שלח – תשע”ו

 

From:
Sent: Saturday, 25 June 2016 11:55 PM
To:
Subject: שלח לך…וילכו ויבואו…ויוציאו אותו


הקדמה כללית
בתורה יש הרבה פסוקים תמוהים, פסוקים שסותרים זה את זה ואפילו מרגיזים בתוכנם. שלדעתי הצנועה – אילו היה לחז”לינו האומץ (ובא לי להשתמש בביטוי סלנגי, אבל מילא) והיכולת להיות מאוחדים בדעה, הם היו מצנזרים את התורה, מוחקים פסוקים מטרידים או משנים פה ושם כדי למנוע  את הצורך להסתבך בפירושים מסובכים,בהתפלספויות, במיסטיקה ועוד.
ומעניין/מומלץ לעיין בשני ספריהם של זקוביץ ושנאן :”לא כך כתוב בתנ”ך” ו-“גם לא כך כתוב בתנ”ך”.
ואנחנו – אני בילדותי עברתי את שטיפת המוח החינוכית ההתחלתית שכללה בין השאר את גילוי כוחו של הפלפול. ואחד מהפתגמים שנחרטו בזכרוני היה “להכניס פיל בקוף המחט”
מתוך

להשחיל פיל בקוף של מחט

במקור בארמית (ב”מ לח ב; ברכות נה ב): “מעיילין פילא בקופא דמחטא”
המשמעות במקור: להעלות פלפולים וסברות שאין להן כל אחיזה במציאות.

  • קוף² (מארמית) – חור בקצה המחט שדרכו משחילים את חוט התפירה.
ומתוך
לחז”ל יש ביטוי מפורסם כדוגמא לדבר בלתי-אפשרי: “להכניס פיל בקוף המחט”. בעומק, הדימוי הפנטסטי הזה רומז לחזון שאמנם נראה בלתי-מציאותי, אבל באמת עלינו לשאוף אליו. הפיל הוא החיה הגדולה ביותר, שמשקפת את גדולת ה’, כמו שכתוב ב”פרק שירה” ששירת הפיל היא “מה גדלו מעשיך ה'”. הפיל הנכנס בתוך קוף-המחט רומז לבריאת העולם: הקב”ה האין-סופי יוצר חלל שביחס אליו הוא קטנטן לאין-ערוך, אך ראה זה פלא: האלוקות אינה נותרת מלמעלה אלא חודרת לתוך החלל של הבריאה, ע”כ)
(לא פלא שיש מה שנקרא “גאוניות יהודית” ושלל פרסי נובל לגאונים יהודיים)
מסתבר שאפשר להכניס את הפיל לקוף המחט, ולהוציאו מספר פעמים ואז הכל נראה (כאילו) “הגיוני”. וכשהפיל גדול מדי ולא נכנס, טוענים המפרשים שהדבר נשגב מבינת אנוש ויש לקבל את הכתוב הקדוש כמות שהוא ולא להרהר בכיוונים סוטים.
מספר פסוקים לדוגמה
ויראו בני האלהים את בנות האדם ויקחו להם נשים
והכנעני אז בארץ
ויקח עמרם את יוכבד דודתו
וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם שְׁלשִׁים שָׁנָה וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה
(ופסוקים בפרשת השבוע)
וידבר ה’ אל משה שלח לך (שסותר את האמור בחומש דברים פרק א פסוק כב’ ) ותאמרו אלי שלח לנו… וכו’
והעמלקי והכנעני היושב בהר
ויהי איש מקושש עצים (חטא במזיד או ש…)
(וסתם קצת לשון עברית דוגמה או דוגמא – נא לעיין ב –
אז דוגמה להסבר מסוג של הכנסת הפיל בחור המחט ניתנת ב –
ידועה דעת הראב”ע שמסביר בפסוקים מסויימים בתורה שאפשר שהם הוספות מאוחרות לאחר מות משה.
…..
“‘והכנעני אז בארץ’ – יתכן שארץ כנען תפשה כנען מיד אחר.
פירוש: ידוע כי מלת ‘אז’ היא רמז על זמן ידוע לעתיד או לשעבר, והנה פירושה כמו ‘בעת ההיא’, ועל כן הוצרך לפרש שמָלך הכנעני בעת ההיא, כי אז לקחה מיד אחר.
ואם איננו כן יש לו סוד והמשכיל ידום.
פירוש: אם לא באה מלת ‘אז’ להודיע שאז תפשה מיד אחר, יהיה הפירוש קשה וסתום וראוי להעלימו. והוא רמז סודו בהתחלת פרשת אלה הדברים. ופירושו הוא כי איך אמר בכאן מלת ‘אז’ שמשמעה אז היה בה אבל עתה אינו בה, הלא משה כתב את התורה ובימיו היתה הארץ ביד הכנעני. ולא יתכן שיאמר משה ‘אז’, כי הדעת נותן שנכתבה מלת ‘אז’ בזמן שלא היה הכנעני בארץ, ואנחנו ידענו כי לא סר הכנעני משם כי אם אחרי מות משה כשכבשה יהושע.
ולפי זה נראה שלא כתב משה זאת המלה בכאן, רק יהושע או אחד משאר הנביאים כתבוה כאשר מצאנו בספר משלי ‘גם אלה משלי שלמה אשר העתיקו אנשי חזקיה מלך יהודה’, כי אחר ששלמה חיבר הספר למה נזכר שם חזקיה שנולד אחר כמה דורות? רק היה זה קבלה בידם איש מפי איש מפי שלמה, ועל כן כתבוהו ונחשב כאילו שלמה כתבו. וככה בכאן היה קבלה בידי ישראל שבימי אברהם היה הכנעני בארץ וכתב אותו אחד מן הנביאים בכאן, ואחר שיש לנו להאמין בדברי קבלה ובדברי נבואה מה לי שכתבו משה או שכתבו נביא אחר הואיל ודברי כולם אמת והם בנבואה…
זה הסוד אין ראוי להודיעו לבני אדם בעבור שלא יזלזלו בתורה, כי מי שאיננו משכיל לא ידע להפריש בין הפסוקים שנכתבו בהם מצוות ובין הפסוקים שנכתב בהם סיפור דברים; גם בעבור האומות שאומרים לנו תורתכם היתה אמת רק החלפתם אותה ושיניתם בה, על כן אמר ‘והמשכיל ידום’, כי המשכיל יודע כי זה לא יזיק, רק הפתאים יאשימו על ככה. “
ומתוך
 
.
הפירוש מסתמך על דברי הגר”א שהובאו למעלה, וכן על דברי הרב רונן חזיזה: “יש דברים בתורה הקדושה, שממבט ראשון אינם מובנים כלל, ולפעמים אף נראים מעוותים ומוטעים לחלוטין, אולם, כאשר מתעמקים בהם ומנסים להבינם – מגלים שהם ישרים ונכונים. וזה תלוי בגישה של האדם ששואל ולומד. אם האדם בא בגישה של “אנטי” – הרי שהכל ייראה לו הכי מוזר ולא נכון; אך, אם הוא בא בגישה חיובית – מייד זה ייראה לו הגיוני ויישמע לו הכי נכון בעולם”
(ע”כ)
כך ש”לצערם” של חז”לינו הם נתקעו עם הרבה פסוקים – נקרא להם “מוזרים”, כאשר הוחלט שכל הפסוקים (וגם הרבה ציוני המסורה כגון “קרי” ו”כתיב”, אותיות גדולות או קטנות) בתורה קדושים ואם איננו מקבלים אותם כפשוטם, אז יש הסברים כלשהם שעלינו לקבלם כי כידוע, מתוך
………

כך, למשל, קובע המאמר התלמודי בתלמוד בבלימסכת שבתדף קי”ב, עמוד ב’:

Cquote2.svg אם ראשונים בני מלאכים – אנחנו בני אנשים. ואם ראשונים בני אנשים – אנו כחמורים, ולא כחמורו של רבי חנינא בן דוסא ושל רבי פנחס בן יאיר, אלא כשאר חמורים…

(ע”כ. מסקנה – אני חמור. בעצם כולנו חמורים. מודה אני. ולסקרנים/ות, מומלץ לקרא על שני הרביים לעיל. ומני אז עד היום הרבה פילים גדולים וקטנים עברו “בהצלחה” דרך חור המחט”)

פסוקי השבוע
ויוציאו דיבת הארץ
ויעפילו לעלות אל ראש ההר
וימצאו איש
ערב שבת שלום
פתיחה
הפרשה יפה, אבל (אקרא לה) עצובה. עצוב לקרא על ענישת בני ישראל במדבר 40 (בעצם 38) שנים לפני כניסתם למלחמה בתושבי ארץ כנען.. קראנו את ספר יהושע, שופטים, שמואל ומלכים, ועד כמה שאני יודע, אין פירוט מיוחד על הנופלים במלחמות בני ישראל, פרט לכישלון במלחמה נגד העיר עי.
בפרשת מטות, 12 אלף מבני ישראל במדבר, נלחמו במדיין, והפלא ופלא “ולא נפקד ממנו איש”. אבל בפרשתנו כאשר בני ישראל החליטו לעלות “ארצה” בהר אז “וירד העמלקי והכנעני היושב בהר ויכום ויכתום עד החרמה”. (כמה מתו ???)
אז בפרשתנו יש עלילה,  יש חטא  כללי וחטא פרטי. עונש מוות כללי ופרטי ויש כמה מצוות
וכבר עיינתי בפרשה זו (די באריכות) לפני שנה ושנתיים ב –
תשע”ד
תשע”ה
ולחזרה קצרה – נושאים עיקריים בפרשתנו הם
— חטא” ועונש פרשיית המרגלים
— נסיון כושל להיכנס לארץ כנען
— מצוות שקשורות לארץ ישראל (תרומה, חלה)
— חטא ציבור בשגגה וחטא יחיד
— איש מקושש עצים
— מצוות ציצית
הנושא העיקרי וה”זועק בפרשה הוא “חטא המרגלים”. הפעל “ר.ג.ל לא מופיע בפרשה (נידון להלן). גם החטא והעונש לא כל כך ברורים, אבל הם בולטים בשטח. והעונש = 40 שנות נדודים. האם העונש הוטל בגלל… או שהחטא נוצר (פוסט מורטום) בגלל הצורך להסביר את הנדודים הממושכים. כי כבר בפרשת בשלח נאמר “ולא נחם א-להים דרך ארץ פלישתים, כי אמר פן יינחם העם…”
והפרשה מכילה את מצוות חלה ומצוות ציצית שאנחנו מודעים להם גם בימינו. אכן פרשה חשובה ומעניינת.
נושאים ופסוקים לעיון נוסף
 
1. וידבר ה’ .. שלח לך אנשים ויתורו..
והפסוק (השני) הפותח את פרשתנו כבר מעורר תמיהה
 כאמור לעיל,  פסוק ב’ בפרשתנו (שמתחיל בסיפור היסטורי שסופו עונש חמור) הוא אחד מהפסוקים שסותר פסוק אחר בתורה, וכל הסיפור (קצת הרבה) מדכא בתוכנו ויחד עם זה גם מרגיז.
מה הצורך בריגול המוקדם? האם זה עזר או היה עוזר אם הדיווח היה יותר חיובי? והאם ה’ שחיזק את לב פרעה שנתיים קודם לכן גם חיזק את לב 10 המרגלים שיסיתו את העם למרוד? ואם ה’ ציווה, למה הוא הורג? ואם המסקנה היא שלא חשוב מה יאמרו המרגלים כי “יכול נוכל לה”… אם חפץ בנו ה’… אל תיראו” – אז בשביל מה הצורך לתור ולרגל את הארץ?
תשובתי הרגילה זהו שוב מקרה של ה”עונש וחטאו”. היו כמה סיפורים עממיים ממוצא קדום שאי פעם בעבר אחד השבטים הנודדים במדבר שלח כיתת סיירים לחפש ארץ מרעה טוב (שנזכור שלמרות כל הדיווחים על תלונות בני ישראל במדבר, היה להם הרבה צאן ובקר, שלא לדבר על כסף וזהב וכו’ ויש להניח שלא הכל הוחרם לצרכי המשכן) והסיירים דיווחו מה שדיווחו.וקצת אחרי זה פרצה מגפה,
(יש להניח גם שבתקופה ההיא היו הרבה מגפות ומיתות המוניות ללא סיבה גלויה)
השבטים המשיכו לנדוד הסיפורים עברו מדור לדור עם תוספות בהתאם. יותר מאוחר עורך הסיפורים המאמין בהשגחה עליונה, המשיך בקו של:”החטא ועונשו” וקישר בין אירוע אחד למשנהו והתוצאה – סיפור שדורש הכנסת פיל חור ה, כולל הסבר לסתירה בין המסופר בפרשתנו למסופר בפרשת דברים.
אז אוסיף עוד למה שכתבתי לפני שנה, מתוך

3

רמב”ן במדבר פרק יג פסוק ב

שלח לך אנשים – לדעתך, אני איני מצוה לך, אם תרצה שלח …. לשון רש”י מדברי אגדה. ויש כאן לשאול: אם כן, משה עצמו חטא בענין, שנאמר: וייטב בעיני הדבר (דברים א כג). ולמה אמר להם בענין הארץ “הטובה היא אם רעה” (פסוק יט) אחר שנאמר לו מתחילה שהיא טובה ורחבה? ועוד מה עשו המרגלים? כי … על כל פנים היו צריכין להשיבו על מה שציוה אותם. ומה פשעם ומה חטאתם כשאמרו לו (פסוק כח) אפס כי עז העם והערים בצורות גדולות? וכי על מנת שיעידו לו שקר שלח אותם?

אבל יישוב העניין בזה, כי ישראל אמרו כדרך כל הבאים להילחם בארץ נוכריה ששולחים לפניהם אנשים לדעת הדרכים ומבוא הערים ובשובם ילכו התרים בראש הצבא להורות לפניהם הדרכים… וזו עצה הגונה בכל כובשי ארצות, וכן עשה עוד משה עצמו שנאמר (להלן כא לב) וישלח משה לרגל את יעזר,….

ספורנו במדבר פרק יג15

וידבר ה’ אל משה. שלח לך אנשים. אל תניח שישלחו הם כמו שאמרו לעשות באמרם: נשלחה אנשים לפנינו (דברים א כב), שמא ישלחו הדיוטות בלתי מכירים שבח הארץ ויספרו בגנותה באופן שיחשבו ישראל על ה’ תועה ולא ישובו בתשובה, כמו ששבו אחר כך באמרם: חטאנו לה’ (שם שם מא). וזה כי המרגלים ששלח משה, אף על פי שהרשיעו להניא לב העם מחסרון אמונתם באל שדי, מכל מקום הכירו וספרו טובת הארץ באומרם: וגם זבת חלב ודבש היא. וכן העיד באמרו: ויקחו בידם מפרי הארץ… ויאמרו טובה הארץ (דברים א כה). אלא שאמרו שהיה נמנע לכובשה. וכאשר הכירו ישראל חטאתם על שלא בטחו בישועת האל יתעלה ונצחונו, אחר שעשה עמהם להפליא, שבו בתשובה ואמרו: חטאנו לה’ אנחנו נעלה ונלחמנו (שם שם מא). והתפללו כאומרו: ותשובו ותבכו לפני ה’ (שם שם מה). אלא שלא קבל האל יתברך תפלתם מפני חילול ה’ שעשו, שאינו מתכפר אלא במיתה וכמו שהעיד בהם באומרו: וביום פקדי ופקדתי וכו’ (שמות לב לד).

(ע”כ. לספורנו יש גישה די מיוחדת. מעניין לראות מה אומר הספורנו על הפסוק בחומש דברים הסותר את פסוקנו פה?)

והסבר הפוך על הפוך – מתוך
…ואכן המרגלים התרים את הארץ רואים שארץ ישראל – “ארץ זבת חלב ודבש” –

“טובה הארץ מאד מאד” והיא מבורכת בפירות טובים וגדולים.

ובכל זאת, אינם רוצים להיכנס לארץ.

מה טעם?…

דוקא מצד מעלתם, שהיו במדרגה רוחנית גבוהה מאד, לא רצו המרגלים להיכנס לארץ.

נשיאי העדה של דור המדבר – דור דעה, שהיה במעלה גבוהה מאד –

שבהם בחר משה רבינו, רעיא מהימנא, נשיא הדור,

רצו להישאר במדבר, כי “מדברך נאוה”…

ולא רצו להיכנס לארץ ולעסוק במצוות מעשיות.

עבורם הכניסה לארץ ישראל היתה ירידה,

ולא רצו לרדת ממדרגתם הרוחנית בעסק התורה, ולעסוק בדברים גשמיים.

שורש המרגלים הוא מעולם המחשבה (או הדיבור).

והעבודה בארץ ישראל היא במעשה בפועל –

“שש שנים תזרע שדך, ושש שנים תזמור כרמך”,

שש שנים תמימות של עבודת אדמה, ורק בשנה השביעית שבת לה’.

מצד שורשם לא יכלו המרגלים להשפיל עצמם ולרדת לעולם המעשה –

“אפשר אדם חורש וזורע… תורה מה תהא עליה?…

הרי המעשה מבלבל את המחשבה.(ע”כ)

ועל שאילת הפסוקים הסותרים, מתוך
פרשיית המרגלים וחטאם עוררה שאלות רבות ותשובות אין ספור. בין המוכרות שבהן – השאלה מי יזם את שליחות המרגלים: מהאמור בפרשתנו עולה שמדובר בשליחות מאת ה’ (“וידבר ה’ אל משה לאמור, שלח לך אנשים ויתורו את ארץ כנען”), ואילו מדברי משה בספר דברים נראה שמדובר ביוזמה של העם (“ותקרבון אלי כלכם ותאמרו: נשלחה אנשים לפנינו ויחפרו לנו את הארץ … וייטב בעיני הדבר”). מהי התשובה הנכונה?

חשוב, תחילה, לעמוד על האירועים שקדמו לפרשיית המרגלים….

את ההוכחה לכך שהעם לא הבין את מהלך האירועים המתוכנן תספק עצם בקשת העם לשליחת המרגלים, שהרי בקשה זו עומדת בסתירה מוחלטת למתווה הנ”ל שהוצג למשה שנה קודם לכן. באותו מתווה מדובר על מעורבות א-להית מוחלטת בנוגע לכיבוש הארץ ללא צורך בהתארגנות צבאית או אחרת כדוגמת שליחת המרגלים.

ובכל זאת, משה אהד את הרעיון הזה (“וייטב הדבר בעיני”). אמנם מדובר היה באי הבנה מוחלטת מצד עם ישראל בכל הנוגע למציאות, אבל לכל הפחות הוצגה כעת יוזמה חיובית וקונסטרוקטיבית מצד העם, בניגוד מוחלט לאווירת הנכאים של אירועי פרשת בהעלותך. לשיטתו של משה – בבקשתו של העם היה היפוך מגמה, ותחילה של הליכה בדרך הנכונה, גם אם נקודת המוצא שגויה לגמרי, ולפיכך נתן משה יד למהלך זה. ולא רק משה אלא ה’. מהלך זה קיבל גם את הסכמתו של ה’, שלא רק שאישר אותו אלא אף שדרג אותו (ולפיכך מוצג ענין זה כציווי של ה’ “שלח לך אנשים”.

(ע”כ. וזה שוב דוגמה לפיל – קצת גדול שעובר בחור המחט. “… אף שדרג…”)

ואוסף מדרשי חז”ל בנושא, ב –

http://www.aspaklaria.info/004_DALET/%D7%93%D7%95%D7%A8%20%D7%94%D7%9E%D7%93%D7%91%D7%A8%20%20%20%D7%9E%D7%A8%D7%92%D7%9C%D7%99%D7%9D.htm

(לא אצטט)

מי שלח את המרגלים (תשע”ב)

 

 

ומתוך
אלה שמות האנשים אשר שלח משה לתור את הארץ ויקרא משה להושע בן נון יהושע“(במדבר, י”ג, ט”ז).
שאלה: למה משה רבנו החליט מבין כל המרגלים (שהם גם נשיאי השבטים…) לקרוא דווקא להושע בן נון נשיא שבט אפרים ולהחליף לו את השם שלו הפרטי שלו ליהושע בן נון? מה מיוחד בו מבין כל שאר המרגלים?!
תשובה:
תרוץ 1: רש”י אומר שמשה הוסיף ליהושע את היוד מכיוון שממנו תבוא הישועה, וכך יש לו מעלה יותר גדולה מאשר לשאר המרגלים. יש בו משהו מיוחד.
תרוץ 2: מכיוון “שאין מילה או אות מיותרים בתורה” היוד של יהושע בן נון לא סתם הגיע משום מקום. יש לה סיבה כל שהיא. בספר בראשית מסופר לנו על שרה אימנו שהקב”ה החליף לה את השם שלה משרי לשרה, “כאילו” נעלמה היוד של השם הקודם שלה ולא הבנו לאיפה היא נעלמה.
הקב”ה ידע שיהושע בן נון יגיע והוא זה שיכניס את בנ”י לא”י שזוהי מעלה מאוד גדולה ולכן הוסיפו לו את היוד של שרה.
(ע”כ. עוד פילון קטן שעובר בחור המחט, אבל פילון יפה)
ועוד נסיון למבט נוסף, מתוך

נראה לי ש:

  1. הפועל “רגל” הוא פועל צבאי (כמו בלשון ימינו). כשמצווים על מישהו לרגל מצפים שהוא יביא מידע מעשי – מה כדאי לעשות כדי לכבוש את המקום שבו הוא ריגל. ואכן, המרגלים ששלח יהושע לעי הביאו מידע צבאי נטו – הם אמרו לו כמה חיילים כדאי לשלוח לעי (“אל יעל כל העם; כ2000 איש או כ3000 איש יעלו ויכו את העי“).
  2. הפועל “ראה” הוא פועל ‘אזרחי’. כשמצווים על מישהו לראות מצפים רק שהוא יגיד מה הוא ראה, ולא ייתן עצות מעשיות בתחום הצבאי. ואכן, המרגלים ששלח יהושע ליריחו לא הביאו שום מידע צבאי מעשי אלא רק מידע ‘רוחני’ (מוראלי): “כי נתן ה’ בידנו את כל הארץ, וגם נמוגו כל יושבי הארץ מפנינו”. גם האנשים ששלח משה לא הביאו מידע צבאי מעשי, אלא רק “באנו אל הארץ אשר שלחתנו, וגם זבת חלב ודבש היא… אפס כי עז העם היושב בארץ…“.
    • למעשה, בכל הפרשה בבמדבר (יג-יד) בכלל לא נזכר הפועל “רגל” אלא רק הפועל “תור” (למשל בדברי ה’ למשה “שלח לך אנשים ויתורו את ארץ כנען…”), כי הכוונה של ה’ וגם של משה היתה רק שהתיירים יביאו מידע ‘אזרחי’, שיאפשר להתחיל בחלוקת הארץ בין השבטים (לכן גם לא נשלחו ‘מרגלים’ אלא ‘נשיאים’, נציג מכל שבט). אבל בפרשה המקבילה בדברים (א) נזכר שבנ”י מבקשים ” נשלחה אנשים… ויחפרו לנו את הארץ”, ואח”כ נאמר גם בשלב הביצוע ” וירגלו אותה “. כנראה שהפרשה הזאת מתארת את הכוונה הסמויה של בני-ישראל – שהתכוונו לנצל את משלחת-התיירים למטרות צבאיות
    • (ע”כ)
2. ויהס כלב את העם
אחד המרגלים – איזה סיפור יפה – עומד מול העם (2 מיליון) ומנסה להשליט סדר. מתוך מאמר שגם מסביר את “שתיקתו” של יהושע –
…”ויהס כלב את העם אל משה ויאמר עלה נעלה וירשנו אֹתה כי יכול נוכל לה” (יג:ל). צעדו זה של כלב עורר בלב חז”ל רגשות של הערכה והערצה, בייחוד נוכח הסכנה שנשקפה לחייו, כפי שמתואר בהמשך: “ויאמרו כל העדה לרגום אֹתם באבנים” (יד:י). ועם זאת הטרידו אותם שתי שאלות מרכזיות:

א.     מה הביא את כלב ליטול מנהיגות במעמד שבו נוכחים משה ויהושע הבכירים ממנו, ומה הניע אותו להאמין שיש בכוחו להוביל לשינוי בדעת הקהל המוסת?

ב.     כיצד יזמתו של כלב לעמוד מול ההמון הזועם קשורה עם משה, כפי שעולה מהכתוב: “ויהס כלב את העם אל משה“?

מן התיאור הקצר של הכתובים הגיעו חז”ל למסקנה שכלב בן יפֻנה נקט תחבולה שרקם מבעוד מועד, ובאמצעותה עלה בידו לסתור את דברי המסיתים ולהעלות על נס את שבח הארץ. וזה לשון המדרש: [2]

 ‘ויהס כלב’, שבתחלה אמר להם אני עמכם בעצה ובלבו היה לומר אמת שנא’ (יהו’ יד:ז-ח) ‘וָאָשֵׁב אותו דבר כאשר עם לבבי. ואחַי אשר עלו עמי המסיו את לב העם’. וכן הקב”ה מעיד עליו שנא’ (במ’ יד:כד) ‘ועבדי כלב עקב היתה רוח אחרת עמו’. כשבאו המרגלים אמרו נאמן עלינו כלב, מיד עמד על הספסל ושיתק את כל ישראל שהיו מצווחין על משה, שנא’ ‘ויהס כלב’ והם היו סבורין שהיה אומר לשון הרע לפיכך שתקו. פתח ואמר ‘עלה נעלה וירשנו אותה כי יכול נוכל לה’….

במשך הזמן שבו הסיתו המרגלים את ההמון לא נשמע קולו של יהושע על אף מעמדו הרם במשלחת המרגלים והיותו משרתו האישי של משה. גם שתיקתו של משה תמוהה: הלוא לפניו שטחו את טענותיהם על הבטחותיו לרשת את הארץ! אכן היו שפירשו שמשה ניסה להגיב על דבריהם, ורק כאשר ההמון מנע זאת ממנו התערב כלב כדי להגן על כבודו של משה. בדרך זו פירש אברבנאל: [4]  

וראה כלב שהיה רוצה משה לדבר אליהם ולחזקם בה’ כדרך המנהיג השלם ושהם היו צועקים ומתלוננים שלא היו נוטים אזן לשמע דבריו, השתיק העם אל משה רוצה לומר שישמע דברי משה.

כמו כן יש הסוברים שמשה נזקק גם להגנה פיזית מפני ההמון הזועם. מן הטעם הזה ברור לנו שאם משה לא יכול להגיב, הרי עוזרו האישי, יהושע, קיבל יחס דומה. [5] אף על פי כן יש דעה בחז”ל (סוטה לה ע”א) שיהושע ניסה להשמיע את קולו, אולם זעם ההמון מנע ממנו לממש את כוונתו:

אמר רבה: פתח יהושע דקא משתעי, אמרי ליה: דין ראש קטיעה ימלל? אמר אי משתעינא אמרי בי מילתא וחסמין לי, אמר להן: וכי זו בלבד עשה לנו בן עמרם? סברי בגנותיה קא משתעי, אישתיקו, אמר להו: הוציאנו ממצרים וקרע לנו את הים.

לפי דעה זו, יהושע אכן היה הראשון שניסה להגיב על דברי המרגלים, כיאה למעמדו וכמצופה ממנו, אולם ההמון מנע זאת ממנו על ידי מתקפה אישית ודמגוגית שהביכה אותו. הטענה הייתה שחשוך ילדים אינו יכול להטיף ליציאה למלחמה, בייחוד כאשר מלחמה זו מתרחשת נגד עמים חזקים ולמודי קרבות כמו יושבי הארץ. כששמע זאת כלב, מיהר ליטול יזמה ולהתערב, לאחר שהבין שלא נותרה בידו ברֵרה, ומשימת ההגנה רובצת על שכמו בלבד. [6]

פירוש מעַניין אחר מציע ר’ שמחה מדווינסק למילת היחס “אל משה” (בפירושו “משך חכמה” על אתר), ובשל חשיבות דבריו נביא אותם במלואם:

הענין דהמה מתפחדים מפני ששמעו מאלדד ומידד מתנבאים (במ’ יא:כז) משה מת ויהושע מכניס לארץ (סנה’ יז ע”א). וראו כי משה לא מיחה בהם ולא גזר עליהם ואם כן, להיכנס בארץ מבצר ולהילחם בהם עם עמלק אשר כבר נכשלו בו, ועם ענקים, בלא משה הלא יפלו כולם לפי חרב! ולכן השתיק כלב את העם במה שיחסו את כל המופתים אל משה. כי אדרבא גדולתו תלוי בכם! שכל זמן שהיו נזופים במדבר לא נתיחד הדיבור למשה, ולכן אמר “עלה נעלה” – בעצמנו, בלא משה, כי אין משה סיבה אצל השם להנהגה הנסית. רק האומה הישראלית בעצמה היא ראויה להשגחה האלוקית הפרטית… במה שמיחסים הכל אל משה… ולא יעלה על לבכם שרק במשה תלוי הנצחון והנסים.

ומתוך עוד מאמר מקיף שדן בנושא “חטא המרגלים ועונשו” ב –
….המרגלים מדווחים דיווח מדויק על אשר ראו עיניהם. אם כן, מדוע כלב משתיק אותם? האם מפקד השולח מרגלים אינו מעוניין לשמוע את כל האמת? האם משה רצה לשמוע רק “בשורות
טובות”, שאין בני ענק קיימים בארץ, שהערים לא מבוצרות וכד’, גם אם אלו דברי שקר? איזה חטא יש בעובדה שהמפקד מקבל דיווח אמיתי? זאת ועוד, משה עצמו אומר את אותם
הדברים לעם, והדבר לא נחשב לו לחטא, וכך אנו מוצאים בספר דברים )ט א-ב(: “שמע ישראל אתה עבר היום את הירדן בא לרשת גוים גדלים ועצמים ממך ערים גדלת ובצרת בשמים,
עם גדול ורם בני ענקים אשר אתה ידעת ואתה שמעת מי יתיצב לפני בני ענק” )ראה אברבנאל, השאלה השמינית, המתייחס לעניין זה(.
דווקא על כלב שמשתיק אותם יש לתמוה: כלב לא מכחיש את העובדות, אלא אומר: “עלה נעלה וירשנו אתה כי יכול נוכל לה”.
“נוכל” או “לא נוכל”, אלו שיקולי המפקד ולא משימת המרגלים; אלו שיקולים מבצעיים אופרטיביים, האם בכוחות העומדים   לרשותו יוכל לכבוש את היעד אם לאו.
בסופה של אותה פרשה, כשהקב”ה מעניש את המרגלים, התורה  מעידה בפירוש, שאמנם חטאם של המרגלים היה חטא המרדת העם נגד העלייה לארץ (שם יד לו:
    ……. והאנשים אשר שלח משה לתור את הארץ וישבו וילינו עליו
 ……… את כל העדה להוציא דבה על הארץ.
  המרגלים נענשו מפני ש”הלינו” עליו “את כל העדה”, כלומר שהמרידו את העדה נגד משה והקב”ה והציגו עמדה שהייתה נגד העלייה לארץ, אבל לא בגלל דיווח זה או אחר למשה (העם מצידו נענש בגלל שיתוף פעולה עימם במרד זה.
(ע”כ)
ומתוך מאמר מחקרי מודרני

פרשת המרגלים שבספר במדבר פרק יג’, ופרשת ניסיון החדירה אשר בפרק יד’ מד’-מה’, מרמזים על מורשת הקשורה יותר בשבט אפרים, ולו מהטעם הפשוט שמי ש”יוצאים טוב” מהפרשה הם יהושע בן-נון (אפרים) וכלב בן-יפונה (קניזי, אשר כבר נאמר מקודם שאף הוא חי כנראה בארץ-גושן). כנראה שארץ-כנען נכללה בקווי הנדודים של בני אפרים (וראה להלן טקס הברכה והקללה) ,הקניזי והעמלקי, אולם אלה נהדפו או חזרו תמיד לארץ-גושן או לקדש-ברנע עד ל”כיבוש” הסופי, ומכאן מורשות הריגול שקדמו לכיבוש. (וראה הנאמר על אברהם “וילך למסעיו מנגב ועד בית-אל…” (ברא’ יג’ ג’)).  גם המדקדקים בניתוח פרשת המרגלים כולל הגרסה של ספר דברים, ונספחי הפרשה, משערים שמדובר כאן בשתי גרסאות שונות המשולבות זו בזו. זאת של בית-כלב עם גרסה כלל ישראלית. ההצעה שהעליתי לעיל דומה בעיקרה, והיא שונה רק בפרט שבמקום גרסה כלל ישראלית, משולבת בגרסת בית-כלב גרסת שבט אפרים.

בהמשך העבודה נראה את תפקיד האמהות החשובות ונציע שתפקידן להצביע על מוצאו של שבט או של משפחה. גם בשבט יהודה (ועל בת-שוע ידובר בנפרד) ישנה דמות נשית בשם אפרת שהיא אשתו השניה של כלב (דה”א ב’ יט’) שהייתה אימן של מספר משפחות וישובים, לפי הדיון בעבודה זו מצביעה אפרת שבשבט  יהודה  ישנו גם מרכיב משבט אפרים. שיוכו של כלב לשבט יהודה פשוט הרבה יותר שכן משפחת כלב מופיעה במפורש בהרכבו של שבט יהודה.

מהסבר זה עולה שחלק מהמשפחות שחיו בנגב בתקופה שקדמה להתנחלות כלל לא השתתפו במסע אל ממזרח לירדן, במאורעות מזרח-הירדן ובכיבוש הארץ, אלא עלו ישירות מהנגב והתנחלו בהר-חברון. ובסיכום נראה שפרשת המרגלים במקורה הייתה פרשת ריגול של הר- חברון (בלבד) על ידי משפחות שחיו בנגב, ולימים התנחלו בהר-חברון (משפחת כלב ומשפחות נוספות משבט אפרים). ולימים הוצאה הפרשה מהקשרה המקורי וקיבלה משמעות של ריגול כל הארץ על ידי כלל העם.

(ע”כ. מומלץ)
אוסף מדרשי חז”ל בנושא, ב –
(לא אצטט)
 
3. ה’ ארך אפיים
קצת עיינתי בזה לפני שנה, ובינתיים גם עיינתי במאמר מדעי שמדבר על מה שיקרה לכוכב ארץ ב”אחרית הימים” = בעוד 5 ביליון (5 עם 9 אפסים) שנה. הנה דוגמה ל”ארך אפיים”
NEW SCIENTIST 7 May 20163.
4. קצת גיאוגרפיה ו”בוטניקה”
 
רחוב לבא חמת – ויבואו עד נחל אשכול –ויכרתו משם זמורה ואשכול ענבים … הרמונים… התאנים
מתוך
ממדבר צין עד רחוב לבוא חמת
אם הכוונה לישוב רחוב שבעמק בית שאן, הרי שהדרך שהלכו בה היא דרך המלך שמקבילה לירדן. דרך זו שימשה למעבר בארץ ללא צורך לצלוח את הנחלים הנשפכים לים התיכון (נחל שורק, הירקון, אלכסנדר וקישון).
מתוך ויקיפדיה
…זיהויו של נחל אשכול שנוי במחלוקת. רבי יהוסף שוורץ, בעל “תבואות הארץ“, סבור כי נחל אשכול הוא נחל שורק והוא כותב: “למערב חברון ואדי אזראר, ולפי דעתי הוא נחל אשכול (במדבר י”ג כ”ג) והוא נחל שורק הנזכר בשמשון (שופטים ט”ז ד’) (ומצאתי בתנחומאפרשת שלח לך שנחל אשכול נקרא כן על שם אשכול בעל-ברית אברהם (בראשית י”ד י”ג) שלקחו האשכול ממקומו עד כאן, הנה מוכח שבמחוז חברון הנחל”[1]. למרות זאת, במפה ששירטט מצוי נחל אשכול צפונית לחברון במיקום של נחל תלם.

אשתורי הפרחי, בספרו “כפתור ופרח“, כותב: “ונחל אשכול לצפון ההר, ששם היה חברון ומערת האבות הקדושים”[2] בהערה לפסקה זו נאמר: “נחל קרוב לחברון. יש כמה ואדיות סביב חברון, ואין הסכמה איזה מהן נקרא בפי המרגלים נחל אשכול”.

אולם מתוך

benyehuda.org/yaffe_yitsxak/mexkarim_bamikra.html

והנה נדמה לי שמצאתי את השם העברי הקדמון של נהר ליטני במקרא.  ולא עוד אלא הוא נזכר פעמים רבות גם בשמו הפרטי וגם בשם “נהר” סתם כראוי לו לפי ערכו הרב בגלל שפע מימיו, זרמו המהיר ומציאותו בסביבת הלבנון הנהדר על הגבול בין הישוב הישראלי העקרי ושכניו הצפונים העזים.  סופרינו המקראיים הכירוהו יפה והחשיבוהו הרבה ושמו נתעלם ממנו בגלל מבארי המקרא העתיקים והחדשים.  סבת התעלמות השם עוד בימי קדם תתברר בהמשך הדברים.

שם נהר ליטני במקרא הוא – לבוא (יחזקאל מז, 15) ועל פי רוב: לבוא חמת.

האות ל’ במלה “לבוא”, אינה שמושית הנוספת על השרש “בוא” כי אם היא שרשית.  השם לְבוא נרדף עם השם לָביא.  ונקרא הנהר ליטני בפי הישראליים הצפונים והארמים בשם זה בגלל מרוצתו המהירה ומפלי מימיו הגדולים, והשם הזה נתרגם בתקופת שלטון היונים בסוריה ליונית ונקרא בשם ליונטס שנשתבש בפי הערבים לליטני, כדרכם בשמוש שמות יוניים.  כידוע היו היונים נוהגים להסב את שמות הנהרות והערים הקדמונים בארצות כבושיהם לשמות יוניים לכבוד מלכיהם ואליליהם וגם ע”י תרגומים פשוטים ליונית.

השם “לבוא” נסמך כמעט תמיד אל “חמת”, חוץ מפעם אחת (יחזקאל מז, 15) ששם הוא כתוב בצורת שם נפרד באותו המובן.  ומלבד זה נמצא השם “לבוא” שתי פעמים בדה”י לא במובן ליטני, ועל המקרים האלה נדון להלן.

תופעה זו – קריאת שמות בעלי חיים לנהרות – תדירה היא בארצות שם: למשל טגריס – לחדקל, מי נמרים, ירמוך – נגזר משם הרמכים.  וגם בימינו אלה יש נהרות שנקראים בפי הערבים בשמות בעלי חיים.

השם “לבוא חמת” מקביל עפי”ר לשם נחל מצרים או שיחור מצרים.  וכשם שהנחל שיחור המשמש גבול דרומי לארץ כנען נזכר בצורת סמיכות אל שם המדינה הדרומית שהוא משמש לה גבול צפוני – שיחור מצרים, כך גם הנהר “לבוא” המשמש גבול צפוני לארץ כנען, נזכר בצורת סמיכות, על שם המדינה הצפונית שהוא משמש לה גבול דרומי, לבוא חמת.  וחמת, כידוע, היתה מדינה גדולה בתקופת בית ראשון… (ע”כ)

ומתוך מאמר שנוקט גישה מענינת ב –

https://www.facebook.com/465648786878899/photos/a.465650033545441.1073741827.465648786878899/542593345851109/?type=1&theater

הבחירה בפועל ‘כרת’ לתיאור הבציר אותו עשו המרגלים במקום בפועל מתאים יותר כמו ‘קטף’ או ‘בצר’ היא חריגה ומחייבת התייחסות.

לפועל ‘כרת’ במקרא ישנן שתי הבנות הפוכות לחלוטין –

ברוב האזכורים הפועל ‘כרת’ משמש לתיאור מעשה ברית – יצירת זיקה בין שתי ישויות נפרדות.

הבנה נוספת והפוכה של הפועל ‘כרת’ – היא בהקשר של חיתוך העץ וניתוק זיקתו לבסיסו, מופיעה פעם אחת בתורה 

“כִּי-תָצוּר אֶל-עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ לֹא-תַשְׁחִית אֶת-עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל וְאֹתוֹ לֹא *תִכְרֹת*

כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה לָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר” (דב’ כ,יט).

עץ המאכל משווה ל”אדם” וגדיעתו היא הפרה של הברית אותה כרת ה’ עם נוח בצאתו מן התיבה ובה נאמר 

“שופך דם ה*אדם*, באדם דמו יישפך: כי בצלם אלוהים, עשה את-ה*אדם*”.

הבחירה בפועל ‘כרת’ לתיאור גדיעת עץ המאכל היא מעין לשון סגי נהור ובאה להדגיש את הפרת הברית שבפעולה זאת…..

ייתכן והברית אותה ביקשו המרגלים להפר היא הברית עם מי מעמי הארץ שהיה מעוניינים בקשר עם בני ישראל. 

הדבר מתחדד מאוד כאשר עומדים על שמו המקורי של המקום – ‘נחל אשכֹל’ . 

אשכֹל, מתושבי ארץ ישראל הגויים, מתואר בספר בראשית כ’בעל בריתו’ של אברהם (בר’ יד,יג) שסייע לו במלחמתו להצלתו של לוט. 

המרגלים בזים לאותה ברית עם אשכֹל וקוראים מחדש לנחל על שם הפרי אותו קטפו שם . (ע”כ)

ומתוך
  1. הרימון הוא אחד משבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל (דברים ח’ 8). זהו עץ או שיח גבוה ממשפחת הרימוניים, שפריו מבשיל לקראת תשרי והוא נשמר על העץ עד סוף חג הסוכות. הפרי עטוף בקליפה עבה ובתוכו יש גרגרים (שבתוכם זרעים) הערוכים במגורות המופרדות בקרומים דקים. אומנם עץ הרימון אינו נותן ריח, אולם יש לו פרי יפה עם כתר על הראש. בשיר השירים הרעיה נמשלת לפרדס רימונים עם פרי מגדים (פרק ד’ 13). המרגלים הביאו איתם מארץ כנען רימונים, תאנים וענבים כדי להראות שהארץ טובה ופורייה. “ויבואו עד נחל אשכול ויכרתו משם זמורה ואשכול ענבים וישאוהו במוט בשניים ומן הרימונים ומן התאנים (במדבר יג’ , כג’). 
    הרימון מופיע בהרבה פסיפסים עתיקים בארץ בגלל יופיו הדקורטיבי. בראשית המאה העשרים גידלו בארץ אלף דונם עצי רימון מזנים מקומיים והבריטים הכניסו לארץ את הזן הקליפורני החמצמץ “וונדרפול” והגדילו את שטחי המטעים. 
    בשנות השבעים עשו מחקר בנוה יער עם הרבה ניסיונות גידול של זני רימונים שונים שהם אספו בכל חלקי הארץ. היום מגדלים 6000 דונם של זנים מתוקים וזנים חמוצים (מהנגב עד לגליל) שמהם יש יבול של 9000 טון.
    הזן המרשים ביותר שיש בהרבה גינות ובמטעים הוא “ראש פרד” בעל פרי גדול שגרגריו ענקיים ומתוקים. מגדלים גם עצי רימון רבים עם פרי חמוץ מתוק וגם שיחי רימונים נמוכים עם פרות קטנים שאינם למאכל אלא רק לנוי.
    מיץ הרימון ידוע בערך התזונתי והבריאותי הרב שבו והוא עשיר בויטמינים, במינרלים ובפחמימות (הוא מכיל 80% מים, 16% סוכר, ובמאה גרם יש 60 קלוריות), גם מקליפתו מכינים תרופות. למיץ הרימונים הטבעי יש ביקוש רב בעולם הרפואי ואפשר לשמר אותו בקירור לחודשים רבים. גם גרגרי
  2. הרימון משתמרים לאורך זמן כשהם עטופים בקליפה העבה של הפרי. …),ע”כ)
ועל התאנה, מתוך 
 
עץ התאנה, אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם הארץ- היה חביב ביותר על בני ישראל. העץ היה לסמל השלום והשלווה, ואף דברי התורה ולימודה נמשלו לתאנה.
“ולמה נמשלה תאנה לתורה? כל הפירות יש להם פסולת, אבל התאנה כולה יפה לאכול, כך דברי התורה אין בהם פסולת”.
גם הערבים מחבבים את העץ, ורואים בו מגן מפני שדים ומזיקים. לכן הם נוהגים לצייר על קירות בתיהם “חמסה”- עלה תאנה העשוי חמש אונות כנגד עין הרע.
גם בקרב הספרדים ועדות המזרח ביישוב הישן נהגו לענוד קמע כסף דמוי תאנה שנקרא “חמ

רבי יוחנן סיפר כי “פעם אחת אחזני בולמוס ורצתי למזרחה של תאנה (שם התאנים הבשלות והמתוקות ביותר) וקיימתי בעצמי: “החכמה תחיה בעליה” (משנה, שבת, ג). ועל “ארץ זבת חלב ודבש” אמרו: “מעשה באחד שקשר עז לתאנה ובא ומצא דבש וחלב מעורבין (תלמוד ירושלמי פאה ז, ד).
את התאנים נהגו לאכול טריות בעונת הקיץ, או ליבש בשלוש צורות: גרוגרות – תאנים יבשות בודדות, דבלה – תאנים קשורות בחוט לעיגולים, או קציעות – תאנים חתוכות, מיובשות מרוסקות ברגליים ודחוסות לעוגה.
יבוש התאנים שימר את ערכן התזונתי ואפשר את נשיאתן ממקום למקום. “ותמהר אביגיל ותיקח מאתיים לחם… ומאה צימוקים ומאתיים דבלים ותשים על החמורים” (שמואל א, כ”ה, י”ח).
שרידי פירות תאנה נמצאו בארץ ישראל עוד מהתקופה הניאוליטית (תקופת האבן החדשה שהחלה לפני כ- 10,000שנה)…
(ע:כ)
5. עמלק יושב בארץ הנגב… והכנעני והעמלקי יושב בעמק .. וירד העמלקי… 
שלושה פסוקים בשני פרקים סמוכים מדברים על העמלקי והכנעני, ובכל פעם, מוזכר מקום שונה
בעמק או בהר?
מתוך

הכנעני יושב בעמק או בהר?

בפ’ שלח (יד, כה) נאמר: “והעמלקי והכנעני יושב בעמק, מחר פנו וסעו לכם המדבר דרך ים סוף”.

והקשה ה’חזקוני’ שם בד”ה יושב בעמק: “ולקמן כתיב: וירד העמלקי והכנעני היושב בהר ההוא (להלן פסוק מה)?

ומתרץ: “אלא י”ל, רובם היו יושבין בעמק ומיעוטם בהר, ואותו מיעוט נלחם בהם. וראיה לדבר מדכתיב: היושב בהר ההוא, מכלל שיש מהם יושבים במקום אחר”. עכ”ל.

והנה ב’פרדס יוסף החדש’ …הקשה על ה’חזקוני’: “שם כתב דרובם היו בעמק ומיעוטם בהר, וצ”ע מנ”ל כן, אולי איפכא”? ..

והנראה בזה לתרץ, בהקדים דשאלה הנ”ל כבר איתא במדרשים: ב”מדרש אגדה” [הובא ב’תורה שלמה’ חלק לט ע’ פב, אות ריד] על “והעמלקי והכנעני יושב בעמק” נאמר: “יושבים היו (ל’ תמיהה), והלא כבר נאמר (להלן פסוק מה) וירד העמלקי והכנעני היושב בהר ההוא?, אלא כך אמר הקב”ה, עצה היא עמוקה לפני, שאם מבקשים ישראל ליכנס עמהם במלחמה מיד הם נופלים בידם, לפיכך אמר הקב”ה למשה אמור לישראל פנו וסעו לכם המדבר, ואע”פ שהם רשעים, אינו רוצה שיפלו בידם” עכ”ל.

ולפי”ז בעצם הם היו על ההר, רק “עמק” כאן הכוונה לעצה “עמוקה” של הקב”ה. וזהו ע”ד מ”ש בבראשית (לז, יד): “וישלחהו מעמק חברון ויבא שכמה”. וכתב רש”י שם: “והלא חברון בהר שנאמר ויעלו בנגב ויבא עד חברון? אלא מעצה עמוקה של אותו צדיק הקבור בחברון” וכו’. עכ”ל. והוא עפ”י גמרא סוטה (יא, א), בראשית רבה (פד, יג).

ברם, במדרש ‘ילקוט מאור האפלה’ [הובא בתורה שלמה שם ע’ קא אות רצה] בפסוק מ”ג “כי העמלקי והכנעני שם לפניכם” נאמר: “מהיכן בא הכנעני על הר שעיר? אלא זה זרען של נשי עשו שהן מבנות כנען”. עכ”ל.

ולפי”ז יוצא שהכנעני בעצם היה בעמק, רק העמלקים לקחו את בנות הכנעני והעלו אותן אל ההר ששם היה העמלקי, וזרען נקראים “כנעני” מפני שהן מבנות כנען.

ומעתה י”ל בכוונת ה’חזקוני’ שכתב ד”רובם היו יושבין בעמק” שהכוונה בעיקר לכנעני שהיו רובם בעמק, ומ”ש “ומיעוטם בהר”, הכוונה ל”זרען של נשי עשו שהן מבנות כנען”, שהם כמובן המיעוט של הכנענים [וגם יתכן שגם כל העמלקים ביחס לכנענים היו מיעוט], וע”ש.

והנה בפסוק [יג, כט] “עמלק יושב בארץ הנגב.. והכנעני יושב על הים” נאמר ב,מדרש הגדול’: “מכאן אתה למד שבידו ואמרו, והלא אין עמלק יושב אלא בעמק, שנאמר (להלן יד, כה) והעמלקי והכנעני יושב בעמק, אלא שבידו ואמרו” עכ”ל [הובא ב’תורה שלמה’ שם ע’ לג, אות קנז].

 (ע”כ. “שבידו” מלשון בדייה)

ומתוך מאמר (ציני?) ב –

http://tora.us.fm/tnk1/kma/qjrim1/mstovv.html

בימי התנ”ך העולם הסתובב כל-כך מהר שלפעמים הכיוונים התחלפו. למשל:

  1. כשבנ”י הלכו לסקול את עכן ואת משפחתו — “ ויעלו אותם עמק עכור ” (יהושע ז24) – הם הלכו לכיוון העמק אבל אז פתאום העולם התהפך והם נאלצו לעלות כדי להיכנס לעמק…
  2. בתחילת תקופת השופטים נאמר על בני יהודה שהם “ ירדו … להילחם בכנעני יושב ההר … ” (שופ’ א9) – גם כאן הם הלכו לכיוון ההר אבל אז העולם התהפך והם מצאו את עצמם בירידה…
  3. גם בת יפתח אומרת “ וירדתי על ההרים … ” (שופ’ יא37) – כנ”ל.
  4. לאחר חטא המרגלים הזהיר ה’ את בנ”י ואמר להם: “ והעמלקי והכנעני יושב בעמק ” (במדבר יד25) וכמה פסוקים לאחר מכן כתוב “ ויירד העמלקי והכנעני היושב בהר ההוא ” (שם 45) – כנראה שבינתיים העולם התהפך והעמק הפך להר.

6. וכי תשגו ולא תעשו את כל המצוות האלה – פרק טו פסוק כב’ וכו

עוד פסוק תמוה, שלפי פשוטו הוא חוזר (עם שינויים) על האמור בחומש ויקרא “פר העלם דבר של ציבור,” מתוך
השוה מקומנו לפרשת פר העלם דבר של ציבור ויקרא ד’ י”ג-י”ד:
במדבר ט”ו   פסוק כ”ב
“וְכִי תִשְׁגּוּ וְלֹא תַעֲשׂוּ אֵת כָּל הַמִּצְו‍ֹת הָאֵלֶּה אֲשֶׁר דִּבֶּר ה’ אֶל מֹשֶׁה”
פסוק כ”ג
“אֵת כָּל אֲשֶׁר צִוָּה ה’ אֲלֵיכֶם בְּיַד מֹשֶׁה מִן הַיּוֹם אֲשֶׁר צִוָּה ה’ וָהָלְאָה לְדֹרֹתֵיכֶם”
פסוק כ”ד
“וְהָיָה אִם מֵעֵינֵי הָעֵדָה נֶעֶשְׂתָה לִשְׁגָגָה וְעָשׂוּ כָל הָעֵדָה פַּר בֶּן בָּקָר אֶחָד לְעֹלָה… וּשְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּת”
(לעומת) ויקרא ד’ פסוק י”ג
“וְאִם כָּל עֲדַת יִשְׂרָאֵל יִשְׁגּוּ וְנֶעְלַם דָּבָר מֵעֵינֵי הַקָּהָל וְעָשׂוּ אַחַת מִכָּל מִצְו‍ֹת ה’ אֲשֶׁר לֹא תֵעָשֶׂינָה וְאָשֵׁמוּ”
 פסוק י”ד
“וְהִקְרִיבוּ הַקָּהָל פַּר בֶּן בָּקָר לְחַטָּאת”
הוריות ח’ א’:
“וכי תשגו ולא תעשו את כל המצוות האלה”, תניא: הני קראי בעובד עבודת כוכבים כתיבי, מאי משמע? אמר קרא “וכי תשגו ולא תעשו את כל המצוות האלה” איזו היא מצוה שהיא שקולה ככל המצוות? – הוי אומר: זו עבודת כוכבים.
רמב”ן:
ד”ה וכי תשגו ולא תעשו את כל המצוות: הפרשה הזאת סתומה במשמעה ויטעו בה בעלי הפשט לומר שהוא קרבן על מי שלא עשה מה שצווה לעשות והוא שוגג, ודבריהם דברי רוח, שאם כן יהיה קרבן בכל מצוות עשה שבתורה כשלא קיים את כולם ושוגג באחת מהם… כי הכתוב אומר “את כל אשר צוה ה’ אליכם”. ועוד: שאמר כאן “אם מעיני העדה נעשתה לשגגה” – כי שגגתם במעשה שעשו, לא שישבו ולא עשו. וכן “אשר תעשה ביד רמה” (פסוק ל’);
אבל טעמו שתשגו ולא תעשו מה שציוה השם, אבל תעשו היפוכו, או יאמר שתשגו ולא תעשו מצוותיו במה שהזהיר אתכם שלא לעשות, כי המניעות בלא תעשה יקראו “מצוות”, כמו שאמר “כי תחטא בשגגה מכל מצוות ה’ אשר לא תעשינה” (ויקרא ד’ ב’).
והנה חיוב הקרבן הזה בשגגת העדה משונה מן הקרבן האמור בפרשת ויקרא, כי שם חייב להביא פר לחטאת וכאן פר לעולה ושעיר לחטאת ועל כן הוצרכו רבותינו לומר שזה הקרבן על שגגת עבודה זרה.
ולשון הכתוב, שלא נוציא אותו מפשוטו ומשמעו, יאמר: וכי תשגו מכל המצוות ותעברו על כל מה שציוה ה’ לכם ביד משה, שלא תעשו דבר מכל מה שציוה אתכם – תקריבו הקרבן הזה.
לכך לא הזכיר בכאן כאשר יאמר בקרבנות החוטא (כוונתו לויקרא שם “אחת מכל מצוות ה'”). והנה זה כפי משמעו – קרבן הכופר בכל התורה בשוגג. כגון ההולך ונדבק לאחת מן העבודות הזרות לעשות בהם ולא ירצה להיות בכלל ישראל כלל. (ע”כ)
וכנ”ל מתוך
רמב”ן פרק טו פסוק כב

“וכי תשגו ולא תעשו את כל המצות האלה” – הפרשה הזו סתומה במשמעה, ויטעו בה בעלי הפשט לומר שהוא קרבן על מי שלא עשה מה שצוה לעשות והוא שוגג. ודבריהם דברי רוח, שאם כן יהיה חיוב קרבן בכל מצות עשה שבתורה כשלא קיים את כולם ושגג באחת מהם, ויהיה חיוב כרת בכל מי שאינו מקיים את כולם כשיעבור על אחת מהן במזיד! כי הכתוב אומר … (פסוק כד) והיה אם מעיני העדה נעשתה לשגגה, כי שגגתם במעשה שעשו, לא שישבו ולא עשו … אבל טעמו שתשגו ולא תעשו מה שציוה השם אבל תעשו הופכו … כי המניעות בלא תעשה יקראו מצות כמו שאמר (ויקרא ד ב) כי תחטא בשגגה מכל מצות ה’ אשר לא תעשינה.והנה זה כפי משמעו הוא קרבן מומר לכל התורה בשוגג, כגון ההולך ונדבק לאחת מן האומות לעשות כהם ולא ירצה להיות בכלל ישראל כלל. ויהיה כל זה בשוגג, כגון שיהיה ביחיד תינוק שנשבה לבין האומות, ובקהל כגון שיחשבו שכבר עבר זמן התורה ולא היתה לדורות עולם …

אבן עזרא רואה בפרק טו כולו, בפרשת נסכים ומצוות חלה בהן מוזכרת במפורש הכניסה לארץ, ב”כי תשגו” בו אנו דנים, בפרשת המקושש וכמובן במצוות ציצית, המשך ותשובה לחטא המרגלים. בכך גם הוא מרחיב מאד במשמעות של “כי תשגו” מעבר למשמעותו ההלכתית כפי שתחמוה חז”ל.

(ע”כ. והנה הפיל נכנס)

ופירוט יותר נרחב של מדרשי חז”לינו ניתן ב –

http://www.aspaklaria.info/100_QOF/%D7%A7%D7%A8%D7%91%D7%9F%20%20%20%D7%A2%D7%91%D7%95%D7%93%D7%94%20%D7%96%D7%A8%D7%94.htm

(לא אצטט)

ומתוך מאמר עכשווי (כנראה של חוזר בתשובה) ב –

prdupl02.ynet.co.il/ForumFiles_3/30497816.docx

העולה מכאן:

כמי שגדל בבית ציוני חילוני אני מעיד כי המציאות הרוחנית והאוירה החינוכית בה חונכתי וגדלתי היא כדברי הרמב”ן –

“…ובקהל כגון שיחשבו שכבר עבר זמן התורה ולא היתה לדורות עולם.”

מדינת ישראל מגדלת את בניה למציאות רוחנית בה הקיום המעשי של תורה ומצוות על כל פרטיה ודקדוקיה הוא עניין השייך לעבר ו”למורשת התרבותית”, ואיננו עניין מעשי קיומי המוטל על כל יהודי באשר הוא בכל זמן ובכל מקום.

אוירה חינוכית כזאת לה שותפים כל הקשורים למדינה ולמוסדותיה דהיינו רוב מוחלט של הצבור כולו, וכידוע רוב ציבור קובע לעניין הלכה, וגם אם בגוף המושל חברים שומרי תורה הרי הם חלק מהשלטון עצמו ונושאים באחריות לא רק לחינוך ילדיהם ברשת תורנית מיוחדת אלא גם ללימוד תאוריית דרווין ושאר חינוך שלא רק שהוא  מנוגד לדעת תורה, אלא אף מכיל בתוכו דברי כפירה ותוהו בחינוך הממלכתי והדברים ברורים… (ע”כ)

ומתוך הרחבה נוספת בנושא (שכוללת דיון בשלושת מצוות הפרשה) ניתנת ב –

שלוש מצוות נצטוו ישראל לאחר חטא המרגלים: הקרבת הנסכים עם הקרבנות, מצות הפרשת החלה וקרבן חטאת. כפי שנראה להלן, חלק מהמצוות הללו מסמלות שינוי מהותי מהמצב שהיה לפני כן, ועלינו לנסות להבין מדוע ציווה עליהן ה’ דווקא בעקבות פרשת המרגלים[1].

נפתח במצווה השלישית שבני ישראל נצטוו עליה בפרשה זו: הקרבת קרבן מיוחד, שמקריבים אותו כאשר עוברים על כל המצוות:

“וכי תשגו ולא תעשו את כל המצות האלה אשר דבר ה’ אל משה”. (במדבר ט”ו, כב)

כיוון שברור שאי אפשר לעבור על כל המצוות – ניתן לפרש את הסיטואציה שהתורה מתארת כאן בשני אופנים:

א. ייתכן שמדובר על ציבור העובר על אחת מהמצוות שבתורה. לפי הבנה זו, יש לקרוא את הפסוק הזה בדומה לפסוקי החטאת שבתחילת ספר ויקרא:

“ואם כל עדת ישראל ישגו ונעלם דבר מעיני הקהל, ועשו אחת מכל מצות ה’ אשר לא תעשינה ואשמו”.
(ויקרא ד’, יג)

אמנם, להבנה זו קשה מהו ההבדל בין שגגות הציבור והיחיד שבפרשתנו לבין שגגות הציבור והיחיד שבפרשת ויקרא[2]. כמו כן, התורה משתמשת בלשון “את כל אשר צוה ה'”, ועובדה זו מדגישה את ההבדל שבין פרשתנו לבין פרשת ויקרא. התורה גם משתמשת במילים דומות בתיאור קרבן השגגה ובפרשת ציצית (“וזכרתם את כל מצוותַי”), והציצית ודאי נועדה להזכיר את כל המצוות ולאו דווקא אחת מביניהן.

ב. ייתכן שהתורה עוסקת כאן בקרבנו של אדם העובר איסור השקול כנגד כל המצוות[3]. להבנה זו, נראה שקרבן השגגה הזה קשור ישירות לפרשת המרגלים.



[1]    אמנם מקובלים אנו ש”זאת התורה לא תהיה מוחלפת”, אך קודם לחתימת התורה  מצאנו כמה הלכות שהשתנו במהלך תקופת המדבר. שתי דוגמאות בולטות לעיקרון זה הן דין בשר תאווה, שלא הותר במדבר והותר רק עם הכניסה לארץ, וכן בשר נבילה, שהותר לאוכלו במדבר אך הוא נאסר עם הכניסה לארץ.

[2]    אמנם, ניתן לומר שקרבן היחיד הוזכר כאן בשל השינוי המתואר בשגגת הציבור, ואולי כדי לציין שקרבן החטאת שלו מעכשיו הוא עז ולא כבשה.

[3]    כך ביארו חז”ל, ועיין ברמב”ן. (ע”כ)

ומתוך מאמר (שקשה לי להבינו ורצוי לקוראו מספר פעמים) ב –

http://www.daatemet.org.il/wap/article.cfm?article_id=47&menuItem=5

ואם כל עדת ישראל ישגו ונעלם דבר מעיני הקהל (ויקרא ד יג). ואם נפש אחת תחטא בשגגה מעם הארץ בעשתה אחת ממצוות ה’ (ויקרא ד כז). שתי פרשות אלה (שגגת הקהל , ושגגת יחיד) חוזרות על עצמן בספר במדבר פרק טו פסוקים כב – לא. כבר בארנו בפרשת פקודי [ואכן מומלץ למעיין לקרוא שוב מה שכתבנו שם] שהתורה כופלת ששה פרקים בפירוט מלאכת המשכן וכליו, וכאן רואים אנו שוב כפילות במעשה הקורבנות, וכדי להבהיר התמיהה עיין במדבר טו כב – לא  ותווכח שאינן במקומן הטבעי שלפניו מדובר על הפרשת חלה ואחריו בענין המקושש, וא”כ על מה ולמה לא סידר משה ותפר מגילה זו יחד עם מעשה הקורבנות בספר ויקרא, והבן דבר זה כי גם הוא סוד גדול. ומה אמרו רבותינו על כפילות זו? רשי במדבר טו כא: וכי תשגו בעבודה זרה הכתוב מדבר או אינו אלא באחת מכל המצוות תלמוד לומר את כל המצוות האלה מצוה אחת שהיא ככל המצוות וכו’ ואיזו זו עבודה זרה והוא ממסכת הוריות ח’ עא : כי כתיבי הני קראי[במדבר טו כב – לא] בעבודת כוכבים הוא דכתיבי. והכתוב בפרשתנו מדובר שטעו ושגו בשאר המצוות שחייבים עליהן כרת במזיד. והרי לך שוב ההוכחה שגופי תורה כלל אינם נכתבים בתורה במפורש ואנו זקוקים לדרשת חכמים עד שחלק מרבותנו מפרשי המקרא אפילו פרשו אחרת מדברי חזל, …

והרמבן במדבר טו כב  יצא חוצץ נגד האבן עזרא עד שכתב עליו: ודבריהם דברי רוח שאם כן יהיה חיוב קרבן בכל מצוות עשה שבתורה. וכדי לקיים פשוטו של מקרא נטה הרמבן מדברי חזל (שפירשו על שגגת עז) וכך כתב: ולשון הכתוב שלא נוציא אותו מפשוטו וממשמעו וכו’ והנה זה כפי משמעו שהוא קורבן מומר לכל התורה בשוגג כגון ההולך ונדבק לאחת מן האומות לעשות כהם ולא ירצה להיות בכלל ישראל כלל ויהיה כל זה שוגג כגון שיהיה ביחיד תינוק שנשבה לבין האומות, ובקהל כגון שיחשבו שכבר עבר זמן התורה ולא היתה לדורות עולם וכו’ או שישכחו את התורה וכבר אירע לנו כן בעוונותינו (את שכחת התורה על ידי כל הקהל הזכרנו בקונטרס 9 עיש ), ומלבד שאנו מתפלאים שתתכן מציאות שקהל שלומי ישראל יחשבו שכבר עבר זמן התורה …

ודע לך שפעמים מפי השמועה הוא הלכה למשה מסיני ופעמים מן הנביאים או מרבותינו הקדמונים, אך דבר אחד ברור שמפי השמועה הכוונה שזהו דבר בלא טעם וסברא….

 ר’ אלעזר אומר אפילו הוא (זקן ממרא) אומר מפי השמועה, והן (חכמים) אומרים כך נראה בעיננו, נהרג כדי שלא ירבו מחלוקות בישראל הרי לך שכדי לא להרבות מחלוקות בישראל צריך לעשות כדברי חכמים שכך נראה בעיניהם אף נגד גדול בתורה שקבל מפי השמועה ואף צריך להורגו,  ולכן הגמרא הסבירה מדוע לא הרגו את עקביא בן מהללאל (שחלק על חכמים בארבעה דברים כמבואר בעדויות פרק ה’ משנה ו’ : עקביא בן מהללאל העיד ארבעה דברים אמרו לו עקביא חזור בך בארבעה דברים שהיית אומר ונעשך אב בית דין לישראל, אמר להם מוטב לי להקרא שוטה כל ימי ולא ליעשות שעה אחת רשע לפני המקום שלא יהיו אומרים בשביל שררה חזר בו) בסנהדרין פח עא: ואם תאמר מפני מה לא הרגו את עקביא בן מהללאל? מפני שלא הורה הלכה למעשה (והרמבן ואבן עזרא אף הם לא הורו למעשה ולכן אין להם דין זקן ממרא אך הרי נידוי הם חייבים כמו שנידו את עקביא בן מהללאל). הנה לאחר שבארנו במקומות רבים ובהרחבה שחכמינו עוקרים מפשוטו של מקרא ואף מסרסים הכתוב ממש כיד הטובה עליהם התפלאנו על מפרשי מקרא שמנסים להסביר את דברי חכמים בקביעתם הלכה, במקומות שלא פירשו כפשוטו….. (ע”כ)

7. כי לכל העם בשגגה 

פסוק ידוע למתפללי יום כיפור.

מתוך

http://www.moreshet.co.il/web/alonparash/print.asp?codeClient=100&id=29806&kod_gilon=7219

כי לכל העם בשגגה – על מי אנחנו עובדים?!

אחד הפסוקים שמזוהים יותר מכל עם תפילות הימים הנוראים, כסיומת להצהרת “כל נדרי” בערב יום הכיפורים הוא הקריאה מפרשת שלח (במדבר טו, כו): “וְנִסְלַח לְכָל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְלַגֵּר הַגָּר בְּתוֹכָם כִּי לְכָל הָעָם בִּשְׁגָגָה”. 

צריך להתבונן מה אומר לנו פסוק זה, מה טיבו ומה תרומתו הגדולה לשיקום הקשר בין ישראל לאביהם שבשמים אחרי חטא המרגלים. רבותינו נחלקו בהבנת הפסוק. בספרי זוטא מובא פירוש שמאוד מצמצם את החידוש שניתן לדלות מהפסוק: “כי לכל העם בשגגה – פרט למזיד”. מכאן ניתן להבין שאם החטא היה במזיד אי אפשר לומר עליו “כי לכל העם בשגגה”. יש כאן אמירה כוללנית, לפיה מרבית העם חטאו בשגגה, ורק מיעוטם במזיד (ראו בבלי הוריות ה, א). ממילא, ראוי שהדין כלפי מרבית העם (ולא כלפי הפרטים המזידים בתוכו) יהיה פחות נוקשה וחריף, ויותר חומל ומתחשב. 

מנגד, דברי ר’ אליעזר בספרי (על הפסוק הקודם לזה שבכותרת הרשימה) מבטאים מגמה שונה (ספרי במדבר, פיסקא קיא): “ר’ אליעזר אומר בא הכתוב לעשות זדון הצבור כשגגה [שאפילו הן מזידין יהו לפניו כשגגה] לכך נאמר כי שגגה היא”. 

כלומר, לא שהמזידים מזידים ורק הרוב שוגגים, כי אם שכאשר בוחנים את כל עם ה’, הרי שהעם כולו נידון כשוגג ולא כמזיד. לשון אחר – כאשר מתייחסים לעם ישראל בכללותו כאל ישות אחת, מדובר בקבוצה גדולה שאין לייחס לה כוונות זדון, גם כאשר מעשיה אינם ראויים מבחינת התורה והמצוות. 

באורח זו התבטא, לימים, מאור ישראל הרמח”ל, בתקט”ו תפילות שלו: 

“אני כורע ומשתחוה מבקש ומחנן, סלח נא לעון העם הזה כגודל חסדך, וכאשר נשאת לעם הזה ממצרים ועד הנה, ומיד תשיב, סלחתי כדבריך, וכן נאמר ‘ונסלח לכל עדת בני ישראל ולגר הגר בתוכם כי לכל העם בשגגה’, בשגגה ודאי, שהרי כשוגגים נחשבים מרוב דוחק וצרה וצרות ויגיעות, וחשך המחשיך עליהם וטומאה המסבב אותם, וסלחת לעמך אשר חטאו לך”. 

ואף חכם אחר, ר’ יהונתן אייבשיץ, בדרשותיו המופלאות, הליץ על ישראל ברוח זו (יערות דבש, דרוש יב): 

“ובזה תבין מאמר חז”ל (עירובין יט, א) פושעי ישראל מלאים מצוות כרימון, אשר לכאורה תמוה, הלא הרימון מלא גרעינים עד שאין פנוי לשום לתוכו כחוט השערה, ואם הם מלאים כל כך מצוות, א”כ אין מקום לשום דבר עבירה למצוא בו מנוח, ואיך קוראם פושעי ישראל וקראוהו ריקנין שבך, מה הוא מקום ריק. אבל כך הכוונה, כי בעו”ה מלאים עבירות, אבל רובם לא במרי, לדעתם מלאים מצוות כרימון, כי נלכדו בחלקלקות יצר הרע, כי כולם מצוות לפושעי ישראל, כי לכל העם בשגגה”. 

אולם, דומה שלמחוז הגבוה ביותר של פרשנות לאומית ומרגשת לפסוק זה מגיע לא אחר מאשר קדוש ישראל, ר’ אליעזר פאפו, בעל ה”פלא יועץ”. חכם יקר זה, חרף פרישותו וסגפנותו הידועים, שסביבן מהלכות אגדות וסיפורים עד ימינו, לעולם לא התייחס לכלל ישראל כאל נחותים מבחינה רוחנית. צדקנותו ועוצמת פרישותו רק שימשו בעדו כלים לטובת מלחמה רוחנית חיובית על רוחם של ישראל. כך הורה לנו הפלא יועץ בספרו, בערך “סניגוריא”: …

דומה שדבריו של הפלא יועץ, ההימנעות מלייחס כוונות זדון לאדם או לקבוצה מישראל, חסרים ביותר במרחב הישראלי בן ימינו, ולפעמים התחושה שמתקבלת היא שדווקא אצל חלק מתופסי התורה, מורי ההוראה, הותר הרסן והכפשת חלקים מהעם הפכה להיות דרך שכבשוה ליסטין רבים עד שנדמית לנו כהיתר, ולא כך הם פני הדברים. (ע”כ)

ולפני יום כיפור, מומלץ לקרא את המאמר

https://sites.google.com/site/kerenzavitdatit/hrb-br-yln/mmrym/ky-lkl-hm-bsggh
(לא אצטט)

אז למרות שעדיין לא הגענו לימים הנוראים, נקווה שיקויים בנו “ונסלח לכל עדת בני ישראל”

שבת שלום

שבוע טוב

להת

 

Leave a Reply