפורי עלילה ללא קשר ברור ביניהם.
אז האם הספר (לאלה שלא מאמינים שהוא נכתב תחת השגחה שמיימית אלא בידי אדם “רגיל” בעל כשרון ספרותי) נכתב על ידי אדם אחד או כמה. האם מי שכתב את חומש דברים כתב גם את החלק הסיפורי וגם את החלק השירתי?
בדרך כלל, בעמודים הראשונים של ספר יש את שמו של מחבר הספר. אין בספר התורה עמודים (בלשוננו כיום) אלא יש עמודות או יותר נכון טורים. ובעצם ספר התורה בתחילת ימיו הוא לא היה ספר אלא מגילה . במגילה אין הקדמה, היא מתחילה יישר לעניין – “המפץ הגדול “ויהי אור” – איך נברא העלם. כותב המגילה לא טרחל כתוב הקדמה כלשהי או תאריך וכדו’. ואולי רצוי להזכיר כאן את ספר היובלים שמספר את חומש בראשית קצת אחרת ויש בו הקדמה כל שהיא.
לקריאה למעוניינים/ות
וקטעים מתחילת הספר מתוך
.(א) ויהי בשנה הראשונה לצאת בני ישראל מארץ מצרים, בחודש השלישי בשישה עשר בו, וידבר אל משה לאמור. (ב) ‘עלה אלי פה ההרה ואתנה לך את שתי לוחות האבן והתורה והמצווה אשר כתבתי להורותם’. (ג) ויעל משה אל הר האלוהים, וישכון כבוד ה’ על הר סיני ויכסהו ענן ששת ימים, ויקרא אל משה ביום השביעי מתוך הענן. (ד) ויראה את כבוד ה’ כאש אוכלת על הר סיני, בעלותו לקחת את לוחות האבן והתורה והמצוה על פי ה’ אשר אמר אליו ‘עלה אל ראש ההר’. … (לז) ויאמר אל מלאך פניו לאמור: כתוב בספר למשה מיום עשות שמים וארץ עד היום אשר יבנה מקדשי בתוכם לעולם ועד. (לח) ונגלה ה’ לעין כל בשר, וידעו הכל כי אני אלהי ישראל, ואבי כל בני יעקב, ומלך על הר ציון מן העולם ועד העולם, וציון-ירושלים קודש תהיה.
(לט) ויקח מלאך הפנים ההולך לפני מחנה בני ישראל את לוחות חלוקת השנים מהחל היצירה. (מ) לוחות השבועים והיובלים על פי התורה והעדות, שנה בשנה כמספרה, והיובלים לפי השנים, מיום הבריאה החדשה בעשות שמים וארץ וכל יקומם, וצבא השמים וכל בריאת הארץ.,,,,,,
(א) ויאמר מלאך הפנים אל משה בדבר ה’ לאמור. (ב) כתוב בספר תולדות השמים והארץ, כי בששת ימים כילה ה’ אלהים את כל מלאכתו אשר ברא לעשות, וביום השביעי שבת ויקדשהו לעולמי עד וישימהו לאות על כל מעשיו.
(ג) הן ביום הראשון ברא את השמים ממעל, והארץ והמים וכל הרוחות העומדים לפניו. (ד) ומלאכי הפנים, ומלאכי הקדושה, ומלאכי רוח האש, ומלאכי רוח סערה, ומלאכי רוחות ענני עלטה. (ה) ומלאכי הברד והכפור, ומלאכי העמקים הרעמים והברקים, ומלאכי רוחות הקור והחום, הסתיו האביב החורף והקיץ. (ו) ומלאכי הרוחות לכל מעשיו בשמים ובארץ ובכל העמקים, ומלאכי החושך והאור והשחר והערב אשר הכין בחכמת תבונתו. (ז) ואז ראינו מעשיו ונברכהו ונהללהו על כל מעשיו, כי שבע מלאכות גדולות עשה ביום הראשון. (ע”כ. מומלץ)
הנה יש לנו ספר דומה לחומש בראשית עם התחלה יותר “הגיונית”
לעומת ספר היובלים, שמשהו על הכתיבה ניתן בהתחלה, בספר התורה מופיע ציוויים על כתיבת נושא מסויים או נתינת תורה, אולם רק לקראת סוף הספר מופיעים במיוחד ציוויים על כתיבה של “ספר”. ומזה מספר שבועות יש לנו מספר פסוקים שמדברים על הספר ועל תהליך כתיבת הספר. אצטט —-
וְהָיָ֣ה כְשִׁבְתּ֔וֹ עַ֖ל כִּסֵּ֣א מַמְלַכְתּ֑וֹ וְכָ֨תַב ל֜וֹ אֶת-מִשְׁנֵ֨ה הַתּוֹרָ֤ה הַזֹּאת֙ עַל-סֵ֔פֶר מִלִּפְנֵ֖י הַכֹּֽהֲנִ֥ים הַֽלְוִיִּֽם:
פרק יז פסוק יח’
אִם-לֹ֨א תִשְׁמֹ֜ר לַֽעֲשׂ֗וֹת אֶת-כָּל-דִּבְרֵי֙ הַתּוֹרָ֣ה הַזֹּ֔את הַכְּתֻבִ֖ים בַּסֵּ֣פֶר הַזֶּ֑ה לְ֠יִרְאָ֠ה אֶת-הַשֵּׁ֞ם הַנִּכְבַּ֤ד וְהַנּוֹרָא֙ הַזֶּ֔ה אֵ֖ת יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶֽיךָ: פרק כח פסוק נח’
גַּ֤ם כָּל-חֳלִי֙ וְכָל-מַכָּ֔ה אֲשֶׁר֙ לֹ֣א כָת֔וּב בְּסֵ֖פֶר הַתּוֹרָ֣ה הַזֹּ֑את יַעְלֵ֤ם יְהֹוָה֙ עָלֶ֔יךָ עַ֖ד הִשָּֽׁמְדָֽךְ:
פרק כח פסוק סא’
לֹֽא-יֹאבֶ֣ה יְהֹוָה֘ סְלֹ֣חַ לוֹ֒ כִּ֣י אָ֠ז יֶעְשַׁ֨ן אַף-יְהֹוָ֤ה וְקִנְאָתוֹ֙ בָּאִ֣ישׁ הַה֔וּא וְרָ֤בְצָה בּוֹ֙ כָּל-הָ֣אָלָ֔ה הַכְּתוּבָ֖ה בַּסֵּ֣פֶר הַזֶּ֑ה וּמָחָ֤ה יְהֹוָה֙ אֶת-שְׁמ֔וֹ מִתַּ֖חַת הַשָּׁמָֽיִם: {כ}וְהִבְדִּיל֤וֹ יְהֹוָה֙ לְרָעָ֔ה מִכֹּ֖ל שִׁבְטֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל כְּכֹל֙ אָל֣וֹת הַבְּרִ֔ית הַכְּתוּבָ֕ה בְּסֵ֥פֶר הַתּוֹרָ֖ה הַזֶּֽה: (פרק כט פסוקים יט’ כ’)
וַיִּֽחַר-אַ֥ף יְהֹוָ֖ה בָּאָ֣רֶץ הַהִ֑וא לְהָבִ֤יא עָלֶ֨יהָ֙ אֶת-כָּל-הַקְּלָלָ֔ה הַכְּתוּבָ֖ה בַּסֵּ֥פֶר הַזֶּֽה: ….(פרק כט פסוק כו’)
{י}כִּ֣י תִשְׁמַ֗ע בְּקוֹל֙ יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ לִשְׁמֹ֤ר מִצְוֹתָיו֙ וְחֻקֹּתָ֔יו הַכְּתוּבָ֕ה בְּסֵ֥פֶר הַתּוֹרָ֖ה הַזֶּ֑ה כִּ֤י תָשׁוּב֙ אֶל-יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּכָל-לְבָֽבְךָ֖ וּבְכָל-נַפְשֶֽׁךָ:
פרק ל פסוק ו’
וַיִּכְתֹּ֣ב מֹשֶׁה֘ אֶת-הַתּוֹרָ֣ה הַזֹּאת֒ וַֽיִּתְּנָ֗הּ אֶל-הַכֹּֽהֲנִים֙ בְּנֵ֣י לֵוִ֔י הַנֹּ֣שְׂאִ֔ים אֶת-אֲר֖וֹן בְּרִ֣ית יְהֹוָ֑ה וְאֶל-כָּל-זִקְנֵ֖י יִשְׂרָאֵֽל:
פרק לא פסוק ט’
וְעַתָּ֗ה כִּתְב֤וּ לָכֶם֙ אֶת-הַשִּׁירָ֣ה הַזֹּ֔את וְלַמְּדָ֥הּ אֶת-בְּנֵֽי-יִשְׂרָאֵ֖ל שִׂימָ֣הּ בְּפִיהֶ֑ם לְמַ֨עַן תִּֽהְיֶה-לִּ֜י הַשִּׁירָ֥ה הַזֹּ֛את לְעֵ֖ד בִּבְנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל: ……
לךיִּכְתֹּ֥ב מֹשֶׁ֛ה אֶת-הַשִּׁירָ֥ה הַזֹּ֖את בַּיּ֣וֹם הַה֑וּא וַֽיְלַמְּדָ֖הּ אֶת-בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל: (פרק לא פסוקים יט’, כב’)
סוף סוף אחרי פעמים רבות שמוזכר שיש “ספר”, מופיעה הכתיבה, ומופיע שם הכותב
— ויש גם פסוקים קודמים (39- 40 שנה קודם) על כתיבה —
וַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜ה אֶל-מֹשֶׁ֗ה כְּתֹ֨ב זֹ֤את זִכָּרוֹן֙ בַּסֵּ֔פֶר וְשִׂ֖ים בְּאָזְנֵ֣י יְהוֹשֻׁ֑עַ כִּֽי-מָחֹ֤ה אֶמְחֶה֙ אֶת-זֵ֣כֶר עֲמָלֵ֔ק מִתַּ֖חַת הַשָּׁמָֽיִם: (שמות פרק יז פסוק יד’)
וַיִּכְתֹּ֣ב מֹשֶׁ֗ה אֵ֚ת כָּל-דִּבְרֵ֣י יְהֹוָ֔ה וַיַּשְׁכֵּ֣ם בַּבֹּ֔קֶר…. (שמות פרק כד פסוק ד’)
וַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜ה אֶל-מֹשֶׁ֗ה עֲלֵ֥ה אֵלַ֛י הָהָ֖רָה וֶֽהְיֵה-שָׁ֑ם וְאֶתְּנָ֨ה לְךָ֜ אֶת-לֻחֹ֣ת הָאֶ֗בֶן וְהַתּוֹרָה֙ וְהַמִּצְוָ֔ה אֲשֶׁ֥ר כָּתַ֖בְתִּי לְהֽוֹרֹתָֽם: (שמות פרק כד פסוק יב’)
ולא רק ספר אלא גם כתיבה על אבנים (ואני משוכנע שעדיין מחפשים את האבנים האלה)..
וְכָֽתַבְתָּ֣ עַל-הָֽאֲבָנִ֗ים אֶת-כָּל-דִּבְרֵ֛י הַתּוֹרָ֥ה הַזֹּ֖את בַּאֵ֥ר הֵיטֵֽב: (פרק כז פסוק ח’)
(מסתבר לפי הכתוב שהתורה נכתבה על יד “שניים” ה’ ומשה. והנושא “מי כתב את התורה” מעניין, אבל אעזבנו כרגע. כבר דשתי בו רבות)
לפי פשוטו של מקרא, לא ברור כמה ספרים נכתבו, כי יש עוד מקומות בהם מוזכר “ספר”
אז ברור לכל קורא (מאמין) מי כתב את הספר ואת השירה, ואפילו הזכיר את עצמו בגוף שלישי. פשוט מאוד. כך יגיד כל רב או כל מאמין לכשיישאל.
וכבר בעבר הזכרתי את המדרש שטוען שספר התורה נכתב אוטומטית ב 13 העתקים (ואולי יותר) – מעשה ניסים על ידי השבעת 13 קולמוסים.נא לעיין ב –
העובדה היא שיש לנו ספר שנכתב מתישהו. וכבר עיינו בכתוב בספר מלכים על הספר “שנמצא” בימי יאשיהו המלך.
ובמובן שמזה מאות שנים קמו חוקרים לא מעטים וטענו שספר התורה נכתב (רק) אי שם (אי פעם) לפני כ – 2,400 שנה +- 200 לערך ואולי אף עבר עריכה סופית בתקופת המשנה, כי יש לנו את תרגום ה 70, ויש בו לא מעט שינויים מנוסה המקרא המסורתי בימינו (לפי ספר כתר ארם צובא = הכתר)
מתוך
כתר ארם צובא, ספר ישעיהו.
והנה שוב הארכתי בכתיבת ההקדמה, שאינה בהכרח משתייכת לפרשת האזינו. והרבה מחקרים על מי ומתי נכתב ספר התורה
ובתור התחלה מומלץ המאמר המסורתי/מדעי ב –
או מאמר יותר מחקרי ב –
ומשהו יותר מודרני ב –
הכל מעניין ויש עוד ועוד ולא כאן המקום והזמן לעיין בנושא של כתיבת התורה. אז לפרשתנו
פסוקי השבוע
הֲלוֹא-הוּא֙ אָבִ֣יךָ
שְׁאַ֤ל אָבִ֨יךָ֙
אֲשֶׁ֤ר תְּצַוֻּם֙ אֶת-בְּנֵיכֶ֔ם
ערב שבת שלום
פתיחה
לפני שבוע, קראנו שה’ מצווה “.וְעַתָּ֗ה כִּתְב֤וּ לָכֶם֙ אֶת-הַשִּׁירָ֣ה הַזֹּ֔את וְלַמְּדָ֥הּ אֶת-בְּנֵֽי-יִשְׂרָאֵ֖ל שִׂימָ֣הּ בְּפִיהֶ֑ם לְמַ֨עַן תִּֽהְיֶה-לִּ֜י הַשִּׁירָ֥ה הַזֹּ֛את לְעֵ֖ד בִּבְנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל:” וַיִּכְתֹּ֥ב מֹשֶׁ֛ה אֶת-הַשִּׁירָ֥ה הַזֹּ֖את בַּיּ֣וֹם הַה֑וּא וַֽיְלַמְּדָ֖הּ אֶת-בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל:
כך ששירת פרשת האזינו היא מסר ישיר מה’ דרך משה לישראל. ואכן, בשירה מפוזרים הרבה רמזים על קורות בני ישראל בעבר ועל העונשים הצפויים בעתיד ועל איזו גאולה כלשהי מתישהו בעתיד.
ראיו לציין שוב כי בתור שירה – רוב החלק השירתי של הפרשה כתוב – בתורה – במבנה שירתי מיוחד “אריח על גבי אריח ולבנה על גבי לבנה”.
איור מתוך
בגליון קודם (קישור לעיל) כבר עיינתי בנושא של צורת הכתיבה השירתית של שתי השירות בתורה (ועוד שלוש בנ”ך) וההבדל בכתיבה בין שירת הים לשירת האזינו – אבל אוסיף – מתוך
….חז”ל אמרו שכל השירות נכתבות אריח ע”ג לבנה חוץ מעשרת בני המן ומלכי כנען (יהושע י”ב) שאריח על גבי אריח ולבינה על גבי לבינה וטעמם הוא כדי שלא תהא תקומה למפלתן (מגילה ט”ז:).
מדוע אם כך שירת האזינו נכתבת אריח ע”ג אריח כאותם שירות הנאמרות על אויבי ישראל? האם ח”ו אנו רוצים שלא תהיה תקומה למפלתם של ישראל?!
שורש הדיון הוא מחלוקת בגרסאות ברמב”ם וכנראה גם במקור של הרמב”ם – מסכת סופרים. הרמב”ם כותב ששירת האזינו נכתבת בשבעים שורות (שיטין).
בבדיקה מהירה נגלה כי אם נחלק את האזינו לשבעים שורות אפשר תתחלק השירה לשני טורים ארוכים ומדויקים:
האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי-פי
יערף כמטר לקחי תזל כטל אמרתי
כשעירם עלי-דשא וכרביבים עלי-עשב
אם אכן כך נכתבת שירת האזינו לכאורה נראה שגם עליה חלה הגזירה “שלא תהא תקומה למפלתם”! לפני עשרות שנים נמצא ס”ת המכונה “כתר ארם צובה” שכיום ידוע כספר תורה העתיק בעולם. חלקים ממנו אמנם מחוקים אך אחד החלקים שנשארו בשלמותם הוא שירת האזינו. היא כתובה גם כן אריח ע”ג לבנה אך היא כתובה רק 67 שורות! וכן כאשר יצאה גרסתו של מהר”י קפאח למשנה תורה לרמב”ם גילינו שבגרסתם של התימנים לרמב”ם גם כן מופיע ששירת האזינו נכתבת 67 שורות! הרב קפאח נתן טעם לגרסתו וטען (בשם חכמי תימן הזקנים) כי אמנם שירת האזינו היא שירת תוכחה אך כאשר היא נכתבת ס”ז שורות נוצרות מספר בליטות המאפשרות לנופל להיאחז בהם ולהציל את נפשו וכך איננו אומרים שח”ו לא תהא תקומה למפלתם של ישראל.
אך מה נעשה לגרסת ספרי התורה שבידנו הכתובים ע’ שורות?! דומה כי כדי לתרץ את גרסתנו אנו צריכים לראות את הדברים יותר לעומק.
מתוך דיון גמרתי במס’ ברכות (ד’:) על השאלה מדוע מדלגים על האות נו”ן במזמור “אשרי”, עולה מחלוקת בין בבל ובין א”י איך קוראים את הפס’ “נפלה לא-תוסף קום בתולת ישראל” (עמוס ה’ ב’). בבבל הבינו מהפס’ שח”ו יש אפשרות שע”י יפול ולא יקום, אך מא”י הבינו את הפס’ אחרת :
“נפלה, (ו)לא-תוסף (ליפול). קום בתולת ישראל!” – המילה קום הופכת להיות ציווי לעמ”י…..(ע”כ. ועדיין לא ברור לי למה אין שורת “נון” במזמור “אשרי”, אבל זה לא שייך לפרשתנו)
בעצם אפשר לומר ששירת האזינו היא סיכום שירתי מקוצר של כל תוכן חומש דברים, להוציא את 200 המצוות שאינן נזכרות בשירה.
נושאים ופסוקים לעיון נוסף
1. הַֽאֲזִ֥ינוּ הַשָּׁמַ֖יִם…. וְכִפֶּ֥ר אַדְמָת֖וֹ עַמּֽוֹ:….וַיָּבֹ֣א מֹשֶׁ֗ה וַיְדַבֵּ֛ר אֶת-כָּל-דִּבְרֵ֥י הַשִּׁירָֽה-הַזֹּ֖את בְּאָזְנֵ֣י הָעָ֑ם ה֖וּא וְהוֹשֵׁ֥עַ בִּן-נֽוּן
קוראים את השירה – 43 פסוקים – פעם, פעמייo ושלוש ויותר, והתוכן הוא קשה הבנה. הרבה מילים ברורות לכשעצמן, אבל הרבה פסוקים וחצאי פסוקים פחות ברורים ודורשים הסבר. לְמָה התכוון המשורר?
והנה משהו (שלי נראה) מוזר. השירה – ברובה – איננה פנייה ישירה לעם, אלא פנייה בגוף שלישי, וגם לא ברור מי הוא המדבר ה’ או משה. והנה לפני שבוע קראנו “וְעַתָּ֗ה כִּתְב֤וּ לָכֶם֙ אֶת-הַשִּׁירָ֣ה הַזֹּ֔את וְלַמְּדָ֥הּ אֶת-בְּנֵֽי-יִשְׂרָאֵ֖ל שִׂימָ֣הּ בְּפִיהֶ֑ם לְמַ֨עַן תִּֽהְיֶה-לִּ֜י הַשִּׁירָ֥ה הַזֹּ֛את לְעֵ֖ד בִּבְנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל: איך משמשת השירה כעד? רוב השירה מתארת את העם כעם חוטא? מה השירה מלמדת או נגד מה היא מתריאה? למשל —
–הַלְיהֹוָה֙ תִּגְמְלוּ-זֹ֔את עַ֥ם נָבָ֖ל וְלֹ֣א חָכָ֑ם
— כִּ֣י ד֤וֹר תַּהְפֻּכֹת֙ הֵ֔מָּה בָּנִ֖ים לֹֽא-אֵמֻ֥ן בָּֽם:
— כִּי-ג֛וֹי אֹבַ֥ד עֵצ֖וֹת הֵ֑מָּה וְאֵ֥ין בָּהֶ֖ם תְּבוּנָֽה:
— וַיֹּ֗אמֶר אַסְתִּ֤ירָה פָנַי֙ מֵהֶ֔ם אֶרְאֶ֖ה מָ֣ה אַֽחֲרִיתָ֑ם כִּ֣י ד֤וֹר תַּהְפֻּכֹת֙ הֵ֔מָּה בָּנִ֖ים לֹֽא-אֵמֻ֥ן בָּֽם:
ואין בקריאה הפשוטה של השירה כל עצה מה היא הדרך הישרה ואיך לחזור אליה אם העם סטה,
ואם אכן הרקע לפרשת האזינו הוא שנת ה 40 ליציאת מצריים, העם חונה ליד הירדן אחרי נות נדודים המנהיג הולך או טו טו למות ואז המנהיג נעמד מול קהלו ומשמיע דיבורים מכאיבים, מעליבים ולא ברורים שבעיקר מופנים לדורות הבאים כגון
יַרְכִּבֵ֨הוּ֙ עַל-בָּ֣מֳתֵי אָ֔רֶץ וַיֹּאכַ֖ל תְּנוּבֹ֣ת שָׂדָ֑י וַיֵּֽנִקֵ֤הוּ דְבַשׁ֙ מִסֶּ֔לַע וְשֶׁ֖מֶן מֵֽחַלְמִ֥ישׁ צֽוּר: {יד}חֶמְאַ֨ת בָּקָ֜ר וַֽחֲלֵ֣ב צֹ֗אן עִם-חֵ֨לֶב כָּרִ֜ים וְאֵילִ֤ים בְּנֵֽי-בָשָׁן֙ וְעַתּוּדִ֔ים עִם-חֵ֖לֶב כִּלְי֣וֹת חִטָּ֑ה וְדַם-עֵנָ֖ב תִּשְׁתֶּה-חָֽמֶר: {טו}וַיִּשְׁמַ֤ן יְשֻׁרוּן֙ וַיִּבְעָ֔ט שָׁמַ֖נְתָּ עָבִ֣יתָ כָּשִׂ֑יתָ וַיִּטּשׁ֙ אֱל֣וֹהַּ עָשָׂ֔הוּ וַיְנַבֵּ֖ל צ֥וּר יְשֻֽׁעָתֽוֹ:
ושקט דממה מדברית, מוזר, אין תגובה לא של קבוצות לא של יחידים. ושלא נשכח – העם – בעוד ימים ספורים – עומד לעבור את הירדן להילחם ולכבוש ארץ חדשה ובמקום לשמוע מילות עידוד הוא שומע נאום מאיים????
אחרי כל מה שקראנו בחומש במדבר קשה להבין שהעורך לא מצא לנכון להוסיף כמה מילים על מה שקרה לעם באותו זמן. ובעוד כשבוע ומשהו בשמחת תורה נקרא על מות משה ואבל העם. אבל שום כלום על תגובה לנאומי (איומי) שירת האזינו וברכות וזאת הברכה.
מתוך הסבר, מתוצרת בר-אילן, על שירת האזינו ב –
….שירת האזינו (לב: א-מג) המתפרסת על רוב הפרשה, סוקרת בקצרה את קורות עם ישראל מראשיתו ועד הגיעו לארץ ישראל וגם קובעת שבעתיד יחטא העם ויפר את ברית סיני. העם יבוא על עונשו, ורק בתום תקופת ריצוי העונש יסלח ה’ לעמו ויינקם מאויביו. [3] הדרך המוצגת היא תוכחה מוסרית מתקנת, כלומר שירה זו היא שירת האמונה וקריאה לחינוך ערכי שיישומו בחשבון נפש ותיקון ההתנהגות. [4]
שירת האזינו כמו כל שירה כתובה בשפה פיוטית, עליונה ועשירה, בעלת מקצב וחריזה, ותכליתה להעביר מֶסֶר קליט לקורא ולשומע שיבינו היטב את הדברים ויפנימו אותם. ה’ פונה לשמים ולארץ, איתני הטבע הקיימים לעולם, להיות עֵדי עולם לדבריו. הפנייה אליהם אמורה לרכז את הקשב של השומעים, כדי שייטיבו להקשיב לדברים ויפנימו אותם לשם יישום נאות. לא אחת אנו עדים לתוצאות שליליות ואף הרות אסון שראשיתן בחוסר קשב, מוּכנוּת ונכונוּת. [5]
בהמשך השירה (ב) מדגיש ה’ את נצחיות התורה ואת המֶסֶר החינוכי-ערכי שבה כמו הטל והמטר היורדים מהשמים: ” יַעֲרֹף (= יֵרד) כַּמָּטָר לִקְחִי תִּזַּל כַּטַּל אִמְרָתִי כִּשְׂעִירִם עֲלֵי-דֶשֶׁא וְכִרְבִיבִים עֲלֵי-עֵשֶׂב “. לפנינו המשוואה: לקחי = אִמרתי = תורה. התורה היא תורת חיים לדרכי התנהגות, מדריכה ומחנכת כיצד לחיות, ובה ריכוז של אמרות וכללים להתנהגות נאותה, ללקח טוב, כדברי שלמה המלך במשלי (ד:ב): ” כִּי לֶקַח טוֹב נָתַתִּי לָכֶם תּוֹרָתִי אַל-תַּעֲזֹבוּ “. התנהגות נאותה בין אדם למקום, ראשיתה בהתנהגות נאותה בין אדם לחברו, וקודם לכן התנהגות ערכית-מוסרית של האדם בינו לבין עצמו. [6] האדם מכריז וקורא: ” כִּי שֵׁם ה’ אֶקְרָא הָבוּ גֹדֶל (= העריכו כראוי את גודלו, מעמדו ועָצמתו) לֵא-לֹהֵינוּ (= של א-להינו)” (ג), מתוך הכרה ש” הַצּוּר תָּמִים פָּעֳלוֹ כִּי כָל-דְּרָכָיו מִשְׁפָּט אֵ-ל אֱמוּנָה וְאֵין עָוֶל צַדִּיק וְיָשָׁר הוּא ” (ד). פעולותיו האדירות המושלמות של ה’, שהוא חזק ויציב כצור, מושתתות על אמינות, צדק ויושר…..שִׁחֵת לוֹ (= לעצמו) לֹא בָּנָיו מוּמָם (= הפגם שלהם) דּוֹר עִקֵּשׁ (= דעתן) וּפְתַלְתֹּל (= הפכפך – לא יציב). הַלְה’ תִּגְמְלוּ-זֹאת (= זאת התודה?) עַם נָבָל (= בזוי וחסר ערכים) וְלֹא חָכָם. הֲלוֹא-הוּא אָבִיךָ קָּנֶךָ (= בוראך) הוּא עָשְׂךָ וַיְכֹנְנֶךָ (= העמיד אותך).
התלונה היא על בני ישראל: וכי זה הגמול הטוב המגיע לה’? הזאת הכרת הטוב? והתשובה: זאת התנהגות ההולמת עם נבל ולא מוסרי. זהו עם לא חכם, משום שלא השכיל לנצל את התורה שניתנה לו, כפי שמתרגם אונקלוס: “עמא דקבילו אורייתא” – העם שאנשיו קיבלו את התורה. הלוא הוא ה’ אביך קָנֶךָ – בוראך, הוא עָשְׂךָ ויכוננך – העמידך. דהיינו, כיצד אתה מתנהג כלפי ה’? הלוא בזכותו אתה קיים! התורה מלמדת אותנו כאן מֶסֶר חינוכי-ערכי: עלינו לתקן מידותינו ע”י כיבוד הזולת והקפדה על הכרת הטוב גם כלפי הזולת שהטיב עמנו.
בהמשך השירה (ז-יד) מובאת סקירה היסטורית קצרה, שבה מובלט היחס החיובי שזכה בו עם ישראל מצד ה’ מאז ומעולם:
זְכֹר יְמוֹת עוֹלָם (= את העבר) בִּינוּ שְׁנוֹת דֹּר-וָדֹר (= שים לב לקורות הדורות) שְׁאַל אָבִיךָ וְיַגֵּדְךָ זְקֵנֶיךָ וְיֹאמְרוּ לָךְ. בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם (= כאשר ה’ חילק לגויים את נחלתם) בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם (= באמצעות תיחומם במקומות שונים) יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים (= הציב וקבע את גבולות העמים) לְמִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל (= קבע את גבולות ארץ ישראל לפי מספר השבטים שיצאו ממצרים). כִּי חֵלֶק ה’ עַמּוֹ, יַעֲקֹב חֶבֶל נַחֲלָתוֹ (= החלק של ה’ הוא עם ישראל ההולכים בדרכיו, וזה מקומו). יִמְצָאֵהוּ בְּאֶרֶץ מִדְבָּר וּבְתֹהוּ (= מקום נידח ועזוב) יְלֵל יְשִׁמֹן (= שם השממה מלווה ביללות של חיות טרף). יְסֹבֲבֶנְהוּ יְבוֹנֲנֵהוּ (= יתבונן בו היטב) יִצְּרֶנְהוּ כְּאִישׁוֹן עֵינוֹ (= כבבת עינו, כאילו מדובר בעין שלו, שהיא מן האיברים העדינים, הרגישים והפגיעים בגוף האדם). כְּנֶשֶׁר יָעִיר קִנּוֹ (= ה’ שמר ושומר על עם ישראל כמו שהנשר שומר היטב ובעירנות על קִנו) עַל-גּוֹזָלָיו יְרַחֵף. יִפְרֹשׂ כְּנָפָיו יִקָּחֵהוּ (= את קִנו) יִשָּאֵהוּ עַל-אֶבְרָתוֹ . ה’ בָּדָד (= לבדו) יַנְחֶנּוּ (= הנהיגו וינהיגו) וְאֵין עִמּוֹ אֵל נֵכָר (= רק ה’ הוא האלוקים!). (ע”כ. מומלץ)
(ברור שלמאמין הכל ברור, ה’/משה מסבם שירתית את קורת עם ישראל מראשיתו עד סופו (הלא סופי סופי) יהיה לעם בעתיד. הכל יפה וברור ומובן, משה אבי הנביאים ידע הכל, מה שהיה ומה שיהיה, והוא כתב הכל – חוץ מ…) אלא מה יגיד החוקר שאינו מאמין בכשרון נבואי. וכבר עיינו (אנחנו) במחקרים שטוענים שספר דברים נכתב (הכי מוקדם בימי יאשיהו המלך)????
ומתוך גליונות נחמה ב –
. כי על הגאולה העתידה יבטיח, כי בעניין בית שני לא הרנינו גויים עמו, רק לעגו עליהם “מה היהודים האומללים עושים”, והיו גדוליהם עומדים בהיכל מלך בבל, וכולם משועבדים לו, ובימים ההם לא השיב נקם לצריו ולא כיפר אדמתו עמו. והנה אין בשירה הזאת תנאי בתשובה ועבודה, רק היא שטר עדות שנעשה הרעות ונוכל, ושהוא יתברך יעשה בנו בתוכחות חימה, אבל לא ישבית זכרנו, וישוב ויתנחם וייפרע מן האויבים בחרבו הגדולה והחזקה ויכפר על חטאתנו למען שמו.…(ע”כ)
ומתוך
דומה שירת האזינו לדברי נבואה – נביאי הספר מזה, כמו ישעיהו, המשתמש גם הוא בדברי נבואתו-תוכחתו בעדות השמים והארץ – “שמעו שמים והאזיני ארץ” )ישעיהו א / 2(, אך גם בדומה למשמעותה של הנבואה הקדומה, לפיה עיקר תכונותיו של הנביא הוא ביכולתו לחזות את העתיד. תפיסת “האזינו” כנבואה היא, למשל, גישתו של הרמב”ן. שונה לחלוטין מזו היא גישתו של דב רפל )1( הטוען, כי מהעדר פרטים היסטוריים מסויימים, אין להתייחס לשירה זו כאל נבואה, אלא כאל נוסחה למחזורי ההיסטוריה, החוזרים על עצמם במבנה הבא:
1. מאורע שבו אלוהים מתקשר עם עמו בברית;
2. חטא של העם;
3. עונש;
4. תשובה;
5. כפרה – מאורע חדש, אלוהים מתקשר עם עמו בברית, וחוזר חלילה.
מבנה כזה, המשקף את התפיסה ההיסטורית של העם, קרוי היסטוריוסופיה. שירת האזינו, כדגם של נוסחה זו, מניחה על פי רפל שתי הנחות:
א. שאת תולדות האנושות כולה יש לראות כתוצאה של היחס בין אלוהים לישראל;
ב. שאלוהים מנהיג את עולמו בצדק.(ע”כ)
ומתוך מאמר מקיף ב –
(לפני שנה ציטתתי את דברי הרמב”ן מתוך מאמר אחר, אצטט חלק אחד שוב ואוסיף)
. מה הם האופקים ההיסטוריים ששירת האזינו מקיפה אותם בהשוואה לאלו שמקיפות שתי הפרשות שעסקנו בהן בשבועות הקודמים?
בסיום פירושו לשירה (לאחר שפירש את פסוק מ) מסכם הרמב”ן את ענייניה ועונה בדבריו על שאלתנו:
והנה השירה הזאת, אשר היא בנו לעד אמת ונאמן, תגיד כל המוצאות אותנו בביאור:
(א) הזכירה תחילה החסד שעשה עמנו הקב”ה מאז שלקחנו לחלקו (פסוקים ז-ט),
(ב) והזכירה הטובות שעשה לנו במדבר (י-יב),
(ג) ואשר הנחילנו ארצות הגויים הגדולים והעצומים (ראש פסוק יג),
(ד) ורוב הטובה והעושר והכבוד אשר הנחילנו בה (יג-יד),
(ה) וכי מרוב כל טובה מרדו בה’ לעבוד עבודה זרה (טו-יח),
(ו) והזכירה הכעס אשר היה מלפניו עליהם עד ששלח בהם בארצם דבר ורעב וחיה רעה וחרב
(יט-כה),
(ז) ואחרי כן פיזר אותם בכל רוח ופאה (כו),
וידוע כי כל זה נתקיים ויהי כן.
ואמרה השירה כי בסוף
(ח) ישיב נקם לצריו, ולמשנאיו ישלם (פסוק לה ופסוקים מ-מג)……
הרי שלדעת הרמב”ן מקופל בשירת האזינו הקצרה חזון היסטורי שלם, המקיף את תולדות ישראל מראשית לקיחתם להיות חלקו של ה’ ועד להשלמת הגאולה העתידה, ונמצא כי הן התקופה הנסקרת במקרא הביכורים והן זו הנסקרת בפרשת התשובה והגאולה כלולות בה, וכן מה שביניהן.
הרמב”ן מפריד בבירור בין אותם אירועים שהוא זיהה אותם כמגיעים עד לזמנו – סעיפים א-ז בחלוקה שהכנסנו בדבריו – שאותם הוא מסכם במילים “וידוע כי כל זה נתקיים ויהי כן”, לבין האירועים הנוגעים לעתיד – לנקמה באויבים ולגאולת ישראל, שעל אף שהם אך שניים – סעיפים ח-ט בחלוקתנו – מאריך הרמב”ן בביאורם ביותר, ומסכם את משמעם ביחס לאמונה בגאולה העתידה כך: “אם כן השירה הזאת הבטחה בגאולה העתידה על כורחן של מינין… אנחנו נאמין ונצפה בכל לב לדברי הא-לוהים מפי נביאו הנאמן בכל ביתו…”, ואפילו “אילו הייתה השירה הזאת מכתב אחד מן החוזים בכוכבים שהגיד מראשית אחרית, כן היה ראוי להאמין בה, מפני שנתקיימו כל דבריה עד הנה, לא נפל דבר אחד”….
והשאלה ששואל כאן ר”י אברבנאל (הספק השישי ברשימת שאלותיו המקדימות את פירושו לשירה) זועקת:
מה הייתה הסיבה שלא זכר הֵנָּה יציאת מצרים, שהוא החסד הראשון שקיבלו ממנו, קודם בואם למדבר, והתחיל מהמדבר?
ואיך אמר שמצאם במדבר, כי הנה במצרים מצא אותם ונקרא שמו עליהם?!..’מצא’ ה’ את ישראל ולא היה קשור בהם.
לכך מוסיף רי”א שאלה נוספת (הספק השביעי בראשיתו):
אם זכר חסדי המדבר שעשה עם ישראל, למה לא זכר יום מתן תורה?
על שאלותיו אלו יש להוסיף: לא במצרים החלה בחירת ה’ בישראל ולא שם החל חסדו עמם להתגלות, אלא מוקדם יותר – בתקופת האבות. מדוע אפוא אין השירה מתחילה את סקירתה ההיסטורית – כמו מקרא הביכורים – בתקופת האבות, וממשיכה לירידה למצרים וליציאה ממנה באותות ובמופתים? זו הרי נורמה מקובלת במקרא לתיאור תולדות ישראל. … (ע”כ. מומלץ)
( אז לפי הרמב”ן ועוד – זו שירת נבואה על מה שיהיה בעתיד!!! – כעבור 700 שנה??? איזה אדם, איזו קבוצת אנשים הייתה מוכנה לשמוע, נאום מעניש ומעליב שכזה ולשתוק? אז אין זה פלא שהחוקרים טוענים שספר דברים או הרבה מחלקו נכתבו לקראת סוף ימי בית ראשון ואולי גם לאחריו. לעם ישראל -לפחות לפי ממצאי מגילות ים המלח – היו בכל דור הרבה סופרים ומשוררים).
2. עַ֥ם נָבָ֖ל וְלֹ֣א חָכָ֑ם
מחמאה “יפה” ממשה המנהיג לעם שלו לפני מותו. בני ישראל, בעוד ימים ספורים יוצאים למלחמת כיבוש ארץ חדשה והמנהיג שהולך למות (תוך שעות ספורות) במקום לעודד אותם, מעליב אותם – והוא פונה לעם ואומר – אתם ” עם נבל”. ואינו מפסיק, אלא ממשיך לדבר על עתיד רע לצאצאי האנשים שעומדים מולו ואולי מצפים למילות של עידוד. ובמקום זאת, הוא מנבא שחורות ויותר מז –
מתוך
…ענין המצוה המוטלת על כל יהודי לכתוב לעצמו ספר תורה הוא מפני החיוב לשנן לעצמו דברי שירת האזינו כמו שכתוב “ועתה כתבו לכם את השירה הזאת ולמדה את בני ישראל, שימה בפיהם” (דברים לא, יט). ומכיון שאסור לכתוב “מגילה” בודדת מהתורה אלא חייבים לכתוב את כולה (גיטין ס ע”א), אגב שירה זו נתחייבנו לכתוב כל התורה כולה (סנהדרין כא ע”ב). ואין זה מקרה, אלא זאת מפני שכל התורה כולה גנוזה בשירה קצרה זו.
במאמר קצר זה נייחד את העיון באותה האשמה חריפה בה עם ישראל מואשם “עם נבל ולא חכם” (דברים לב, ו). מה פירוש נבל? ודאי שאיננו הניגוד של “חכם”, כי אם כן המלים מיותרות. די בכינוי גנאי “נבל” כשלעצמו. מפרש רש”י:
“עם נבל ששכחו את העשוי להם. ולא חכם: להבין את הנולדות, שיש בידו (של הקב”ה) להיטיב ולהרע”.
כלומר אחרי שהתייסרו ישראל פעמים רבות מפני עונותיהם, אם אינם חוזרים בתשובה לתקן את מעשיהם, הרי הם “נבלים”. ואם אינם חוששים פן ייענשו בעתיד מחמת מעשיהם, אינם בגדר “חכם הרואה את הנולד”. אבל עדיין לא ברור, מה השורש האטימולוגי של “נבל”? מה יש בה מענין שכחה?
עונה על כך רש”ר הירש כי נבילה (ב’ מנוקדת חירק) מתארת ניוון הצמח, כמישה אחרי שהתחיל לבשר גמילת פרי. ידוע על קרבת האותיות ב-פ, וקרובה המלה אל “נפילה” (וכן כתב רמב”ן על פסוקנו). כאשר אדם משחית דרכו המוסרית, ומתנהג בשפלות, הרי הוא “נבל”. שמונה עשרה פעם מופיעה מלה זו בקונקורדנציה לתנ”ך, ובכל המקורות ענינה נפילה, התייבשות, כיעור מוסרי כמו “נוול” (איוב ב, י). (עיין דברי רש”ר על שמות יח, יח)….
איש “נבל” הוא אדם הכופר במציאותו של האל. כך מפורש בתהלים (יד, א) “אמר נבל בלבו, אין אלהים”. ממילא התוצאה היא “השחיתו, התעיבו עלילה, אין עושה טוב”….
אביגיל הנביאה אמרה על האיש ששמו “נבל”: “כשמו כן הוא. נבל שמו ונבלה עמו” (שמו”א כה, כה). וכך הסביר הדבר אותו מקובל קדמון ר’ אברהם סבע (ממגורשי ספרד) בספרו “צרור המור” (פ’ תזריע): “לפי שהוא חושב שכל העולם שלו ובכח ידו עשהו. לכן הוא צר עין והוא ככופר בעיקר. כי נבל חשב שהכל שלו ולא מיד ה’ ולכן אמר על דוד ‘מי דוד ומי בן ישי? ולקחתי את לחמי ואת מימי ואת טבחתי וכו’ ונתתי לאנשים אשר לא ידעתי?’ כי בצרת עינו ובנבלותו היה חושב שהיה לחמו ומימיו, וכוחו ועוצם ידו עשה לו את החיל הזה. לכן אמר ‘את לחמי’ ולא אמר ‘הלחם'” עכ”ל….(ע”כ)
ומתוך
נבל:
1.עייף מקיום התורה
2.טיפש
3.בן בליעל
4.כפוי טובה
פסוק זה תרגם אונקלוס: “דא עמא דקבילו אוריתא” (דברים לב, ו), וביאורו: זה העם שקבלו תורה. ועל דברי התרגום כתב רבינו בחיי בפירושו על התורה: “ואם כן אין הלשון גנאי אלא מעלה יתרה”.
לעומת תרגום ירושלמי שתרגם: “הֲדָא אוּמָא טִפְּשָׁא”. כלומר: זה עם טיפש.
הרמב”ן בפירושו ביאר את דברי אוקלוס, ולדעתו משמעות הכתוב שישראל נלאו ועייפו מקיום התורה: “ואונקלוס תרגם עמא דקבילו אורייתא, עשאו מן “נבל תבל” (שמות יח18), שפירש בו “מלאה תלאה”. יאמר, עם שנלאו בעשיית התורה, ולא יתחכמו שהיא לטוב להם כל הימים. וכן אמר “בגוי נבל” (דברים לב21) “בעמא טפשא”, שנלאו להיות חכמים או בעלי דת. ור’ אברהם אמר, נבל במעשה, ולא חכם בלב”.
כלומר, לשיטת הראב”ע יש לחלק בין ‘נבל’ במשמעות בן בליעל שהוא במעשה, לעומת ‘לא חכם’ שהוא בדברים שבלב. ולכן משמע שאין פירושו כדעת התרגום ירושלמי.(ע”כ)
3.יַקְנִאֻ֖הוּ בְּזָרִ֑ים בְּתֽוֹעֵבֹ֖ת יַכְעִיסֻֽהוּ:
מתוך ילקוט שמעוני ב –
..
יקניאוהו בזרים –
שהלכו ועשו דברים של זרות.
וכן הוא אומר: וגם את מעכה (אם אסא המלך הסיר) [אמו ויסירה] מגבירה אשר עשתה מפלצת לאשרה.
בתועבות יכעיסוהו –
זה משכב זכר.
וכן הוא אומר: ואת זכר לא תשכב משכבי אשה תועבה היא.
ואומר: וגם קדש היה בארץ עשו כתועבות הגוים. ..(ע”כ)
ומתוך
…..
והנה אמר יקניאוהו בזרים כנגד אנשי בית ראשון שהיו עובדי עכו”ם ועליהם אמר שהכעיסוהו באלהים אחרים כמו שאמר למעלה (פ’ וילך) אלהי נכר הארץ. ואמנם כנגד אנשי בית שני אמר בתועבות יכעיסוהו ר”ל עם היות שלא היו עובדים עכו”ם הנה היו עושין תועבות אחרות משפיכות דמים וגלוי עריות ושאר המדות הרעות שהם תועבות לפניו יתעלה. (ע”כ)
4. צ֥וּר יְלָֽדְךָ֖ תֶּ֑שִׁי
“תשי” ????
מתוך גליונות נחמה ב-
…
ספרי:
כל זמן שאני מבקש להיטיב לכם, אתם מתישים כח של מעלה: עמדתם על הים ואמרתם (שמות ט”ו ב’) “זה אלי ואנוהו”, ביקשתי להיטיב לכם, חזרתם בכם ואמרתם (במדבר י”ד) “נתנה ראש ונשובה מצרימה”. עמדתם לפני הר סיני ואמרתם (שמות כ”ד ז’) “כל אשר דבר ה’ נעשה ונשמע”, ביקשתי להיטיב לכם, חזרתם בכם ואמרתם לעגל (שמות ל”ב) “אלה אלוהיך ישראל”.
הוי: כל זמן שאני מבקש להיטיב לכם – אתם מתישים כח של מעלה.
רש”י:
ד”ה תשי: תשכח. ורבותינו דרשו: כשבא להיטיב להם, אתם מכעיסים לפניו ומתישים כוחו מלהיטיב לכם.
ומגליון אחר ב –
…ראב”ע:
ד”ה צור ילדך תשי: דבר הנביא ותמה: איך שכחת אשר ילדך ועבדת חדשים, גם זה צור ילדך כמו (ישעיה נ”א א’) “הביטו אל צור חוצבתם” כאלו ממנו היה, כי הכל בגבורות ה’, כמו (ישעיה מ”ד כ”ד) “רוקע הארץ מאתי” – והתימה מתועי לב בעבור (תהלים ב’) “אני היום ילדתיך” ושכחו זה הכתוב.(ע”כ)
ומתוך אוסף מדרי חז”ל על “צור”, ב –
…
זהר
א”ל אם כן הרי כתוב צור ילדך תשי, ולמדנו מהו תשי, החלשת אותו, (שלא יתכן זה אצל שם), א”ל ודאי שכן הוא, כי אם היו יודעים הרשעים כי הצור עתיד להתעורר כנגדם ולהענישם, היו מונעים מלחטא לפניו, אלא חלשה היא בעיניהם, משום שאינם מסתכלים בה, והיא אינה מסתכלת בדרכיהם (להענישם תיכף), ועל זה נאמר צור ילדך תשי.
ר’ אבא אמר יש צור ויש צור, מצד צור העליון יוצא צור אחר, ומהו צור העליון, הוא צור של כל הצורים, ומי הוא, היא שהולידה את ישראל, (שהוא ז”א), שכתוב צור ילדך תשי, (דהיינו בינה שהולידה את ישראל), כי מצד צור העליון של מעלה יוצא צור אחר, מצד אמא (שהיא בינה), יוצאת גבורה, (שהיא המלכות)…
(ואני מרגיש “תשי”, אז אסיימה ואלכה לישון)
ורק עוד קצת פסוקים מההפטרה – הגיע הזמן שיתגשמו
מְלַמֵּ֥ד יָדַ֖י לַמִּלְחָמָ֑ה וְנִחַ֥ת קֶֽשֶׁת־נְחוּשָׁ֖ה זְרֹעֹתָֽי׃
וַתִּתֶּן־לִ֖י מָגֵ֣ן יִשְׁעֶ֑ךָ וַעֲנֹתְךָ֖ תַּרְבֵּֽנִי׃
תַּרְחִ֥יב צַעֲדִ֖י תַּחְתֵּ֑נִי וְלֹ֥א מָעֲד֖וּ קַרְסֻלָּֽי׃
אֶרְדְּפָ֥ה אֹיְבַ֖י וָאַשְׁמִידֵ֑ם וְלֹ֥א אָשׁ֖וּב עַד־כַּלּוֹתָֽם׃
וָאֲכַלֵּ֥ם וָאֶמְחָצֵ֖ם וְלֹ֣א יְקוּמ֑וּן וַֽיִּפְּל֖וּ תַּ֥חַת רַגְלָֽי׃
וַתַּזְרֵ֥נִי חַ֖יִל לַמִּלְחָמָ֑ה תַּכְרִ֥יעַ קָמַ֖י תַּחְתֵּֽנִי׃
וְאֹ֣יְבַ֔י תַּ֥תָּה לִּ֖י עֹ֑רֶף מְשַׂנְאַ֖י וָאַצְמִיתֵֽם׃
שבת שלום
שבוע טוב
וחג סוכות שמח
להת