יתרו תשע”ה

 

 

From:
To:
Subject: FW: וישמע יתרו. חותן משה.. ויבא יתרו… ויאמר יתרו… וישלח משה את חותנו
Date: Fri, 6 Feb 2015 22:45:03 +1100


הקדמה כללית
 
 
אז סוף סוף, או יותר נכון רק התחלנו, אוסף של 12  או 13 שבטים, של עבדים במצריים, התאחד ויצא מעבדות לחרות, עבר בנס מיצר מיים, שר, רקד, ואסף שלל, “טעה ” בדרך במדבר, כמעט מת בצמא, ובעזרת נס או שניים, גילו מיים (לאוכלוסיה נודדת של מעל 2 מליון נפשות, צאן ובקר,ועוד 54 מליון חמורים לוביים טעונים זהב וכסף שלל מצריים), ואז פורצת מלחמה.
 
ולמרות “הפחד” של א-להים, “פן יינחם העם בראותם מלחמה” אין מי שפוצה פה ורוצה לשוב מצריימה, ויהושע בוחר לוחמים, ומשה אהרן וחור עולים על הגבעה, ומשה “מנצח” (תרתי משמע) בידיו מעלה מטה, והעם מנצח. הפלא ופלא. ואין שירה וריקודים, אין שלל, והפרשה הקודמת “בשלח” מסתיימת במשפט הזה “ויחלש יהשוע את עמלק ואת עמו לפי חרב” -, משפט לא הכי ברור. (בע”ה לסבב הבא)
מבחינה ספרותית, בספר שמות, אנחנו הקוראים עוברים משיא דרמטי אחד למשנהו, פרשת שמות, משה התינוק בתיבה (אם לא היינו יודעים את הסוף הטוב, היינו רועדים מפחד) ומשה המבוגר והסנה הבוער שמדבר, איזה חזיון אור-קולי מרשים, ומשם משה הזקן (בן 80)  מתפרץ לארמון פרעה דורש לשחרר עבדים ומאיים וממשיך לבצע את תשע המכות, מצווה את מצוות פסח, גורם למות הבכורים המצריים, (אדם ובהמה), ומביא לגירוש בני ישראל ממצריים, לעבר המעבר היבש דרך ים סוף, וירידת מן מהשמיים,
 
אוסף של עלילות דרמטיות יפהפיות זו אחר זו.
 
איזה עם יש לו היסטוריה כה רב-עלילתית? היסטוריה שהפכה לערך מקודש (אולי המונגולים? האצטקים? טוב אין צורך להשוות.) יופי שיש לנו מה שיש
 
אז כרגע יש לנו, בחומש, ושלא נשכח, כ- 2 מליון עבדים נודדים (וכבר הזכרתי לעיל, לפי הנאמר במדרש לפרשת תרומה, שטוען שלכל גבר מהשש מאות אלף היו 90 חמורים לוביים טעונים זהב וכסף, אבל לחם לאכול לא היה. כנראה שההגיון שלי קצת מוזר)
 
פסוקי השבוע
ויבחר משה…ויבא משה ויקרא… וישב (י’ קמוצה, ש סגולה) משה
וירד ה’… ויעל משה… וירד משה
ערב שבת שלום
 
פתיחה
 
מעניין שדווקא הפרשה החשובה ביותר לחוקת היהדות, מעמד הר סיני ו-10 הדברות, ניתן לה שם של כהן עבודת אלילים, שכמובן שחז”ל החליטו שהוא בעצם היה בעל תשובה  וגייר את עצמו,
 
למרות שיש כמה מדרשים נוגדים, שטוענים שהוא היה זה שגידל את נכדיו (או לפחות אחד מהם) בעבודת אלילים. אם נמשיך לחקור בנושא “יתרו” מתעוררת שאילה – האם יתרו היה טיפוס חיובי או שלישי? (נראה קצת להלן)
 
אז בעצם השאלה הפשוטה היא, מדוע הפרשה נקראת “יתרו”, במקום “וישמע”, כמו “ויצא” יעקב, “וירא” אליו ה’
 
התשובה הפשוטה שאולי היא נכונה, = ככה סתם ללא מחשבה תחילה
 
אבל כמובן שחז”לינו ראשונים ואחרונים מתפלספים ומכבירים מילים רבות על הנושא למשל 
 
 

מה זכה יתרו שפרשת מתן תורה נקראת על שמו? נתבונן ונראה שישה מהלכים שעשה יתרו:
א.”וישמע יתרו” התורה מראה את חשיבות יתרו שנקראה פרשת מתן תורה על שמו ונשאלת השאלה מדוע?
אומנם יתרו היה חותן משה אך צריך לזכור שהוא גם היה כהן לע”ז ולא הניח ע”ז שלא עבד. ולא נראה שעל שם אדם כזה צריכה פרשת מתן תורה להיקרא. אבל התשובה לענ”ד היא שדווקא בגלל שהוא כהן לע”ז נקראה הפרשה על שמו ונבין בס”ד שהערב רב שנתגיירו הוזכרו בתורה בנשימה אחת עם הצאן והבקר שכתוב (בא, י”ב/ל”ח): “וגם ערב רב עלה איתם וצאן ובקר מקנה כבד מאד” רואים שאין חשיבות לזה שהם נתגיירו הן מצד הסיבה והן מצד מעמדם הפשוט, אבל יתרו שנתגייר זה כן עושה רושם כיוון שהוא כהן לע”ז וכעת שנתגייר מראה בעליל לכל העולם שע”ז אין בה ממש ובכך הוא עושה קידוש ה’ גדול ומבייש את אומות העולם שעובדים ע”ז. ….

ב.”ויקח יתרו” לוקח יתרו את ציפורה אשת משה ואת שני בניה כדי להבטיח שמשה רבנו יקבל אותו באהדה וזה ההיפך מקרח שחלק על משה, שגם אצלו כתוב “ויקח קרח” אבל הוא לקח מקח רע לעצמו והפסיד עוה”ז ועוה”ב.
ג.”ויבא יתרו” יתרו עוזב את ביתו וכל אשר לו והולך למדבר היכן שמשה ובני ישראל נמצאים. פה רואים יוזמה של יתרו שהוא לא מחכה להזמנה.
ד.”ויחד יתרו” שמח יתרו על הטובה שעשה ה’ לישראל ועל ההצלה שלהם ממצרים, וזה מעיד על הרגשת שותפות והתחברות לעם ישראל.
ה.”ויאמר יתרו ברוך ה'” יתרו מברך את הקב”ה, לכאורה, ברכת הודיה לה’ במקום שעם ישראל יעשו זאת, וכאן רואים את מעלתו של יתרו, אף יותר ממעלת מלכי צדק שהיה כהן לאל עליון והפסיד את הכהונה לטובת אברהם אבינו כיוון שהקדים ברכת אברהם לברכת ה’, ויתרו שהיה כהן לע”ז זכה שמבני בניו ישבו בלשכת הגזית.
ו.”ויקח יתרו חותן משה עולה וזבחים לה'” מקריב קורבנות לה’ ועושה גם סעודת הודיה על הצלת עם ישראל.
יתרו רואה שמשה יושב לשפוט את העם מן הבוקר עד הערב ונותן לו עצה למנות אנשים שישפטו את העם “וישמע משה לקול חותנו” וכי משה היה צריך לעצה הזאת מחותנו? אלא אומרים חז”ל תלמד מפה כמה משה רבנו היה עניו וכמה היה זהיר בכבוד האדם שחשש שלא יחשבו העם שהוא מזלזל בכבודם וממנה עליהם שופטים ולכן היה יושב מהבוקר עד הערב לשפוט אותם. כיוון שיתרו יעץ לו למנות שופטים עליהם והעם לא גילה התנגדות ראה בזה ששתקו שמסכימים הם לדבריו לכן עשה משה כדבריו.

 
(נאה דורש, במיוחד הפיסקה האחרונה)
 
דרשה אחרת שכוללת מספר סיפורים 
 
 
(לא אצטט)
 
והסבר יותר הגיוני, מתוך
 
 
“שאלתך היא מדוע נקראת כל הפרשה על שמו. החלוקה לפרשות היא מאוחרת יותר, ובתחילה אף היו קוראים את התורה בשבתות במשך 3 שנים וכמובן חלוקת הפרשות היתה בסדר שונה. עם זאת, הואיל וכך נתקבע המנהג בעם ישראל ודאי נוספה זכות ליתרו שנקראה פרשה חשובה זו על שמו, ו….
טעם נוסף לכך כתב הרב משה צבי נריה זצ”ל (“נר למאור” על פרשיות התורה) שהתייחס בדיוק לשאלתך, מדוע פרשה זו שהיא עיקרה של תורה זכתה להיקרא על שמו של גר. ועונה שם שהוא הוסיף בתורה את פרשיית מינוי שופטים, שמשמעותה הכנסת סדר לחיים של עם ישראל. חיים מסודרים, סדר במחשבה וסדר במעשה הם התנאי האמיתי לקבלת תורה בשלימות. (ע”כ)
( כלומר פעם קראו בשבת רק שליש מהפרשה והשליש הראשון נקרא “יתרו” אחרי שחיברו לו את שני השליש האחרים נשאר השם)
.
ובכלל כל הסיפור על יתרו, מצד אחד מרגש, פגישה משפחתית (שבה הבעל משה מתעלם מאשתו ציפורה ומבניו, הנ”ל אדיש, למרות שהוא משתחווה לכהן ע”ז) וכבר דנתי בנושא לפני שנה ב-
 
 
 
וכדאי להציץ באוסף מדרשים על “יתרו” ב-
 
 
(לא אצטט)
 
יתרו כמובן היה טיפוס מיוחד, גם כהן, גם חכם (כנראה) וכך הוא נכנס לפולקלור של העם העברי,(ועוד יותר מזה הוא נבחר להיות הנביא של העם הדרוזי ונקבר בישראל – נושא מעניין לכשעצמו)  כך גם הוא זכה להיות החותן של משה, המנהיג הראשון של עם בני ישראל.  כי הרי לא ייתכן שמשה רבנו הלוי, שגדל בבית פרעה יתחתן עם פשוטת עם (ובמיוחד לא, אחרי שהיה נשוי למלכה החבשית הכושית, עשרות שנים.) 
 
זה שיתרו היה כהן לאל זר לא כל כך ואולי כן הלחיץ את חז”לינו, הם פשוט היו חייבים לגייר אותו (וכמובן את ציפורה, כמו שגיירו הרבה אחרים בתנ”ך – אולי גם את 1,000 נשיו ופילגשיו של שלמה המלך???.)
 
 ומשום מה שכחו לדרוש מה אירע לשש בנותיו של יתרו גיסותיו של משה רבנו.
 
תוכן הפרשה
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 
בקור יתרו אצל משה, שמחזיר את אשת משה עם בניה למשה
 
קבלת הפנים ליתרו
 
עצת יתרו למשה – מינוי של בעלי תפקידים לשפוט את העם
 
שילוח יתרו (משפט 1 קצר, ככה סתם לעומת קבלת הפנים היפה שקיבל כשהופיע – המשך להלן)
 
בנ”י נוסעים וחונים במדבר סיני
 
ה’ קורא אל משה ומכתיב לו תנאי ראשי להקדשת העם
 
הסכמת העם
 
ה’ מכתיב למשה הוראות להכנות לקראת הופעת ה’
 
ה’ נוחת על הר סיני שרועד, מעלה עשן ורועש –  ומדבר עם משה
 
ה’  מדבר את עשרת הדברות
 
העם פוחד מהמראה של הר הגעש ומהקולות ומתרחק
 
משה מסביר את סיבת הפחד
 
ה’ מכתיב למשה שלוש הוראות, איסור עשיית אלילים, ובניית מזבחות
 
ומצווה מוזרה (מצווה מא’) – איסור בניית מדרגות למזבח – לא לגלות ערווה
 
>>>>>>>>>>>>>> אז
 
 
מצוות הפרשה
 
שמות, פרשת יתרו
כה: מצוות עשה – לידע ולהאמין שיש אלוה
כו: מצוות לא תעשה – שלא יעלה במחשבה שיש אלוה זולתו
כז: מצוות לא תעשה – לא תעשה לך פסל
כח: מצוות לא תעשה – לא תשתחוה להם
כט: מצוות לא תעשה – ולא תעבדם
ל: מצוות לא תעשה – שלא לשבע לשוא
לא: מצוות עשה – מצוות קידוש בשבת
לב: מצוות לא תעשה – שלא לעשות מלאכה בשבת
לג: מצוות עשה – לכבד אב ואם
לד: מצוות לא תעשה – לא תרצח
לה: מצוות לא תעשה – לא תנאף עם אשת איש
לו: מצוות לא תעשה – לא תגנוב נפש מישראל
לז: מצוות לא תעשה – שלא להעיד שקר
לח: מצוות לא תעשה – לא תחמוד
לט: מצוות לא תעשה – שלא לעשות צורת אדם לנוי
מ: מצוות לא תעשה – שלא לבנות מזבח מאבני גזית
מא: מצוות לא תעשה – שלא לעלות במעלות על המזבח
 
(אז כמה מצוות יש בעשרת הדברות?)
 
 
לקח טוב
 
1.לפעמים רצוי להקשיב לעצת החותן
 
2. גם מהר עשן (ש צרוייה) הר געש (כנראה) עשוייה לצאת תורה
 
3. לא רצוי להתקרב להר געש פעיל
 
 
 
נושאים לעיון נוסף ופסוקים מוזרים
 
 
1. ויקח יתרו… את צפורה… ואת שני בניה….ויבא … אל משה…. ויצא משה … וישתחו וישק…..ויאמר… שמע קולי איעצך
 
איזה יופי, סיפור מרגש על מפגש משפחתי ??? האומנם? יתרו בא עם בתו אשת משה ושני בני משה, ומה קורה? ויצא משה לקראת חותנו, וישתחו וישק לו” ומה עם אשתו ובניו של משה? אותם לא מנשקים? האם מנשקים אישה רק לפני הנישואים? (יעקב ורחל?). מה לומדים מהתנ”ך על נושא הנשיקות? לעורך הסיפורים פתרונים, אבל אולי חז”ל טפלו בנושא
 
ולמעונינים, (לא כל כך שייך, אבל מעניין, נא לעיין בויקיפדיה “נשיקה” ב –
 
 
או בספר של מאיר שלו “ראשית” 
 
אז ראשית, מתי כל זה קרה?
 
מתוך
 
 

שאלת מקומו הכרונולוגי של סיפור יתרו העסיקה רבות את פרשני המקרא, שהתפלגו בין הסוברים כי ביקור יתרו התרחש לאחר מתן תורה ו’אין מוקדם ומאוחר בתורה, לבין הטוענים כי הביקור התרחש קודם למתן תורה, והוא נתון במקומו הכרונולוגי הנכון מבחינת רצף הארועים. העיסוק הרב בשאלה זו הזניח במעט את העיסוק בשאלה, מפני מה זכה יתרו הכהן המדייני לכך שלתיאור ביקורו ועצתו למשה יוקדשו פסוקים מקרא רבים כל כך? השאלה מתחזקת לאור מיקומם של הפסוקים בין פרשיות הרות גורל בהוויה הישראלית, מלחמת עמלק לפניו ומעמד הר סיני לאחריו.

שנית “וישתחו לו”

מתוך
 

ויצא משה לקראת חותנו וישתחו וישק לו וישאלו איש לרעהו לשלום (יח,ז)

מבאר רש”י בשם המכילתא וזה לשונו – איני יודע מי השתחווה למי, כשהוא אומר “איש לרעהו” , מי קרוי איש? זה משה שנאמר “והאיש משה”.

וצריך להבין מה רש”י תירץ על השאלה מי השתחווה למי הרי איש לרעהו נאמר על וישאלו איש לרעהו לשלום?

ונראה לתרץ ע”פ דברי המדרש הידוע שמשה רבנו ע”ה היה גבוה עשר אמות, ויתרו מן הסתם היה בגובה של אדם בינוני שזה שלוש אמות.
ולכן כיון שכתוב שמשה נישק אותו בהכרח שהוא השתחווה לו כדי לגשר על הפרשי הגובה.
ומסיבה זו רש”י לא טרח להסביר לנו מי השתחווה למי כי ברור שמשה היה צריך להשתחוות אל יתרו בשביל לנשקו

(ברור???, כמו שאובמה לא השתחווה למלך ערב הסעודית)
ואומר – “שם משמואל”
וישתחו וישק לו… נראה לפרש ענין ההשתחואה והנשיקין של משה ליתרו על פי מה שאמר כ”ק אבי אדמו”ר זצללה”ה במה ששלח יתרו למשה “אני חותנך יתרו בא אליך”, צא בגיני, שאיננה חס ושלום בקשת הכבוד, אלא שבקש ממשה שיצא ממדרגתו הפנימית והנעלמת וישפיל את עצמו אליו, בכדי שיהיה ביכולת יתרו להדבק בו, ויתעלה אתו בעלותו חזרה למדרגתו. וענין הנשיקין הוא התדבקות רוחא ברוחא, שאחר שהשפיל את עצמו אליו הדביק רוח שלו ברוחו, ובזה העלה את יתרו למדרגות גבוהות… וכן היה הענין במשה ויתרו, שרוח יתרו נמשכה תיכף אליו, ועל כן כתיב “וישאלו איש לרעהו”, אף שרעהו למעוטי גוי, וזה היה עוד טרם שנתגייר, תיכף בראותו אותו, מכל מקום מאחר שרוחו נדבקה בו ונמשכה אליו שוב נקרא רעהו… (שמות יתרו תרע”ד). (ע”כ)
(גם סיבה טובה)
ועוד אחת מתוך
תמהים המפרשים הרי גם יתרו נקרא איש, כמו שכתוב (שמות ב. כא) “ויואל משה לשבת את האיש”? אלא מתרץ הגה”ק בעל הכתב סופר זי”ע כוונת רש”י להביא ראיה מהמשך הפסוק “והאיש משה עניו מאד מכל האדם אשר על פני האדמה”, אם כן ודאי כי משה הוא זה שהשתחוה ליתרו מרוב ענוותנותו…
וניתוח פסיכולוגי על היחסים בין החתן לחותן ב-
,פרשת השבוע שלנו ייחודית בכך שהיא נקראת על שמו של אדם שאינו יהודי, שעה שאין ולו פרשה אחת הקרויה על שמו של יהודי בכל התורה כולה. 
ליתרו על מעלותיו השונות, ייחוד” נוסף ועיקרי לי מעצם היותו חותן משה וגם התורה מציגה אותו בתואר זה. ניתן להניח כי ליתרו, על אף מעמדו הדתי-פוליטי רם הדרג, לא הפריע להיות מיוחס על שם חתנו- למרות שהוא בן עם אחר.

 לא רק יתרו ידע להכיר בסגולות של משה ולכבדו, גם משה ידע לכבד את חותנו כפי שכתוב על משה היוצא לקראת יתרו ולדברי רש”י לא לבדו יצא  כי אם עם פמליה שלמה שכללה את אהרון, נדב ואביהוא ושבעים זקנים.” (ע”כ)

ועוד ב-
 

מספר שאלות עולות למקרא המדרש:

1.       המדרש מספר לנו מה היה הגורם לכך שמשה רבינו יצא לקראת חותנו. איגרות, שליחים או צו 8 מריבונו של עולם. מדוע היה למשה כה קשה לצאת לקראת חותנו, והרי בעבר הלא כל כך רחוק, יתרו קיבל את משה בסבר פנים יפות ודאג לכל מחסורו? מה העיק על משה רבינו?

2.       לא נראה קצת מוזר שיתרו דואג לכבוד של עצמו?! שמתם לב שהוא בעצם מכין לעצמו את טקס    קבלת הפנים? האם זו רדיפת כבוד לשמה?

3.       שתי גישות עקרוניות מוצגות במדרש: האחת  שמשה יצא לקראת חותנו בעקבות שליחות מסויימת; והשניה  הקב”ה משלח אותו, בכבודו ובעצמו ציוה על כך. מה זה משנה? הרי סוף סוף הוא יצא, מה כל כך עקרוני במחלוקת הזאת?

4.       ומחלוקת תמוהה הרבה יותר היא המחלוקת בין ר’ יהושע ור’ אליעזר המודעי: האם נשלח למשה שליח או איגרת. מה זה משנה? מדוע זה בכלל עקרוני אם שלח איגרת או שליח?

 נתחיל מן הקושיה הראשונה. מדוע היה כל כך קשה למשה לצאת לקראת חותנו? ובכן, מי היה יתרו? גדול הדור? כהן להקב”ה? אולי סתם רב חשוב? הרי המדרש הזה מדבר על יתרו קודם שהתגייר כפי שמוכח מסופו של המדרש. תסתכלו בסופו של המדרש ותראו שזה כתוב במפורש בדבריו של הקב”ה למשה. אם כן, ברור מה היה כל כך קשה למשה רבינו, ברור כעת מה העיק עליו. לא מזמן יצאו ישראל מארץ מצרים שכל כולה הייתה מלאה בעבודה זרה, הם אמורים לקבל את התורה הקדושה ולמאוס באלילים. ובדיוק ברגע “הכי מתאים”, מגיע הכהן הגדול של מדין שכל כולו מסמל את העבודה זרה, ומשה יעשה לו כבוד מלכים. זה “ממש” עולה בקנה אחד עם השאיפה “לגמור” עם העבודה זרה. דבר כזה יכול להרוס ה-כ-ל! ל-כ-ו-ל-ם!!

אם כן, אם באמת יש פה כזה שיקול לאומי חשוב של משה רבינו, מדוע בסופו של דבר הוא יוצא? שאלה מצויינת, זאת בדיוק המחלוקת בין שתי הגישות במדרש. הדיעה האחרונה שהיא הפשוטה יותר אומרת, שזאת הייתה הוראת מפורשת של הקב”ה. אמנם, ידע הקב”ה כי סכנה טמונה בכך, אך היה שיקול שעמד מעבר לכך. הקב”ה ידע שיתרו בא על מנת להתגייר, יתרו בא לשם שמים. אם יתרו יבוא ולא יזכה בכבוד הראוי לו, ונגיד שהוא יתעצבן ויילך, אז הפסדנו. הפסדנו את אחד מן הגרים החשובים ביותר, ויכול להיגרר מכך גם חילול השם בעולם, לכן הקב”ה שולח למשה צו 8. כמובן, שעל ציווי הקב”ה אין מערערים ומשה יוצא.

 
(יפה, מתפלסף, מאשים את הקב”ה, ויוצא בשלום)
 
 
ולסיכום – מתוך עולם התנ”ך
 
 
 
כהקבלה ניגודית להיתקלות שהיתה לישראל עם העמלקי ( יז , ח-טז ,)  שובצה בסמוך לכך פגישת יתרו עם ישראל . עם עמלק היתה זו פגישת מלחמה ; עם יתרו , המייצג את הקיני – פגישת שלום . כפילות זו ביחס אל עמלק ואל הקיני ניכרת גם בפרשיות אחרות בספר שופטים ובספר שמואל . בפרקנו מתוארים שני עניינים נפרדים : ביקור יתרו אצל משה ובני ישראל , ועצת יתרו למשה ? . הסיפור הראשון מספר לכאורה על פגישה משפחתית ; למעשה זוהי פגישה בין שני עמים נודדים – האחד , בעל מסורת דתית ומשפטית עתיקה , והאחר , הפוסע את פסיעותיו הראשונות בקרב משפחת העמים . לכן הסמיכו חוקרים רבים את הדת הישראלית לדת הקינית . מובן מאליו , שבתורה לא יכול לבוא כל זכר להשפעה כזו . ? בסיפור המפגש מדגיש המספר חזור והדגש את התופעה ההפוכה – שיתרו מברך את ה , ‘ שהוא מודה “כי גדול ה’ מכל האלי הים” ( יא ) ושהוא מקריב עולות וזבחים לאלוהים ואוכל לפני האלוהים . ואולי בא כל זה כדי לדחות את ההשקפה , שאמונת ישראל הושפעה מן הקינים או מן המדינים , ולהדגיש , שכוהן מדין הוא שהושפע מאמונת ישראל . לעומת זאת , צוינה במפורש השפעת יתרו על ארגון המערכת השיפוטית של ישראל במדבר.
 
אכן מעניין)
 
 
 
2. וישלח משה את חותנו וילך לו אל ארצו
 
פסוק קצרצר, יתרו בא אל קבלת פנים מרשימה, מייעץ למשה מה לעשות, ומשה כנראה מתעצבן מזה שחותנו מתערב לו בניהול העם, אז משה משלח אותו, מה שנשמע כאילו מגרש את זה שהתגייר
 
זה לא כל כך יפה אז חז”לינו יודעים מה היה. הבה נעיין במדרשים
 
 
מכילתא
 
וישלח משה את חותנו, רבי יהושע אומר שלחו בכבודו של עולם, רבי אלעזר המודעי אומר נתן לו מתנות רבות, שמתוך תשובה שנתן לו אתה למד, שנאמר אל נא תעזוב אותנו, אמר לו כלום הנר מהנה אלא במקום חושך, אתה חמה, ואהרן אחיך לבנה, מה יעשה הנר ביניכם, אלא הריני הולך לארצי לגייר לכל בני מדינתי, ואביאם לתלמוד תורה, ואקרבם תחת כנפי השכינה. יכול שהלך ולא עשה, תלמוד לומר ובני קיני חותן משה עלו מעיר התמרים, ואומר וילך וישב את העם, ואין עם אלא חכמה, שנאמר אמנם כי אתם עם ועמכם תמות חכמה…
 
ומדרש תנחומא
 

ויאמר אל משה, מי אמר למשה אני חותנך, לא היה יכול לבא אצל משה, מה עשה, כתב איגרת וקשרה בחץ, וירה החץ אל משה, וקרא אותה משה ויצא אצלו, נכנס עמו למחנה, מה כתיב, ויבא אהרן וכל זקני ישראל. משאכלו אתו אמר תן לי רשות שאלך לי למקומי, אמר לו משה, והיה כי תלך עמנו והיה הטוב ההוא אשר ייטיב ה’ עמנו והיטבנו לך (במדבר י’), אמר לו מבקש אני לילך ולומר שבחו של הקב”ה במקומי, מיד וישלח משה את חותנו… (יתרו ו)

…ולפיכך ובשמחתו לא יתערב זר (משלי י”ד), אמר הקב”ה בני היו משועבדים בטיט ובלבנים ויתרו היה יושב בתוך ביתו בהשקט, ובא לראות בשמחת התורה עם בני, לכך וישלח משה את חותנו, ואחר כך בחודש השלישי. למה כך, דרש משה קל וחומר, ומה אם מצוה אחת, כשבא הקב”ה ליתן מצות פסח אמרה תורה כל בן נכר לא יאכל בו, שש מאות ושלש עשרה מצות שרוצה ליתן לישראל, יהא יתרו כאן ויראה אותם, לפיכך וישלח משה את חותנו, ואחר כך בחודש השלישי… (שם יא)

(ועוד יותר גרוע אומר –)

ילקוט ראובני

כשבא משה, כוונת יתרו היתה ליתן לו צפורה כדי שיזדווג בסטרא אחרא מסאבא, וזהו קראן לו ויאכל לחם, זו לחם מגואל וכו’, ובזה יתורץ קושיא גדולה, יתרו אמר פרשת ואתה תחזה, וכי אפשר שמשה חס ושלום לא הוי ידע ויכתוב על ידו, אלא פרשה זו נכתב לבזויה דיתרו, כי הוא נותן עצה למשה שיקח שרי אלפים שרי מאות, ונתן טעמו שיקל עולו מעליו, אבל כוונתו היה לעשות קנאה ושנאה בין ישראל, כי יאמרו לזה מנה שר אלף ולזה שר מאה ולזה לא כלום, לכן וישלח משה את חותנו, ואין זה דרך הסדר לשלח האורח, אבל משה הבין כוונתו הרעה. 

והספורנו

וישלח משה – כי לא רצה ללכת עם ישראל לארץ, כאמרו לא אלך, כי אם אל ארצי ואל מולדתי אלך, וזה אולי מצד זקנתו כענין ברזילי… אבל בני יתרו הלכו עם ישראל לארץ בלי ספק, כאמרו ובני קני חותן משה עלו מעיר התמרים וגו’, ועליהם אמר בלעם איתן מושבך. (ע”כ)

(ממש לא נעים – איך שמתייחסים לחותן משה)

ניתוח מעניין – שמשווה ודן בהבדלים בין המשפט הקצר בפרשתנו, לבין הקטע היותר ארוך והסותר, בחומש במדבר פרק י’, – ניתן במאמר יפה

http://www.biu.ac.il/jh/Parasha/behaalot/var.html



(מומלץ לעיון, ואולי לדיון נוסף לכשאגיע שוב בע”ה לחומש במדבר. בינתים רק אשאל, מהיכן פתאום הגיעו ליתרו הבנים, הם לא הוזכרו בתורה)

3. וקדשתם היום ומחר היו נכונים ליום השלישי..הגבלת את העם… ויאמר (משה) אל העם …היו נכונים…אל תגשו אל אשה
 
מוזר – ה’ לא דרש התנזרות מאישה
 
אז המדרש לא טומן ידו בצלחת, מתוך
 
 

ויאמר אל העם היו נכונים, אבל לא שמענו שאמר המקום לפרוש מן האשה, אלא היו נכונים והיו נכונים לגזרה שוה, מה היו נכונים כאן לפרוש מן האשה, אף והיו נכונים האמור להלן לפרוש מן האשה. רבי אומר ממקומו הוא מכריע, לך אל העם וקדשתם היום ומחר וכבסו, אם על ענין טבילה יטבול בחמישי ויהיה טהור בהערב שמש, ומה תלמוד לומר לך אל העם, אלא שאמר המקום למשה לפרוש מן האשה… (שם שם טו) (ע”כ)

או מתוך

http://www.kolech.org.il/maamar/%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%9E%D7%A2%D7%9E%D7%93-%D7%94%D7%A8-%D7%A1%D7%99%D7%A0%D7%99/

את ההוראות המפורטות שם, קשה יותר לקרוא כמתייחסות לשני המינים כאחד. לדוגמה: ‘אל תגשו אל אישה’ (שמות יט, טו) פונה ללא ספק לגברים. כלומר, לפי פשוטו ניתן היה לומר שכאשר הכתוב מדבר אל העם, זקניו או כוהניו (שמות יט, כב), הוא פונה אל הגברים בלבד, שכן בפסוק טו הפניה היא אל העם (‘ויאמר אל העם’) אך מכוונת לעמדת הגברים שביניהם (‘אל תגשו אל אשה’).
קריאה מדירה מעין זו נמצאת ככל הנראה בבסיס הפרשנות המדירה של המסורת הכיתתית בימי הבית. לפי מגילת המקדש חייב העולה לרגל להימנע מיחסי אישות שלושה ימים לפני הכניסה לירושלים (מגילת המקדש מה 12-11), ברוח זו אין לקיים יחסי אישות בעיר הקודש (ברית דמשק יב 1)
אלא שבניגוד למשתמע מפשט הכתוב ומסורת הפרשנות הכיתתית, חשו חכמים שמעמד הר סיני הוא אכן מעמד ברית של כל העם, אנשים נשים וטף. אמנם הדברים לא נאמרים במפורש, כמו בפרשת הקהל (לא, יב) או בפרשת הברית בפרשת נצבים (דברים כג, י). אך כך ראוי לה לברית ולכן הם מקפידים לכלול נשים בפרשנותם למעמד הר סיני. במכילתא לשמות יט מופיעות ארבע דרשות שונות

 
מתוך הפורום
 
 
 
יאמר אל העם היו נכנים לשלשת ימים אל תגשו אל אשה (שמות, י”ט ט”ו).
וברש”י שם כל שלשת ימים הללו כדי שיהיו הנשים טובלות ליום השלישי ויהיו טהורות לקבל תורה שאם ישמשו תוך ג’ ימים שמא תפלוט האשה שכבת זרע לאחר טבילתה ותחזור ותטמא ,

אבל מששהתה שלשה ימים כבר הזרע מסריח ואינו ראוי להזריע וטהור הוא מלטמא את הפולטת. (וע”ע מכילתא שם, גמ’ שבת פ”ו, ירושלמי שבת פ”ט הלכה ג’).

א)
משמע שבתוך ג’ ימים הזרע ראוי להזריע, וא”כ באם יהיה לאשה ביוץ תוך ג’ ימים מזמן ההזרעה תכנס להריון,
האם כך דעת הרופאים כיום ? ונפק”מ למעשה.

ב)
ועוד יקשה לי מדוע מצוה זו ניתנה לגברים ולא לנשים כיון שלפי פרש”י הנ”ל המגמה הייתה שהנשים יהיו טהורות לקבלת התורה (שהרי לגברים מספיק יום אחד להיטהר), א”כ הצוי צריך להיות אל הנשים אל תגשו אל או אל תקבלו אנשים.

ג)
ה’ אמר למשה “לך אל העם וקדשתם” מדוע לא אמר בהצוי למשה “לא תגשו אל אשה” ?

ד)
מה הטומאה באשה? הרי מדובר באשתו וטהורה, מדוע שכבת זרע נחשבת לטומאה (עד שהרמ”א בש”ע אור”ח סי’ ע”ו סעי’ ד’, כתב ושכבת זרע על בשרו דינו כצואה).
האם אין אנו מברכים על האשה אשר קדשנו במצותיו וכו’, והתיר לנו הנשואות לנו ע”י חו”ק (שלא לדבר על ברכת אשר צג אגוז מבטן).

 
 
(תשובה חלקית בתוך הבלוג)
 
אני מבחין כאן בשתי שאלות:

א. מה טעם ההפרשה לפני מתן תורה, ובמיוחד מה טעם ההפרשה מאשה.

ב. מה טעם הטומאה שנאמרה בביאה בכלל, כהערת מסתברא.

אניח את השאלה השניה ואדון כרגע רק בראשונה. ואני כותב כאן ממה שעלה בידי כשלמדתי סוגיה זו לפני כמה שנים.

מצד אחד, נראה ברור שהטעם לפרישה הוא משום שאין ראוי להתכונן למתן תורה לאחר שאדם נמצא עם אשתו. ולא יימלט האדם מקלות ותחושה שיש איזו סתירה בין עיסוק בהנאות הגוף מכאן לבין קבלת תורה מכאן.

 
 
4. והר סיני עשן כולו
 
תיאור כולל (עם ציורים) על מעמד הר סיני, ניתן בויקיפדיה  –
 
 

 
לפי המסורת היהודית אירע מעמד הר סיני בשנת ב’ אלפים תמ”ח לבריאת העולם (1313 לפנה”ס).
 
5. מזבח אדמה תעשה לי… ואם מזבח אבנים… ולא תעלה במעלות על מזבחי אשר לא תגלה ערוותך
 
מייד לאחר מעמד הר סיני, הפרשה מסתיימת במספר ציוויים, הראשון – לא לבנות פסלי אלילים מכסף וזהב, הקשר ברור, השניים האחרים נראים כאילו נדחפו לפרשה בכח.
 
אז איך מפרשים? מתוך –
 
 

ונשאלות השאלות[1]:

1)      משתמע כאן ציווי חד-משמעי לעם ישראל לבנות מזבח עשוי מאדמה, עם אופציה אפשרית למזבח עשוי מאבנים. באיזה מזבח מדובר? הרי בציווי המשכן, המזבחות עשויים מזהב ומנחושת, ולא מאדמה ומאבנים.

2)      מהקטע “בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי” משתמע לכאורה ריבוי מקומות שניתן בהם להקים מזבח כזה. אין זה תואם את האיסור להקריב קרבנות מחוץ למשכן ולבית-המקדש.

רש”י מסתמך על המדרש ומבאר את כל ההוראות הנ”ל כמתייחסות למזבחות המשכן ובית המקדש. לדעתו, משמעות הביטוי “מזבח אדמה” היא “מחובר באדמה, שלא יבננו על גבי עמודים או על גבי כיפים”, או “שהיה ממלא את חלל מזבח הנחושת אדמה בשעת חנייתן”. ומה שנאמר “בכל המקום אש

נמצאנו למדים כי הספורנו רואה במשכן – ומן הסתם בבית המקדש – אמצעי פולחני המתחייב מהרמה הרוחנית הירודה של עם ישראל, שהתגלתה במעשה העגל. המצב האידאלי היה לעבוד את ה’ בכל מקום ובלי בניינים וכלים מפוארים שתפקידם להרשים את העם.

לפי שיטה זו, יש להבין בקלות את ההוראות האלה כמכוונות להסדיר סדרי פולחן פשוטים בניגוד למקובל בפולחן האלילי. ספורנו אמנם מבאר:

(כ) לא תעשון אתי אלהי כסף: מאחר שראיתם שאין אתם צריכים לאמצעיים להתקרב אלי, לא תעשו אתי כאלה לאמצעיים.

(כא) מזבח אדמה תעשה לי: וגם כן לא תצטרך לעשות היכלות של כסף וזהב ואבנים יקרות למען אקרב אליכם, אבל יספיק מזבח אדמה.

….על פי עיקרון דומה, לפי קאסוטו, ההוראה “בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ” באה להוציא מלבם של בני ישראל שלהר סיני הייתה סגולה מיוחדת כדי ליצור קשר עם הקב”ה:

אין להעלים עין מן העובדה שהוא שייך למה שנאמר מיד אחרי מעמד הר סיני, ואין להבינו אלא על רקע זה. העם זכה להתגלות הא-להים על הר סיני, אבל עומד הוא לנסוע משם בקרוב, כדי להמשיך את דרכו במדבר, ואולי ידמה בלבו כי בהתרחקו מהר הא-להים הוא מתרחק מן הא-להים. כדי שלא כך יחשוב, נאמר לו שאין ה’ קשור בהר זה ולא בשום מקום אחר

 
(ע”כ)
 
ודיון (פילוסופי) על ההבדל בין הציווי על בניית מזבח אדמה ומזבח הנחושת והזהב בפרשת תרומה ניתן ו(למעונינים) ב –
 
 
 
(לא אצטט)
 
ופירוש קצת מעמיק בנושא ב-
 
 
“ואם מזבח אבנים – , (מכילתא) רבי ישמעאל אומר כל אם ואם שבתורה רשות חוץ מג’ ואם מזבח אבנים תעשה לי הרי אם זה משמש בלשון כאשר וכאשר תעשה לי מזבח אבנים לא תבנה אתהן גזית שהרי חובה עליך לבנות מזבח אבנים
  • ועל דרך האמת, הכתובים כסדרן, אתם ראיתם כי מן השמים דברתי עמכם בשמי הגדול, ולא תעשון על פני אלהי כסף ואלהי זהב, אבל אני מתיר לכם שתעשו מזבח לי לבדי ולזבוח עליו עולות גם שלמים בכל המקום אשר אזכיר את שמי כי אבא אליך וברכתיך, ברכות שמים מעל ברכות תהום רובצת תחת (בראשית מט כה), ו”אזכיר” מן זכרנו יברך (תהלים קטו יב)
  • כי חרבך הנפת עליה – לאסור בהם נגיעת הברזל, כמו שנאמר אבנים שלמות תבנה את מזבח ה’ אלהיך (דברים כז ו), לא תניף עליהן ברזל (שם ה). והזכיר כאן הברזל בלשון חרב, כי כל  (ע”כ)כלי ברזל אשר בהם פיות כורתות יקראו חרב. 
 
ובהרחבה
 
אמנם אמרו במזבח “מזבח אדמה תעשה לי” (שמות כ’, כ’), פסוק זה נאמר בסוף פרשת יתרו אחר מעמד הר סיני, וכך נאמר שם (י”ח-כ’): “וַיֹּאמֶר ה’ אֶל מֹשֶׁה כֹּה תֹאמַר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אַתֶּם רְאִיתֶם כִּי מִן הַשָּׁמַיִם דִּבַּרְתִּי עִמָּכֶם. לֹא תַעֲשׂוּן אִתִּי אֱלֹהֵי כֶסֶף וֵאלֹהֵי זָהָב לֹא תַעֲשׂוּ לָכֶם. מִזְבַּח אֲדָמָה תַּעֲשֶׂה לִּי וְזָבַחְתָּ עָלָיו אֶת עֹלֹתֶיךָ וְאֶת שְׁלָמֶיךָ אֶת צֹאנְךָ וְאֶת בְּקָרֶךָ בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ”. מתוך שזו פרשה בפני עצמה ולא נאמר ציווי זה כחלק מעשיית המשכן, שלא כמנורה וכשולחן שהציווי עליהם נאמר בפרשת עשיית המשכן שיחשב בזה שהיא מצוה בפני עצמה – ניתן לכאורה לחשוב שזו מצוה בפני עצמה חוץ ממצות מקדש. הענין בו – ביאור הענין – כמו שאספר לך. אמנם פשטיה דקרא– הפשט הפשוט של הציווי “מזבח אדמה תעשה לי” הנה הוא מבואר כי הוא מדבר בשעת היתר הבמות – משה אמר ציווי זה במדבר, כשהמזבח היה מטלטל ממקום למקום, ואז אמר שבזמן הכניסה לארץ כשיותרו הבמות, שהיה מותר לנו בזמן ההוא – של היתר הבמות – שנעשה מזבח אדמה בכל מקום ונקריב בו – שזה פירוש היתר הבמות, שמותר בכל מקום לבנות מזבח ולהקריב, וזה שאמר הכתוב “בכל המקום אשר אזכיר את שמי וגו'”. וכבר אמרו חכמינו ז”ל כי ענין זה של “מזבח אדמה תעשה לי” הוא שצוה לבנות מזבח שיהא מחובר בארץ וזה מזבח אדמה, ושלא יהיה נעתק ומטלטלממקום למקום כמו שהיה במדבר, והוא אמרם במכילתא דר’ ישמעאל – מקור הדברים נמצא לפנינו במכילתא דרבי שמעון בר יוחאי סוף פרשת יתרו בפירוש זה הפסוק “מזבח אדמה תעשה לי” – כשתכנס לארץ עשה לי מזבח מחובר באדמה. וכאשר היה הדבר כן – וכיון שהציווי מדבר על שעת הכניסה לארץ שאז נצטוו גם על בית הבחירה, הנה זה הציווי נוהג לדורות ואינו רק ציווי לזמנו. הדבר רמוז גם במילה “לי”, כמו שאמרו חכמים (ספרי בהעלותך, ל”ד) והובא ברמב”ם (עשה קע”ו): שבכל מקום שנאמר “לי”, קיים לעלם ולעולמי עולמים. ויהיה מחלקי המקדש – והוא כלול במצות בנין המקדש, רוצה לומר שיבנה מזבח אבנים בהכרח – אחר הפסוק “מזבח אדמה תעשה לי” אמר הכתוב (שמות כ’, כ”א): “וְאִם מִזְבַּח אֲבָנִים תַּעֲשֶׂה לִּי לֹא תִבְנֶה אֶתְהֶן גָּזִית כִּי חַרְבְּךָ הֵנַפְתָּ עָלֶיהָ וַתְּחַלְלֶהָ”, ופסוק זה הוא מצוה והכרח, ולא רשות, והא המשך הציווי של “מזבח אדמה תעשה לי”. ראיה לדבר: ובמכילתא (סוף פרשת יתרו) אמרו בפירוש “ואם מזבח אבנים תעשה לי”, רבי ישמעאל אומר: כל אם ואם שבתורה – כל מקום שנאמר “אם” הרי זה רשות, חוץ משלשה פסוקים שבהם נאמר “אם” והם חובה ומצוה, האחד מהם – מן השלושה הללו הוא “ואם מזבח אבנים”, ולמדו חכמים שזה חובה. אמרו “ואם מזבח אבנים” – פסוק זה הוא חובה, אתה אומר חובה – מנין לך שזה חובה, או אולי אינו אלא רשות, תלמוד לומר – יש הוכחה שזה חובה מן הפסוק: “אבנים שלמות תבנה את מזבח ה’ אלהיך”, מכאן שזה מצוה וחובה לבנות מזבח כחלק מן המקדש.
 
(ע”כ)
 
(קראתי כמה פעמים את הכתוב לעיל וכמה שיותר קראתי יותר התבלבלתי, כן לבנות או לא? אז למה לא בונים?פטר חמור הרי פודים )
 
 
ואם כבר בונים מזבח, הפרשה מכתיבה הוראה לארכיטקט שלא יבנו מדרגות שמא… (וזה מזכיר את הסקוטים וחצאיותיהם. מה הבעיה של המדרגות למי איכפת שיראו???)
 
 
אז העיקר לא לגלות ערווה כמוסבר ב-
 
 
אשר לא תגלה ערותך עליו, עליו אי אתה פוסע פסיעה גסה, אבל אתה פוסע פסיעה גסה בהיכל ובקדש הקדשים, שהיה בדין, ומה אם מזבח הקל אסור לפסוע בו פסיעה יתירה, ההיכל וקדש הקדשים החמורים, דין הוא שתהא אסור לפסוע בהן פסיעה יתירה, תלמוד לומר אשר לא תגלה ערותך עליו, בו אי אתה פוסע פסיעה יתירה, אבל אתה פוסע פסיעה יתירה, בהיכל ובקדש הקדשים. (מכילתא) [ תקסט] אשר לא תגלה ערותך עליו, מה אני צריך• והלא כ בר נאמר ק) ועשה להם מכנסי בד לכסות בשר ערוה, מה תלמוד לומר אשר לא תגלה עדותך עליו, שכשעולה למזבח לא יהא פוסע פסיעה גסה אלא מהלך עקב בצד גודל. אין לי אלא למזבח, לעזרות מניין, תלמוד לומר ולא תעלה במעלות על מזבחי, ונאמר עליו  אין עליו אלא בסמוך לו, וכן הוא אומר … בבית אלהים נהלך ברגש. יכול לא יעשה מעלות להיכל ולעזרות, תלמוד לומר ולא תעלה במעלות על מזבחי, למזבח אי אתה עושה מעלות, עושה אתה מעלות להיכל ולעזרות. (מכילתא דרשב״׳י) [ תקע] אשר לא תגלה ערות!־ עליו, זהו שעומד ומתפלל צריך להשוות את רגליו. תרין אמורין, ר׳ לוי ור׳ סימון, חד אמר כמלאכים וחד אמר ככהנים, מאן דאמר ככהנים לא תעלה במעלות על מזבחי שהיו מהלכים עקב בצד גודל וגודל אצל עקב, ומאן דאמר כמלאכים ורגליהם רגל ישרה ש). (ירושלמי ברכות פ״א׳ ה״א) [תקעא] אשר לא תגלה ערותך עליו, והלא המכנסים מגין, אלא אם נקרע בעלייתו או נפל [מ]עליו.
 
ומתוך
 
 
אשר לא תגלה ערותך עליו, הרי דברים קל וחומר ומה אם אבנים שאין בהם דעת לא ־לרעה ולא לטובה, אמד הקדוש ברוך הוא לא תנהג בהם מנהג בזיון, חברך שהוא בדמותו של מי שאמר והיה העולם, דין הוא שלא תנהוג בו מנהג בזיון, אשר לא תגלה ערותך עליו. (מכילתא)
 
ונחמה מסבירה בפשטות, מתוך
 
 
 רצוני לומר: שלא יעשו כן לשם לסיבה אשר אמר (דברים י”ב, ל”א): “כי כל תועבת ה’ אשר שנא עשו לאלהיהם”. כבר ידעת פרסום עבודת פעור בזמנים ההם, אשר היתה בגילוי הערוה, מפני זה ציווה הכוהנים לעשות מכנסים לכסות בשר הערוה בעת עבודתם ושלא יעלה למזבח עם כל זה במעלות “אשר לא תגלה ערותך עליו”.
 
ואיך בערך נראה המזבח? – מתוך 
 
 
תרשים שחזור של המזבח בהר עיבל
 
מדרום-מערב עולה אל ראש הבמה כבש עשוי אבני גוויל, שרוחבו 1.2 מ’ ואורכו כ-7 מ’. הזווית הנוחה מאפשרת עלייה קלה, והכבש מתאים יפה לציווי המקראי המפורש: “ולא תעלה במעלות על מזבחי, אשר לא תגלה ערותך עליו” (שמות כ’, כג).

מצפון צמוד אל הכבש קיר נוסף קטן וצר, הנמוך מעט מקודמו. התברר כי כבש קטן זה, שסקרן אותנו מאוד, באשר לא מצאנו כל היגיון בדרך בנייתו, מיועד לעליית הכוהנים אל חלק אחר של המזבח, הוא הסובב – אותה מרפסת הצמודה אל המזבח.

 
הכל טוב ויפה, אבל מה שכולם מתעלמים ממנו הוא מה פירוש “גילוי ערווה” אז נעיין בויקיפדיה
 
 
המונח העברי מקורו בתלמוד, המתאר מגוון רחב של יחסי מין אסורים, ובכלל זה יחסי מין בין גבר לאישה הנשואה לגבר אחר, בין גבר לגיסתו (אחות אשתו או אשת אחיו), בין גבר לחמותו ועוד. מקור הביטוי הוא במקרא באיסור “לגלות ערווה” (ויקרא י”ח, ו). במקרא עבירה על איסורי עריות מכונה “תועבות” מספר רב של פעמים.

על פי המקרא, המצרים והכנענים הקדומים נהגו לעשות את המעשים הכלולים באיסורי גילוי עריות‏[1]. ומי שעובר עליהם מאבד את זכותו המוסרית להיות שייך לארץ ישראל‏,  חז”ל דורשים את הקשר בין פרשיית עריות לפרשיית קדושים, שהקדושה קיימת כאשר אנשים גודרים את עצמם מעריות, ו”כל מי שהוא גודר עצמו מן הערוה נקרא קדוש

ע”כ

כלומר שלגלות ערווה, פירושו לקיים יחסים מיניים, אולי אפילו הומואים. אז לפי נחמה, זה  היה מנהג אלילי, והתורה אסרה לקיים יחסי מין על מדרגות המזבח. (ואם זה בשיפוע כמו בציור עליל, זה קצת קשה. (וקצת מצחיק)

 
ובזה מסתיים החלק העלילתי הראשי של התורה. עוד יהיו אירועים דרמטיים, בעיקר בספר במדבר, ובע”ה נגיע)
 
הארות
 
1.
 
פרק יח פסוק יא’ = אשר זדו
 
בקדירה שבשלו בה נתבשלו
 
2.
פרק יח פסוק יג’ = וישב משה לשפוט
 
וכתיב ויעמד העם, מלמד שדיינים בישיבה ובעלי דינים בישיבה
 
3.
 
פרק יח פסוק טז’ = בין איש ובין רעהו
 
בין איש – זה הדין שאין בו פשרה, בין רעהו – זה הדין שיש בו פשרה שנפרדים כרעים
 
4.
 
פרק יט פסוק כ’ = וירד ה’
 
תניא… מעולם לא ירדה שכינה למטה, שנאמר (תהילים, השמים שמים לה’) הא דכתיב וירד ה’ על הר סיני —- למעלה מעשרה טפחים
 
5.
פרק כ פסוק ד’ = אשר בשמים ממעל ואשר בארץ מתחת
 
אשר בשמים – לרבות חמה, לבנה וכוכבים, ממעל – לרבות מלאכי השרת
 
אשר בארץ — לרבות ימים, נהרות הרים וגבעות, מתחת – אפילו שלשול קטן
 
6.
 
פרק כ פסוק יב’ = את אביך ואת אמך
 
תניא … גלוי וידוע… שהבן  מכבד את אימו יותר מאביו מפני שמשדלתו בדברים, ללפיכך הקדים כיבוד אב לאם
 
תניא – את אביך  לרבות אשת אביך, את אמך לרבות בעל אמך, ו’ יתירה, לרבות אחיך הגדול
 
7.
פרק כ פסוק כ’ – לא תעשון איתי
 
כל הפרצופין מותרים, חוץ מפרצוף אדם… דכתיב, איתי — לא תעשו אותי
 
 
שאילות
 
1.
פרק יח פסוק ו’ = ויאמר אל משה אני חותנך…
 
איך הגיעה האמירה אל משה (באימייל? – תשובה לא נכונה, אבל יפה)
 
2.
 
היכן יש בפרשתנו רמז לציון קברות (צדיקים?) 
 
3. 
באיזה יום בשבוע ניתנה תורה לישראל ? (מעמד הר סיני)
 
 
 
שבת שלום
 
להתראות
 

Leave a Reply