Date: Sun, Jan 5, 2020 at 2:38 AM
Subject: ויגש אליו, נבהלו מפניו, וינשק לכל אחיו, וינהלם
To:
HTTP://TORATAMI.COM/?P=77
תשע”ה
HTTP://TORATAMI.COM/?P=291
(על – למה יוסף לא יצר קשר עם אביו?, מיהו יוסף?, יוסף ויהודה – מי המלך?, ירידת העם השמי למצריים, ולא יכול יוסף להתאפק…, כל הנפש באו מצריימה, ארץ גושן התנחלות)
תשע”ו
HTTP://TORATAMI.COM/?P=492
(על – שאילות למה?, ויאמר בי אדוני, ירידת יעקב מצריימה, יעקב בניו בנותיו נכדיו וניניו, וישב ישראל… ויפרו וירבו
פרשת ויגש – תשע”ז
HTTP://TORATAMI.COM/?P=692
(על: והם לא הכירוהו, ההיסטוריה והסיפור, העוד אבי חי, נאום יהודה והתודעות יוסף, כל הנפש הבאה ליעקב… 70, במיטב הארץ הושב….)
פרשת ויגש – תשע”ח
HTTP://TORATAMI.COM/?P=890
(על: יוסף – טוב או רע, יהודה נדחף קדימה, ויגש…. גשו, ולא יכל….ויקרא, ויפג לבו)
על פי פשט הכתובים, כל האחים, לבד מיוסף, נקברו במצרים, אך לפי ספרות חז”ל העלו בני ישראל את כל בני יעקב לארץ להיקבר שם[3].
מסורת ערבית מן התקופה הממלוכית מצביעה על מבנה הממוקם בצד גן העצמאות, במרכז העיר יהוד, כעל קברו של יהודה בן יעקב. במבנה הקטן בעל הכיפה, קיים מחראב הפונה לכיוון מכה, ובמרכז החדר מצבה גדולה המציינת את מקום קבורת יהודה. חלקים ממבנה הקבר, כדוגמת צמד העמודים הניצבים בכניסה למבנה, קדומים בהרבה, וסביר להניח שהובאו למקום מאתרים אחרים. בתוך המבנה נמצא סיפור המקום. הדרוזים מאמינים כי קברו של יהודה נמצא בעמק החולה, במקום הנקרא “קבר נבי יהודה“. היישוב גני יהודה, הסמוך למקום המיוחס לקברו ביהוד, קרוי על שמו.
בספר הישר מסופר:
ויקברו את ארונות מטות אבותיהם… איש בנחלת בניו… ואת יהודה קברו בעיר בביא נגד בית לחם.
— ספר הישר, סוף ספר יהושע
הפרשה נפתחת בעימות חזיתי בין יהודה ליוסף שמתנהל בשני רבדים גלוי וסמוי. העימות אינו סימטרי, משום שיוסף יודע בברור מי עומד לפניו. יהודה סבור שלפניו משנה למלך מצרים איש עריץ וערמומי, שיש לו אינטרס לא ברור להציק ולהתעלל באחים, ואינו יודע שהוא עומד לפני האח שרק לפני כמה שנים ביקשו להורגו והתחנן בחוסר אונים על חייו ומכרו אותו לעבד. על כן הרשה לעצמו לומר: “אדני שאל את עבדיו לאמור היש לכם אב או אח. ונאמר אל אדני יש לנו אב זקן וילד זקנים קטן ואחיו מת ויוותר הוא לבדו לאמו ואביו אהבו” (בראשית מד יט-כ).
יוסף שידע מי עומד לפניו בחר להתנהל מול האחים בשני רבדים –גלוי וסמוי. ברובד הגלוי הוא מעליל על האחים את עלילת הגביע, כדי להציג אותם כפורעי חוק כפויי טובה, אולם בצורה סמויה ומתוכננת מראש הוא טווה מסכת מתוחכמת של אירועים שהעמידו את האחים במבחן האחווה לבנימין, ובחנו האם האחים חזרו בתשובה ותיקנו את חטא מכירתו. “והנה השתדל יוסף כל ההשתדלות הזה שיביאו את בנימין לסיבות: האחת, לראותו, כי הוא היה אחיו בן אמו ונפשו קשורה בנפשו, והיה חשש בלבו אם המיתוהו אחיו או מכרוהו כאשר עשו לו, ולכן ציווה לראותו. והשנית, כדי להעליל עליו עלילת הגביע, ולראות אם אחיו ישתדלו להצילו באהבה כאחים, או אם יעזבוהו בשנאתם אותו להיותו בן אשה אחרת וכו'” (אברבנאל בראשית מב טו-כד).
יהודה סבר שהוא ניצב מול המשנה למלך מצרים, כדי לגונן על בנימין. ומדבר אתו כנציג האחים, בבקשה ובהכנעה ובכינויי כבוד – שמכבדו כפרעה: “ויגש אליו יהודה ויאמר בי אדני, ידבר נא עבדך דבר באזני אדני, ואל יחר אפך בעבדך כי כמוך כפרעה” (בראשית מד יח).
אולם חכמים מתארים שגם יהודה נוקט בכפל ללשון, בלשון דו משמעית שיש בה גם מסר סמוי ומתוחכם, שהוא לכאורה הפוך לחלוטין מהמסר הגלוי. למילים שבחר יוסף היו גם משמעות סמויה של תקיפות: “ואל יחר אפך – מכאן אתה למד שדבר אליו קשות” (רש”י שם פס’ יח). בדבריו רמז שכביכול אינו מבקש ממנו אלא מאיים עליו: “כי כמוך כפרעה – וכו’. ומדרשו: סופך ללקות עליו בצרעת כמו שלקה פרעה ע”י זקנתי שרה על לילה אחת שעכבה (ב”ר)” (רש”י שם). משמע שיהודה מצפה שיוסף יהיה מספיק חכם כדי לקלוט גם את המסר המרומז הזה כדי להשיג את מטרתו. הוא לא יכל לומר אותו באופן גלוי, כי הוא היה יוצר התנגדות….
כעת באה הבחירה של יהודה לקחת את הערבות על עצמו למבחן עליון הוא מתייצב בנחישות ובתבונה בפני יוסף להגנתו של בנימין. זהו מאבק איתנים מול מי שנדמה כשליט כל יכול עריץ וחסר לב.“ויגש אליו יהודה ויאמר בי אדני ידבר נא עבדך דבר באזני אדני ואל יחר אפך בעבדך כי כמוך כפרעה”. (בראשית מד יח). “ואל יחר אפך בעבדך – שהרי יש לחוש לחמתך, משום ‘כי כמוך כפרעה’ – שניכם שוים בגדולה ויראתי מחרון אפך, כי למי אקבול עליך, לפיכך צריך אני שתשים לבך לויכוח שלי” (חזקוני שם). יהודה מבין את הסיכון שיש בהתייצבות מול יוסף ומצד שני הוא מבין שמדובר בעלילה שקופה: “כי ירא אני לומר לך בפירוש מה שעם לבי, כי יודע היה יהודה, כי יוסף ציוה לתת הגביע באמתחת בנימין, וכו’, אלא היה ירא לומר לו בפירוש. ולכך אמר לו כשתבין “אל יחר אפך בעבדך” אם אני מוכיחך, כי כמוך כפרעה – כי יודע אני שאתה כמלך, ואין לומר למלך בליעל!” (בכור שור שם). (ע”כ)
הגה הגתה ההשגחה תוכנית אלוהית לזווג את העם ואת הארץ ולבנות מהם חברה שתהיה למופת לחיי מוסר שתהיה “ממלכת כוהנים וגוי קדוש” כדי שממנה ילמדו שאר עמי תבל. תנאי ראשון למימוש התוכנית הזאת הוא הקמת הקשר בין העם ובין הארץ. נותק הקשר – בוטלה התוכנית.
הניתוק – הירידה בימי יוסף – אינו היחיד, אבל היא אינה דומה לירידה מימי אברהם, שנתמשכה זמן קצר, ואינה דומה לירידה מימי יעקב, שהייתה תוצאה של סכסוך משפחתי. הפעם הניתוק הוא סופי. מה בכלל מקשר את השבטים עם כנען. כולם, פרט לבנימין נולדו בחרן. בכנען ידעו אך צרות: בצורת, סכסוך עם שכם, סכסוך משפחתי. ראש הממשל של מצרים האדירה, המזמינם לרדת אליו, התגלה כיוסף אחיהם. מי שמכיר את תולדות עם ישראל רק על יסוד ספר בראשית מוכרח להגיע לידי מסקנה שהתוכנית על הקשר בין העם ובין הארץ נכשלה, התנפצה אל סלעי המציאות והכל בעטיו של יוסף. אם כן, הדרא קושיא לדוכתא. במה זכה יוסף שהתורה מקצה לו מקום מכובד כזה? ……
הבצורת גורמת מצוקה וסבל, אבל לא כליון טוטאלי. אלימלך ומשפחתו ירדו בשנת בצורת מבית לחם למואב. חזרה רק נעמי, והיא מצאה את בית לחם כולה על תלה בנויה. קרוביה, ידידיה ומכריה נשארו בחיים. מדוע מדבר יוסף על סכנת אבדון? האם אין הוא מגזים מאד?
אמת, בעיית הבצורת נפתרה אחת ולתמיד, אבל איך תיפתר בעיית המיעוט כלפי הרוב. יוסף העביר את האנשים ממקום אחד למשנהו, אבל אתם העביר את כל הפרובלמטיקה שלהם. אם במצרים הודות לשפע הכלכלי, יתעצם מספרם, יתעצמו גם הסכסוכים החברתיים והכלכליים. אם, דרך משל, יגיעו לשישים ריבוא יוצאי צבא, תופענה עשרות אלפי דינות ומאות אלפי סכסוכי באר. התנגשויות הדמים תימשכנה, אלא במקום בכנען, הפעם במצרים. גם את הבעיה הזאת פתר יוסף. שעה שהתוודע לפני אחיו והציג לפניהם את תוכנית הירידה, הוא הזכיר את ארץ גושן כמקום מושבם. ומדוע דווקא ארץ זו? כאשר הציג את אחיו לפני פרעה שאלם השליט: “מה מעשיכם? ויאמרו אל פרעה: “רעה צאן עבדיך” (מ”ז, ג). כך לימדם יוסף לענות. מדוע בחר בגושן? ומדוע מציגם כרועי צאן דווקא? זה קשור ברעיון הירידה, זאת היא תכלית הירידה. ארץ גושן היא ארץ מרעה ורועה צאן הוא השלב הנמוך ביותר בין מגדלי בעלי חיים, לא כמגדלי סוסים ואף לא כמגדלי בקר, אלא דווקא כמגדלי צאן. בעיני השליט המצרי זאת היא מלאכה בזויה; “כי תועבת מצרים כל רעה צאן” (מ”ו לד). צורת חיים זו היא ערובה למניעת התנגשויות בין המיעוט לרוב. בניגוד לכנענים השואפים לנשואי תערובת (שכם תוכיח) המצרים יימנעו מכל וכל ממגע ביולוגי עם השבט העברי כי אפילו אכילת לחם עם העברים היא תועבה למצרים. (מ”ג לב). נשואי תערובת על אחת כמה וכמה. בשני דברים שונה מצרים מכנען בעושרה הכלכלי וביחסה השלילי לעברים, וזאת היא מעלתה. יוסף שולל מכל וכל את התערבותו האישית. לא הודות לכשרונותיו הגיע למשרתו רבת הדרג והחשיבות, ההשגחה העליונה היא שכיוונה, הדריכה, צפתה מראש והביאתו למעמד רב ההשפעה הזה. בהתוודעו לפני אחיו, הוא אומר להם: “לא אתם שלחתם אתי הנה. …(ע”כ. מאמר ארוך. מומלץ)
אך עדיין ראויים הדברים להישמע ולהידרש גם תחת הקריאה “עוד יוסף בני חי”, שהיא ללא ספק אחד משיאי הסיפור. האם זו צעקת שמחה המלווה בהתפרקות והשתחררות גדולה של מי שְׁשַׂר עם אל ויכל לו ולפגעי קורות העתים, או אמירה רפויה בכניעות ונמיכות קומה, של אבא דואב ומיוסר שכבר ראה הכל ושמע הכל וזכה לכאורה לסוף טוב ולקץ סיוטיו בעת שכבר כלו כוחותיו. שים לב לשימוש הן בשם “יעקב” והן בשם “ישראל” בפסוקים שלהלן.
וַיַּגִּדוּ לוֹ לֵאמֹר עוֹד יוֹסֵף חַי וְכִי־הוּא מֹשֵׁל בְּכָל־אֶרֶץ מִצְרָיִם וַיָּפָג לִבּוֹ כִּי לֹא־הֶאֱמִין לָהֶם: וַיְדַבְּרוּ אֵלָיו אֵת כָּל־דִּבְרֵי יוֹסֵף אֲשֶׁר דִּבֶּר אֲלֵהֶם וַיַּרְא אֶת־הָעֲגָלוֹת אֲשֶׁר־שָׁלַח יוֹסֵף לָשֵׂאת אֹתוֹ וַתְּחִי רוּחַ יַעֲקֹב אֲבִיהֶם: וַיֹּאמֶר יִשְׂרָאֵל רַב עוֹד־יוֹסֵף בְּנִי חָי אֵלְכָה וְאֶרְאֶנּוּ בְּטֶרֶם אָמוּת: (בראשית מה כו-כח).1
פירוש רס”ג לבראשית מה כח
רב – די לי שעוד יוסף חי.2
פירוש רש”י על הפסוק
רב – רב לי עוד שמחה וחדווה, הואיל ועוד יוסף בני חי.3
פירוש חזקוני על הפסוק
רב עוד יוסף בני חי וכי הוא מושל – רב עוד לי אם הוא חי. איני חושש בממשלתו.4
פירוש דעת זקנים מבעלי התוספות על הפסוק
רב עוד יוסף בני חי – פירוש: יעקב קרא “רב” למביא העגלות כמו רב החובל, ושאל לו: עוד יוסף בני חי? כי אותך אני מאמין יותר מהם.5 דבר אחר: בניו היו מאריכים בדברים ומספרים לו גדולתו של יוסף, לכך אמר להם: רב לכם לספר בזה. אך אִמְרוּ אם בני חי באמת. ואם אמת, אלכה ואראנו בטרם אמות.6
בראשית רבה פרשה צד סימן ד
“ויאמר ישראל רב עוד יוסף בני חי” – רב הוא כוחו של יוסף בני, שכמה צרות הגיעוהו ועדיין הוא עומד בצדקו. הרבה ממנו הוצאתי שאמרתי: “נסתרה דרכי מה’ ” (ישעיה מ כז), ובטוח אני שיש לי ב”מה רב טובך”.7
בראשית רבתי פרשת ויגש, בראשית מה כו, עמוד 221
“כי לא האמין להם”. את מוצא אעפ”י שאמר יעקב: “טרוף טורף יוסף” (לז לג), לא האמין להם שהוא מת. שלכך לא חפץ להתנחם לפי שאין מתנחמין על החיים. וכיון שהגידו לו עוד יוסף חי, הפך לבו לטובה וידע והכיר כי אמת אמרו, לפי שבתחילה לא האמין לקבל תנחומין, כדכתיב: “וימאן להתנחם” (לז לה) לפי שבלבו היה חושב שהוא חי.8
…(ע”כ)
וַיִּוָּלֵ֣ד לְיוֹסֵף֘ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֒יִם֒ אֲשֶׁ֤ר יָֽלְדָה-לּוֹ֙ אָֽסְנַ֔ת בַּת-פּ֥וֹטִי פֶ֖רַע כֹּהֵ֣ן אֹ֑ן
פסוק תמוה הן בסגנון הן בפרטים המיותרים. ולמה שוב להזכיר שהיא בת לכהן אן (עובד עבודה זרה)
שם העיר ביוונית היה הליופוליס (Ἡλίου πόλις or Ἡλιούπολις ) שפירושו עיר השמש. על פי דיודורוס סיקולוס, היסטוריון יווני מהמאה ה-1 לפנה”ס, העיר נבנתה על ידי אקטיס אשר היה בנו של הליוס מהמיתולוגיה היוונית, אשר קרא לעיר על שם אביו. השם “הליופוליס” משמש היום לשם שכונת יוקרה בקהיר במצרים המודרנית
נראה, שהתורה מחשיבה את בית ההורים כגורם משמעותי בגידולם של הבנים והבנות, ושתפקיד ה”כהן” גם באומות העולם מעיד על היותו איש מעלה, גם אם דתו אחרת מתורת ישראל. (ע”כ)