ויגש – תש”פ

From:
Date: Sun, Jan 5, 2020 at 2:38 AM
‪Subject: ויגש אליו, נבהלו מפניו, וינשק לכל אחיו, וינהלם‬
To:
ערב שבת שלום
פרשת ויגש
וַיִּגַּ֨שׁ אֵלָ֜יו יְהוּדָ֗ה וַיֹּ֘אמֶר֘ בִּ֣י אֲדֹנִי֒  
 כל בר בי רב (ואולי אף רובו של העם היהודי) יודע שלכל פרשה יש שם, ספק אם לשם לכשעצמו יש ( או היה כשניתן לראשונה) משמעות מיוחדת.. השם נבחר הן כמילה הראשונה בפרשה = כמו בפרשתנו או מאחת המילים בפסוק הפותח את הפרשה = כמו בפרשת מקץ, או מהפסוק השני במקרים בהם הפסוק הראשון הוא משהו כמו “וידבר  ה'” ,,, או ויאמר ה’.”
אלא שלמרות ששם הפרשה לכשעצמו אין לו משמעות, הרי לכל מי  שקרא/ה או למד/ה (פעם או יותר) את הפרשה והזכרון עוד לא החל לדעוך, השם (בעיקר שמות  של פרשות סיפוריות/עלילתיות) מעורר בזכרון או בדמיון אלה פרטים כלשהם, כמו פרשת נח = המבול, ויצא = חלום סולם יעקב, בשלח = קריעת ים סוף  וכו’
 כך שאמירת שם הפרשה זה כמו לחיצה על כפתור שמאיר במוח מסך שעליו איזו תמונה או רץ איזה סרטון.
היות ואני בימי ילדותי ובחרותי, למדתי כל שבת את הפרשה חומש עם רש”י, עם אבי ז”ל  – (גירסא דינקותא) אז למרות שלצערי עם הזמן חלק מהזכרונות “נמחק” ??????  , בכל אופן, אולי בגלל החזרות הרבות שחזרתי כל שבוע עם אבי ז”ל שניסה להחדיר את החשיבות – ואת הקדושה, של קריאת הפרשה השבועית כיחידה בפני עצמה,-  שם הפרשה בשבילי עדיין רומז או מסתיר/מגלה פרטים חבויים
ואכן  גם המילה הראשונה בפרשת “ויגש” (השבוע) הן מרשימה בעוצמתה והן רומזת על הופעה בימתית שתופסת את כל תשומת הלב  (כךן רש”י – בעקבות חז”ל,  מדגיש את זה) אבל המילה עצמה גם היא  מעידה על תוקפניות כלשהיא והמשכיות
אם נשים לב, נבחין שתחילת הפרשה היא בעצם אמצע פרק, או  אמצע דיאלוג. מה קורה כאן
נזכור שלפני שבוע המשנה למלך (ש 10-11האחים בני יעקב, לא מודעים לזה שהוא יוסף אחיהם) מאשים את בנימין בגניבת גביע קסמים מזהב (ומעניין שבנימין שותק – למה???? – 10 ילדים הוא הוליד, אבל בכל הסיפור – פרט לבכי אחרי ההתגלות הוא לא פוצה פה)
 
 וַיִּמָּצֵא֙ הַגָּבִ֔יעַ בְּאַמְתַּ֖חַת בִּנְיָמִֽן:  
וַֽיִּקְרְע֖וּ שִׂמְלֹתָ֑ם… וַיָּשֻׁ֖בוּ הָעִֽירָה:  
וַיָּבֹ֨א יְהוּדָ֤ה וְאֶחָיו֙ בֵּ֣יתָה יוֹסֵ֔ף… וַיִּפְּל֥וּ לְפָנָ֖יו אָֽרְצָה: 
 וַיֹּ֤אמֶר לָהֶם֙ יוֹסֵ֔ף….
וַיֹּ֣אמֶר יְהוּדָ֗ה מַה-נֹּאמַר֙ לַֽאדֹנִ֔י
וַיֹּ֕אמֶר חָלִ֣ילָה לִּ֔י  
{יח}וַיִּגַּ֨שׁ אֵלָ֜יו יְהוּדָ֗ה וַיֹּ֘אמֶר֘ אֲדֹנִ֣י שָׁאַ֔ל…
וַנֹּ֨אמֶר֙ אֶל-אֲדֹנִ֔י יֶשׁ-לָ֨נוּ֙ אָ֣ב….. 
וַתֹּ֨אמֶר֙ אֶל-עֲבָדֶ֔יךָ הֽוֹרִדֻ֖הוּ… 
וַנֹּ֨אמֶר֙ אֶל-אֲדֹנִ֔י לֹֽא…
וַתֹּ֨אמֶר֙ אֶל-עֲבָדֶ֔יךָ אִם-לֹ֥א…… 
וכו’ וכו’
יהודה ויוסף מתחילים בדו-שיח, עד שכנראה ליהודה נמאס הן לעבור סידרת אירועים לא ברורים והן לשמוע האשמות שנראות לו כמפוברקות.  מה הייתה השתלשלות העניינים מביקור האחים לראשונה —
— האשמות ראשונות על נסיון לריגול
— חקירה על פרטי המשפחה האישיים
— מאסר 3 ימים
— מאסר שמעון והדרישה להביא את בנימין
— מציאת כסף ששולם מוחבא (שלמותו???) באמתחותיהם.(ליהודה לפחות היה ברור שלא הוא שהעלים את התשלום והכניס את הכסףלאמתחתו)
— הנסיון להחזיר את הכסף והסירוב
— הסעודה והמשתה עם המשנה למלך-
— קבלת  מתנות  מקבל פי חמש מיתר אחיו
—  מציאת הכסף ששולם באמתחותיהם פעם שנייה ומציאת הגביע באמתחת בנימין. (שתיקת בנימין – מעוררת חשד???)
מה הפלא שיהודה, שיש להניח שלא היה טיפש,  מופתע מכל מה שהם עברו עםיוסףץ מנסה לחשוב בהגיון ולא כל כך מצליח, אז  הוא נואש והוא “עושה ניגש “- מתקרב (במבט מאיים????  ליוסף שכנראה קצת נבהל, יוסף זוכר מה הייתה עצת יהוד ואז —
יהודה נותן נאום מסכם. משום מה יהודה לא מנסה להבין, או לפחות לנחש מה  המניעים של המשנה למלך? האם ככה הוא מתנהג עם כל אלה שבאו בעקבות הרעב לשבור בר? האם הוא – יהודה, מאמין שבנימין הוא קלפטומן? או שבנימין היה שיכור ובטעות לקח את הגביע? בכל המונולוג הארוך הזה, אין שום הזכרה של :הגביע.
לעומת זאת הטיעונים של יהודה – למרות היותו משת”פ של הנאשם האשם הוא עובר מהגנה  (סוף פרשה קודמת = כמחצית הפרק) להתקפה “ויגש אליו…(מוכן לקרב????)
ובעצם, חלק מההאשמה נופל על  כתפי יוסף,   כי בנימין הגיע רק בגלל שיוסף כפה על האחים להביא אותו. כך שאפילו אם בנימין גנב את הגביע, חלק גדול מהאשמה מוטל על יוסף. וכבר כתבו (כתבתי ) על זה רבות.
גליונות/עיונים קודמים
פרשת ויגש – תשע”ד
HTTP://TORATAMI.COM/?P=77

תשע”ה
HTTP://TORATAMI.COM/?P=291
(על – למה יוסף לא יצר קשר עם אביו?, מיהו יוסף?, יוסף ויהודה – מי המלך?, ירידת העם השמי למצריים, ולא יכול יוסף להתאפק…, כל הנפש באו מצריימה, ארץ גושן התנחלות)

תשע”ו
HTTP://TORATAMI.COM/?P=492
(על – שאילות למה?, ויאמר בי אדוני, ירידת יעקב מצריימה, יעקב בניו בנותיו נכדיו וניניו, וישב ישראל… ויפרו וירבו

פרשת ויגש – תשע”ז
HTTP://TORATAMI.COM/?P=692
(על: והם לא הכירוהו, ההיסטוריה והסיפור, העוד אבי חי, נאום יהודה והתודעות יוסף, כל הנפש הבאה ליעקב… 70, במיטב הארץ הושב….)

פרשת ויגש – תשע”ח
HTTP://TORATAMI.COM/?P=890
(על: יוסף – טוב או רע, יהודה נדחף קדימה, ויגש…. גשו, ולא יכל….ויקרא, ויפג לבו)

פרשת ויגש – תשע”ט
(סיפורים מיתולוגיים מעורבים עם השגחה עליונה, ערבות יהודה ותגובת יוסף, רדה נא אלי, ויזבח זבחים לא-להי אביו יצחק, תועבת מצריים כל רועה צאן,)
ויגש אליו יהודה
מעניין יהודה לא כל כך גמר לדבר, כאשר לפתע
וְלֹֽא-יָכֹ֨ל יוֹסֵ֜ף לְהִתְאַפֵּ֗ק לְכֹ֤ל הַנִּצָּבִים֙ עָלָ֔יו וַיִּקְרָ֕א הוֹצִ֥יאוּ כָל-אִ֖ישׁ מֵֽעָלָ֑י….
ואז יוסף
 
וַיִּתֵּ֥ן אֶת-קֹל֖וֹ בִּבְכִ֑י 
ויהודה כנראה פורש פונה הצידה כאשר הוא שומע לפתע את המשנה למלך בוכה (מה איכפת לו????, והנה המשנה למלך בוכה, הוא יהודה לא מצליח להבין מה קרה, עד שהוא שומע שהמשנה למלך הוא בעצם אותו האח (מהאבא) שאותו הוא יעץ למכור כעבד. ( היה מעניין לדעת מה יהודה הרגיש באותו רגע!!!)
בפרשתנו מתגלה יהודה = הבן מספר 4 של יעקב,  כדמות מורמת  ונבחרת. יהודה הוא הנציג של האחים. וניזכר שגם ב”פרשה” העגומה ומכוערת של מכירת יוסף, יהודה הוא זה שמציע למכור את יוסף והצעתו מתקבלת ומייד מתבצעת ללא דיון בנושאץ האם לא היה יותר טוב  להשאיר את יוסף בבור הריק (לפי עצת ראובן) וקצת להפחיד אותו.???
(קל יותר לייעץ לסופר איך “לשפר את סיפורו” אחרי שקוראים)
ומעניין שמה שנשאר לנו כיום הוא מסורת (או יותר נכון מסורות) על מקום קברו
מתוך
….

על פי פשט הכתובים, כל האחים, לבד מיוסף, נקברו במצרים, אך לפי ספרות חז”ל העלו בני ישראל את כל בני יעקב לארץ להיקבר שם[3].

מסורת ערבית מן התקופה הממלוכית מצביעה על מבנה הממוקם בצד גן העצמאות, במרכז העיר יהוד, כעל קברו של יהודה בן יעקב. במבנה הקטן בעל הכיפה, קיים מחראב הפונה לכיוון מכה, ובמרכז החדר מצבה גדולה המציינת את מקום קבורת יהודה. חלקים ממבנה הקבר, כדוגמת צמד העמודים הניצבים בכניסה למבנה, קדומים בהרבה, וסביר להניח שהובאו למקום מאתרים אחרים. בתוך המבנה נמצא סיפור המקום. הדרוזים מאמינים כי קברו של יהודה נמצא בעמק החולה, במקום הנקרא “קבר נבי יהודה“. היישוב גני יהודה, הסמוך למקום המיוחס לקברו ביהוד, קרוי על שמו.

בספר הישר מסופר:

ויקברו את ארונות מטות אבותיהם… איש בנחלת בניו… ואת יהודה קברו בעיר בביא נגד בית לחם.

— ספר הישר, סוף ספר יהושע
פסוקים ונושאים נבחרים
 יֶשׁ-לָ֨נוּ֙ אָ֣ב זָקֵ֔ן וְיֶ֥לֶד זְקֻנִ֖ים קָטָ֑ן וְאָחִ֣יו מֵ֔ת  
בעימות בין יוסף (במסווה של משנה למלך) לבין יהודה (נציג האחים) יש אי שיוויון משמעותי יוסף יודע שהעומדים מולו הם אחיו. הם, האחים לושבים שיש מולם איו אישיות רמת מעלה שמשום מה משחקת בהם או מהתלת בהם פעם בצורה יפה ופעם בצורה משפילה וקרובה לאכזריות. גכאכן יוסף יודע מה אחיו הבוגרים עשו לו. היא יודע שהם רצו להורגו ורק איזו מחשבה נייה או שלישית הם החליטו למכור אותו במקום לשפוך את דמו.
לעומת זאת יוסף בתור פותר חלומות מוצלח, שפתר נכון את חלומות שר המששקים ושר האופים ואחרי שנתיים פתר (די) נכון את חלום פרעה, כנראה די בטוח שחלומותיו הישנים אמורים אף הם להתגשם. ואכן חלק מ”פתרון” החלומות – ההשתחוויות של האחים התגשמו
 
— וַיָּבֹ֨אוּ֙ אֲחֵ֣י יוֹסֵ֔ף וַיִּשְׁתַּֽחֲווּ-ל֥וֹ אַפַּ֖יִם אָֽרְצָה:
— וַֽיִּקְּד֖וּ (וישתחו) וַיִּֽשְׁתַּחֲוֽוּ:
— וַיִּפְּל֥וּ לְפָנָ֖יו אָֽרְצָה:
— 
כך שיש להניח שיוסף (אולי) יכול להוציא את אחיו להורג היות והם התכוונו להורגו. אבל היות וזה לא בוצע אז אפשר להפחיד אותם קצת או הרבה. העניין הוא שבנימין לא היה נוכח בעת שהאחים התכונו להרע ליוסף אז  יוסף לא היה צריך להתעלל גם בבניימין אחיו מצד האב והבן. כך אפר גם להניח שיוסף רמז לבניימין (כאשר נתן לו “חמש ידות” שאין כל כוונה להרע לו, ואולי בגלל זה בניימין שתק, ולקח חלק במשחק “גנבת הגביע” ובהתעקשות יוסף האח הגדול לקחת אותו – את האח הקטן לעבד.
מתוך

הפרשה נפתחת בעימות חזיתי בין יהודה ליוסף שמתנהל בשני רבדים גלוי וסמוי. העימות אינו סימטרי, משום שיוסף יודע בברור מי עומד לפניו. יהודה סבור שלפניו משנה למלך מצרים איש עריץ וערמומי, שיש לו אינטרס לא ברור להציק  ולהתעלל באחים, ואינו יודע  שהוא עומד לפני האח שרק לפני כמה שנים ביקשו להורגו והתחנן בחוסר אונים על חייו ומכרו אותו לעבד. על כן הרשה לעצמו לומר: “אדני שאל את עבדיו לאמור היש לכם אב או אח. ונאמר אל אדני יש לנו אב זקן וילד זקנים קטן ואחיו מת ויוותר הוא לבדו לאמו ואביו אהבו” (בראשית מד יט-כ).

יוסף שידע מי עומד לפניו בחר להתנהל מול האחים בשני רבדים –גלוי וסמוי. ברובד הגלוי הוא מעליל על האחים את עלילת הגביע, כדי להציג אותם כפורעי חוק כפויי טובה, אולם בצורה סמויה ומתוכננת מראש הוא טווה מסכת מתוחכמת של אירועים שהעמידו את האחים במבחן האחווה לבנימין, ובחנו האם האחים חזרו בתשובה ותיקנו את חטא מכירתו. “והנה השתדל יוסף כל ההשתדלות הזה שיביאו את בנימין לסיבות: האחת, לראותו, כי הוא היה אחיו בן אמו ונפשו קשורה בנפשו, והיה חשש בלבו אם המיתוהו אחיו או מכרוהו כאשר עשו לו, ולכן ציווה לראותו. והשנית, כדי להעליל עליו עלילת הגביע, ולראות אם אחיו ישתדלו להצילו באהבה כאחים, או אם יעזבוהו בשנאתם אותו להיותו בן אשה אחרת וכו'” (אברבנאל בראשית מב טו-כד).

יהודה סבר שהוא ניצב מול המשנה למלך מצרים, כדי לגונן על בנימין. ומדבר אתו כנציג האחים, בבקשה ובהכנעה ובכינויי כבוד – שמכבדו כפרעה: “ויגש אליו יהודה ויאמר בי אדני, ידבר נא עבדך דבר באזני אדני, ואל יחר אפך בעבדך כי כמוך כפרעה” (בראשית מד יח).

אולם חכמים מתארים שגם יהודה נוקט בכפל ללשון, בלשון דו משמעית שיש בה גם מסר סמוי ומתוחכם, שהוא לכאורה הפוך לחלוטין מהמסר הגלוי. למילים שבחר יוסף היו גם משמעות סמויה של תקיפות: “ואל יחר אפך – מכאן אתה למד שדבר אליו קשות” (רש”י שם פס’ יח). בדבריו רמז שכביכול אינו מבקש ממנו אלא מאיים עליו: “כי כמוך כפרעה – וכו’. ומדרשו: סופך ללקות עליו בצרעת כמו שלקה פרעה ע”י זקנתי שרה על לילה אחת שעכבה (ב”ר)” (רש”י שם). משמע שיהודה מצפה שיוסף יהיה מספיק חכם כדי לקלוט גם את המסר המרומז הזה כדי להשיג את מטרתו. הוא לא יכל לומר אותו באופן גלוי, כי הוא היה יוצר התנגדות….


כעת באה הבחירה של יהודה לקחת את הערבות על עצמו למבחן עליון הוא מתייצב בנחישות ובתבונה בפני יוסף להגנתו של בנימין. זהו מאבק איתנים מול מי שנדמה כשליט כל יכול עריץ וחסר לב.“ויגש אליו יהודה ויאמר בי אדני ידבר נא עבדך דבר באזני אדני ואל יחר אפך בעבדך כי כמוך כפרעה”. (בראשית מד יח). “ואל יחר אפך בעבדך – שהרי יש לחוש לחמתך, משום ‘כי כמוך כפרעה’ – שניכם שוים בגדולה ויראתי מחרון אפך, כי למי אקבול עליך, לפיכך צריך אני שתשים לבך לויכוח שלי”  (חזקוני שם). יהודה מבין את הסיכון שיש בהתייצבות מול יוסף ומצד שני הוא מבין שמדובר בעלילה שקופה: “כי ירא אני לומר לך בפירוש מה שעם לבי, כי יודע היה יהודה, כי יוסף ציוה לתת הגביע באמתחת בנימין, וכו’, אלא היה ירא לומר לו בפירוש. ולכך אמר לו כשתבין “אל יחר אפך בעבדך” אם אני מוכיחך, כי כמוך כפרעה – כי יודע אני שאתה כמלך, ואין לומר למלך בליעל!” (בכור שור שם). (ע”כ)

וַיִּשְׁלָחֵ֤נִי אֱלֹהִים֙ לִפְנֵיכֶ֔ם לָשׂ֥וּם לָכֶ֛ם שְׁאֵרִ֖ית בָּאָ֑רֶץ וּלְהַֽחֲי֣וֹת לָכֶ֔ם לִפְלֵיטָ֖ה גְּדֹלָֽה  
מה יוסף יודע על התוכנית הא-להית? יוסף בתור משנה למלך ואחרי כ- 15  שנה של השפלות, מה הוא רוצה שיקרה בהווה, והאם הוא חושב מה יהיה בעתיד – כמה שנים אחרי מותו?
אחי יוסף באו למצריים נשואים במצב חותר טוב מפחות – הרי הם באו לא בחוסר כל
 
וַיִּקְח֣וּ אֶת-מִקְנֵיהֶ֗ם וְאֶת-רְכוּשָׁם֙ אֲשֶׁ֤ר רָֽכְשׁוּ֙ בְּאֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן …
 וְצֹאנָ֧ם וּבְקָרָ֛ם וְכָל-אֲשֶׁ֥ר לָהֶ֖ם הֵבִֽיאוּ:  
בשום מקום יוסף לא מדבר על חזרה לכנען.
מה באמת קרה לחלקת האדמה שקנה יעקב????
 מתוך
…….
מה תרם יוסף?
יוסף לא זכה לשום התגלות. אברהם זכה לשבע התגלויות (בראשית י”ב א; ז; י”ג, יד; ט”ו, א; י”ח, א; כ”ב, א). יצחק זכה לשתי התגלויות (שם כ”ו, ב; כד) יעקב לחמש (שם כ”ח, יג; ל”א, ג; ל”ה, א; ט; מ”ו, ב). ההתגלות האחרונה בכנען היתה ליעקב לפני רדתו מצרימה . וההתגלות הקרובה תהיה מאות שנים אחר כך למשה על יד הר האלוהים. שמו של יוסף קשור בהעברת המשפחה מכנען למצרים. הוא הגורם העיקרי לניתוק הקשר בין העם והארץ.
הגה הגתה ההשגחה תוכנית אלוהית לזווג את העם ואת הארץ ולבנות מהם חברה שתהיה למופת לחיי מוסר שתהיה “ממלכת כוהנים וגוי קדוש” כדי שממנה ילמדו שאר עמי תבל. תנאי ראשון למימוש התוכנית הזאת הוא הקמת הקשר בין העם ובין הארץ. נותק הקשר – בוטלה התוכנית.

הניתוק – הירידה בימי יוסף – אינו היחיד, אבל היא אינה דומה לירידה מימי אברהם, שנתמשכה זמן קצר, ואינה דומה לירידה מימי יעקב, שהייתה תוצאה של סכסוך משפחתי. הפעם הניתוק הוא סופי. מה בכלל מקשר את השבטים עם כנען. כולם, פרט לבנימין נולדו בחרן. בכנען ידעו אך צרות: בצורת, סכסוך עם שכם, סכסוך משפחתי. ראש הממשל של מצרים האדירה, המזמינם לרדת אליו, התגלה כיוסף אחיהם. מי שמכיר את תולדות עם ישראל רק על יסוד ספר בראשית מוכרח להגיע לידי מסקנה שהתוכנית על הקשר בין העם ובין הארץ נכשלה, התנפצה אל סלעי המציאות והכל בעטיו של יוסף. אם כן, הדרא קושיא לדוכתא. במה זכה יוסף שהתורה מקצה לו מקום מכובד כזה? ……

..

הבצורת גורמת מצוקה וסבל, אבל לא כליון טוטאלי. אלימלך ומשפחתו ירדו בשנת בצורת מבית לחם למואב. חזרה רק נעמי, והיא מצאה את בית לחם כולה על תלה בנויה. קרוביה, ידידיה ומכריה נשארו בחיים. מדוע מדבר יוסף על סכנת אבדון? האם אין הוא מגזים מאד?

הוא ישום להם שארית, משמע שבלעדיו יקיץ הקץ עליהם, האם אין כאן התפארות שווא מצידו? עוד ביטוי מפיו מעורר תמיהה בעינינו “ולהחיות לכם”. לוט בראותו את כיליונה של סדום, מתחנן לפני המלאכים “להחיות את נפשי” “ותחי נפשי” (י”ט-כ). כאן הביטוי במקום, הוא מבטא את הניגוד לסופה המר של סדום. נוח מכניס את בעלי החיים לתיבה “להחיות” (ו, כ) כי רק הם יישארו בחיים. מכל המשפט מהדהדת באוזנינו סמיכות מילים מחרידה: “לשום לכם שארית בארץ ולהחיות לכם לפליטה גדולה” שארית פליטה, עד כדי כך גדולה הסכנה? בכלל מבחינה תחבירית המשפט מחוספס, אחרי להחיות חסר המושא, להחיות מה? יש המציעים את הפליטה ויש את השארית, מוזר הצירוף, “פליטה גדולה”; בדרך כלל, פליטה אינה גדולה כי אם קטנה. תחביר מעורפל מעיד לפעמים על מחשבה מסותרת של הכותב. במכוון הוא מחספס את מבנה המשפט. יוסף מגלה כאן טפח ומכסה טפחיים……..

אמת, בעיית הבצורת נפתרה אחת ולתמיד, אבל איך תיפתר בעיית המיעוט כלפי הרוב. יוסף העביר את האנשים ממקום אחד למשנהו, אבל אתם העביר את כל הפרובלמטיקה שלהם. אם במצרים הודות לשפע הכלכלי, יתעצם מספרם, יתעצמו גם הסכסוכים החברתיים והכלכליים. אם, דרך משל, יגיעו לשישים ריבוא יוצאי צבא, תופענה עשרות אלפי דינות ומאות אלפי סכסוכי באר. התנגשויות הדמים תימשכנה, אלא במקום בכנען, הפעם במצרים. גם את הבעיה הזאת פתר יוסף. שעה שהתוודע לפני אחיו והציג לפניהם את תוכנית הירידה, הוא הזכיר את ארץ גושן כמקום מושבם. ומדוע דווקא ארץ זו? כאשר הציג את אחיו לפני פרעה שאלם השליט: “מה מעשיכם? ויאמרו אל פרעה: “רעה צאן עבדיך” (מ”ז, ג). כך לימדם יוסף לענות. מדוע בחר בגושן? ומדוע מציגם כרועי צאן דווקא? זה קשור ברעיון הירידה, זאת היא תכלית הירידה. ארץ גושן היא ארץ מרעה ורועה צאן הוא השלב הנמוך ביותר בין מגדלי בעלי חיים, לא כמגדלי סוסים ואף לא כמגדלי בקר, אלא דווקא כמגדלי צאן. בעיני השליט המצרי זאת היא מלאכה בזויה; “כי תועבת מצרים כל רעה צאן” (מ”ו לד). צורת חיים זו היא ערובה למניעת התנגשויות בין המיעוט לרוב. בניגוד לכנענים השואפים לנשואי תערובת (שכם תוכיח) המצרים יימנעו מכל וכל ממגע ביולוגי עם השבט העברי כי אפילו אכילת לחם עם העברים היא תועבה למצרים. (מ”ג לב). נשואי תערובת על אחת כמה וכמה. בשני דברים שונה מצרים מכנען בעושרה הכלכלי וביחסה השלילי לעברים, וזאת היא מעלתה. יוסף שולל מכל וכל את התערבותו האישית. לא הודות לכשרונותיו הגיע למשרתו רבת הדרג והחשיבות, ההשגחה העליונה היא שכיוונה, הדריכה, צפתה מראש והביאתו למעמד רב ההשפעה הזה. בהתוודעו לפני אחיו, הוא אומר להם: “לא אתם שלחתם אתי הנה. …(ע”כ. מאמר ארוך. מומלץ)

וַֽיַּֽעֲל֖וּ מִמִּצְרָ֑יִם וַיָּבֹ֨אוּ֙ אֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן אֶֽל-יַֽעֲקֹ֖ב אֲבִיהֶֽם
וַיַּגִּ֨דוּ ל֜וֹ לֵאמֹ֗ר ע֚וֹד יוֹסֵ֣ף חַ֔י וְכִי-ה֥וּא משֵׁ֖ל בְּכָל-אֶ֣רֶץ מִצְרָ֑יִם וַיָּ֣פָג לִבּ֔וֹ כִּ֥י לֹא-הֶֽאֱמִ֖ין לָהֶֽם: ….
וַיֹּ֨אמֶר֙ יִשְׂרָאֵ֔ל רַ֛ב עוֹד-יוֹסֵ֥ף בְּנִ֖י חָ֑י
מתוך עיון מקיף בפסוק הזה שניתן ב –
….

אך עדיין ראויים הדברים להישמע ולהידרש גם תחת הקריאה “עוד יוסף בני חי”, שהיא ללא ספק אחד משיאי הסיפור. האם זו צעקת שמחה המלווה בהתפרקות והשתחררות גדולה של מי שְׁשַׂר עם אל ויכל לו ולפגעי קורות העתים, או אמירה רפויה בכניעות ונמיכות קומה, של אבא דואב ומיוסר שכבר ראה הכל ושמע הכל וזכה לכאורה לסוף טוב ולקץ סיוטיו בעת שכבר כלו כוחותיו. שים לב לשימוש הן בשם “יעקב” והן בשם “ישראל” בפסוקים שלהלן.

וַיַּגִּדוּ לוֹ לֵאמֹר עוֹד יוֹסֵף חַי וְכִי־הוּא מֹשֵׁל בְּכָל־אֶרֶץ מִצְרָיִם וַיָּפָג לִבּוֹ כִּי לֹא־הֶאֱמִין לָהֶם: וַיְדַבְּרוּ אֵלָיו אֵת כָּל־דִּבְרֵי יוֹסֵף אֲשֶׁר דִּבֶּר אֲלֵהֶם וַיַּרְא אֶת־הָעֲגָלוֹת אֲשֶׁר־שָׁלַח יוֹסֵף לָשֵׂאת אֹתוֹ וַתְּחִי רוּחַ יַעֲקֹב אֲבִיהֶם: וַיֹּאמֶר יִשְׂרָאֵל רַב עוֹד־יוֹסֵף בְּנִי חָי אֵלְכָה וְאֶרְאֶנּוּ בְּטֶרֶם אָמוּת(בראשית מה כו-כח).1

פירוש רס”ג לבראשית מה כח

רב – די לי שעוד יוסף חי.2

פירוש רש”י על הפסוק

רב – רב לי עוד שמחה וחדווה, הואיל ועוד יוסף בני חי.3

פירוש חזקוני על הפסוק

רב עוד יוסף בני חי וכי הוא מושל – רב עוד לי אם הוא חי. איני חושש בממשלתו.4

פירוש דעת זקנים מבעלי התוספות על הפסוק

רב עוד יוסף בני חי – פירוש: יעקב קרא “רב” למביא העגלות כמו רב החובל, ושאל לו: עוד יוסף בני חי? כי אותך אני מאמין יותר מהם.5 דבר אחר: בניו היו מאריכים בדברים ומספרים לו גדולתו של יוסף, לכך אמר להם: רב לכם לספר בזה. אך אִמְרוּ אם בני חי באמת. ואם אמת, אלכה ואראנו בטרם אמות.6

בראשית רבה פרשה צד סימן ד

“ויאמר ישראל רב עוד יוסף בני חי” – רב הוא כוחו של יוסף בני, שכמה צרות הגיעוהו ועדיין הוא עומד בצדקו. הרבה ממנו הוצאתי שאמרתי: “נסתרה דרכי מה’ ” (ישעיה מ כז), ובטוח אני שיש לי ב”מה רב טובך”.7

בראשית רבתי פרשת ויגש, בראשית מה כו, עמוד 221

“כי לא האמין להם”. את מוצא אעפ”י שאמר יעקב: “טרוף טורף יוסף” (לז לג), לא האמין להם שהוא מת. שלכך לא חפץ להתנחם לפי שאין מתנחמין על החיים. וכיון שהגידו לו עוד יוסף חי, הפך לבו לטובה וידע והכיר כי אמת אמרו, לפי שבתחילה לא האמין לקבל תנחומין, כדכתיב: “וימאן להתנחם” (לז לה) לפי שבלבו היה חושב שהוא חי.8

…(ע”כ)

וַיִּוָּלֵ֣ד לְיוֹסֵף֘ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֒יִם֒ אֲשֶׁ֤ר יָֽלְדָה-לּוֹ֙ אָֽסְנַ֔ת בַּת-פּ֥וֹטִי פֶ֖רַע כֹּהֵ֣ן אֹ֑ן   

פסוק תמוה הן בסגנון הן בפרטים המיותרים. ולמה שוב להזכיר שהיא בת לכהן אן (עובד עבודה זרה)

ואגב גם משה רבנו קיבל לאישה את צפורה בת כהן מדין.
מתוך סיכום על “מי היא דינה” שניתן ב –
….
אך יש מחז”ל שאינם מסכימים לכך שאסנת היא בת דינה, וסוברים לפשוטו, שאסנת אכן הייתה בת פוטיפרע4, והתגיירה: “ועוד יש נשים חסידות גיורות כשרות מן הגוים, ואלו הן: אסנת, צפורה, שפרה, פועה, בת פרעה, רחב, רות ויעל”5 . ואלה הסוברים שאסנת הייתה אמנם מצרייה, אך גיירה יוסף,מתקשים: “ואיך גייר את אסנת בת פוטיפרע שם במצרים? ואם נאמר שבאמת לא היתה גיורת, נמצא דולדה כמותה, וממילא היה למנשה דין ב”נ”6.
משמעות שמה
הסבר שמה של אסנת מופיע בדברי רבינו בחיי והחיזקוני: “ולפי שגרשה יעקב מביתו והושיבה בתוך סנה אחד נקראת אסנת”7.
יש אומרים ששמה בא מהמילה אסון, וכך קראה לה דינה לאחר האסון שפקד אותה. בספר עזרא ישנם אנשים הנקראים “בני אסנה”8. יש אומרים שצורת השם היא מצרית, ופירושה: של נֶת, כלומר השייך לאלילה נֶת, שפולחנה היה רווח בחבלי הדלתה המערבית במצרים9.
ומשהו על אן (און) – מתוך
און הייתה עיר במצרים העתיקה, ושרידיה שוכנים שמונה ק”מ מזרחית לגדת הנילוס צפונית לממפיס, צפונית לקצה הדרומי של דלתת הנילוס, בקרבת קהיר. און הייתה אחת הערים העתיקות ביותר במצרים ונוסדה עוד לפני התקופה הקדם-שושלתית (לפני 3100 לפנה”ס)
שמה המצרי הקדום של העיר היה אַנוּ, ומכאן נבע השם העברי הנזכר במקרא, “און”. העיר הייתה מרכז עיקרי לפולחן אל השמש אתום וכן לאל רע ולכן נקראה גם בפי המצרים בית השמש או בית רע.
שם העיר ביוונית היה הליופוליס (Ἡλίου πόλις or Ἡλιούπολις ) שפירושו עיר השמש. על פי דיודורוס סיקולוסהיסטוריון יווני מהמאה ה-1 לפנה”ס, העיר נבנתה על ידי אקטיס אשר היה בנו של הליוס מהמיתולוגיה היוונית, אשר קרא לעיר על שם אביו. השם “הליופוליס” משמש היום לשם שכונת יוקרה בקהיר במצרים המודרנית
 לכוהני העיר הייתה השפעה רבה על ענייני ארץ מצרים ועל התפתחות הדת המצרית במשך כל זמן קיומה, ובמיוחד בתקופת השושלת החמישית. באון היו קובעים את מועד עליית הכוכב סותיס אשר שימש בסיס לחישוב לוח השנה המצרי.  (ע”כ)
ומתוך
….
אין כל פלא בכך שאבות האומה נשאו נשים נכריות. איסור נישואי תערובת עם בני עמים אחרים עדיין לא היה קיים בספר בראשית, ואף דיני העריות לא נהגו באופן המקובל בתורת-סיני, שהרי יעקב אבינו נשא שתי אחיות. אמנם, האבות העדיפו לקחת נשים מן  המשפחה שלהם בחרן, ולא מבנות כנען, אך זה נבע בכך שחשבו את בנות כנען למי שגדלו בחברה מושחתת מבחינה מוסרית.
פרטי אישיותה אינם מפורטים בתורה, מלבד העובדה שהיתה בתו של “כהן און”. תואר מדיני או דתי, שהודגש כאן כדי לבטא את היותה “מבית טוב”. בדומה לכך, גם צפורה, אשתו של משה רבנו, היתה בתו של “כהן מדין”. יתרו, אביה של צפורה, אכן הוכיח בהמשך שהוא אדם בעל מידות וחכמת חיים, וסייע לחתנו משה בהנהגת העם המתחדשת.

נראה, שהתורה מחשיבה את בית ההורים כגורם משמעותי בגידולם של הבנים והבנות, ושתפקיד ה”כהן” גם באומות העולם מעיד על היותו איש מעלה, גם אם דתו אחרת מתורת  ישראל.  (ע”כ)

מעניין. אז אסיים
שבת שלום
שבוע טוב
להת

Leave a Reply