From:
To:
Subject:: כי תצא וראית… כי תהינה… כי יהיה לאיש … כי יקח איש
Date: Sat, 29 Aug 2015 23:53:29 +1000
מתוך התרי”ג = 613 מצוות:
493 (כ-80.4%) – הם ציוויים שאינם קשורים למוסר אנושי כללי, ומרביתם מעשי פולחן דתי שאיננו קשור ליחסים שבין אדם לחברו.
מתוך ה-493:
- 395 (כ-64.4%) – הן מצוות פולחניות אישיות או הקשורות לבית המקדש בלבד;
- 53 (כ-8.6%) – הן מצוות טכניות שעניינן נוהל בית דין, ואינן עניין לפרט;
- 45 (כ-7.3%) – הן מצוות שעניינן דעות קדומות בהתנהגות בתחום המיני, מצוות גזעניות ומתבדלות, מצוות שיש בהן מוסר לגבי יהודים בלבד, והן מפלות בין יהודי לשאינו יהודי ובין אישה לגבר;
18 (כ-2.9%) – הן מצוות לא אנושיות, גזעניות ו/או מרושעות, שעל פי אורח החיים שלנו כיום הן לא הוגנות, לא מוסריות ו/או לא חוקיות בעליל;
102 בלבד (כ-16.6%) – הם ציוויים מוסריים, שניתן להגדירם “ערכים אנושיים”.
פרשת כי תצא היא פרשת השבוע השישית בספר דברים. היא מתחילה בפרק כ”א פסוק י ומסתיימת בפרק כ”ה פסוק יט.
לפי מוני המצוות, פרשת כי תצא היא הפרשה שבה יש מספר המצוות הרב ביותר מבין כל פרשיות התורה.
נושאים בפרשה
הפרשה, הממשיכה את נאום המצוות שנשא משה רבנו לפני מותו, מפרטת מגוון רחב מאוד של ציוויים ואיסורים בתחומים שונים. כרגיל בחומש דברים, חלק מהמצוות מוזכרות כבר בחומשים הקודמים. על פניו קשה למצוא את החוקיות שלפיה מסודרים הדינים, והפרשנים השונים עסקו בכך רבות. בין הדינים:
- דיני מלחמה: אשת יפת תואר, סדרי מחנה צבאי, הפטורים משירות צבאי
- דיני משפחה: משפט הבכורה, בן סורר ומורה, מוציא שם רע, ניאוף, דיני אונס ומפתה, איסור על זנות, דיני גירושין, דיני ייבום וחליצה
- דינים שבין אדם לחברו וצדק חברתי: השבת אבידה, מצוות טעינה, איסור על ריבית, היתר אכילה בכרם, איסור גניבת נפש, דיני לקיחת משכון, איסור הלנת שכר, מתנות עניים, דיוק במידות ומשקלות
- דיני כלאיים: כלאי הכרם, איסור חרישה בשור ובחמור יחד, איסור שעטנז
- אחרים: מצוות קבורה, איסור לגבר ללבוש בגדי אישה ולהפך, מצוות שילוח הקן, מצוות מעקה, מצוות ציצית, דיני ביאה בקהל לממזר ולבני העמים השכנים: עמונים, מואבים, אדומים
ומצרים, דיני נדרים, עונש מלקות
בסיום הפרשה מובאת מצוות מחיית עמלק…. (ע”כ)
א. המלחמה והחוק
ב. פרשיות המלחמה בספר דברים
ג. סדרן של פרשיות המלחמה בפרקים כ’-כ”א
ד. פרשת אשת יפת תואר – גשר בין פרשת שופטים לפרשת כי-תצא
ה. בין נאום הכהן לנאום השוטרים
ו. “אין עושין מלחמה עם אדם בעולם עד שקוראין לו לשלום”
ז. “כי האדם עץ השדה לבא מפניך במצור?”
ח. פרשות המלחמה ופרשת עגלה ערופה
ט. אשת יפת תואר
ב. פרשיות המלחמה בספר דברים
פרשיות המלחמה בספר דברים נפתחות לקראת סיומה של פרשת שופטים בראש פרק כ’, והן נמשכות עד כ”א, יד שבפרשת כי-תצא, למעט הפסקה בראש פרק כ”א (פסוקים א-ט). בהמשך פרשת כי-תצא ישנם עוד שני דיני מלחמה, הרחוקים מן הגוש הגדול הזה ואף אינם סמוכים זה לזה. הנה פירוט הפרשיות: |
1.
2. 3. |
כ’, א-ט
י-יח יט-כ |
דברי החיזוק של הכהן אל העם היוצא למלחמה ודברי השוטרים אל העם בעניין השבים מן המלחמה לבתיהם. מצוות הקריאה לשלום אל עיר האויב בטרם מצור, איסור השחתת עצי מאכל בעת המצור על עיר. |
כאן מפסיקה פרשת עגלה ערופה (כ”א, א-ט) את דיני המלחמה, אך מיד לאחריה אנו שבים אל דינים אלו: |
4. כ”א, י-יד דיני שבויית מלחמה – “אשת יפת תואר”.
|
ושוב, לאחר הפסקה ארוכה, אנו שבים אל דיני המלחמה: |
5. כ”ג, י-טו דיני מחנה המלחמה: יציאת הטמאים ממנו ושמירת ניקיונו.
|
ולאחר הפסקה ארוכה נוספת: |
6. כ”ד, ה פטורו של מי שלקח אישה חדשה משירות בצבא במשך שנה אחת.
|
פירוט זה מעורר כמה שאלות: א. האם פרשיות המלחמה הללו מסודרות בסדר הגיוני? ואם כן, מהו ההיגיון העומד מאחרי סדר זה? ב. מדוע חוצצת פרשת עגלה ערופה בין שלוש פרשיות המלחמה הראשונות לבין הפרשה הרביעית? שייכותה של הפרשה הרביעית לשלוש קודמותיה ניכרת מן הכותרת השווה לה ולפרשת המלחמה הראשונה: “כי תצא למלחמה על אויב(י)ך…” (כ’, א; כ”א, י). ג. מה היו השיקולים שהביאו את מחלקי פרשות השבוע לפתוח את פרשת כי-תצא דווקא בדין אשת יפת תואר, השייך לפרשיות המלחמה של סוף פרשת שופטים? ד. מדוע מנותקות שתי הפרשיות האחרונות (6-5) מן הגוש הגדול והעיקרי של פרשיות המלחמה בפרקים כ’-כ”א, (מומלץ) |
אחד ההסברים לחוק זה הוא שבן סורר ומורה נידון על שם סופו באופן מניעתי, כלומר: הוא נידון על דברים שהוא עתיד לעשות, ולא על דברים שעשה, מכיוון שהתנהגותו בהווה מורה על כך שיצא ממנו אדם שכנראה יעשה דברים חמורים. הסבר זה קשה מאוד, מכיוון שאין חוק אחר במקרא בו אדם נידון על דברים שהוא עתיד לעשות, ודבר זה נוגד את התפיסה של בחירה חופשית ועשיית תשובה ביהדות.
במסכת סנהדרין בתלמוד ניתן לראות את השאלות אותן מעלים חז”ל בנוגע לבן סורר ומורה, וכמו כן ניכרת גישתם של האומרים כי מעולם לא היה וגם לא עתיד להיות בן סורר ומורה, אלא זהו תמרור אזהרה למצוות כיבוד אב ואם; אמנם, יש מי שחולק עליהם וסוברים שאכן היה.
לפי חז”ל, על מנת שבן יתחייב כסורר ומורה, עליו לעמוד בתנאים רבים ומדויקים ולבצע את חטאיו בנסיבות מדויקות. לדוגמה, גיל ה”בן” יכול להיות רק בין גיל מצוות לכמה חודשים מאוחר יותר.
רש”י: בן סורר ומורה נהרג על שם סופו. הגיעה תורה לסוף דעתו, סוף שמכלה ממון אביו ומבקש למודו ואינו מוצא, ועומד בפרשת דרכים ומלסטם את הבריות, אמרה תורה ימות זכאי ואל ימות חייב.
ותמוה, אף אם נאמר כי בן סורר ומורה נידון על שם סופו, מדוע נידון בסקילה, הלא אם ילסטם ויהרג את הבריות – יהא דינו בסיף, שהיא מיתה חמורה פחות מן הסקילה?
באר המהרי”ל דיסקין: מי שעתיד ללסטם ולהרוג את הבריות, בודאי גם עתיד לחלל שבת – אשר עונשו סקילה. אלא שכאשר ציוותה התורה להמיתו כבר בתחילת היותו בן סורר ומורה, הרי זה כדי למנוע ממנו להגיע לסופו, שיעמוד בפרשת דרכים וילסטם את הבריות. ומשעה שציוותה התורה על מיתתו ובאה וקבעה איזו מיתה תהא זו – קבעה התורה כי ימות בסקילה, על מה שודאי עתיד לחלל שבת.
זכותו של כל אדם לקבורה מהירה, מכובדת ונאותה הינה חלק בלתי נפרד מזכותו לכבוד, שכן כבוד האדם אינו רק כבודו של אדם בחייו, אלא גם כבודו של אדם לאחר מותו. זכות האדם המת לכבוד הוכרה בפסיקה כחלק מזכות האדם החוקתית לכבוד המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
– בג”ץ 2941/02, בדיע ראיק סואבטה וקאנון נגד מפקד כוחות צה”ל באזור יהודה ושומרון.
הירופילוס והיראסיסטרטוס, שחיו במאה הרביעית לפני מניינם באלכסנדריה שבמצרים, היו הראשונים שניתחו גופות בני אדם מתים לצורך לימוד רפואה, לאחר שקיבלו רשות לכך מתלמי המלך. יש מי שכתב, שהטעם שהתפתח מדע האנטומיה בדרך של נתיחות לאחר המוות דווקא במצרים הוא בגלל הצורך שלהם לחנוט את המתים.
חכמי התלמוד היו בין הראשונים בהיסטוריה האנושית שניתחו גוויות של בני אדם, כדי ללמוד מהם פרטים רפואיים שיש להם השלכות הלכתיות.
דבר זה נמצא בשני מקורות בתלמוד: המקור האחד – “מעשה בתלמידיו של רבי ישמעאל, ששלקו זונה אחת שנתחייבה שריפה למלך, בדקו ומצאו בה מאתים וחמישים ושנים (איברים). אמר להם, שמא באשה בדקתם, שהוסיף לה הכתוב שני צירים ושני דלתות” יש להניח, שרבי ישמעאל בעצמו לא השתתף בניסוי בגלל היותו כהן, ולא יכול היה להיטמא למת. יש מי שכתב, שהאשה הזו היתה נכרית, ולכן לא היה איסור לנתחה לאחר מותה המקור השני הוא מה שמסר רבי ישמעאל שניתחו את שפחותיה של קליאופטרה מלכת מצרים, כדי לדעת מתי נגמר עובר זכר ועובר נקבה [6].
הנצרות הקדומה נחשבת כגורם העיקרי למניעת התפתחות מדע האנטומיה, עקב התנגדותה החריפה לכל ביתור של גוויות בני אדם.
(ע”כ)
ספרי:
כי יהיה באיש חטא משפט מות והומת, האיש נתלה ואין האשה נתלית, ר’ אליעזר אומר אף האשה נתלית… ותלית אותו יכול יהו כל הנסקלים נתלים, תלמוד לומר כי קללת אלקים תלוי, אחר שריבה הכתוב מיעט, מה אנו למידים אותו מן המגדף, מה מגדף מיוחד שפשט ידו בעיקר והוא נתלה, כך כל הפושט ידו בעיקר הוא נתלה. ר’ אליעזר אומר מה המגדף מיוחד שהוא נסקל והרי הוא נתלה, כך כל הנסקלים נתלים. יכול יהו תולים אותו חי, תלמוד לומר והומת. ותלית אותו על עץ, אותו ולא את כליו, אותו לא את עדיו, אותו ולא את זוממיו.. על עץ, בעץ התלוש ולא בעץ המחובר… כיצד עושים לו ממתינים לו עד שחשיכה ותולים לו ומתירין אותו, ואם לאו עובר עליו בלא תעשה, שנאמר לא תלין נבלתו וגו’, כלומר מפני מה זה תלוי מפני שקילל את השם, ונמצא מתחלל… (תצא רכא)
תלמוד בבלי:
כל הנסקלין נתלין, דברי רבי אליעזר, וחכמים אומרים אינו נתלה אלא המגדף והעובד ע”ז. האיש תולין אותו פניו כלפי העם והאשה פניה כלפי העץ, דברי רבי אליעזר, וחכמים אומרים האיש נתלה ואין האשה נתלית.אמר רבי אליעזר והלא שמעון בן שטח תלה נשים באשקלון, אמרו לו שמונים נשים תלה, ואין דנין שנים ביום אחד… תנו רבנן והומת ותלית, יכול כל המומתין נתלין, תלמוד לומר כי קללת אלקים תלוי, מה מקלל זה שבסקילה אף כל שבסקילה, דברי רבי אליעזר, וחכמים אומר מה מקלל זה שכפר בעיקר אף כל שכפר בעיקר…
מאי טעמא דרבנן אמר קרא ותלית אותו, אותו ולא אותה. ור’ אליעזר אותו בלא כסותו, ורבנן אין הכי נמי, אלא אמר קרא וכי יהיה באיש חטא איש ולא אשה…
כיצד תולין אותו, משקעין את הקורה בארץ והעץ יוצא, ומקיף שתי ידיו זו על גב זו ותולה אותו. רבי יוסי אומר הקורה מוטה על הכותל ותולה אותו כדרך שהטבחין עושין ומתירין אותו מיד, ואם לן עובר עליו בלא תעשה… (סנהדרין מה ב, וראה שם עוד)
ומתוך מאמר מעניין אחר
http://mikrarevivim.blogspot.
…פירוש שונה מאוד לחוק זה אנו מוצאים בחיבור מימי בית שני, אשר נמצא בין מגילות מדבר יהודה במגילה המכונה בשם “מגילת המקדש”. בחלקים גדולים שלו משכתב חיבור זה את חוקי התורה, ובייחוד את החוקים שבספר דברים. וכך אנו מוצאים בו: “כי יהיה איש רכיל בעמו ומשלים [=מסגיר] את עמו לגוי נכר ועושה רעה בעמו – ותליתמה אותו על העץ וימת… כי יהיה באיש חט[א] משפט מות ויברח אל תוך הגואים ויקלל את עמו [ו]את בני ישראל – ותליתמה גם אותו על עץ ימות, ולא תלין נבלתו על העץ כי קבור תקוברמ[ה] ביום ההוא כי מקוללי אלהים ואנשים תלוי על העץ, ולא תטמא את האדמה אשר אנכי נותן לכה נחלה” (עמ’ סד, שורות 6-13).