כי תבא תשע”ה

 

 

From:
To:
Subject: FW: כי תבא אל… והלכת אל…למען אשר תבא אל
Date: Sun, 6 Sep 2015 00:25:31 +1000

הקדמה כללית
אין מה לעשות, בחיים הכל עובר, במיוחד הזמן.  אז אחרי 40 שנות הנדודים במדבר —או טו טו בעוד כמה ימים בני ישראל עוברים את הירדן לכיבוש הארץ. נגמרה תקופת המנוחה, הדריכה במקום והשתזפות מדברית בלתי פוסקת,, 40 שנה של בעצם כלום.
מעניין גם שלא מוזכרת ירידת גשמים או שטפונות, מה בעצם עשו בני ישראל במשך היום במדבר? אני מניח שלמדו תורה .
(או שחקו שש בש, או ש…)
לפי ספר יהושע, בני ישראל באותו זמן היו די מוכנים לעימותים  מלחמתיים, במיוחד אחרי כמה מלחמות אזוריות קטנות,
 ומטרת חומש דברים, הוא – לתת מעין סיכום ביניים שבין אם נכתב על ידי משה לפני מותו, או על ידי עזרא 700 שנה אחרי, האם זו ההיסטוריה האמיתית של עם ישראל או המפוברקת, אין זה משנה היום? אולי כן. אבל כעיקרון, התורה היא הבסיס לקיום של העם היהודי, – לפחות כמו שהוא היה כ – 1,900 שנה.
אז חושבים. זה מה יש, עם ישראל תקוע !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
פסוקי השבוע
יפתח ה’ לך את אוצרו הטוב
והיית אך למעלה
ערב שבת שלום
פתיחה
כבר לפני שנה כתבתי ארוכות על הפרשה (וכמעט בכיתי על התוכן שרובו מכאיב ומעביר צמרמורת) ב –
ןגם משהו קצר יותר לפני שנתיים
אז אולי אתאזר אומץ ואוציא משהו קצר הפעם, אלא שמצאתי =
אוסף מסורתי מעניין של ניתוחים לעומק על נושאי חומש דברים בכלל ועל פרשת כי תבוא בפרט שנמצא ב –
אצטט קטע או שניים

 פרשתנו, פרשת כי תבוא, היא אולי הפרשה המשמעותית ביותר בספר דברים. הספר כולו שואף לקראת המתואר בפרשה זו, אם כמבוא וכהכנה (עד כאן), ואם כתוצאה וכמשמעויות נלוות (מכאן ואילך).

               הדבר בולט מאוד הן מבחינה תוכנית, כפי שנבאר בהמשך, והן מבחינה ספרותית-צורנית: במשך הדורות הוצעו אפשרויות חלוקה שונות לספר דברים, אולם לפני כל חלוקה המתבססת על תוכן הספר, יש לשים לב לכך שהספר מחולק מעצמו באופן בסיסי, על פי נאומי משה. בפרשתנו, מסתיים הנאום הארוך של משה, שכולל כמעט את כלהספר, ושוב אנו פוגשים תיאור אובייקטיבי של המאורעות, המדבר על משה בגוף שלישי – “ויצו משה וזקני ישראל את העם לאמר…” (כ”ז, א).

               הפעם הקודמת שבה סיפר הכתוב על אודות משה בגוף שלישי הייתה בתחילת פרק ה’: “ויקרא משה אל כל ישראל ויאמר אלהם”. מפרק ה’ ועד לפרשתנו ישנו נאום רציף אחד של משה, שאף שהוא כולל בתוכו אלמנטים שונים, הרי שיש להתייחס אליו כאל נאום אחד, וממילא זוהי חטיבה בפני עצמה המסתיימת בפרשתנו, שממנה מתחיל חלק חדש.

               במקביל לחלוקה הצורנית הזו, יש כמובן לשים לב גם אל תוכן החטיבה המסתיימת בפרשתנו, שהיא הקדמה ומבוא לכריתת ברית נוספת בין ה’ לישראל. מטרה אחת יש לנאום היסטורי של משה, שאותו פגשנו בתחילת הספר, ולקובצי החוקים המופיעים החל מפרק י”א – מבוא לברית העומדת להיכרת בערבות מואב, ואין זה מקרה שבסיום הנאום הארוך אומר משה: “היום הזה ה’ א-להיך מצוך לעשות את החקים האלה ואת המשפטים ושמרת ועשית אותם בכל לבבך ובכל נפשך. את ה’ האמרת היום להיות לך לא-להים וללכת בדרכיו ולשמר חקיו ומצותיו ומשפטיו ולשמע בקלו. וה’ האמירך…

               בפרשתנו אנו קוראים על אותה תכלית נכספת שכל הספר שואף אליה – כריתת הברית בערבות מואב.

               השאלה המתבקשת מאליה, והיא אולי השאלה העומדת ברקע לכל הספר, היא לשם מה יש צורך בברית נוספת. מדוע אין די בברית סיני, שם התגלה ה’ לעיני כל ישראל, והם מצדם התחייבו לשמוע ולעשות ככל אשר יצוום?

               לפני שנעסוק בבעיה מרכזית זו, ברצוני להעלות בעיה נוספת הקשורה להבנת ברית ערבות מואב. ביטוי החוזר ונשנה לאורך כריתת הברית (בפרשות כי-תבוא ונצבים) הוא הביטוי “היום הזה”. כבר בסיום הנאום של משה, כלומר בהכנה לברית, חוזר הביטוי ומודגש: “היום הזה ה’ א-להיך מצוך לעשות את החקים… ………

               ואולם, דווקא משום שנראה הדבר פשוט שעם ישראל כרת ברית עם ה’ בערבות מואב, אנו מתקשים בהבנת הציווי על עצם כריתת הברית, שהרי שם מופיע שיש לכרות את הברית הנוספת הזו לאחר שנכנסים לארץ ישראל: “והיה ביום אשר תעברו את הירדן אל הארץ אשר ה’ א-להיך נתן לך והקמת לך אבנים גדלות ושדת אתם בשיד… וזבחת שלמים ואכלת שם… וכתבת על האבנים את כל דברי התורה הזאת… אלה יעמדו לברך את העם על הר גרזים… ואלה יעמדו על הקללה בהר עיבל… וענו הלוים ואמרו אל כל איש ישראל… והיה אם שמוע תשמע בקול ה’… ובאו עליך כל הברכות האלה והשיגך… והיה אם לא תשמע בקול ה’ א-להיך…”. ומכאן ממשיך הכתוב ומספר לעם את הברכה והקללה המתלווים לברית ערבות מואב. כל זה נאמר בניסוח שממנו משתמע כי יש לעשות ולומר דברים אלו בשעה שעוברים את הירדן ומקיימים טקס כריתת ברית בהר גריזים ובהר עיבל! (ואמנם, תיאור טקס זה מובא ביהושע פרק ח’). הבלבול גדול מפני שבתוך ציווי זה, העתיד להתקיים רק לאחר הכניסה לארץ, אנו קוראים: “ויכתב משה את התורה הזאת ויתנה אל הכהנים בני לוי הנשאים את ארון ברית ה’ ואל כל זקני ישראל”  (ל”א, ט). גם כאן הדבר מתואר כסיפור דברים המתרחשים בערבות מואב, ולא כציווי לעתיד……ע”כ

( אתר ארוך וגדוש, מומלץ לעיון ולימוד)
 
ולפרשה
הפרשה מתחילה במשפט שנראה פשוט, למי שקורא את התורה כפשוטו (ויש דבר כזה, לא חייבים להתחיל עם ההנחה שכל מילה או אות בתורה טומנת בתוכה משמעויות מעל ומעבר – האם התורה היא ספר חידות?)
אז קדימה לקריאת הפרשה שמתחילה ב –
 
1. והיה כי תבוא אל הארץ אשר ה’….   נותן לך נחלה וירישתה וישבת בה, ולקחת מראשית פרי האדמה… והלכת אל המקום אשר יבחר ה’… לשכן שמו שם ובאת אל הכהן…
את שלושת הפסוקים האלה קראתי , עשרות, אם לא מאות פעמים.. פעמים ראשונות הכל נראה פשוט, העם יבוא יגדל תבואה ופירות ויביא ביכורים וכו וכו’
איזה יופי של טכס זה היה בכיתות א’ ב’,לרקוד ולשיר – ביכורים הנה הבאתי וגו’ והנה בשנים האחרונות, בכל קריאה נוספת הנושא הולך ומסתבך..
אף פעם, עד לפני מספר שנים, לא שמתי לב למימד הזמן ולא להיסטוריה כפי שסופרה וכפי שאולי הייתה. האם שלמה המלך הביא ביכורים? איך נבחר “המקום”?
אז מה מובן מהכתוב? מתי זה נכתב? לאיזה מטרה? הרי המקום נבחר כ – 350 שנה לאחר חציית הירדן?
אז המילה הראשונה “כי” – איך אומר רש”י
כי משמש ב – 4 לשונות ==== אם – כאשר – שמא  – משום  == (תבוא אל הארץ)
וידוע ש…
על פי המדרש רבה “אתא ר’ שמואל ב”נ ואמר בכל מקום שנא’ ויהי משמש צרה , והיה שמחה.
אז קצת (כדי להתבלבל לחלוטין) התפלספות קבליסטית, מתוך
” צריכים לדעת, ש”ארץ” נקראת רצון, היינו הרצון שיש בלבו של אדם, הוא נקרא “ארץ”. והארץ הזאת, הנקראת “לב” האדם, יש שם, היינו שגרים שם “אומות העולם”, וגם גרים שם “עם ישראל”. אבל צריכים לדעת, ששניהם ביחד אי אפשר לגור שם, אין העם ישראל ואומות העולם יכולים ביחד לשלוט, או שיש שם שליטת אומות העולם או שליטת ישראל.

ויש להבין, באמת מה היא הסיבה האמיתית, שאין שניהם יכולים להיות במקום אחד. והענין הוא, כי ידוע, שבריאת העולם היתה מסיבת שרצונו היה בכדי להטיב לנבראיו. ולסיבה זו ברא את הרצון לקבל הנאה ותענוג, היינו שברא בהנבראים בחינת חסרון להשתוקק תמיד אחרי תענוגים. כי אנו רואים, לפי מידת השתוקקותו כן בשיעור זה הנברא מרגיש את התענוג. וזה הכלי שנברא מצד הבורא. וזוהי הבחינה הראשונה, שאנו מבחינים בהנבראים. ואם אין בהנבראים הרצון הזה, עוד לא נבחנים לנבראים. נמצא, שאין מקום לדבר משום בחינה, אם אין שם רצון לקבל. וזוהי כל הבריאה, שאנו מדברים ממנה, שהיא הכלי לקבלת התענוג.
אלא מסיבת הבושה, הנקרא בלשון חז”ל “נהמא דכסופא”, נעשה צמצום. היינו שלא יקבלו בעמ”נ לקבל, אלא רק אם יכול לכוון בעמ”נ להשפיע, שזה נקרא בחינת “השתוות הצורה”. היינו, אם הוא יכול לקבל התענוגים על הכוונה להשפיע נחת רוח להבורא, אז הוא מקבל, אחרת הוא לא רוצה לקבל. וזה נקרא בחינת “ישראל”, היינו ישר-אל, היינו כל מה שהוא חושב, הוא הכל שיגיע הכל לאל, ואז אין הוא עולה בשם, משום שהוא לא חושב על עצמו כלום, אלא כל מחשבותיו הם עבור ה’.
וזה נקרא “ארץ ישראל”. היינו, שיש לו רצון ישר-לאל,

…. ע”כ (לא כל כך הבנתי)
אז לעומת לעיל – קצת פרפראות, מתוך

היה כי תבוא אל הארץ, במילה “תבוא” מופיעות האותיות “אבות”, שבזכות האבות קיבלנו את ארץ ישראל.

והיה כי תבוא אל הארץ. אומר רש”י עשה מצוה זו שבשבילה תיכנס לארץ. באמת לא התחייבו ביכורים אלא לאחר 14 שנה: אחרי שבע שכבשו ושבע שחלקו, אבל עצם הזכות הזאת של קבלת מצות ביכורים נתנה להם את הזכות ליכנס לארץ (מלבי”ם).

ושמת בטנא. שיעור ביכורים אחד מששים, אומר הבעל הטורים שזה מרומז בתיבת “טנא” שהיא בגימטריא 60, גם בכל פרשת ביכורים אין את האות ס’. (ע”כ, פשוט מעניין אבל…)

כי תמיד אפשר לשאול למה?, למה האות הראשונה בתורה היא ב. ולמהלבן רימה את יעקב? ולמה בני יעקב לא נשארו בארץ כנען, כאשר קברו את יעקב? ותמיד ויש מקום ועניין לפתח דרשה יפה, ואכן נעשה כך לכל אורך סיפורי וחוקי התורה, כך בהרבה פרשות, וכך גם בפרשתנו, כי תבוא. אז מתוך

“והיה כי תבוא אל הארץ אשר ה’ אלוקיך נותן לך נחלה וירשת ושבת בה” (כא’ א’). פתיחה זו של פרשת ביכורים אומרת דרשני. הרי ישנן עוד מצות התלויות בארץ שחייובן רק משנבוא לארץ ישראל, ומדוע דוקא בביכורים בחרה התורה ב”כותרת” של “והיה כי תבוא”? כנראה שיש ענין מיוחד בביכורים המלמד על מהות הארץ.

המדרש רבה (בראשית פ”א) דורש את המילה “בראשית” – בשביל ראשית. המדרש מונה רשימה של דברים הנקראים ראשית וביניהם את הביכורים. “בזכות ביכורים דכתיב בראשית  ברא אלוקים ואין ראשית אלא ביכורים דכתיב ראשית בכורי אדמתך תביא בית ה’ אלוקיך”. מה מייחד את הביכורים שבזכותם נברא העולם. הרמ’ פוסק (פב’ מהל’ ביכורים הי”ט): “כיצד מפרישין ביכורים, יורד אדם לתוך שדהו ורואה תאנה שבכרה אשכול שבכר רמון שבכר קושרן בגמי ואומר הרי אלו ביכורים, והן נעשים בכורים במחובר משקרא להם שם, ואע”פ שעדיין לא בשלו כל צרכן”.

נמצינו למדים שהפרשת הביכורים נעשית בעוד הפרי על העץ, ואפילו בעודו פג. מיד כשמתחדשת הופעה חמרית חדשה בעולם אנו מקדישים אותה. אנו מדגישים שאין החומר עומד  בפני עצמו ואח”כ אנחנו “עושים טובה” ומקדישים אותו, אלא כל המציאות העולמית יש בה יסוד עיקרי של קדושה. באופן זה אנו מתחברים למגמה האלוקית של בריאת העולם. הקב”ה ברא את עולמו לכבודו. הוא ברא את עולמו כך שנצליח לגלות גם את “הקודש שבחול”.

זהו שהמדרש אומר “ביכורים שנקראו ראשית”. שהרי הביכורים מממשים את המטרה האלוקית  של בריאת העולם.

2. ושמחת בכל הטוב
למה “לשמוח” זו לא מצווה בתריג, צריך להיות בתרי”ד המצוות?
לא ברור. אבל לשמוח זו עשייה טובה, ונתוח יפה של הנושא, למה יש חיוב לשמוח, ניתן ב –
מומלץ
ומתוך מאמר (קצת פוליטי עכשווי) שמנתח את “הקשר” בין הקללות המרובות בהמשך הפרשה, והחיוב “ושמחת”
…נציגי כל האומות יושבים ביחד להחליט החלטות, ומה שמטריד את כל העולם הוא מה קורה במקום הקטן הזה שנקרא ארץ ישראל. מדינות שבהן יש מהפכות, רציחות המוניות, אסונות כלכליים, לא מעסיקות את העמים. הדבר היחיד שמטריד אותם הוא מה המצב בארץ ישראל: “וְהָיִיתָ לְזַעֲוָה לְכֹל מַמְלְכוֹת הָאָרֶץ”. “וְהָיִיתָ לְשַׁמָּה לְמָשָׁל וְלִשְׁנִינָה בְּכֹל הָעַמִּים”. אין להם מה לעשות חוץ מאשר לדבר עלינו. לזכותם של העמים הללו נאמר שגם בברכות כולם הסתכלו עלינו: “וְרָאוּ כָּל עַמֵּי הָאָרֶץ כִּי שֵׁם ה’ נִקְרָא עָלֶיךָ”, והתוצאה שם היתה: “וְיָרְאוּ מִמֶּךָּ”. כאשר הם רואים שאנחנו מצליחים, זה מעורר אצלם יראת כבוד, ואילו כאשר הם רואים להיפך, חלילה, זה גורם להם לזלזל.
אבל דוקא אצל עם ישראל, בניגוד לעמים האחרים, הסימטריה בין הברכות והקללות אינה נשמרת. לכל אורך הברכות, אין שום תיאור של הרֶגֶש שעובר על ישראל. אין שמחה, אין גאוה, אין סיפוק. כל מה שמתואר הוא רק עניינים טכניים: “בָּרוּךְ אַתָּה בָּעִיר. בָּרוּךְ אַתָּה בַּשָּׂדֶה – אלו הן עובדות, ומכאן ואילך הקב”ה פעיל והאדם אינו מגיב כלל: “יִתֵּן ה’ אֶת אֹיְבֶיךָ הַקָּמִים עָלֶיךָ נִגָּפִים לְפָנֶיךָ… יְצַו ה’ אִתְּךָ אֶת הַבְּרָכָה בַּאֲסָמֶיךָ… יְקִימְךָ ה’ לוֹ לְעַם קָדוֹשׁ… וְהוֹתִרְךָ ה’ לְטוֹבָה… יִפְתַּח ה’ לְךָ אֶת אוֹצָרוֹ הַטּוֹב אֶת הַשָּׁמַיִם… וּנְתָנְךָ ה’ לְרֹאשׁ וְלֹא לְזָנָב”.
אבל כשמגיעים לקללות, מלבד הצרות, המחלות והאסונות הרבים המתוארים שם, מתואר גם המצב הנפשי של ישראל. איך הקללות הללו משפיעות על מצב הרוח הלאומי של ישראל: “וְהָיִיתָ אַךְ עָשׁוּק וְגָזוּל כָּל הַיָּמִים”. “וְעֵינֶיךָ רֹאוֹת וְכָלוֹת”. “וְהָיִיתָ רַק עָשׁוּק וְרָצוּץ כָּל הַיָּמִים”. “וְהָיִיתָ מְשֻׁגָּע מִמַּרְאֵה עֵינֶיךָ”. “לֵב רַגָּז וְכִלְיוֹן עֵינַיִם וְדַאֲבוֹן נָפֶשׁ”. “וּפָחַדְתָּ לַיְלָה וְיוֹמָם וְלֹא תַאֲמִין בְּחַיֶּיךָ”, וכו’. הרי הסימטריה היתה צריכה להיות כזו שבחלק של הברכות יהיה כתוב “וְהָיִיתָ אַךְ שָׂמֵחַ כָּל הַיָּמִים”, “וְעֵינֶיךָ רֹאוֹת וְטוֹבוֹת”, “וְהָיִיתָ מְאֻשָּׁר מִמַּרְאֵה עֵינֶיךָ”, וכו’. אבל זה לא כתוב. הסיבה שזה לא כתוב היא בגלל שההחלטה לשמוח אינה ברכה שבאה מאת ה’, אלא החלטה של האדם. הקב”ה יכול לתת לנו את כל הדברים הטובים, אבל השאלה האם נהיה שמחים או לא תלויה רק בנו. בעל הסוס יכול להביא את הסוס לשוקת, אבל לא יכול להכריח אותו לשתות. הקב”ה יכול אפילו להכריח אותו לשתות, אבל לא יכול להכריח אותו להיות שמח… גם מי שיש לו כל טוב – לא בהכרח יהיה אדם שמח, וגם מי שאין לו כלום – עדיין יכול להחליט להיות שמח על כל הטוב שחנן אותו ה’. אך לכאורה אפשר לשאול: הרי גם ההחלטה להרגיש עשוק וגזול כל הימים תלויה בנו, וכיצד מבטיח זאת הקב”ה כחלק מהעונש?
התשובה על כך טמונה בפסוק שנמצא בתוך הקללות, אבל מתייחס לתקופה של הברכות: “אֲשֶׁר לֹא עָבַדְתָּ אֶת ה’ אֱ-לֹקֶיךָ בְּשִׂמְחָה וּבְטוּב לֵבָב מֵרֹב כֹּל”. התורה שואלת את האדם: האם כשהיה לך את כל הטוב – בתחילת הפרשה – היתה בך גם את מידת השמחה? האם ידעת להעריך את כל הטוב שנתן לך הקב”ה? אם לא שמחת כשהיה לך את כל הטוב, סימן שלקחת את כל הטוב כמובן מאליו, וממילא בהכרח כאשר הטוב הזה יוסר אתה תרגיש “רַק עָשׁוּק וְרָצוּץ כָּל הַיָּמִים”.
זה מחזיר אותנו לתחילת הפרשה. הפרשה מתחילה במצוות ביכורים…..ע”כ
 ומתוך מאמר פסיכולוגי שמנסה לסכם את הנושא “איך אפשר לחייב  מישהו להיות שמח
 

תלמוד בבלי מסכת פסחים דף קט עמוד א

תנו רבנן: חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל, שנאמר +דברים טז+ ושמחת בחגך, במה משמחם – ביין. רבי יהודה אומר: אנשים בראוי להם, ונשים בראוי להן. אנשים בראוי להם – ביין, ונשים במאי? תני רב יוסף: בבבל – בבגדי צבעונין, בארץ ישראל – בבגדי פשתן מגוהצין. תניא, רבי יהודה בן בתירא אומר: בזמן שבית המקדש קיים – אין שמחה אלא בבשר, שנאמר +דברים כז+ וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת לפני ה’ אלהיך. ועכשיו שאין בית המקדש קיים – אין שמחה אלא ביין, שנאמר +תהלים קד+ ויין ישמח לבב אנוש.

השמחה דורשת השקעה וחומרים. השמחה יודעת שהאדם אינו רוח קודש המסתפקת בחיי העיון. השמחה יודעת דבר על מצבו הגופני, היצרי והארצי של האדם. והיא מרשה אותו ונענית לו ומספקת את צרכיו. ואין אצלה צרכים גבוהים או נמוכים. נעלים או ארציים. השמחה צריכה בשר, ויין טוב, ובגדים יפים שיתאימו למי שלובש אותם. השמחה יודעת שהאדם איננו אלוהים. … ע”כ

ואז מונף המקל, מתוך

http://web.kosher2all.co.il/Sites8/parashathashavooa/PAGE28.asp

אז אם תקיימו – “ובאו עליך כל הברכות האלה והשיגוך” (דברים כח, ב)

ואם לא – “ובאו עליך כל הקללות האלה ורדפוך והשיגוך” (דברים כח, מה)

ולאורך ההיסטוריה היהודית רואים אנו אחד לאחד איך התקיימו הדברים הקשים עליהם דיבר משה (לקוח מ”פרשה ופשרה” לרב משה גרילק):

א.      גלות – פיזור בין האומות – אנו עם קוסמופוליטי. מדברים בכל שפות תבל. אין ארץ שלא התגלגלנו אליה במרוצת הגלות הארוכה, מסין במזרח הרחוק ועד לפינות נידחות באפריקה.

      והפסוק המאיים זאת: “והפיצך ה’ בכל העמים מקצה הארץ ועד קצה הארץ” (דברים כח, סד)

 ב.       אנטישמיות – אחד הסודות הנוראים של הטבע האנושי…חוסר הגיונה הוא הבולט לעין.

והפסוק המזכיר זאת: ” והיית לשמה, למשל ולשנינה בכל העמים אשר ינהגך ה’ שמה” (כח, לז)

 ג.        רדיפות השמדות – גזירות תח-תט, אינקויזיציה, קנטוניסטים, תחום מושב, גיטו, טלאי צהוב, גירוש ספרד, סיביר והשואה.

והפסוק: “והיו חייך תלאים לך מנגד ופחדת לילה ויומם ולא תאמים בחייך. בבוקר תאמר מי יתן ערב ובערב תאמר מי יתן בוקר, מפחד לבבך אשר תפחד וממראה עיניך אשר תראה” ( כח, סו-סז)

 ד.       הישרדות – האנושות לא יכלה לנו. אומות העולם ניצחו אותנו במערכות רבות, אולם במלחמה עצמה נגדנו – הפסידו.

ועל כך אמר מרק טויין: ” כולם בני תמותה בעולם, מלבד היהודי. כל הכוחות חולפים אך הוא נשאר. מה סוד נצחיותו?”

והפסוק המסביר זאת נמצא בספר ויקרא: ” ואף גם זאת בהיותם בארץ אויביהם לא מאסתים ולא געלתים לכלותם להפר בריתי אתם, כי אני נ’ אלוקיהם” (ויקרא כו, מד)

(על פי הרב משה גרילק מהספר פרשה ופישרה לפרשת “כי תבוא”)

 

וכל התוכחות של משה, המילים הקשות הם מילותיו של אוהב המסרב לבחירה רעה אפשרית של מי שאהוב עליו ועליו אין הוא מוכן לוותר.

(יפה אבל לא משכנע)
ומאמר רציני שמשווה בין התוכחה הקטנה – פרשת ויקרא לבין תוכחתנו, מדבק על הגלות הארוכה, מתוך
הקללות:
גלוי לעין שפרשת הקללות בדברים )54 פסוקים(  ארוכה בהרבה מזו שבויקרא )32 פסוקים(, וחז”ל כבר
העירו שמספר הקללות שבפי משה בספר דברים הוא כפול )98( ממספרן בספר ויקרא )48( )מדרש תנחומא ניצבים(.
פסוקיו הקצרים של ויקרא מקבלים במשנה תורה תוספת של תיאורים חריפים וקללות מפורטות.
בויקרא הקללות מרוכזות סביב נושא הארץ. האומה קיבלה את הארץ על מנת לקיים בה את המצוות. מכיוון שכך,
אם לא ישמע העם לציווי האלוקי, יפקדו אותו אסונות שמטרתן להניאו מדרכו הרעה, ואם לא יובן הלקח, בסופו
של דבר יגלו העם מן הארץ. וכיוון שהעם לא קיים את שביתת האדמה בשנה השביעית, הארץ תשבות חלף כל השנים
שלא הושבתה בהן. גם בגלות יוסיף גורלו המר של העם לפקוד אותו: בניו יהיו מפוזרים בגויים והחרב תרדוף
אותם שם עד שהנשארים “ירצו את עונם”. אמנם, לאורכו של תהליך זה נשארת הברית בין אלוקים לישראל בתוקף,
וישראל צפויים לחזור לארץ אבותיהם בעתיד.
הקללות בויקרא מוצגות כבאות בשבעה שלבים הדרגתיים ונפרדים, כך שבידי העם לעצור את תהליך ההידרדרות
בכל שלב על ידי תשובה: “ואם עד אלה לא תשמעו לי” )כ”ו, יח(. ואילו בדברים אין שלבים, ודומה שהאסון
יפקוד את העם בבת אחת: “ואם לא תשמעו… ובאו עליך כל הקללות” )יד-טו(.
בספר דברים חלק מן התוצאות של “הברכות והקללות” מתוארות בהקשר אוניברסלי. הקשר כזה מופיע כבר בדברי משה אל
אחרי חטא העגל וחטא המרגלים,…
הקשר בין חטא המרגלים והמדבר לבין הגלות הארוכה משתקף
בפסוק מפתח בתהילים: “וישא ידו להם להפיל אותם במדבר
ולהפיל זרעם בגוים ולזרותם בארצות” )ק”ו, כו-כז(.
גם מדברי הנביא יחזקאל משתמע באופן ברור שהמטרה הסופית
של פיזור ישראל בעמים היא חינוכית רוחנית: “והפיצותי
אותך בגוים וזריתיך בארצות והתמתי טמאתך ממך” )כ”ב,
טו. שני הביטויים נמצאים בתוכחות(.
מכל זה ניתן להבין שהגלות הסופית לא תהיה אזורית או קצרת ימים, ושהעם הכובש יהיה “גוי מרחוק” )כמו
רומי( שיגרום לישראל להחשף לתרבויות שונות. וגם שהסבל והייסורים בגלות, יהיו לא רק פיסיים ונפשיים במובן
הרגיל אלא: “לב רגז וכליון עינים ודאבון נפש” )דב’ כ”ח סה(- מצב של מבוכה רוחנית שיעורר שאלות קיומיות
ומהפכה בדרך החשיבה )כמו שפירש הרב יוסף דב סולוביציק( שתאפשר בסופו של דבר לישראל ולאנושות כולה לראות
את יד ה’ בתוך הטבע ובתוך ההיסטוריה. ואולי זאת הנחמה שנמצאת בתוך “הקללות” הנראות כה קשות: “ודרך חיים
תוכחות מוסר” )מש’ ו, כג(.
..
(ע”כ) (תמיד קל לחז”לינו ראשונים ואחרונים להסביר את ה”למה”. למה יש גלות ארוכה ספוגה בצרות ועינויים? כי ככה א-להינו רוצה. יפה וסוף פסוק. ואם לא נאמין מהיכן תהיה פרנסה לחז”לים? הרי בתחילה נאמר, ויאמר ה’ אל משה שלח…. ובכלל תמיד יש לא-להים “קצת” אחריות על הנעשה)
ביום אשר תעברו את הירדן …והקמות לך אבנים גדולות
משהו יפה – לקחת אבנים גדולות ואולי לבנות מעין פירמידה וכו’, מה כל זה?
מתוך מאמר שמנתח לעומק ומנסה להסביר את התמוה
אחת המצוות שנצטוו ישראל בכניסתם לארץ מופיעה בפרשתנו (דב’ כז:א-ח) והיא לקחת אבנים גדולות, לסייד אותם בסיד ולכתוב עליהן את כל התורה כולה. יש הסוברים [1]  כי התורה נכתבה על האבנים בשבעים לשון . מן האבנים הללו היו אמורים לבנות את המזבח בהר עיבל. לפי הכתוב ברור למדיי מה היה צריך לעשות, אולם מהתיאור בספר יהושע אנו למדים כי הביצוע בפועל היה שונה. לפי הכתוב שם (פרק ד) נלקחו מתוך מי הירדן שנים עשר אבנים, כמספר שבטי ישראל, ועוד שנים עשר אבנים הועמדו בתוך הירדן, לסמל את הנס שנעשה בירדן. לא נאמר דבר לגבי כתיבת התורה על האבנים. העמדת האבנים לפי ספר יהושע נועדה לשמש עדות על הניסים שנעשו לישראל. את האבנים העמידו, לפי ציווי ה’ ליהושע שם, בתחנה הראשונה בארץ ישראל, בגלגל, כעין גל-עד לדורות הבאים. הגמרא במסכת סוטה (לה ע”ב) מציינת שלושה אירועים של הנחת אבנים: האבנים שהניח משה בערבות מואב (דב’ א:ה: הגמרא לומדת זאת מן המלה “באר” המופיעה בפסוק זה ובכתיבת התורה על האבנים בדב’ כז:ח), האבנים שהניח יהושע בירדן (יהו’ ד:ט) והאבנים שלקחו אתם בני ישראל והניחו בגלגל (יהו’ ד:ב-ח). מכל מקום נראה כי ישנם הבדלים בין הציווי של משה ובין ביצועו על-ידי יהושע. [2]   

כמה נושאים אינם ברורים בקשר למעשה הזה, והמפרשים השונים מנסים להבהיר קצת את התמונה. השאלות הנשאלות בדרך כלל הן:

1.                מה מטרת המעשה בכללו?

2.                מה היה כתוב על האבנים? האם כל התורה? האם רק המצוות?

3.                מהו השיד ומה שימושו? לשם מה סיידו את האבנים?

ראב”ע ובעקבותיו גם החזקוני סוברים שלא כל התורה הייתה כתובה על האבנים, אלא רק תרי”ג מצוות, כדי שישמשו מעין תקנון או חוקה, ופרסומן בדרך זו ישמש גם מעין אזהרה. ראב”ע (כז:ג) מציין שהדברים מקורם בדברי רב סעדיה גאון:

והקמות לך אבנים גדולות, להכיל התורה. ויאמר הגאון ז”ל כי כתוב עליהם מספר המצוות כמו הכתובות בהלכות גדולות כעין אזהרות ויפה אמר. וטעם בשיד, שיעמדו.

מדברי ראב”ע קשה להבין מה תפקידו של השיד, כיוון שקיצר ולא הסביר. הוא מסתפק במילה “שיעמדו”. ככל הנראה אין השיד אותו סיד המוכר לנו והוא לא נועד להוות רקע נוח לכתיבה, ובוודאי שלא צבעו בו את האבנים לאחר שכתבו עליהם, כיוון שפעולה כזו הייתה מוחקת את הכתוב. לעזרתו של ראב”ע בא החזקוני שלמעשה מביא את ראב”ע בענין הכתוב על האבנים ומרחיב יותר בעניין השיד:

אבנים גדולות, להכיל כתב חשבון מצוות התורה כמו הכתובות בהלכות גדולות בענין אזהרות. ושדת אותן בשיד, להשכיב הסיד בין שורה לשורה לחברן זו לזו כענין בנין שאר האבנים.

השיד לפי החזקוני, ומסתבר גם לפי ראב”ע, אינו סיד לבן שבו צובעים את הקירות ואת האבנים ליפותן ולהחליקן, אלא הוא מעין מלט או טיט שמניחים בין האבנים לחבר אותן יחד ולהקים  מהן מבנה או קיר. פירוש זה מתיישב עם דברי הראב”ע “שיעמדו”, שהאבנים יעמדו זו על גבי זו במבנה המזבח שנצטוו בני ישראל לבנות מן האבנים הללו.

רלב”ג לעומתם סובר שהשיד הוא צבע ומטרתו לשמש רקע לכתיבה על גבי האבנים כדי שהכתוב עליהן יהיה בולט, מובן וקריא – “באר היטב”. הוא גם סובר שלא את המצוות בלבד כתבו על האבנים, אלא כל התורה כולה נכתבה על האבנים: …

אברבנאל אינו מפרש את כל עניין האבנים כאן כציווי של משה, אלא כחזון לעתיד. כמנהג צבאות העולם העתיק, “כפי הנהוג וכפי מנהג הלוחמים”, כשיצאו למלחמות וכיבושים הציבו בדרכים ראשיות או בשערי העיר מצבה המספרת את סיפור כיבושה של העיר על-ידי הצבא. מצבה כזו משמשת גם עדות על כיבוש המקום ומעין תעודת בעלות עליו. משה צופה כי עם ישראל, לאחר שיכבוש את הארץ, ירצה גם הוא להתנהג כמנהג הצבאות הכובשים ולהניח מצבה לציון כיבושיו. על כן הוא מצווה את העם לזכור כי כיבושיו וניצחונותיו בארץ ישראל אינם ככיבושיו של צבא אחר, והתאפשרו בגלל ההתערבות והעזרה האלוקית במלחמה. וכדי שייזכר אצל עם ישראל כי סיבת כניסתם לארץ ישראל וסיבת ניצחונותיהם בה היא לשמור את מצוות התורה, נצטוו שכאשר ירצו להקים את המצבה יעשו אותה בצורה מיוחדת זו ויכתבו עליה את דברי התורה,

(ע”כ, ומומלץ לעיון)

ומתוך

http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=3194

נמצאת אומר שלושה מיני אבנים הן, אחד שהעמיד משה על שפת הירדן בערבות מואב… ואחד שנתנו תחת מצב רגלי הכהנים בירדן, ואחד שנשאו עמהן, והביאו את האבנים שהעלו מן הירדן ובנו את המזבח – בהר עיבל – ונטלו את האבנים ובאו ולנו במקומו, בגלגל.
נמצא שביום שעברו את הירדן באו להר גריזים, מהלך ששים מיל, ולא עמד איש בפניהם והביאו את האבנים וסדום, וכתבו עליהם כל דברי התורה, ובנו מזבח והקריבו קורבנות, וקראו ברכות וקללות וקפלו האבנים ולנו בגלגל. ור’ ישמעאל חולק וסובר שברכות וקללות קראו אחרי ארבע עשרה שנה שכבשו וחלקו.

על כתיבת התורה באבנים נחלקו תנאים:
ר’ יהודה אומר על גבי האבנים כתבוה,
ור’ שמעון אומר על הסיד כתבוה.
ונחלקו ראשונים מה כתבו:
יש סוברים שכתבו כל התורה, שהיו אבנים גדולות או בדרך נס;
ויש אומרים המצוות בלבד.
ויש אומרים משנה תורה בלבד, וכן נאמר בספר יהושע: משנה תורת משה.

באר היטב – בשבעים לשון18, ובתוספתא אמרו: היאך למדו אומות העולם תורה, שלחו נוטירין והשיאו את הכתב מעל האבנים בשבעים לשון19.

(ע”כ, מעניין, משמע כמו סיפורי הארי פוטר, אז מה?)

ואוסף מעניין של מדרשי חז”ל נמצא ב –

http://www.aspaklaria.info/010_YOD/%D7%99%D7%A8%D7%93%D7%9F%20%20%20%D7%9E%D7%A2%D7%91%D7%A8%20%D7%95%D7%90%D7%91%D7%A0%D7%99.htm

לא אצטט

שאילות
1.
האם משה רבנו ביקר בארץ
2.
איך מוסבר השוני בין נעלך לא בלתה” בפרשתנו , ל – רגלך לא בצקה (פרשת עקב)
3.
ושאילון לפרשת כי תבוא ב –
שבת שלום ושבוע טוב
להת

Leave a Reply