כי תצא תשע”ה

 

From:
To:
Subject:: כי תצא וראית… כי תהינה… כי יהיה לאיש … כי יקח איש
Date: Sat, 29 Aug 2015 23:53:29 +1000

הקדמה כללית
לא לפלא שספר דברים מכונה -( ו שרוקה,) – משנה תורה, ואם נסתכל על הכתיב עם קצת דמיון, אז אפשר לקרא את “משנה” עם ש פתוחה, או ש קובוצית, כמו תורה משונה, ואכן ספר דברים טעון בתכנים שונים ומשונים, ספר מלא בהפתעות, כולל מצוות ליתר דיוק, 200 מצוות בדיוק, שרובן אם איני טועה קשורים לאורחות החיים של חברה מתוקנת
ניתוח סוגי המצוות הוא נושא טכני מעניין שאולי משתייך תחת הנושא של ניתוח התורה כספר כללי ואינו שייך ל”פרט” של פרשת השבוע,
לדוגמא (לא בדקתי) ניתוח כללי של מצוות התורה מתוך
ג. תרי”ג מצוות – סיכום

מתוך התרי”ג = 613 מצוות:

493 (כ-80.4%) – הם ציוויים שאינם קשורים למוסר אנושי כללי, ומרביתם מעשי פולחן דתי שאיננו קשור ליחסים שבין אדם לחברו.

מתוך ה-493:

  • 395 (כ-64.4%) – הן מצוות פולחניות אישיות או הקשורות לבית המקדש בלבד; 
  • 53 (כ-8.6%) – הן מצוות טכניות שעניינן נוהל בית דין, ואינן עניין לפרט; 
  • 45 (כ-7.3%) – הן מצוות שעניינן דעות קדומות בהתנהגות בתחום המיני, מצוות גזעניות ומתבדלות, מצוות שיש בהן מוסר לגבי יהודים בלבד, והן מפלות בין יהודי לשאינו יהודי ובין אישה לגבר; 

18 (כ-2.9%) – הן מצוות לא אנושיות, גזעניות ו/או מרושעות, שעל פי אורח החיים שלנו כיום הן לא הוגנות, לא מוסריות ו/או לא חוקיות בעליל;

102 בלבד (כ-16.6%) – הם ציוויים מוסריים, שניתן להגדירם “ערכים אנושיים”.

פסוקי השבוע
כי אהבך ה’ א-להיך
כי ה’ א-להיך מתהלך בקרב מחנך
ערב שבת שלום
פתיחה
כבר היינו בנושא של “כי תצא” קודם.-  בפרשה הקודמת
 “וראית סוס ורכב”. ועכשיו בפרשתנו השבוע פעמיים
 “וראית… אשת יפת תאר”.
“מחנה על אויביך ונשמרת”
 והפתיחה של הפרשה קצת מוזרה, כי לפי התוכן, בני ישראל עומדים לעבור את הירדן, להיכנס לארץ המובטחת ולהשמיד את כל יושביה. הרי (משה המדבר כנביא, קורא העתידות יודע ש) יעברו עוד מאות שנים , עד שהם יצאו למלחמת רשות, ויוכלו לקחת נשים בשבי. (לפחות יש אזהרה “לא תתעמר בה תחת אשר עיניתה??? שזה מזכיר את מה שנאמר במקרה של דינה :וישכב אתה ויענה… ממש מעניין)
מעניין מה חשב העורך, או שזה שיעור או זו הנחיה מהמכתיב ית”ש
ואולי כשהיית צעיר, ילד וקראתי’למדתי את סיפורי המלחמות, כולל קריאת השוטרים “מי אשר בנה בית… מי אשר נטע כרם…, הכל נראה לי יפה, עברו כ – 70 שנה וכל זה נראה לי מוזר,מה קורה פה על שפת הירדן. שבטי ראובן גד וחצי מנשה, זה עתה קבלו נחלה, ממש ליד חניית 2 מליון ישראלים. האם לא היתה כל התנגדות לזה ששנים וחצי שבטים זוכים בחלקות אדמה. בעצם גם מוזר שיאיר בן מנשה (דברים פרק ג פסוקים  יד’ טו’) ולמכיר נתתי…” ולפני זה (במדבר פרק לב פסוקים לג – מב) ויבנו בני גד..ובני ראובן בנו…וילכו בני מכיר בן מנשה גלעדה וילכדוה… … ונובח הלך וילכד…” פתאום כל מיני “יזמים בודדים , או בקבוצות כנראה”  הולכים עצמאית, להילחם וללכוד ערים ולבנות ערים, בלי להתייעץ ולבקש רשות מהמנהיג משה??
ואכן כי יש מי שטוען שמשה כן נתן אישור למלחמות של הבודדים ואף מצדיק לפי זה את ההתנחלויות בזמננו.
והנה בפרשתנו, נראה להלן, הפתיון לגברים לצאת למלחמה הוא – לשבות אישה יפת תואר. מה עם השלל? מה עם 36 אלף הבתולות המדייניות שנלקחו בשבי כמה חודשים קודם לכן? קצת מרגיז.
אז לפני שנה ב –
וקצת גם לפני שנתיים ב –
כבר טענתי שתחילת הפרשה מרגיזה. אם רוצים לקיים את 613 המצוות (בהנחה שיש בית מקדש וכו’) אז צריך לצאת למלחמה ולשבות אישה יפת תואר. טוב אני צוחק. אני גם לא דורש עריכה מחדש של התורה. אבל קריאה בתורה הקדושה על מה שיש לעשות במלחמה – לשבות אישה יפתתואר וגו’, ??? נכון זה היה לפני אלפי שנים, אז גם הרבה מהמצוות שאנחנו נדרשים לקיים היום, “זה היה לפני הרבה שנים”. איך מחליטים מה חשוב ומה לא? איזה ערכים באה התורה להעניק לנו בפסוקים הראשונים של פרשתנו השבוע – או בחלקים אחרים
טוב זה מה יש –  זו תרבותנו,
אז מתוך סיכום של הפרשה ב –

פרשת כי תצא היא פרשת השבוע השישית בספר דברים. היא מתחילה בפרק כ”א פסוק י ומסתיימת בפרק כ”ה פסוק יט.

לפי מוני המצוות, פרשת כי תצא היא הפרשה שבה יש מספר המצוות הרב ביותר מבין כל פרשיות התורה.

נושאים בפרשה

הפרשה, הממשיכה את נאום המצוות שנשא משה רבנו לפני מותו, מפרטת מגוון רחב מאוד של ציוויים ואיסורים בתחומים שונים. כרגיל בחומש דברים, חלק מהמצוות מוזכרות כבר בחומשים הקודמים. על פניו קשה למצוא את החוקיות שלפיה מסודרים הדינים, והפרשנים השונים עסקו בכך רבות. בין הדינים:

בסיום הפרשה מובאת מצוות מחיית עמלק…. (ע”כ)

והסתכלות על הפרשה מהזוית המיסטית מובאת ב –
אצטט קטעים שניים
 מקום המלחמה
 
המלים, “כִּי-תֵצֵא לַמִּלְחָמָה, עַל-אֹיְבֶיךָ”, הפותחות את הפרשה, בעצם מרמזות לנו על הטבע הרוחני של המציאות. הכתוב היה יכול לומר, ‘כי תלחם באויבך’, אלא שהדגש הוא על היציאה. חז”ל אמרו, מדובר על יציאת הנשמה אל העולם הזה. הנשמה יוצאת ממקורה העליון אל העולם הזה כדי לבצע את השליחות שהטיל עליה בורא עולם. חשוב להבין מאין אנחנו יוצאים ולאן אנחנו באים, “דע מאיין באת, ולאיין אתה הולך(אבות ג’), כדי להבין באיזה שדה קרב מדובר, מהו מקום המלחמה ומה טבעה.
בהלכות שבת מדובר על שתי רשויות עיקריות, רשות היחיד ורשות הרבים. כאשר בשבת חל איסור להוציא ולטלטל דברים מרשות היחיד לרשות הרבים. כיצד זה מתקשר לענייננו?
אשת יפת תואר
נחזור רגע לעניין מצות ה“אֵשֶׁת, יְפַת-תֹּאַר”, ממנה ניתן להבין עוד על מהות המלחמה שבפנינו. האויבים של עם ישראל היו נוהגים להוציא לשדה המערכה את בנותיהם מקושטות כדי להחטיא את עם ישראל. כמו שעשו המואבים לאחר שלא הצליחו לנצח את עם ישראל בשום דרך אחרת. הם שלחו את נשותיהם למשוך את בני ישראל לעבודה זרה שלהם וגרמו בכך למפלה רוחנית גדולה.
חז”ל אמרו שבגלל יופיין של אותן נשים, היצר היה מתגרה באותם שהיו יוצאים למלחמה ולכן התורה התירה‘אשת יפת תואר’, מפני שאם התורה לא הייתה מתירה לו אז לא היה עומד ביצרו ולוקח את האסור לו. דבר כזה לא נמצא בכל התורה וזה מעלה הרבה שאלות. אם בכל מקום שהתורה יודעת שאדם לא יעמוד ביצרו היה ניתן היתר מהתורה, אז ח”ו לא היה נשאר כמעט שום איסור. כמו כן, הרי ידוע שמי שיצאו למלחמת הרשות שעליה מדובר, היו רק הצדיקים שבצדיקים. אז איך אפשר להעלות על הדעת שצדיקים כאלה יפלו שבי ביד יצרם?
יש כאן ענין רוחני עמוק. סוד ההיתר שנתנה התורה נעוץ בחטא אדם הראשון. כתוצאה מהחטא נשרו כמה נשמות יקרות ביד הסטרא אחרא, ניצוצות של קדושה, והם נשמות הגרים. לכן מהאומות יצאו כמה גרי צדק שנהיו גדולי עם ישראל (שמעיה ואבטליון, אונקלוס, רות המואביה) ולכן ניתנה המצוה הזאת. שבקיום המצוה יתלבש באדם אור השכינה וכך יתגלה בפניו באשה גויה שיש בה ‘יפת תואר’ שהיא הנשמה הקדושה
ומתוך עוד מאמר שמנתח כללית את תוכן הפרשה
ראשי פרקים: 
א. המלחמה והחוק
ב. פרשיות המלחמה בספר דברים
ג. סדרן של פרשיות המלחמה בפרקים כ’-כ”א
ד. פרשת אשת יפת תואר – גשר בין פרשת שופטים לפרשת כי-תצא
ה. בין נאום הכהן לנאום השוטרים
ו. “אין עושין מלחמה עם אדם בעולם עד שקוראין לו לשלום”
ז. “כי האדם עץ השדה לבא מפניך במצור?”
ח. פרשות המלחמה ופרשת עגלה ערופה
ט. אשת יפת תואר
……
ב. פרשיות המלחמה בספר דברים

פרשיות המלחמה בספר דברים נפתחות לקראת סיומה של פרשת שופטים בראש פרק כ’, והן נמשכות עד כ”א, יד שבפרשת כי-תצא, למעט הפסקה בראש פרק כ”א (פסוקים א-ט). בהמשך פרשת כי-תצא ישנם עוד שני דיני מלחמה, הרחוקים מן הגוש הגדול הזה ואף אינם סמוכים זה לזה. הנה פירוט הפרשיות:

1.

2.

3.

כ’, א-ט

י-יח

יט-כ

דברי החיזוק של הכהן אל העם היוצא למלחמה
ודברי השוטרים אל העם בעניין השבים מן המלחמה לבתיהם.

מצוות הקריאה לשלום אל עיר האויב בטרם מצור,
והיחס אל אוכלוסיית האויב שהשלים ואל זו של אויב שלא
השלים ונוצח במלחמה.

איסור השחתת עצי מאכל בעת המצור על עיר.

כאן מפסיקה פרשת עגלה ערופה (כ”א, א-ט) את דיני המלחמה, אך מיד לאחריה אנו שבים אל דינים אלו:
4.     כ”א, י-יד     דיני שבויית מלחמה – “אשת יפת תואר”.
ושוב, לאחר הפסקה ארוכה, אנו שבים אל דיני המלחמה:
5.     כ”ג, י-טו     דיני מחנה המלחמה: יציאת הטמאים ממנו ושמירת ניקיונו.
ולאחר הפסקה ארוכה נוספת:
6.     כ”ד, ה     פטורו של מי שלקח אישה חדשה משירות בצבא במשך שנה אחת.
פירוט זה מעורר כמה שאלות:
א. האם פרשיות המלחמה הללו מסודרות בסדר הגיוני? ואם כן, מהו ההיגיון העומד מאחרי סדר זה?
ב. מדוע חוצצת פרשת עגלה ערופה בין שלוש פרשיות המלחמה הראשונות לבין הפרשה הרביעית? שייכותה של הפרשה הרביעית לשלוש קודמותיה ניכרת מן הכותרת השווה לה ולפרשת המלחמה הראשונה: “כי תצא למלחמה על אויב(י)ך…” (כ’, א; כ”א, י).
ג. מה היו השיקולים שהביאו את מחלקי פרשות השבוע לפתוח את פרשת כי-תצא דווקא בדין אשת יפת תואר, השייך לפרשיות המלחמה של סוף פרשת שופטים?
ד. מדוע מנותקות שתי הפרשיות האחרונות (6-5) מן הגוש הגדול והעיקרי של פרשיות המלחמה בפרקים כ’-כ”א,

(מומלץ)

נושאים ופסוקים לעיון
תחילת הפרשה היא פרק כב פסוק י’. הם זה שחילק את התורה לפרקים, שם לב לחלוקת התורה לפרשות? מה הקשר בין עגלה ערופה בפרשה הקודמת לאישה יפת תואר שנלקחת בתור שלל מלחמה?
כידוע את התורה אפשר לדרוש ימים ולילות וזה בעצם מה שנעשה אלפי שנים, וממשיך בימינו, וימשיך גם אחרינו.
בינתיים אבחר לעיין בשני הקטעים האחרונים של הפרק
צער גידול בנים – כי יהיה לאיש בן סורר ומורה … ורגמוהו באבנים

כבוד האדם – וכי יהיה באיש… והומת ותלית… לא תלין נבלתו על העץ
שני קטעים בפרשה, שהם במהותן גם מצוות וגם מעין הדרכה לחיי חברה מתוקנים הן במסגרת התא המשפחתי והן במסגרת החברה בכללותה.
מצוות קצת משונות. מצד אחד את הבן הסורר רוגמים — למה ???? אחרים תולים, ומשאירים על העץ עד הערב
מצוות — לא תעשה ועשה
2. ורגמוהו
היה או לא היה?
מתוך ויקיפדיה

אחד ההסברים לחוק זה הוא שבן סורר ומורה נידון על שם סופו באופן מניעתי, כלומר: הוא נידון על דברים שהוא עתיד לעשות, ולא על דברים שעשה, מכיוון שהתנהגותו בהווה מורה על כך שיצא ממנו אדם שכנראה יעשה דברים חמורים. הסבר זה קשה מאוד, מכיוון שאין חוק אחר במקרא בו אדם נידון על דברים שהוא עתיד לעשות, ודבר זה נוגד את התפיסה של בחירה חופשית ועשיית תשובה ביהדות.

במסכת סנהדרין בתלמוד ניתן לראות את השאלות אותן מעלים חז”ל בנוגע לבן סורר ומורה, וכמו כן ניכרת גישתם של האומרים כי מעולם לא היה וגם לא עתיד להיות בן סורר ומורה, אלא זהו תמרור אזהרה למצוות כיבוד אב ואם; אמנם, יש מי שחולק עליהם וסוברים שאכן היה.

לפי חז”ל, על מנת שבן יתחייב כסורר ומורה, עליו לעמוד בתנאים רבים ומדויקים ולבצע את חטאיו בנסיבות מדויקות. לדוגמה, גיל ה”בן” יכול להיות רק בין גיל מצוות לכמה חודשים מאוחר יותר.

מתוך מאמר קצרצר
“כי יהיה לאיש בן סורר ומורה… ורגמהו כל אנשי עירו באבנים ומת (כא,יח-כא)

רש”י: בן סורר ומורה נהרג על שם סופו. הגיעה תורה לסוף דעתו, סוף שמכלה ממון אביו ומבקש למודו ואינו מוצא, ועומד בפרשת דרכים ומלסטם את הבריות, אמרה תורה ימות זכאי ואל ימות חייב.

ותמוה, אף אם נאמר כי בן סורר ומורה נידון על שם סופו, מדוע נידון בסקילה, הלא אם ילסטם ויהרג את הבריות – יהא דינו בסיף, שהיא מיתה חמורה פחות מן הסקילה?

באר המהרי”ל דיסקין: מי שעתיד ללסטם ולהרוג את הבריות, בודאי גם עתיד לחלל שבת – אשר עונשו סקילה. אלא שכאשר ציוותה התורה להמיתו כבר בתחילת היותו בן סורר ומורה, הרי זה כדי למנוע ממנו להגיע לסופו, שיעמוד בפרשת דרכים וילסטם את הבריות. ומשעה שציוותה התורה על מיתתו ובאה וקבעה איזו מיתה תהא זו – קבעה התורה כי ימות בסקילה, על מה שודאי עתיד לחלל שבת.

(דוגמא – לאיך מישרים את הבננה, אם הוא ילסטם הוא כנראה יחלל שבת,ולמה לא בשריפה אולי הוא יבא על אשתו ובתה?)
ומתוך מאמר יותר ארוך וענייני
…. מהו המעשה החמור כל כך המחייב עונש מוות?
עניין בן סורר ומורה מעורר גם שאלות מהותיות של חינוך ומוסר, של סמכות ההורים כלפי
הבן)1( . של אחריות החברה כלפי היחיד ולהיפך. מתעוררות שאלות גם על מקומה של
הפרשה, על הקשר בינה לבין הפרשיות הקרובות לה, מה שנקרא בפי חז”ל “סמיכות
הפרשיות”,…
(לא יוצא לי להעתיק, יש בעיות במקור, מומלץ לעיון)
רבי יהודה אומר אם לא היתה אמו ראויה לאביו אינו נעשה בן סורר ומורה.
גמרא:
מאי אינה ראויה…בשווה לאביו קאמר.
תניא נמי הכי, רבי יהודה אומר אם לא היתה אמו שווה לאביו בקול ובמראה
ובקומה, אינו נעשה בן סורר ומורה. מאי טעמא? דאמר קרא איננו שומע בקולנו
)רש”י: “בקולנו – חד קול משמע, מדלא כתוב בקולותינו או בקולנו ביו”ד”(, מדקול
בעינן שוין, מראה וקומה נמי בעינן שוין.
כמאן אזלא הא דתניא בן סורר ומורה לא היה ולא עתיד להיות ולמה נכתב דרוש
וקבל שכר. כמאן? כרבי יהודה.
איבעית אימא רבי שמעון היא. דתניא אמר רבי שמעון, וכי מפני שאכל זה תרטימר
בשר ושתה חצי לוג יין האיטלקי אביו ואמו מוציאין אותו לסקלו? אלא לא היה ולא
עתיד להיות. ולמה נכתב דרוש וקבל שכר. אמר רבי יונתן אני ראיתיו וישבתי על
קברו. )סנהדרין דף ע”א ע”א(
3. כבודו של אדם – … קבור תקברנו ביום ההוא
 
מתוך

זכותו של כל אדם לקבורה מהירה, מכובדת ונאותה הינה חלק בלתי נפרד מזכותו לכבוד, שכן כבוד האדם אינו רק כבודו של אדם בחייו, אלא גם כבודו של אדם לאחר מותו. זכות האדם המת לכבוד הוכרה בפסיקה כחלק מזכות האדם החוקתית לכבוד המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

Cquote3.svg– בג”ץ 2941/02, בדיע ראיק סואבטה וקאנון נגד מפקד כוחות צה”ל באזור יהודה ושומרון.

ומשהו יותר מעניין על קבורה וניתוחי מתים, מתוך

הירופילוס והיראסיסטרטוס, שחיו במאה הרביעית לפני מניינם באלכסנדריה שבמצרים, היו הראשונים שניתחו גופות בני אדם מתים לצורך לימוד רפואה, לאחר שקיבלו רשות לכך מתלמי המלך. יש מי שכתב, שהטעם שהתפתח מדע האנטומיה בדרך של נתיחות לאחר המוות דווקא במצרים הוא בגלל הצורך שלהם לחנוט את המתים.

 

חכמי התלמוד היו בין הראשונים בהיסטוריה האנושית שניתחו גוויות של בני אדם, כדי ללמוד מהם פרטים רפואיים שיש להם השלכות הלכתיות.

דבר זה נמצא בשני מקורות בתלמוד: המקור האחד – “מעשה בתלמידיו של רבי ישמעאל, ששלקו זונה אחת שנתחייבה שריפה למלך, בדקו ומצאו בה מאתים וחמישים ושנים (איברים). אמר להם, שמא באשה בדקתם, שהוסיף לה הכתוב שני צירים ושני דלתות”  יש להניח, שרבי ישמעאל בעצמו לא השתתף בניסוי בגלל היותו כהן, ולא יכול היה להיטמא למת. יש מי שכתב, שהאשה הזו היתה נכרית, ולכן לא היה איסור לנתחה לאחר מותה המקור השני הוא מה שמסר רבי ישמעאל שניתחו את שפחותיה של קליאופטרה מלכת מצרים, כדי לדעת מתי נגמר עובר זכר ועובר נקבה [6].

 הנצרות הקדומה נחשבת כגורם העיקרי למניעת התפתחות מדע האנטומיה, עקב התנגדותה החריפה לכל ביתור של גוויות בני אדם.

(ע”כ)

סיכום (קצת מבלבל ) ב –
 
לא אצטט
 
ומדרשי חז”ל בנושא התלייה ב –
 
 

ספרי:

כי יהיה באיש חטא משפט מות והומת, האיש נתלה ואין האשה נתלית, ר’ אליעזר אומר אף האשה נתלית… ותלית אותו יכול יהו כל הנסקלים נתלים, תלמוד לומר כי קללת אלקים תלוי, אחר שריבה הכתוב מיעט, מה אנו למידים אותו מן המגדף, מה מגדף מיוחד שפשט ידו בעיקר והוא נתלה, כך כל הפושט ידו בעיקר הוא נתלה. ר’ אליעזר אומר מה המגדף מיוחד שהוא נסקל והרי הוא נתלה, כך כל הנסקלים נתלים. יכול יהו תולים אותו חי, תלמוד לומר והומת. ותלית אותו על עץ, אותו ולא את כליו, אותו לא את עדיו, אותו ולא את זוממיו.. על עץ, בעץ התלוש ולא בעץ המחובר… כיצד עושים לו ממתינים לו עד שחשיכה ותולים לו ומתירין אותו, ואם לאו עובר עליו בלא תעשה, שנאמר לא תלין נבלתו וגו’, כלומר מפני מה זה תלוי מפני שקילל את השם, ונמצא מתחלל… (תצא רכא)

תלמוד בבלי:

כל הנסקלין נתלין, דברי רבי אליעזר, וחכמים אומרים אינו נתלה אלא המגדף והעובד ע”ז. האיש תולין אותו פניו כלפי העם והאשה פניה כלפי העץ, דברי רבי אליעזר, וחכמים אומרים האיש נתלה ואין האשה נתלית.אמר רבי אליעזר והלא שמעון בן שטח תלה נשים באשקלון, אמרו לו שמונים נשים תלה, ואין דנין שנים ביום אחד… תנו רבנן והומת ותלית, יכול כל המומתין נתלין, תלמוד לומר כי קללת אלקים תלוי, מה מקלל זה שבסקילה אף כל שבסקילה, דברי רבי אליעזר, וחכמים אומר מה מקלל זה שכפר בעיקר אף כל שכפר בעיקר…

מאי טעמא דרבנן אמר קרא ותלית אותו, אותו ולא אותה. ור’ אליעזר אותו בלא כסותו, ורבנן אין הכי נמי, אלא אמר קרא וכי יהיה באיש חטא איש ולא אשה…

כיצד תולין אותו, משקעין את הקורה בארץ והעץ יוצא, ומקיף שתי ידיו זו על גב זו ותולה אותו. רבי יוסי אומר הקורה מוטה על הכותל ותולה אותו כדרך שהטבחין עושין ומתירין אותו מיד, ואם לן עובר עליו בלא תעשה… (סנהדרין מה ב, וראה שם עוד)

ומתוך מאמר מעניין אחר

http://mikrarevivim.blogspot.com.au/2010/08/blog-post_15.html

פירוש שונה מאוד לחוק זה אנו מוצאים בחיבור מימי בית שני, אשר נמצא בין מגילות מדבר יהודה במגילה המכונה בשם “מגילת המקדש”. בחלקים גדולים שלו משכתב חיבור זה את חוקי התורה, ובייחוד את החוקים שבספר דברים. וכך אנו מוצאים בו: “כי יהיה איש רכיל בעמו ומשלים [=מסגיר] את עמו לגוי נכר ועושה רעה בעמו – ותליתמה אותו על העץ וימת… כי יהיה באיש חט[א] משפט מות ויברח אל תוך הגואים ויקלל את עמו [ו]את בני ישראל – ותליתמה גם אותו על עץ ימות, ולא תלין נבלתו על העץ כי קבור תקוברמ[ה] ביום ההוא כי מקוללי אלהים ואנשים תלוי על העץ, ולא תטמא את האדמה אשר אנכי נותן לכה נחלה” (עמ’ סד, שורות 6-13).

פתיחת הקטע קושרת את ענינו של החוק לאדם המואשם במלשינות כנגד עם ישראל, ובהמשך נזכר עונש של תלייה על אדם שברח אל האויבים (הם ה“גואים”) וקילל שם את עמו. כיצד זה הפך החוק בספר דברים, שאינו מפרט את סוג החטא שעליו מדובר (ונאמר בו רק “כי היה באיש חטא משפט מוות והומת”), לחוק הקשור בבגידה ומסירת מידע לאויב ובהשמצת העם באוזני האויב?
יש לשים לב להבדל נוסף בין המגילה לקטע המקראי. לפי הכתוב במקרא, תולים את המוצא להורג רק לאחר שהומת בדרך מן הדרכים: “…והומת ותלית אותו על עץ” (כא, כב), וכך אכן הבינו חז”ל (בללי, סנהדרין מו, עב). אך במגילת המקדש הסדר הפוך: “ותליתמה אותו על עץ וימת”, “ותליתמה גם אותו על העץ וימות”. אם כן, לפי מגילת המקדש התלייה היא גורם המוות, ואכן ידוע לנו ממקורות רבים שבימי בית שני נהגה ההמתה בתלייה.
נראה שהעבירה המתוארת במגילת המקדש מתארת מציאות היסטורית של בגידה והלשנה באזני האויב. במגילה אחרת מקומראן, הקרויה “פשר נחום” והמהווה מעין מדרש לספר נחום, מסופר על כך שאויבי כת קומראן, המכונים “דורשי החלקות” (והוא כנראה כינוי גנאי לפרושים, דורשי ההלכות), חטאו בעבירה חמורה נגד העם שכן בגללם “[דמ]טריוס מלך יון […] ביקש לבוא לירושלים” (פשר נחום ב, יג-יג) הפרושים מואשמים בהליכת רכיל ובהסגרת העם לאויב. לפי מגילה זו עונשם לא איחר לבוא, ו”כפיר החרון” (כנראה כינוי לאלכסנר ינאי, ממלכי בית חשמונאי) תלה אותם: “אשר יתלה אנשים חיים [כי כן המשפט] בישראל מלפנים כי לתלוי חי על העץ יקרא”. לפי קטע זה, קיים “כפיר החרון“, את חוק התורה בכך שתלה את האנשים בעודם חיים, בהתאם לפירוש שמציעה מגילת המקדש לפסוקנו. האירוע שעליו מסופר ב”פשר נחום” מוכר לנו מכתבי יוסף בן מתתיהו, המקור ההיסטורי המרכזי שיש בידינו על תקופת החשמונאים. יוספוס מספר שבעקבות מתח מתמיד בין הפרושים לאלכסנדר ינאי פנו הפרושים בבקשת עזרה אל דמטיריוס השלישי מלך סוריה. מלך זה נכשל במלחמתו כנגד צבאו של ינאי ושב אל ארצו (קדמוניות היהודים, יג 376  ואילך). יוספוס מספר, שאחר נצחונו של ינאי על הפרושים הוא צלב מהם שמונה מאות איש….
(מומלץ)
הערה – תם ולא נשלם, עקב “תקלות טכניות”, הדף השבועי, אינו מושלם כמו ששאפתי, ולקוי פה ושם. ט.ל.ח.
שבת שלום ושבוע טוב
להת

Leave a Reply