ויצא – תש”פ

From:
Date: Sun, Dec 8, 2019 at 3:46 AM
‪Subject: ויצא יעקב, וישכם יעקב, וישלח יעקב,‬
To:
וַיֵּצֵ֥א יַֽעֲקֹ֖ב מִבְּאֵ֣ר שָׁ֑בַע וַיֵּ֖לֶךְ חָרָֽנָה:
….}וַיִּפְגַּ֨ע בַּמָּק֜וֹם וַיָּ֤לֶן שָׁם֙
…וַיַּֽחֲלֹ֗ם וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙
אם יעקב היה מחכה כ – 3,500 שנה, הוא היה יכול לתפוס את הרכבת. אבל אז מי יודע אם והיכן הוא היה חולם על הסולם וכו’
ואיך כל החלומות של חומש בראשית (ו”חלום” בלעם) מסתדרים עם המלצת חז”ל “חלומות שווא ידברו” (המשך להלן)
ולסבא שלו היה חמור, ולאבא שלו? הרי נאמר
 
וַֽיהֹוָ֞ה בֵּרַ֧ךְ אֶת-אֲדֹנִ֛י מְאֹ֖ד וַיִּגְדָּ֑ל וַיִּֽתֶּן-ל֞וֹ צֹ֤אן וּבָקָר֙ וְכֶ֣סֶף וְזָהָ֔ב וַֽעֲבָדִם֙ וּשְׁפָחֹ֔ת וּגְמַלִּ֖ים וַֽחֲמֹרִֽים: ….
 וַיִּתֵּ֧ן אַבְרָהָ֛ם אֶת-כָּל-אֲשֶׁר-ל֖וֹ לְיִצְחָֽק:  
ומה קרה ליצחק שבמקום להיות רועה צאן כמו אביו הוא הפך לעובד אדמה?
וַיִּזְרַ֤ע יִצְחָק֙ בָּאָ֣רֶץ הַהִ֔וא וַיִּמְצָ֛א בַּשָּׁנָ֥ה הַהִ֖וא מֵאָ֣ה שְׁעָרִ֑ים….
וַֽיְהִי-ל֤וֹ מִקְנֵה-צֹאן֙ וּמִקְנֵ֣ה בָקָ֔ר וַֽעֲבֻדָּ֖ה רַבָּ֑ה
(מה זה “עבודה” (ו שרוקה)? לפי המלב”ים ב –
…  ,” ועבדה רבה” שהיא עסק עבודת האדמה, וידוע שעסק המרעה ועסק עבודת האדמה לא יתכנו באיש אחד, כי הם אומניות חלוקות, שהעובד אדמה צריך שישכון במקום אחד קבוע לזרוע ולהשביח את האדמה, עד שתהיה שדה תבואה, שזה לא יצלח אם נוסע ממקום למקום, משא”כ הרועה צריך ליסע תמיד ממרעה למרעה, וע”כ כתיב ויהי הבל רועה צאן וקין היה עובד אדמה, כי היו אומניות חלוקות, והאבות היו רועי צאן והמצרים היו עובדי אדמה, ותועבת מצרים כל רועי צאן, וא”כ ביצחק שהיה לו צאן ובקר וגם עבודה רבה בשדה היה זה למעלה מן הטבע. (ע”כ)
ושוב סטיתי מהדרך.- אבל לפני שאמשיך — משום מה אני מהרהר, מה כל הקדוש בכל מה שקראנו עד עכשיו, מה בעצם קראנו. מה למדנו אלה ערכים קיבלנו….????
–בריאת העולם (יקום  הטבע הצומח והחי (היקום??? ללא חצי הכדור הדרומי???) בסיפור כפול שחלקו השני סותר את הראשון
— העדפת הבל על קין והרצח הראשון
— המבול שהרג לא רק את המבוגרים החוטאים..
— אברהם ששומע קול ועוזב את אביו הזקן
— אברהם שרה ופרעה
— אברהם מארח שלשה אנשים עם סטייק בקר חמאה וחלב
— הריסת סדום וכו’
— לוט ובנותיו
— אברהם שרה ואבימלך
-סיפור העקדה (הקדוש???),
   וכו’ וכו’
כמובן שלכל זה יש הסבר (הסבריפ רבים)  אבל
—- מספיק, רצוי להירגע – התעייפתי, אבל בקיצור – האם אבותינו אברהם ויעקב (אדלג על יצחק התמים והחצי עיוור שכמעט נשחט על ידי אביו שומע הקולות. איך קוראים היום לאדם ששומע קולות?) התנהגו כקדושים?, ובפרשתנו – ויצא”, פרט לחלום על הסולם והדושיח הלא כל כך תמים בין ה’ ויעקב, מה קדוש בהתנהגות יעקב ו – 4 – נשיו? ובריחתו מלבן חותנו? וההמשך ידוע ואו טו טו טו.
 (אוי ואבוי י… גלשתי… סטיתי)
ערב שבת שלום
פרשת ויצא
 
וַיֵּצֵ֥א יַֽעֲקֹ֖ב … וַיֵּ֖לֶךְ …….וַיִּפְגַּ֨ע … וַיָּ֤לֶן ……וַיַּֽחֲלֹ֗ם ..
וסיום הפרשה
 
וַיִּזְבַּ֨ח יַֽעֲקֹ֥ב זֶ֨בַח֙ בָּהָ֔ר וַיִּקְרָ֥א לְאֶחָ֖יו לֶֽאֱכָל-לָ֑חֶם וַיֹּ֣אכְלוּ לֶ֔חֶם וַיָּלִ֖ינוּ בָּהָֽר…
 וְיַֽעֲקֹ֖ב הָלַ֣ךְ לְדַרְכּ֑וֹ וַֽיִּפְגְּעוּ-ב֖וֹ מַלְאֲכֵ֥י אֱלֹהִֽים…
יופי של פרשה – ממש רומן דרמטי
איך נקרא הספר הידוע של הסופר הארגנטיני ??? “קורותיו של מות ידוע מראש” לא כל כך דומה. אבל כולנו יודעים כבר את ההמשך ואת הסוף… סוף שממשיך עד לימינו אנו
קשה לי לחשוב אובייקטיבית. אחרי כ -20 שנות ילדות, נערות ובחרות, שנים של שטיפת מוח יומית, שבועית… – יש במוחי משקע  “גירסא דינקותא”  אברהם יצחק יעקב – אבותינו “הקדושים, וה”טהורים” האומנם?(ראה לעיל)
נכון, יעקב חלם חלום שכמחצית האנושות בימינו עדיין (כ -3,500 שנה לאחר מכן) עדיין מדברת עליו ומציירת אותו..
ובאמת שאילה למשכילים/ות. למה התנ”ך –  הפך לספר כזה בסיסי לשלושת הדתות הידועות לנו? ובעיקר למה ספר התורה על 5 חלקיו הפך לבסיס של היהדות?
(- התשובה שלי – זה היה הספר היחידי שניצל בעת חורבן בית שני,ורק בו  ניתן היה להשתמש  באותן מאות השנים לאחר החורבן)
והרבה עוסקים בנושא של כתיבת/בחירת ספר התורה למשל —
על כתיבת ספר תורה ע”י רובוט ב –
….

מוזיאון היהדות בברלין החל בפרויקט מיוחד, במסגרתו יופעל רובוט סופר סת”ם, שיכתוב ספר תורה שלם על מגילה של 80 מטר. הכתיבה תסתיים תוך שלושה חודשים – רבע מהזמן שלוקח לכותב אנושי…

הרובוט כותב את הספר בכתב יד מלא ובקליגרפיה מורכבת ועדינה, על מגילה באורך של 80 מטר שתכלול לבסוף את 304 אלף האותיות המרכיבות את חמשת חומשי תורה. יד הרובוט אוחזת בעט נובע באיכות גבוהה. יעקוב מזכיר כי ספר התורה שיכתב לא יחשב כספר קדוש, בין השאר בגלל שלפי ההלכה, את ספר התורה יש לכתוב עם עט מנוצת אווז.

הרובוט, שפותח על ידי קבוצת המהנדסים והאמנים הגרמנית RobotLab, יהיה מסוגל לכתוב את ספר התורה המלא בתוך כשלושה חודשים, רבע מהזמן

שלוקח לסופר סת”ם מנוסה. הוא צפוי להמשיך ולעבוד על הספר ברציפות וללא הפסקה, ולסיים אותו בינואר הקרוב

(ע”כ).

 וגם מתוך
(לא אצטט)
ולשיווי משקל
(לא אצטט)
או
 (גם לא אצטט)
ומתוך
….

כיהודי חילוני אני לא רואה בתורה ספר שמספר את ההיסטוריה של בריאת העולם או את סיפור בחירתו של עם ישראל כעם הנבחר. אני רואה בו ספר שמספר על אמונותיהם של אנשים מסוימים בתקופות שונות ועל הסיפורים שכתבו, וביניהם הסיפור על בריאת העולם, יסוד המונותאיזם, וסיפור בחירתו של האל בבני ישראל כעם הנבחר.

כיהודי חילוני אני גאה להימנות עם העם שמרבית בני התרבות המערבית מייחסים לו את ספר התנ”ך, ספר שאני רואה בו את הבסיס לתרבות היהודית. כל תרבות משמרת סיפורים היסטוריים והופכת אותם לחלק ממנה, אם הסיפורים מתארים מציאות ואם הם מתארים מיתוסים או אמונות. אין תרבות ללא היסטוריה שחלקה מציאותי וחלקה מיתי, וככל שההיסטוריה רחוקה יותר בשנים, כן מיטשטש הגבול בין מציאות למיתוס ופוחתת חשיבותו.

יהודים דתיים רואים בתורה ספר שהוכתב למשה רבנו מפי האל, ולכן ספר מחייב ומקור סמכות. יהודים חילוניים יכולים לראות בתנ”ך בכלל ובתורה בפרט מקור השראה ומקור לערכים תרבותיים ואנושיים. המקורות היהודיים שלאחר כתיבת התורה עוסקים במה שניתן לכנות כיום ‘למה התכוון המשורר’, והתשובה של חכמים היא ‘שבעים פנים לתורה’, דהיינו חלקים שונים בעם היהודי, דתיים וחילוניים, מפרשים את התורה באופן שונה אך רואים בה את הבסיס לתרבות היהודים.

מחלוקות בכלל ומחלוקות סביב השאלה ‘למה התכוון המשורר’ בפרט הן במידה רבה נשמת אפה של היהדות, ולכן מן הראוי שאף לא אחד מהזרמים הקיימים כיום ביהדות ינכס לעצמו את היהדות וידבר בשם היהדות. היהודים החרדים ידברו בשם היהדות החרדית, שגם בה יש זרמים שונים שביניהם חילוקי הדעות, וגם הרפורמים, הקונסרבטיבים והציונות הדתית לזרמיה השונים ידברו כל אחד בשם הזרם שאותו הוא מייצג.

במדינת ישראל נשלטת היהדות בידי מונופול…(ע”כ)
ומתוך

היהדות המקדשית, יהדות של עבודת הקרבנות, נפסקה כשנחרב המקדש. אחרי החורבן נוצרה היהדות הרבנית[1]. בתחילת תקופה זו תורתם של הרבנים היתה בע”פ. הרב היה מקור הסמכות והוא לימד תלמידים בע”פ, ועם הזמן הפכו גם המה לחכמים יודעי התורה שבעל פה וגם הם דנו בה וחידשו בה ע”פ כללי היהדות הרבנית. אך לאט לאט מאז שהתחילו לכתוב את התורה שבע”פ היהדות הפכה להיות “יהדות הספר”, אין יותר דין רבו המובהק אלא מעתה – “הספרים הם רבותיו”[2]. זהו הרגע בו התושב”ע הפכה לתורה שבכתב חדשה, והפרושים הרבניים הפכו לקראים בעצמם.

לא באמת חשוב יותר מה כתוב בתורה, חשוב מה כתוב ב”פוסקים”, בחז”ל, בתורה שבכתב החדשה. בתורה כתוב במפורש להטיל תכלת בציצית אבל רוב הרבנים אומרים שצריכים לחכות למשיח שיגלה את התכלת “האמיתית”. באופן פרדוקסלי, הספר הכי קדוש הוא אמנם התורה, אך לא פוסקים הלכה על פיו, לא באמת עושים מה שכתוב בו. התורה הכי קדושה מתוך כלל כתבי הקודש, אך בפועל עושים מה שחז”ל אמרו.

אפשר להדגים מצב זה בדורנו, בכך שהתנ”ך הוא ספר כה מוזנח ברוב הישיבות החרדיות. כתבי הקודש החדשים הם הגמרא והפוסקים. התנ”ך שמכיל 24 ספרים היה בזמנו האוסף הכי קדוש שעמד לרשות חז”ל וחכמינו הקדומים. חז”ל אף אסרו במפורש על הכנסת ספרים נוספים לתוך “ארון הספרים היהודי” שהיה אז,
משום מה גלשתי. חשבתי על האבא יצחק שהוליד תאומים כה מנוגדים באופיים ובהתנהגותם. (ובמרוצת הדורות עשו הוא אדום ירד מבמת ההיסטוריה
 והסבא אברהם שהוליד (לפחות) שני בנים (כל אחד מאם אחרת) שהפכו לאומות כה שונות יצחק מול ישמעאל ( והעימות במקביל לניגוד הכמותי = אוכלוסיה,       עדיין קיים)
ויצחק הוליד תאומים, יעקב ועשו, והנכד של עשו כידוע הוא עמלק
(כשעושים חושבים סוטים מהדרך – יש להיזהר)
לפרשתנו
 
עיונים קודמים
פרשת תולדות – תשע”ד
http://toratami.com/?p=65

פרשת תולדות – תשע”ה

http://toratami.com/?p=272
(על – בחירת יעקב, הרפתקאות יצחק, יצחק בגרר, 100 שערים, ברכת יצחק לעשיו)

פרשת תולדות – תשע”ו

(על – ויעתר יצחק לנוכח, ויבז עשיו, וישקף אבימלך…., אנטישמיות בגרר, ויהי עשו בן 40 שנה ויקח אישה)
פרשת תולדות – תשע”ז

http://toratami.com/?p=681
(על: העדפת בן אחד על אחיו, ויעתר, ותלך לדרש… ויתרוצצו הבנים, וילך יצחק – אבימלך ורבקה, ותאמר רבקה קצתי בחיי מפני בנות חת)

פרשת תולדות – תשע”ח

http://toratami.com/?p=867
(על: אברהם והאושר, אלה תולדות… וישלח יצחק את יעקב,  מכרה כיום את בכורתך, שכן בארץ… גור בארץ, עתה הרחיב ה’ לנו… ויעל משם באר שבע, וירא ה’, ויגדל האיש…)…,פרשת תולדות – תשע”ט

(על: לו”ז של אברהם ויצחק, סיכום חיי אברהם ושרה, הנה אנכי הולך למות ולמה…, ועשה לי מטעמים…, קצתי בחיי מפני בנות חת, וירא עשו כי רעות….)
הפרשה היא סיפור עלילתי בעיקר, אבל מתחיל עם התערבות א-להית, סיכום מקוצר לרענון ==
— יעקב הולך לחרן (למשפחתו) ובדרך (כנראה בלילה) שוכב לישון — ואז
הופעה חלומית – יעקב חולם על סולם, מלאכי א-להים עולים ויורדים, הופעת ה שמדבר אליו, כאשר הוא מתעורר’,הוא “נותן אולטימטום” לא-להים
— יעקב פוגש את רחל מתחתן איתה, אבל בבוקר הוא מגלה שלידו שוכבת לאה אחות רחל
— יעקב עובד כרועה של חותנו לבן, מתחתן גם עם רחל  ומוליד – בעזרת בלהה וזלפה השפחות – 11 בנים ובת
— יעקב, במשך כ – 20 שנה, מצליח – בעזרת כמה “טריקים” – לצבור כמויות עצומות של צאן ובקר ובעלי חיים ביתיים (ולפי הכתוב בפרשת השבוע הבא – גם עבדים ואולי גם ) שפחות
— יעקב בורח מלבן, לבן רודף אחריו, משיג אותו, ואחרי עימות קצר הם משלימים וכורתים ברית – ואז
הופעה של מלאכי א-להים
פסוקים נבחרים
 
 
 וַיַּֽחֲלֹ֗ם וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙…..
 וְהִנֵּה֙ מַלְאֲכֵ֣י אֱלֹהִ֔ים ,,,
וְהִנֵּ֨ה יְהֹוָ֜ה נִצָּ֣ב עָלָיו֘…. 
וְהִנֵּ֨ה אָֽנֹכִ֜י עִמָּ֗ךְ וּשְׁמַרְתִּ֨יךָ֙….  
הרצאת וידאו על חלום יעקב ושברו לצפייה ב –
וגם מאמר משעשע של יורם טהר לב ב –
(ממליץ – לא מצטט)
ומשהו על ה”סולם”, מתוך דיון (ארוך)  לעומק ב –
…הסולם מוצג כאובייקט ענק ממדים, המשמש למעבר, לדרך המקשרת בין שמים לארץ. תיאור הסולם בחלום מעודד לראות בו לא רק אובייקט פיזי המקשר בין שמים לארץ, אלא גם אובייקט סמלי, מטפורי, המגשר ויוצר זיקה בין מי שנמצא בארץ לבין השוכן בשמים, כלומר בין האדם לבין האל, בין יעקב לבין ה’ אלוהים.1 במאמר זה אבקש להראות שהסולם עשוי לסמל גם דרך נוספת, מסלול. כוונתי לפשר הסמלי של החלום ולפיו המדובר בדרך בין הארץ המובטחת לבין הגלות. ואמנם הדרך וההליכה בה, הלוך ושוב, נזכרת שלוש פעמים בסיפור: בפעם הראשונה, בהבטחת האל: ‘והנה אנכי עמך ושמרתיך בכל [הדרך] נוסח תרגום השבעים מוסיף את המילה ‘הדרך’ לאחר ‘בכל’] אשר תלך והשבתיך אל האדמה הזאת’ (שם, טו). בפעם השנייה, בנדר שנודר יעקב: ‘אם אלהים עמדי ושמרני בדרך הזה אשר אנכי הולך’ (שם, כ), ובפעם השלישית: ‘ושבתי בשלום אל בית אבי’ (שם, כא).

העובדה ש’סלם’ הוא מילה יחידאית במקרא (hapax legomenon), מקשה על זיהויו. זיהוי ה’סלם’ תלוי בהקשר שהוא מופיע בו. כאשר ההקשר ברור, אף המילה היחידאית מתפרשת בקלות. ואילו כאשר ההקשר אינו ברור, גובר הקושי לזהותה ומתאפשרת יותר מ’קריאה אחת’ של משמעותה…….

סקירת הדיון במחקר5 מעלה שמבחינה אטימולוגית מתאפשרות, כנראה, שתי דרכים להבנת המילה ‘סלם’. לפי ההוראה האחת: ‘סלם’ נגזרת מהמילה האכדית ‘simmiltu’,י6 בשיכול אותיות,7 והוראתה ‘מערכת מדרגות’ ,(stairway) ומכאן שבמילה ‘סלם’ המ”ם היא שורשית.8 לפי ההוראה השנייה: ‘סלם’ נגזר מהשורש העברי סל”ל,9 שהוראתו: סוללה, רמפה, דרך.10 ההכרעה בין שתי ההצעות לאטימולוגיה של ‘סלם’ אינה קלה

…..

שנוסף על המקבילות במסופוטמיה המתארות את ה’סולם’ כגרם מדרגות המקשר בין שמים לארץ, יש גם מקבילות במצרים.24 בטקסטים מצריים מודגשת חשיבותו של ה-celestial ladder (העשוי מחבל או מעץ). לפי ה-Pyramid Texts, ‘המלך עולה בסולם שאביו עשה בעבורו’ .(pyr.390a)י25 נשאלת השאלה, האם תיאור סולם יעקב בספר בראשית הושפע מהספרות המסופוטמית או מהספרות המצרית?

(ע”כ. מומלץ לעיון מעמיק)

 ומה עם מאמר חז”ל “חלומות שוא ידברו”?
מתוך

וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה, אָמַר רַבִּי שְׁמוּאֵל בַּר נַחְמָן אֵלּוּ שָׂרֵי אֻמּוֹת הָעוֹלָם, דְּאָמַר רַבִּי שְׁמוּאֵל בַּר נַחְמָן מְלַמֵּד שֶׁהֶרְאָה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְיַעֲקֹב אָבִינוּ שָׂרָהּ שֶׁל בָּבֶל עוֹלֶה שִׁבְעִים עֲוָקִים, וְשֶׁל מָדַי חֲמִשִּׁים וּשְׁנַיִם, וְשֶׁל יָוָן מֵאָה וּשְׁמוֹנִים וְשֶׁל אֱדוֹם עוֹלֶה וְלֹא יוֹדֵעַ כַּמָּה, בְּאוֹתָהּ שָׁעָה נִתְיָרֵא יַעֲקֹב אָבִינוּ, אָמַר אֶפְשָׁר שֶׁאֵין לָזֶה יְרִידָה, אָמַר לוֹ הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא: וְאַתָּה אַל תִּירָא עַבְדִּי יַעֲקֹב, אֲפִלּוּ הוּא עוֹלֶה וְיוֹשֵׁב אֶצְלִי מִשָּׁם אֲנִי מוֹרִידוֹ, הֲדָא הוּא דִכְתִיב (עובדיה א, ד): אִם תַּגְבִּיהַּ כַּנֶּשֶׁר וְאִם בֵּין כּוֹכָבִים שִׂים קִנֶּךָ.

אָמַר רַבִּי בֶּרֶכְיָה וְרַבִּי חֶלְבּוֹ וְרַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן יוֹחָאי בְּשֵׁם רַבִּי מֵאִיר מְלַמֵּד שֶׁהֶרְאָה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְיַעֲקֹב שָׂרָהּ שֶׁל בָּבֶל עוֹלֶה וְיוֹרֵד, שֶׁל מָדַי עוֹלֶה וְיוֹרֵד, וְשֶׁל יָוָן עוֹלֶה וְיוֹרֵד, וְשֶׁל אֱדוֹם עוֹלֶה וְיוֹרֵד, אָמַר הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְיַעֲקֹב אַף אַתָּה עוֹלֶה, בְּאוֹתָהּ שָׁעָה נִתְיָרֵא יַעֲקֹב אָבִינוּ וְאָמַר שֶׁמָּא חַס וְשָׁלוֹם כְּשֵׁם שֶׁלְּאֵלּוּ יְרִידָה אַף לִי כֵן, אָמַר לוֹ הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא: וְאַתָּה אַל תִּירָא, אִם אַתָּה עוֹלֶה אֵין לְךָ יְרִידָה עוֹלָמִית, לֹא הֶאֱמִין וְלֹא עָלָה… אָמַר לוֹ הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אִלּוּ הֶאֱמַנְתָּ וְעָלִיתָ עוֹד לֹא יָרַדְתָּ, וְעַכְשָׁיו שֶׁלֹּא הֶאֱמַנְתָּ וְלֹא עָלִיתָ עֲתִידִין בָּנֶיךָ שֶׁיְהוּ מִשְׁתַּעְבְּדִין בְּאַרְבַּע מַלְכֻיּוֹת בָּעוֹלָם הַזֶּה בְּמִסִּים וּבְאַרְנוֹנִיּוֹת וּבְזִימִיּוֹת וּבְגֻלְגָלִיּוֹת, בְּאוֹתָהּ שָׁעָה נִתְיָרֵא יַעֲקֹב, אָמַר לִפְנֵי הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם יָכוֹל לְעוֹלָם, אָמַר לוֹ (ירמיה ל, י): וְאַל תֵּחַת יִשְׂרָאֵל כִּי הִנְנִי מוֹשִׁיעֲךָ מֵרָחוֹק…

(ג) הַדְּבָרִים שֶׁמּוֹדִיעִים לַנָּבִיא בְּמַרְאֵה הַנְּבוּאָה דֶּרֶךְ מָשָׁל מוֹדִיעִין לוֹ וּמִיָּד יֵחָקֵק בְּלִבּוֹ פִּתְרוֹן הַמָּשָׁל בְּמַרְאֵה הַנְּבוּאָה וְיֵדַע מָה הוּא. כְּמוֹ הַסֻּלָּם שֶׁרָאָה יַעֲקֹב אָבִינוּ וּמַלְאָכִים עוֹלִים וְיוֹרְדִים בּוֹ וְהוּא הָיָה מָשָׁל לְמַלְכֻיּוֹת וְשִׁעְבּוּדָן. וּכְמוֹ הַחַיּוֹת שֶׁרָאָה יְחֶזְקֵאל וְהַסִּיר נָפוּחַ וּמַקֵּל שָׁקֵד שֶׁרָאָה יִרְמְיָה וְהַמְּגִלָּה שֶׁרָאָה יְחֶזְקֵאל וְהָאֵיפָה שֶׁרָאָה זְכַרְיָה. וְכֵן שְׁאָר הַנְּבִיאִים. מֵהֶם אוֹמְרִים הַמָּשָׁל וּפִתְרוֹנוֹ כְּמוֹ אֵלּוּ. וְיֵשׁ שֶׁהֵן אוֹמְרִים הַפִּתְרוֹן בִּלְבַד. וּפְעָמִים אוֹמְרִים הַמָּשָׁל בִּלְבַד בְּלֹא פִּתְרוֹן כְּמִקְצָת דִּבְרֵי יְחֶזְקֵאל וּזְכַרְיָה וְכֻלָּן בְּמָשָׁל וְדֶרֶךְ חִידָה הֵם מִתְנַבְּאִים:

(3) The matters concerning which a prophet is informed by vision of prophecy, are imparted to him allegorically, but the interpretation thereof is engraved upon his heart simultaneously with the vision and he knows what it means, as the vision of the ladder which Jacob our father saw: “The angels of God were ascending and descending upon it” (Gen. 28.12); which was a parable, the interpretation of which is the rise and fall of kingdoms, or as the Living Creatures which Ezekiel saw (Ezek. 1. 1–27), or the Seething Pot and the Almond Rod which Jeremiah saw (Jer. 1.12–13), or the Scroll of Parchment which Ezekiel saw (Ezek. 2.9), or the Measure which Zechariah saw (Zech. 2.5). And so with the rest of the prophets; some of them relate the parable and its interpretation as these; others relate the interpretation alone; and still others relate the parable only without the interpretation, as parts of the prophecies of Ezekiel and Zechariah, but all of them are prophesying in parables and metaphors.

ישראל אלדד, הגיונות מקרא (הוצאת “יאיר” ע”ש אברהם שטרן, תל אביב 1986) 50-47.

חלומו של יעקב, חלום הסולם, הוא סינתזה של חיי אברהם וחיי יצחק, העומדים מבחינה מסוימת ביחס ניגודי, המפורש בתורה באורח חייהם גם אם אינן מפורש במילים. אברהם הולך בצו שמים, יצחק עקוד על האדמה לא רק בגופו, כי אם גם בלבו, כמוכח מאהבתו לעשיו. ודאי שאברהם הולך ארצה בצו שמים, ודאי שיצחק העקוד מקבל עול שמים, אך רק ביעקב מתמזגים שני יסודות אלה בסמל ובמציאות, בחלום ובהקיץ.
 
 
 וַיִּפְרֹ֥ץ הָאִ֖ישׁ מְאֹ֣ד מְאֹ֑ד וַֽיְהִי-לוֹ֙ צֹ֣אן רַבּ֔וֹת וּשְׁפָחוֹת֙ וַֽעֲבָדִ֔ים וּגְמַלִּ֖ים וַֽחֲמֹרִֽים
איזו התפארות.,וכבר ראינו את
אברהם
 
וּלְאַבְרָ֥ם הֵיטִ֖יב בַּֽעֲבוּרָ֑הּ וַֽיְהִי-ל֤וֹ צֹאן-וּבָקָר֙ וַֽחֲמֹרִ֔ים וַֽעֲבָדִים֙ וּשְׁפָחֹ֔ת וַֽאֲתֹנֹ֖ת וּגְמַלִּֽים: 
יצחק
וַיִּגְדַּ֖ל הָאִ֑ישׁ וַיֵּ֤לֶךְ הָלוֹךְ֙ וְגָדֵ֔ל עַ֥ד כִּֽי-גָדַ֖ל מְאֹֽד:  {יד}וַֽיְהִי-ל֤וֹ מִקְנֵה-צֹאן֙ וּמִקְנֵ֣ה בָקָ֔ר וַֽעֲבֻדָּ֖ה רַבָּ֑ה וַיְקַנְא֥וּ אֹת֖וֹ פְּלִשְׁתִּֽים: 
ועכשו יעקב המתעשר
ואכן חז”לנו עלו על הנושא – מתוך אוסף מדרשי חז”ל  –
spaklaria.info/001_ALEF/אבות%20%20%20רכוש.htm

ילקוט שמעוני:

דבר אחר עלה הפורץ לפניהם, בעולם הזה פרצתי גדרו של עולם מפני יעקב, שנאמר ויפרץ האיש מאד מאד, אמר רבי תנחומא בר אבא מאה ועשרים רבוא של צאן היו לו, שנאמר ויפרוץ האיש מאד מאד, וכתיב וירב העם ויעצמו מאד, מה להלן ששים רבוא, וכתיב מאד, אף כאן ק”כ רבוא דכתיב מאד מאד… (מיכה פרק ב, תקנא)

אבן עזרא:

ויבז עשו – בעבור שראה שאין לאביו עושר, ורבים יתמהו כי עזב לו אברהם ממון רב, וכאילו לא ראו בימיהם עשיר גדול בנעוריו ובא לידי עוני בזקוניו. והעד שהיה יצחק אביו אוהב את עשו בעבור צרכו, ואילו היה הלחם רב בבית אביו והוא נכבד בעיניו לא מכר בכורתו בעבור נזיד, ואם היה אביו אוכל בכל יום מטעמים, מה טעם אמר הביאה לי ציד, ולמה לא היה ליעקב בגדים חמודות, ולמה לא נתנה לו אמו כסף וזהב בדרך, שהוא אומר ונתן לי לחם לאכול ובגד ללבוש, ולמה לא שלחה אליו הון והיא אוהבת אותו, כי הוצרך לשמור הצאן. והפסוק שאמר ויגדל האיש קודם זקנותו. ועוורי לב יחשבו שהעושר מעלה לצדיקים, והנה אליהו יוכיח… וכן אחרים אמרו הנה צאן יש לו, כי רבקה אמרה לו לך נא אל הצאן, ויתכן שנשאר לו מקנה מעט, גם נכון הוא להיות כי לך נא אל הצאן אל מקום הצאן שהן נמכרות. (בראשית כה לד)

רמב”ן:

…ורבי אברהם משתבש בכאן מאד, שאמר כי בזה הבכורה בעבור שראה שאין לאביו ממון… ואני תמה מי עוור עיני שכלו בזה, כי הנה אברהם הניח לו הון רב ואבד העושר ההוא מיד קודם הענין הזה, ומפני זה בזה את הבכורה, כי הדבר הזה היה בנעוריהם… ואחרי כן חזר והעשיר בארץ פלשתים עד כי גדל מאד ויקנאו בו שרי פלשתים, ואחרי כן חזר לעוניו… ואין אלו רק דברי שחוק, ועוד כי הכתוב אמר ויהי אחרי מות אברהם ויברך אלקים את יצחק בנו, והברכה תוספת בעושר ובנכסים וכבוד… ואם יש צדיקים שמגיע אליהם כמעשה הרשעים בענין העושר, אין זה באותם שנתברכו מפי הקב”ה, כי ברכת ה’ היא תעשיר ולא יוסיף עצב עמה, אבל היו האבות כלם כמלכים ומלכי גוים באים לפניהם וכורתים עמהם ברית, ואם היה יצחק רע המזל מאבד נכסי אביו, איכה אמרו ראה ראינו כי היה ה’ עמך, וכבר היה בעוכריו… (שם)

(ע”כ)

ומתוך שיעור בכלכלה בתקופת המקרא  ב –

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4159018,00.html

..

ביחס לעושרו של יעקב נאמר במקום אחר: “ויפרץ האיש מאוד מאוד ויהי לו צאן רבות ושפחות ועבדים וגמלים וחמורים” (בראשית ל’, ל’). שימו לב גם לפרט מעניין: יעקב אומר לעשיו כי יש לו “כל”, וזה מזכיר את מה שנאמר ביחס לסבו, אברהם, “ואברהם זקן בא בימים ויהוה ברך את אברהם בכל” (בראשית כד, א). ביחס לאברהם, נאמר כי היה “כבד מאוד במקנה בכסף ובזהב” (בראשית י”ג, ב’).

אין ספק כי יעקב היה איש עשיר מאוד. היום מכנים אנשים כאלה “טייקונים”. מה שמעניין הוא שיעקב צבר את הונו באמצעות יוזמה, עבודה קשה רבת שנים, וניצול כישורים. יעקב צבר את עושרו מאפס בזכות עצמו, ולא באמצעות כספים שקיבל בירושה.

בטור על פרשת משפטים הסברתי כי המסורת היהודית, בניגוד גמור לנצרות, מייחסת ערך רב לבעלות על רכוש ולצבירתו. עובדת היותם של אבות האומה הישראלית, אברהם, יצחק ויעקב, עשירים ובעלי נכסים, היא סימן לברכה. הנרטיב המקראי מספק שיפוט חיובי על דמויות האבות כבעלי רכוש וקניין רב, והם מהווים מודל לחיקוי לדורות הבאים.

היות והמקרא מייחס ערך רב לבעלות על רכוש ולצבירתו, אך טבעי שיתפתחו פערים כלכליים וחברתיים. הפערים הכלכליים קיימים לאור ההבדלים בכישורים שבין האנשים. בטור על פרשת תזריע הסברתי כי המקרא אינו רואה כל צורך במערכת שלטונית לצמצום הפערים הכלכליים.

(ע”כ)
וניתוח רשימו בעלי החיים ניתן ב –
https://www.biu.ac.il › Parasha › vayshlah › Klain
המקרא מכיל עשרות רשימות של בעלי חיים ורכוש,1 וניכרת בהן חוסר עקיבות בסדר הצגת הפריטים. כך הדבר, לדוגמה, ברשימות המתארות את רכוש אברהם:יצחק ויעקב

אולי אפשר לייחס מקצת מההבדלים האלה לשגרת הלשון, שאין בה קפידה על עקיבות מלאה

 
 

בר

יב:טז

ולְאַבְרָם הֵיטִיב בַּעֲבוּרָהּ

ויְהִי לוֹ

צאן וּבָקָר

וחֲמרִים

וַעֲבָדִים וּשְׁפָחוֹת

וַאֲתנת וּגְמַלִּים

בר

כד:לה

והבֵּרַךְ אֶת אֲדנִי מְאד וַיִּגְדָּל

וַיִּתֶּן לוֹ

צאן וּבָקָר

וְכֶסֶף וְזָהָב

וַעֲבָדִם וּשְׁפָחֹת

וּגְמַלִּים וַחֲמרִים

בר

ל:מג

וַיִּפְרץ הָאִישׁ מְאד מְאד

וַיְהִי לוֹ

צאן רַבּוֹת

וּשְׁפָחוֹת וַעֲבָדִים

וּגְמַלִּים וַחֲמֹרִים

אתונות נזכרות בפסוק הראשון בלבד, אך באופן מפתיע לא בצמוד לחמורים. החמורים נזכרים בפסוק זה במיקום שונה מאשר בשני הפסוקים  
האחרים. בפסוק השני בלבד מוזכרים כסף וזהב, בפסוק השלישי השפחות מצויות לפני העבדים, בעוד שבשני הפסוקים הקודמים העבדים קודמים לשפחות.2 יתרה מכך, בפסוקים הראשון והשלישי המילה שפחותבאה בכתיב מלא, אך לא כן בפסוק האמצעי. חוסר העקיבות אינו ייחודי לכאן, והוא ניכר גם ברשימות נוספות בתנך.

התבוננות במכלול הרשימות מעלה מספר שאלות: 1. מה הסיבה לחוסר העקיבות הניכר בהצגת בעלי חיים שונים ובסדר הופעה שונה, בפסוקים העוסקים בנושאים דומים? 2. מה הסיבה להימצאות פרטים מסוימים ברשימה אחת ולא באחרת? לדוגמה, מתנות פרעה לאברהם (בריב:טז) מכילות מגוון רב של בעלי חיים, ואילו אבימלך העניק לו צאן ובקר ועבדים בלבד (ברכ:יד). ברקע שאלות אלו ניצבת אחת נוספת; מהי ההנמקה לסדר הפריטים בכל פסוק כשלעצמו? לדוגמה, מדוע הצאן והבקר קודמים לאתונות ולגמלים. תהייה זו עולה גם מעיון בתיאור מנחת יעקב לעשיו

הדיון מתמקד בבעלי חיים המהלכים על הארץ ולא בציפורים, שלהן ראוי דיון נוסף.

2 המסורה הבבלית לתורה נותנת סימני זיכרון ברשימות השונות, במטרה לשמור על הנוסח מפני שיבוש. היא משווה את שלושת הפסוקים שנזכרו בראש הדברים ואומרת: “ולאברם (בריב:טו) צקמעפתג; והברך (ברכד:לה) צקסזעפגם; ויפרץ (ברל:מג) צרפעגס“. כל אות מסמנת מילה: צאן (רבות), בקר, חמורים, עבדים, שפחות, אתונות, גמלים, כסף, זהב. ראו: יוסף עופר, המסורה הבבלית לתורה עקרונותיה ודרכיה, ירושלים תשסא, עמ‘ 391. השוו גם: מרדכי ברויאר, המסורה הגדולה לתורה מידי שמואל בן יעקב בכתב יד למ, ניו יורק תשנב, עמ‘ 97-98,

(ע”כ)

טוב עייפתי

זמן משלוח

שבת שלום

שבוע טוב

Leave a Reply