הקדמה כללית
חומש במדבר מכיל הרבה (10 ++ סיפורים שונים) סיפורים – בנוסף לסיפורי חומשי בראשית ושמות – שהם בחזקת ההיסטוריה של עם ישראל וה”גרעין” של היהדות)
בעולמנו – כוכב ארץ – יש עולם חדש ויש עולם ישן. העולם החדש כולל את ארצות אמריקה ואוסטרליה, בארצות אלה המתישבים “החדשים” = הלבנים בעיקר, ההיסטוריה שלהם התחילה רק לפני מאות שנים, וגם היא תערובת של עובדות, הגזמות ויצירות דמיוניות.
לעומתם קיים העולם הישן, עם ארצות ועמים בעלי היסטוריה של אלפי שנים שאף היא כוללת אוסף היסטורי כנ”ל.
עד כמה ההיסטוריה היא דמיונית = מיתולוגית, או עובדתית, לא כל כך חשוב בזמננו כיום, היות וההיסטוריה של העם היא חלק בלתי נפרד מתרבותו. כך גם תוכן סיפורי התנ”ך שהם חלק מהתרבות היהדות. אז אפשר לשאול האם הסיפורים כמו על קורח, על בלעם ועוד חשובים לנו ?? ולמה? – תשובה אולי בפעם אחרת, בינתיים זה מה יש.
התורה כחלק החשוב ביותר של התנ”ך היה מאוד חשוב – לפחות בימי בית שני ועוד יותר לדור של חורבן בית שני, לדור של מרד בר-כוכבא ומספר דורות שלאחריהם, וונעשה לבסיס של היהדות העיקשת במשך 2,000 שנה,
וכיום אנחנו או מספר “תאים” בתוך היהדות שבויים קפואים ב”חשיבות הקדושה” של סיפורי התורה, ולדוגמה – חיפושים אחרי הפרה האדומה, והרצון להשיב “עטרה ליושנה”, למשל קורבנות מצד אחד, והויכוח “הפוליטי-דתי” על מקומם של גאים בצבא, או הופעת זמרת לפני חיילים ר”ל.
ואלה חלק מהמחשבות שמתרוצצות במוחי הפנסיונרי, כאשר אני קורא את סיפורי חומש במדבר, את המצוות המפוזרות בתורה, את התוכחות וכדו’. לעומת זאת אני מניח שלרוב העם היהודי בארץ ובתפוצות, הטרוד בחיי היום יום ובקשיים מבית ומחוץ. השאילות האלה אינן מטרידות, ומה שלא נפתר ב – 2,000 שנות, גם לא ייפתר בעוד 2,000 שנות.
טוב אינני נביא וגם לא פילוסוף, אז אחזור ל –
פסוקי השבוע
ויגר מואב מפני העם כי רב הוא
ויכס את עין הארץ
וישב ישראל בשיטים
והמה בוכים
ערב שבת שלום
פתיחה
פרשת השבוע בלק – יופי של פרשה. רובה מכילה עלילה נהדרת. 4 פואמות נהדרות. אתון מדברת. (מעין הארי פוטר של המאה ה -17 (?) לפנ”הס) ולסיום “לפתן”, אירוע מיני – אורגיה עממית במדבר -, שמסתיים ברצח בדם קר, ובמגפה, כמובן כעונש, שבה מתים 24,000 איש. (ואולי נהרגו כאמור ” קח את כל ראשי העם והוקע אותם מול השמש”… “הרגו איש אנשיו” (פרק כה’ פסוק ג’ ה’. דיון קצר להלן)
. (וכמובן שחז”ל קשרו בין הסיום המצמרר לבלעם “הרשע” (פרשת מטות) ו”עצתו”. עיצה שלא כתובה בתורה, אבל ברור כי זו תשובה פשוטה לשאילה – למה נסמכה… וכידוע לכל שאילה מסובכת יש תשובה.
ובעצם קטע הסיום בפרשה שייך יותר לפרשה הבאה, פרשת פנחס בה הרוצח זוכה לפרס נצחי
וכבר עיינתי בפרשה 3 רגלים (פעמים) כדלהלן
תשע”ג
תשע”ד
toratami.com
From: To: Subject: FW: וירא בלק…וירא בלעם… וירא פנחס Date: Fri, 4 Jul 2014 15:36:51 +1000. פסוקי השבוע. וירא בלק בן צפור
|
תשע”ה
(מאמר ארוך אבל לדעתי הצנועה ולא רק מפני שאני כתבתי אותו, מומלץ, למי שיש זמן וסבלנות.)
פסוקים ונושאים לעיון ודיון
1.ויאמר א-להים אל בלעם…. ויפתח ה’ את פי האתון… וישא משלו ויאמר
יופי של סיפור ולא חשוב אם זה עובדתי או דמיוני.
כבר קשקשתי על זה לפני שנה ושנתיים וגם שלוש, אבל הנושא הזה מגרה ומתסכל כאחת. סיפור נהדר. א-להים מדבר ישירות עם בלעם, אבל ה’ מדבר דרך האתון. שתי רשויות??? האם א-להים מתעתע בנו? ברור שיש לזה הסברים מכאן עד להודעה חדשה. הייתי אומר שאילו היה לחז”ל אומץ, הם היו מוציאים את דבור האתון, או משנים כמה מילים פה ושם. א-להים בטח לא מתביש, אבל הייתי נותן את הפרק הראשון בפרשה לפסיכולוג שינתח את האופי של א-להים לפי הגישה של האנשת הא-להות.
כבר הזכרתי לפני שנה את כתובת בלעם, אוסיף מתוך ויקיפדיה צילום, מתוך
.
תעתיק של כתובת בלעם
ומתוך
(שני המקורות לעיל מומלצים לעיון)
ומתוך
…מאז גילוי הכתובת של מישע מלך מואב לפני למעלה ממאה שנה, אף היא בעבר הירדן המזרחי, לא היה כדבר הזה. אמנם, בכתבי אוגרית אנו פוגשים דמויות מיתולוגיות המוכרות לנו בחלקן מהמקרא – כגון: בעל-צפון (הוא “הדד”), ענת, אל (שדי) ואשרה, וכן דמות אגדית בשם דנאל שגם הנביא יחזקאל (י”ד 14; 20) מזכירה. אך אישיות היסטורית (כביכול) שהמקרא מתאר אותה בפרוטרוט ובהרחבה עד כדי הפיכתה לדמות מרכזית בסיפור – את זאת טרם חווינו, עד לתגלית של כתובת בלעם בעמק סוכות בסוף שנות השישים….
דעתי בנדון, המתבססת הן על נתונים היסטוריים (מקראיים ואחרים) והן על המצוי בכתובת והמשתמע ממנה, היא ש”כתובת בלעם” הוא ספר על בלעם, שחובר ופורסם לאחר מותו של החוזה והמנהיג הרוחני של העדה הארמית שישבה בעמק סוכות (החל משנת 900 בקירוב), וזאת לאחר כיבוש העמק (והאזור כולו) על-ידי חזאל מלך ארם-דמשק (מחברה של הכתובת מתל-דן), בסביבות שנת 835 לפנה”ס. בלעם עצמו נפטר זמן-מה קודם לכן, לקראת סוף תקופת בית-עמרי (840), בעוד שהוא ועדתו נתונים עדיין בידי מלכי ישראל בשומרון, ופטירתו מתוארת בפרוטרוט באותו חלק של הכתובת המכונה “צירוף ב’ “. יוצא, אפוא, שבלעם בר-בעור הוא בן-זמנם של אליהו התשבי (המבוגר ממנו), בית-עמרי, ומישע מלך מואב (הצעיר ממנו). ולא בכדי מפגיש הסיפור המקראי את מיודענו בלעם עם מלך מואב, המכונה “בלק בן-צפור”. כי קרוב לוודאי שאותו “בן-צפור” איננו אלא כינוי למישע, וביצירה המקורית (ללא ניקוד וללא אם-הקריאה וי”ו), “בן-צפ[י]ר” (= בן-תיש), רמז להיות מישע “נקד” (מלכים ב ג’ 4. והשווה גם כתובת מישע, שו’ 29: “[ורעו. תשע] מאת בקרן אשר יספתי על הארץ…”). ואל יתמה הדבר בעיניכם. כבר מזמן עמדו החוקרים על הקרבה הלשונית שבין הסיפור המקראי בבמדבר כ”ב-כ”ד לבין הכתובת (צירוף א’), וסברה רווחת היא שבעל הסיפור המקראי הכיר את הכתובת וכתב את אשר כתב כתגובה פולמוסית עליה.. (ע”כ)
וניתוח ארוך ומעניין של החלק הסיפורי והחלק השירתי בפרשה ניתן ב –
הוראת סיפור בלעם על רקע מבנהו האמנותי
(במדבר כ”ב – כ”ד)
יחידה זו שייכת מבחינת סוגה הספרותי ל”ספרות המילואים”, משום שהמסגרת הסיפורית בפרוזה מקושטת על ידי פרקי שירה, שהם מילואים לה. כדוגמתה אנו מוצאים גם בפרק כ”א, י-כ ברשימת מסעות:
שיר הלכת (יד-טו); שיר הבאר (יז-יח) שיר ניצחון ישראל (כז-ל). האחרון הושם בפי “המושלים”, בדומה לשירי בלעם המכונים “משל”. כאן המקום להעיר, כי המלה “משל” במקרא הרבה הוראות לה. אפילו נצטמצם רק בהוראתה בצורה ספרותית, גם אז מסתעפת למשמעויות משנה רבות. לענייננו נסתפק בהגדרה כללית: נאום שירי בעל תוכן מדיני חברתי.
בסיפור כולן שני חלקים בלתי שווים: הראשון (כב, א-לה) כולו פרוזה ואינו אלא הכנה לחלקה השני (כב, לו-כד), שהוא העיקר ובו “שירי המילואים”.
בחלקה הראשון, מלבד הפתיחה (כב, א – ד), המספרת את הרקע – פחדו של בלק מלך מואב מפני ישראל – שלושה שלבים: המשלחת הראשונה (ה-יד), המשלחת השנייה (טו-כ), הליכתו של בלעם עם שרי מואב (כא-לה) .
….
המשל בנוי שבעה טורים דו-צלעיים עם כותרת.
המשקל הוא שלישי בתקבולת נרדפת או משלימה. מבחינת סדר המלים:
הראשון סדר כיאסטי חסר: אבג || ג-א: היתר סדר צולב (חסר); השני אבג || אבג (עם אנאפורה); השלישי : אבג || אבג (עם אנאפורה); הרביעי: א2 ב || אב; חמישי: אבג || א-ג (חסרה ניגודית); ששי: אבג || אבג (על דרך השאלה); שביעי: אבג אבד (על דרך ההשלמה).
ז. וישא משלו ויאמר
מן ארם ינחני בלק מלך מואב, מהררי קדם: “לכה ארה לי יעקב, ולכה זעמה ישראל”;
|
ט: כי מראש צורים אראנו, ומגבעות אשורנו: הן עם לבדד ישכן, ובגויים לא יתחשב.
|
תמת נפשי מות ישרים,
ותהי אחריתי כמהו!
האמת היא, שאין כאן לא ברכה ולא קללה. בשלושת הטורים הראשונים מספר בלעם על השתלשלות העניינים כיצד הגיע למצב זה. ברם נגד רצון ה’ אין הוא יכול לפעול. בשלושת הטורים הבאים הוא מרמז במשהו על אופיו של העם שנראה לו ממרומים. ראשית זהו עם השוכן לבטח (בדד- דברים, לג, כח) ואינו זקוק ליתר העמים; שנית, אף שהוא רואה רק את קצה העם (כב, מא), מספרו רב כעפר הארץ, ואין למנות אותו. הסיום הוא קריאה אישית בנימה של משאלה; הלוואי וגורל עתידו ומנתו יהיה כזה של אנשים ישרים. … (ע”כ. ולמרות שהוא מאמר ארוך – מומלץ)
2. וישלח מלאכים … ויוסף עוד שלוח שרים רבים ונכבדים (פרק כב’ פוקים ה’ טו’)
מסתבר שהמלאכים הם בדרגה יותר נמוכה מהשרים. – דורש עיון. כבר פעם דנתי בנושא “מלאך”. אחפש מתי והיכן, אבל לא להיום, אשאיר את הנושא לסבב הבא בע”ה.
3. ויחבש את אתונו…. ויחר אף א-להים … ויפתח ה’ את פי האתון
ממש סיפור עלילתי קסום. וכבר דיברתי כל זה רבות בשלושת גיליונתי בסבבים הקודמים, לעיל.
אבל אי אפשר מבלי להתעכב שוב ולעיין, מה עוד היה לחזל”ינו לומר, למשל בויקיפדיה ב –
D7%9D
.
ולפחות ציור של רמברנדט
.4. מה עשיתי לך כי הכיתני זה שלש רגלים…. על מה הכית את אתונך זה שלוש רגלים
בלעם מתנהג כמו כל רוכב על בהמה. אבל לפתע התפתחות דרמטית ניסית? (כידוע פי האתון נברא בערב שבת בין השמשות, יום שישי לבריאת העולם). המתח עולה. הדרמטיות ממריאה שחקים. מי שקורא את הסיפור פעם ראשונה מחכה במתח לדעת מה יקרה עם האתון, עם בלעם וכו’.
ושתי שאילות שדורשות בקיאות חז”לית —
1. מי היה/היתה יותר מבוגר/ת, בלעם או האתון? איך יודעים?
2. מה היה סופה של האתון?
האם האתון מדברת עברית צחה? האם המלאך נעשה דובר של אגודת צער בעלי חיים?.
לצערנו ההתעללות בבהמות קימת מאז ומתמיד , (ומה עם כל הקורבנות? היכן כאן צער בעלי חיים??) ודווקא כאן מתערב לו המלאך.
ואכן מסיפור זה קבעו חז”לינו שאיסור צער בעלי חיים זה מהתורה, נא לעיין ב –
…
כפי שפסקו רבותינו ז”ל האיסור שלא לצער בעלי חיים הוא מצווה מן התורה הדוחה מצווה מדברי חכמים… אלה דברי הגמרא במסכת שבת קכ”ח ע”ב; ובניסוח שונה במקצת, במסכת בבא מציעא ל”ב ע”ב: “לעולם צער בעלי חיים דאורייתא”. המקור שמצאו חכמים לפסיקתם מאלף כשלעצמו וראוי לעמוד עליו. על דברי מלאך ה’ לבלעם “על מה הכית את אתונך זה שלש רגלים” (הכוונה לשלש פעמים – י.ט.) (במדבר כ”ב, ל”ב) נאמר: “אמר ר’ יוחנן צער בעלי חיים דאורייתא, דכתיב על מה הכית את אתונך” (עיין במדרש לקח טוב ובמדרש הגדול). דהיינו, אותה שאלה-תמיהה על הכאת אתונו של בלעם הולידה איסור כללי. דומני שיש בכך כדי ללמד על השקפת עולמם.
בעקבות דברים אלה אמר אדוננו הרמב”ם במורה הנבוכים (תרגום הרב י’ קאפח, הוצאת מוסד הרב קוק), חלק שלישי, פרק י”ז ….
אבל אמרם צער בעלי חיים דאורייתא ממה שנאמר על מה הכית את אתונך. הנה זה על דרך הבאת השלמות לנו כדי שלא נתנהג במדות האכזריות, ולא נצער לבטלה ללא תועלת, אלא נפעל בעדינות וברחמנות –. (ע”כ)
ומנקודת מבט יותר “חרדית”, מתוך
…משמע, שטענת המלאך היתה על מה שבלעם הכה את האתון; אם כן יש לתמוה, וכי אסור לאדם להכות את חמורו, אם הלה מסרב לפקודתו??
…
בלעם יצא לדרך, אחרי שהקב”ה התנה עמו במפורש: “הדבר אשר אדבר אליך אותו תעשה”… כלומר, לא תהיה אלא שליח בלבד. ולכן היה עליו לעמוד במבחן, אם באמת כוונתו להיות שלוחו של הקב”ה, או שמא הוא משתמש ברשותו של הקב”ה ככסות עינים בלבד, ולאמיתו של דבר הולך כדי לדאוג לבלק. שעת המבחן הגיעה, ברגע שאתונו התנהגה בצורה כל כך משונה…
אילו היה בלעם הולך בתחושה של “שליח , ” היה מיד שם לב: כאן יש אות מן השמים, שמשהו לא כשורה… עליו לעצור ולהתבונן, מה רוצה ממנו הקב”ה. אין טעם לנסות ולדחוף; כי ברור, שאם החמור מתנהג כפי שלא עשה מעולם (“ההסכן הסכנתי לעשות לך כה…”), פירוש הדבר שיש כאן מסר מן השמים. ואם כן, קודם כל עליו לפענח את ה”צופן” של ההודעה, שהקב”ה שולח לו כאן.
מדוע לא עשה בלעם כך? מדוע ניסה בכל מחיר לדחוף את האתון, על ידי המכות שהפליא בה? משום שלא עלה על דעתו כלל שעליו לקבל פקודות, אלא אדרבה – מטרת הליכתו היתה לברוח מה’, כדי להתחמק מפקודותיו.
זו היתה טענת המלאך: לא המכות בעצמן הם החטא, אלא המניעים שמאחוריהן. אם אתה מצליף באתון, סימן שכל מגמתך ללכת ומלאות את רצונך – לקלל את ישראל !.
(עוד פירוש מהסוג של העברת פיל בחור של מחט. הכתוב כפשוטו אומר את ההיפך מהדרש לעיל. אלא שאיכשהו יש צורך להסביר מה משמעות הופעת המלאך עם החרב)
ומה זה שלוש רגלים?
מתוך ילקוט שמעוני ב –
… והנה ידוע כלל גדול בדיני איסור והיתר שכל איסור בטל בששים היתר, ולפי זה כדי לכפר על שש שעות שחטאו ישראל בעגל, צריך לבטלם בששים פעמים שעות מצד הקדושה שהם ש”ס שעות, לפי זה מחדש היהודי הקדוש כי בשלש רגלים ישנם ט”ו ימים, שבעה ימי פסח, יום אחד של חג השבועות, שבעה ימי סוכות, ובט”ו ימים אלו אשר בכל אחד כ”ד שעות הרי הם בסך הכל ש”ס שעות המבטלים בקדושתם את שש שעות שחטאו ישראל בעגל. אמור מעתה כי זהו שאמרה האתון לבלעם, שביקש לקלל את ישראל על ידי שיעורר עליהם חטא העגל: “מה עשיתי לך כי הכיתני זה שלש רגלים”. ופירש רש”י: “רמז לו אתה מבקש לעקור אומה החוגגת שלש רגלים בשנה”. כלומר הלא על ידי שעתידים לחגוג שלש רגלים שיש בהם ט”ו ימים שהם ש”ס שעות, הם מבטלים בששים את השש שעות שחטאו בעגל, אם כן הרי ברור שלא תצליח לקללם בגלל חטא העגל. (ע”כ)
ועוד פירוש מתוך –
עוד ניראה שאפשר שלוש רגלים כנגד ‘שמעון הצדיק היה משירי כנסת הגדולה. הוא היה אומר: על שלשה דברים העולם עומד, על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים’ (אבות א,ב) שאנו מחזיקם את העולם, ולכן יש לנו חשיבות בעולם וה’ לא יחליפנו, לכן ניסה בלעם לקלל שלוש פעמים, כדי לנסות לפגום בחשיבות של הרגלים, שברגע שברגל אחת יוכל להחליפנו, דרכו ינסה לתפוס מקומנו גם בשאר. לכן מרמזת לו האתון על שלושה רגלים, של העולם, שעליהם עומד העולם, שלכן לא יוכל לקללנו. אולי זהו שבראשון אומר “הן עם לבדד ישכן ובגוים לא יתחשב” (כג,ט) שהפירוד בין בנ”י והגוים התחזק במתן תורה, ‘מאי הר סיני? הר שירדה שנאה לעכו”ם עליו’ (שבת פט,א) שהתחזקה השנאה נגדנו. או כפרש”י ‘שנאה לעכו”ם – שלא קבלו בו תורה’ שמשמע שהגוים נעשו שנואים כיון שלא התחברו לתורה (אם כי אפשר להבינו כשנאה נגדנו בשל הקנאה שהם לא קיבלו), מימלא לכן אנו החשובים ומעולים ולא צריכים להתחשב בגוים… (ע”כ. והכל יפה. שיהיה)
והפשט, לפי
מקרא ״שלש רגלים״ = שלש פְּעָמִים ( …מה עשיתי לך כי הכיתני זה שלש רגלים״ – במדבר כב, כח), גם המלה ״פעמים״ משתמעת לשתי הפנים, כמו רגל, אבל בתלמוד משמעם של ״שלוש הרגלים״ הוא שלושה חגים, ולכן הם נהפכו מלשון נקבה ללשון זכר.
(מומלץ לעיון)
וכבר הזכרתי לפני שנתיים את הדרך שבה עבר בלעם עם אתונו ואת הלו”ז, לפי
5. בנה לי בזה 7 מזבחות …ויעל בלק ובלעם פר ואיל במזבח… אלכה אולי יקרה ה’… ויקר אלהים,,,, וישם ה’ ….ויבן 7 מזבחות.. ויקר ה’… וישם דבר…לכה אקחך אל מקום אחר… בנה לי בזה.. וישת אל המדבר פניו וישא בלעם את עיניו…ותהי עליו רוח א-להים וישא משלו… לכה איעצך…. וישא משלו…
מבלי להיכנס לתוכן ברכותיו ומשליו של בלעם, מעניין לקרא על ה”טרטור” שבלעם ובלק עוברים. בלעם ובלק מחפשים איזה מקום מתאים שממנו בלעם (אולי) יקלל את עם ישראל
יופי של הכנת הרקע לנאומיו של בלעם ולעליית המתח בין בלק ובלעם והתוצאות ההפוכות שמרתיחות את דמו של בלק הכועס ו(כנראה) צועק אל בלעם “ועתה ברח לך אל מקומך…”
לפי הסיפור, א-להים (פעם יש א-להים ופעם יש ה’ – דורש עיון) הבטיח לבלעם שהוא – א-להים ידבר איתו אז בלעם מחכה לשמוע את א-להים, וכידוע ה’ (או א-להים בדרך כלל, או שנותנים לו תודה על משהו שקרה ומקרבים קורבן, או שהוא מופיע או יוצר קשר כאשר מקריבים כמה פרים ואילים. וזה מה שעושה בלעם. שלש פעמים הוא ו/או בלק עושים ומקריבים סך הכל 21 פרים ו 21 אילים, ואכן זה עוזר ובלעם שומע מה עליו לומר או שמדבר מתוך “אקסטזה – ככתוב
משל ראשון – “וישם ה’ דבר בפי בלעם”
משל שני – “ויקר ה’… וישם דבר בפיו”
משל שלישי – “ותהי עליו רוח א-להים”
משל רביעי – ללא השראה כל שהיא.
(ושוב השימוש בשני שמות הא-לוהות)
מתוך אוסף קצר של מדרשי חז”ל
שבעה מזבחות – וכן נשא משלו 7 פעמים – כנגד 7 צדיקי עולם שבנו מזבחות (אדם, הבל, נח, אברהם, יצחק, יעקב, משה) וכדי להציל בהם ארץ 7 עממים. חזקוני
ומדרש מתוך ילקוט שמעוני ב –
http://www.daat.ac.il/daat/olam_hatanah/mefaresh.asp?book=4&perek=22&mefaresh=shimoni
במשה כתיב: ויקרא אל משה.
בבלעם כתיב: ויקר אלהים אל בלעם.
במשה כתיב: הודיעני נא את דרכך,
בבלעם כתיב: ויודע דעת עליון.
כיון ששלח לו בלק: לכה נא ארה לי, באותה שעה היה שמח שמחה גדולה ואין שינה באה עליו כל הלילה, וכיון שאמר לו הקב”ה קום לך אתם, היה לו שיאמר לפניו: רבונו של עולם, לא איש אתה שתכזב ולא בן אדם אתה שתגעול מעשה ידך, הללו חביביך בני חביביך הם, בני אברהם יצחק ויעקב שעשו לך רצונך בתורתך. והוא לא עשה כן, אלא היה שמח שמחה גדולה.
אמר לבלק: אביהם של אלו עמד ובנה מזבח והקריב עליו שלש פעמים בשנה, כ”א שור כ”א איל אבל אתה בנה לי בזה שבעה מזבחות וגו’, באותה שעה היה הקב”ה יושב ושוחק עליו, שנאמר: האתן בכורי פשעי וגו’ זכר נא מה יעץ וגו’. …