Sent: Sunday, 11 September 2016 2:30 AM
To:
Subject: שופטים ושוטרים… איש או אשה… הכהנים הלויים
שופטים תשע”ג
(כולל דיון בנושאים – מלך, נביא ומלחמות)
ובשופטים תשע”ה
- הקמת מערכת משפט ואיסור על לקיחת שוחד.
- איסורי עבודה זרה.
- מצווה לשמוע לדברי החכמים שבכל דור ודיני זקן ממרא.
- מינוי מלך ופירוט חובותיו.
- מתנת כהן של הזרוע, לחיים וקיבה וראשית הגז – זכויות הכהנים והלוויים.
- איסור על קיום מכשפים, בעלי אוב וידעונים, ואיסור על נביאי שקר.
- דיני רוצח בשגגה וערי מקלט.
- דיני עד שקר ועדים זוממים.
- דיני מלחמה, מצור ולקיחת שלל.
- פרשת עגלה ערופה: טקס המתקיים כשנמצא הרוג שלא נודע מי הרגו מחוץ לעיר.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
מצווה לשמוע דברי חכמים (לעתים: מצוות “ועשית ככל אשר יורוך” או “לא תסור מכל אשר יורוך“) היא מצוות עשה ומצוות לא תעשה מהתורההמחייבת לציית לחכמים בנושאים הלכתיים. עיקר הציווי מתייחס לחובת הציות ההלכתית להכרעת חכמי הסנהדרין, מתוקף מעמדם כערכאה ההלכתית והדיונית הגבוהה ביותר במקרה של חילוקי דעות.
היו שהרחיבו את חובת הציות הכלולה במצוות אלו, וביססו עליהן חובה לשמוע בקול תלמידי חכמים בנושאים הלכתיים, ובפרט כלפי סמכויות הלכתיות ספציפיות כמו הספרות ההלכתית המקובלת או גדולי הדור שבכל דור. מהציווי ההלכתי נגזר גם ערך כללי יותר המכונה אמונת חכמים, שאינו קשור בהכרח לנושאים הלכתיים, ותוקפו וגדריו נתונים במחלוקת.
תוצאה בולטת של מצווה זו היא החובה לברך ברכת המצוות (שעוסקת בציווי האלוהי לקיום המצווה) קודם קיום מצוות מדרבנן ולא רק מצוות מדאורייתא. (ע”כ. מומלץ לעיון נוסף)
למה לשמוע לדברי חכמים?
תוכן השאלה:
אני באה ממשפחה שגידלה אותי לתורה ומצוות אבל אף פעם לא אמרה לי למה צריך לקיים….עכשיו פתאום צצה השאלה – למה? אני עכשיו מנסה למצוא את התשובה כי אני כן מאמינה שיש מישהו שם למעלה, ואני גם מקיימת באמונה שלמה את כל המצוות בתורה כי אני רואה בזה משהו שעושה אותנו לאנשים יותר טובים ומוסריים, אבל שאני מגיעה לכל הקטע של מצוות חכמים אז באמת קשה לי להבין למה ? אם תגיד לי שיש בתורה מצווה לשמוע לחכמים, אז אני אקשה עליך ואומר, שאין לנו את היכולת לדעת מי אלו החכמים שה´ מתכוון אליהם באומרו לשמוע לחכמים.
מקווה שתוכלו לעזור כי זה באמת חשוב לי לעשות מה שה´ מצפה ממני אבל אני לא בטוחה אם זה חלק מהציפייה שלו ממני.(חלק קטן ממה שבא לשאול את השאלה הזאת בתוכי בא בגלל כל המחלוקות שיש היום יש כ”כ הרבה סתירות שבאמת אי אפשר לדעת מה ה´ מצפה ממני אשכנזים ספרדים וכו´ מה, כולנו מאמינים באלוקים, אז למה אין קביעה?
והתשובה לכך – אמונה. אמונה פשוטה ותמימה בקב”ה, מלך העולם ובוראו, אבינו מלכנו – אשר ציוונו לקיים את רצונו האינסופי, גם כאשר איננו תופסים שום דבר, וגם אם נדמה לנו שאנו מבינים משהו, אנחנו לא מבינים כלום.
עיקר עניינן של המצוות הוא לעשות נחת רוח לה´ יתברך, ומוסבר בקבלה, שבכל מצווה ומצווה אנו גורמים ומשפיעים על עניינים ומקומות שונים. לא רק בעולם שלנו, אלא אף בעולמות רוחניים וגבוהים שאינם נתפסים במימדים שאנחנו מכירים.
על פי מה שאמרנו, מובן והכרחי מדוע כל שיטת הפסיקה והנחלת ההלכה, חייבת להיות על פי מסורת מדור לדור. החכמה האלוקית האין סופית גלומה בתורה, ומגלה באמצעות דרך הלימוד והמסורת.
“על פי התורה אשר יורוך ועל המשפט אשר יאמרו לך תעשה, לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך ימין ושמאל”,
אומר הרמב”ן:
“אפילו אם [1] אומר לך על ימין שהוא שמאל או על שמאל שהוא ימין, לשון רש”י. ועניינו – אפילו תחשוב בליבך שהם טועים והדבר פשוט בעיניך כאשר אתה יודע בין ימינך לשמאלך תעשה כמצותם, ואל תאמר איך אוכל החלב הגמור הזה או אהרוג האיש הנקי הזה, אבל תאמר כך ציווה אותי האדון המצוה על המצוות שאעשה בכל מצוותיו ככל אשר יורוני העומדים לפניו במקום אשר יבחר, ועל משמעות דעתם נתן לי התורה אפילו יטעו, וזה כעניין רבי יהושע עם רבן גמליאל ביום הכיפורים שחל להיות בחשבונו [2]. והוצרך במצווה הזאת צורך גדול מאד כי התורה נתנה לנו בכתב, וידוע הוא שלא ישתוו הדעות בכל הדברים הנולדים, והנה ירבו המחלוקות [3] ותֵעשה התורה כמה תורות, וחתך לנו הכתוב הדין שנשמע לבית דין הגדול העומד לפני השם במקום אשר יבחר בכל מה שיאמרו לנו בפירוש התורה, בין שקיבלו פירושו עד מפי עד עד משה מפי הגבורה, או שיאמרו כן לפי משמעות התורה או כוונתה, כי על הדעת שלהם הוא נותן להם התורה אפילו יהיה בעיניך כמחליף הימין בשמאל, וכל שכן שיש לך לחשוב שהם אומרים על ימין שהוא ימין…” (רמב”ן, דברים י”ז, יא) [4].
המדובר במקרה שהיחיד יודע שבית-דין טעו, והולך ועושה על פיהן, משום שהוא מאמין שישנה מצווה לשמוע לדברי חכמים, אפילו למיעבד איסורא. אמונתו זו שמצווה זו חלה אף במצב כזה – היא טעותו והיא שגגתו, לאמור: הוא לא עשה כדין. אם כן, אלמלא טעותו זו, אסור היה לו לעשות כהוראת בית דין, ואילו עשה, היה עובר על איסור דאורייתא.
דברי הרמב”ן עומדים בסתירה מוחלטת למסקנת גמרא זו שהרי הוא אומר:
“…ועניינו אפילו תחשוב בלבך שהם טועים והדבר פשוט בעיניך כאשר אתה יודע בין ימינך לשמאלך תעשה כמצוותם…”
(ע”כ)
2. ואמרת אשימה עלי מלך ככל הגויים… שום תשים אליך מלך… רק…. (פרק וז פסוקים יד’-כ’)
מצוות המלך מתוך
www.daat.ac.il/encyclopedia/va
תצז: מצוות עשה – למנות עלינו מלך
תצח: מצוות לא תעשה – שלא למנות מלך נכרי
תצט: מצוות לא תעשה – שלא ירבה לו המלך סוסים
תק: מצוות לא תעשה – שלא ירבה לו המלך נשים
תקא: מצוות לא תעשה – שלא ירבה לו המלך כסף וזהב
תקב: מצוות עשה – שיכתוב לו המלך ספר תורה
יופי של ציוויים – האם מישהו שם לב למצוות אלה? כמה נשים הם הרבה? 700 כמו שלמה המלך ש”חזר בשאילה בסוף ימיו” כי הוא ל שמר על מצווה תק, לעומתו האבא, דוד המלךהיו לו רק 18 נשים, אז חז:ל עשו לו טובה ואמרו שלהרבות נשים זה החל מהאישה ה – 19. גם זו לטובה.
(הערה – כבר עיינתי בנושא שה לפני שנתיים, אבל הוא נושא מאתגר, אז אחזור במקצת על עיוני ואוסיף כהנה וכהנה)
מה מספרת לנו ויקיפדיה ב –
….המצווה – חובה או היתר?
הסגנון שבו מתארת התורה את מצוות מינוי המלך (“כי תבוא אל הארץ… ואמרת אשימה עלי מלך ככל הגויים אשר סביבותי, שום תשים עליך מלך”) הוא דו-משמעי, שכן ניתן להבין ממנו שהתורה מטילה חובה על העם להמליך עליו מלך, אך ניתן גם לראות את הפסוקים כמביעים הסתייגות. מהמילים “ואמרת אשימה עלי מלך” משתמע שהמינוי תלוי ברצון הציבור ואינו חובה, ובמילים “ככל הגויים אשר סביבותי” ישנה הסתייגות, כאילו הבקשה למנות מלך שהוא ככל הגויים היא היסחפות לא ראויה אחרי העמים האחרים. כמו כן, בספר שמואל (שמואל א’, ח’) מתוארת בקשת עם ישראל בימי שמואל למנות להם מלך, בקשה שנתקלה בהתנגדות של הנביא ושל ה’ בגלל שזה מלך ככל הגויים. מסיבות אלו ואחרות מצווה זו שנויה במחלוקת בין המפרשים.
חלק מהפרשנים הקדומים, כמו רב סעדיה גאון ורבי אברהם אבן עזרא מפרשים שהפסוק “שום תשים עליך מלך” אינו בא להטיל חובה למנות מלך, אלא לומר שהדבר מותר; לעומתם, סוברים רוב הפוסקים שמצווה מן התורה למנות מלך. תפיסה זו מבוססת על הברייתא המובאת בתוספתא של מסכת סנהדרין, ובתלמוד הבבלי שלפיה: היה רבי יהודה אומר: שלש מצוות נצטוו ישראל בכניסתן לארץ: להעמיד להם מלך, ולהכרית זרעו של עמלק, ולבנות להם בית הבחירה.
האברבנאל נקט בעמדה ייחודית בשאלה זו. לדעתו מינוי מלך אינו רצוי כלל, שהרי היו ממלכי ישראל, כמו ירבעם בן נבט, שהחטיאו את העם, ולעומת זאת הניסיון של ערי המדינה באיטליה, כמו ונציה, מראה שמדינות יכולות להצליח ולשגשג ללא מלך. לדעתו, התורה אינה מצווה על העם למנות מלך, אלא היא חוזה שהם עתידים לבקש להם מלך לאחר כניסתם לארץ – בקשה שהתורה אינה רואה בעין יפה, ולכן היא אומרת שהבקשה תהיה לשים מלך “ככל הגויים אשר סביבותי”; אלא שהתורה מזהירה את העם שבשעה שיבואו למנות מלך הם יהיו חייבים למנות מלך “אשר יבחר ה’ אלהיך בו” ולא מלך כרצונם. האברבנאל אף משווה את מצוות מינוי המלך למצוות אשת יפת תואר – מצווה שבבסיסה מצב בלתי רצוי הנובע מיצר הרע, אלא שהתורה מצווה כיצד לפעול לאחר שהאדם בחר ללכת בדרך בלתי רצויה. האברבנאל מסתמך על דעת התנא רבי נהוראי, שסבר אף הוא שאין מצווה למנות מלך, וכל פרשת מינוי המלך לא נאמרה אלא “כנגד תרעומתן” של ישראל. (ע”כ)
(בקיצור המצווה היא לא כל כך מצווה, ןחבל שלא מתייחסים לכל או לרוב המצוות באותה גישה “ירצו יאכלו…” ירצו יקיימו, לא ירצו, – גם טוב)
ומתוך
http://tora.us.fm/tnk1/tora/dv
..
הבחירות בתורה מתחלקות לשניים – יש בחירות שהן באחריות האדם (ראו בחירות השופטים, השרים והמנהיגים המקומיים – שלב א, שלב ב) אבל יש בחירות שרק ה’ רשאי לעשות. אחת מהן היא בחירת המלך:
דברים יז15: “שׂוֹם תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ אֲשֶׁר יִבְחַר ה’ אֱלֹהֶיךָ בּוֹ, מִקֶּרֶב אַחֶיךָ תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ, לֹא תוּכַל לָתֵת עָלֶיךָ אִישׁ נָכְרִי אֲשֶׁר לֹא אָחִיךָ הוּא
“.
“והנה, לא ראה ה’ יתברך למסור בחירת המלכים בימיהם ביד ההמון, לשלוש סיבות:
האחת – לפי שהמלך היה עניין מזיק מאד להמון העם כמו שזכרתי, ולכן אין ראוי שיובחר כי אם להכרח גדול. ולפי שהעם לא יבחין זמן ההכרח הזה כי אם ה’ יתברך, לכן לא היה ראוי להם לבחור מלך כי אם ה’ יתברך.
והסיבה השניה – שאף על פי שהמון העם יבחר הזמן הראוי אל המלכת המלך, הנה אין ראוי שהעם יבחר בו, לפי שהדבר קשה ועמוק להכיר את יצר לב האדם, ואף על פי שנגלהו נקי, וזך וישר פעלו, אולי בקרבו ישים ארבו, וכמאמר הנביא (ירמיהו טז יב) “עקוב הלב מכל ואנוש הוא מי ידענו”. ולפי שהיה ראוי למלוך מי שיהיה נקי המחשבות, טהור הרעיונים, ירא חטא, שפל רוח, כמו שאמר “ולא ירבה לו סוסים” “ולא ירבה לו נשים”, “לבלתי רום לבבו”, לכן לא היה ראוי לעם שהם יבחרו בו, כי הם לא ידעו ולא יבינו, הזה יכשר?, וכמאמר ה’ לנביא (שמואל א טו) “אל תבט אל מראהו… כי לא אשר יראה האדם, כי האדם יראה לעיניים וה’ יראה ללבב”. אבל אל ה’ יתברך היא הבחירה, שהוא חוקר לב ובוחן כליות.
והסיבה השלישית, שאף על פי שהעם ידעו הכרח הזמן וצורך השעה להמליך עליהם מלך, ויספיק שכלם לבחור בטוב ולמאוס ברע, הנה עם כל זה אין ראוי להם לבחור המלך, לפי שתהיה בחירתם אותו מחייבת דברי ריבות וקטטות עצומות ביניהם, באמור כל אחד ואחד “אני אמלוך”. אבל בהיות הבוחר הוא יתעלה, מי יאמר לו מה תעשה?
והנה, מפני הסיבות האלה, ציוותה התורה “אשר יבחר ה’ אלהיך בו
” (אברבנאל).
אם ממילא ה’ בוחר את המלך, מדוע יש צורך להגיד שהמלך יהיה “מקרב אחיך
“, ולאסור למנות “איש נכרי אשר לא אחיך הוא
“? והרי ממילא ה’ ממנה את המלך, והוא יבחר את מי שירצה: “על דעת המפרשים, שיהיה נבחר על פי נביא או במשפט האורים, יצוה הכתוב “תשים עליך מלך אשר יבחר ה’ אלהיך בו”, כי הוא יבחר ולא אתה… אם כן מה טעם להזהיר מִקֶּרֶב אַחֶיךָ תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ – לֹא תוּכַל לָתֵת עָלֶיךָ אִישׁ נָכְרִי אֲשֶׁר לֹא אָחִיךָ הוּא, והשם לא יבחר בנכרי?!
” (רמב”ן)?
אשר יבחר ה’ אלהיך בו“, והרי מותר למנות מלך גם בלי לשאול את נביא ה’?
6. “לדעת רבותינו יש בכתוב הזה תנאי נסתר, יאמר: שום תשים עליך המלך שיבחר השם בו אם תוכל לעשות כן שיענך השם בנביאים, אבל איש נכרי לא תוכל לתת עליך לעולם
” (רמב”ן, פירוש ראשון). כיוצא בזה כתב הרב קוק: כשאין נביא, חוזר כוח הבחירה לאומה, והאומה בכללה רשאית לבחור מלך בבחירות דמוקרטיות.
- אולם, לפי פירוש זה, כל חלק מהפסוק שייך לתקופה אחרת (” אשר יבחר ה'” – אם יש נביא, “מקרב אחיך” – אם אין נביא), כאשר לפי הניסוח נראה שהפסוק הוא
- .אחד ואין מקום להפריד אותו.
תקיא: מצוות לא תעשה – שלא לכשף
תקיב: מצוות לא תעשה – שלא לחבור חבר
תקיג: מצוות לא תעשה – שלא לשאול באוב
תקיד: מצוות לא תעשה – שלא לשאול בידעוני
תקטו: מצוות לא תעשה – שלא לדרוש אל המתים
‘
הרמב”ם בהלכות עבודה זרה פרק יא מגדיר ומבאר את עניינם של כל אחד ואחד ממעשי הקסמים והכישופים האסורים.
מנחש: הלכה ד אין מנחשין כגוים שנאמר לא תנחשו, כיצד הוא הנחש כגון אלו שאומרים הואיל ונפלה פתי מפי או נפל מקלי מידי איני הולך למקום פלוני היום שאם אלך אין חפציי נעשים, הואיל ועבר שועל מימיני איני יוצא מפתח ביתי היום שאם אצא יפגעני אדם רמאי, וכן אלו ששומעים צפצוף העוף ואומרים יהיה כך ולא יהיה כך, טוב לעשות דבר פלוני ורע לעשות דבר פלוני, וכן אלו שאומרים שחוט תרנגול זה שקרא ערבית, שחוט תרנגולת זו שקראה כמו תרנגול, וכן המשים סימנים לעצמו אם יארע לי כך וכך אעשה דבר פלוני ואם לא יארע לי לא אעשה… …. הלכה ו איזהו קוסם זה העושה מעשה משאר המעשיות כדי שישום ותפנה מחשבתו מכל הדברים עד שיאמר דברים שעתידים להיות ויאמר דבר פלוני עתיד להיות או אינו הווה או שיאמר שראוי לעשות כן והזהרו מכך, יש מן הקוסמין שמשמשים בחול או באבנים, ויש מי שגוהר לארץ וינוע וצועק, ויש מי שמסתכל במראה של ברזל או בעששית ומדמין ואומרים, ויש מי שנושא מקל בידו ונשען עליו ומכה בו עד שתפנה מחשבתו ומדבר, הוא שהנביא אומר עמי בעצו ישאל ומקלו יגיד לו. הלכה ז אסור לקסום ולשאול לקוסם אלא שהשואל לקוסם מכין אותו מכת מרדות אבל הקוסם עצמו אם עשה מעשה מכל אלו וכיוצא בהן לוקה שנאמר לא ימצא בך מעביר בנו וגו’ קוסם קסמים. מעונן הלכה ח איזהו מעונן אלו נותני עתים שאומרים באצטגנינות יום פלוני טוב יום פלוני רע יום פלוני ראוי לעשות בו מלאכה פלונית שנה פלונית או חדש פלוני רע לדבר פלוני. הלכה ט אסור לעונן אף על פי שלא עשה מעשה אלא הודיע אותן הכזבים שהכסילים מדמין שהן דברי אמת ודברי חכמים, וכל העושה מפני האצטגנינות וכיון מלאכתו או הליכתו באותו העת שקבעו הוברי שמים הרי זה לוקה שנאמר לא תעוננו, וכן האוחז את העינים ומדמה בפני הרואים שעושה מעשה תמהון והוא לא עשה הרי זה בכלל מעונן ולוקה. חובר חבר הלכה י איזהו חובר זה שמדבר בדברים שאינן לשון עם ואין להן ענין ומעלה על דעתו בסכלותו שאותן הדברים מועילין, עד שהן אומרים שהאומר כך וכך על הנחש או על העקרב אינו מזיק והאומר כך וכך על האיש אינו ניזוק, ומהן אוחז בידו בעת שמדבר מפתח או סלע וכיוצא בדברים האלו הכל אסור, והחובר עצמו שאחז בידו כלום או שעשה מעשה עם דבורו אפילו הראה באצבעו הרי זה לוקה שנאמר לא ימצא בך וגו’ וחובר חבר, אבל אם אמר דברים בלבד ולא הניד לא אצבע ולא ראש ולא היה בידו כלום, וכן אדם שאמר עליו החבר אותן הקולות והוא יושב לפניו ומדמה שיש לו בזה הנאה מכין אותו מכת מרדות מפני שנשתתף בסכלות החבר, וכל אותן הקולות והשמות המשונים המכוערים לא ירעו וגם היטב אין אותם… דורש אל המתים הלכה יג איזהו דורש אל המתים זה המרעיב את עצמו והולך ולן בבית הקברות כדי שיבא מת בחלום ויודיעו מה ששאל עליו, ויש אחרים שהם לובשים מלבושים ידועים ואומרים דברים ומקטירין קטרת ידועה וישנים לבדן כדי שיבא מת פלוני ויספר עמו בחלום, כללו של דבר כל העושה כדי שיבא המת ויודיעו לוקה שנאמר לא ימצא בך מעביר וגו’ ודורש אל המתים. בעל אוב וידעוני הלכה יד אסור לשאול בעל אוב או בעל ידעוני שנאמר לא ימצא בך מעביר וגו’ ושואל אוב וידעוני, נמצאת למד שבעל אוב וידעוני עצמן בסקילה והנשאל בהן באזהרה ומכין אותו מכת מרדות, ואם כיון מעשיו ועשה כפי מאמרן לוקה. מכשף הלכה טו המכשף חייב סקילה והוא שעשה מעשה כשפים, אבל האוחז את העינים והוא שיראה שעשה והוא לא עשה לוקה מכת מרדות, מפני שלאו זה שנאמר במכשף בכלל לא ימצא בך הוא ולאו שניתן לאזהרת מיתת בית דין הוא ואין לוקין עליו שנאמר מכשפה לא תחיה. (ע”כ) ומתוך http://www.daat.ac.il/encyclop בני ישראל נזהרו: ומזרעך לא תיתן להעביר למולך (ויקרא י”ח י”א), אשר ייתן מזרעו למולך מות יומת עם הארץ ירגמהו באבן וגו’ והכרתי אותו ואת כל הזונים אחריו וגו’ (שם כ’ ב’-ה’), לא ימצא בך מעביר בנו ובתו באש (דברים י”ח י’),
דרכי העבודה למולך ר’ חנינא בן אנטיגנוס דרש לשון ‘מולך’ – כל שהמליכוהו עליהם, אפילו צרור ואפילו קיסם שהקדישוהו לכך למולך ארעי לפי שעה. לדעת אביי המולך הוא שרגא דליבנא (שורת לבנים) באמצע, נורא מהאי גיסא ונורא מהאי גיסא, ומעבירים הילד דרך הלבנים ממעל ללהבת האש היוצא משני הצדדים. רבא אמר כמשוורתא דפוריא, שהיו עושים מדורה בחפירה, וקופצים עליה משפה לשפה, כדרך שהיו משחקים בפורים (שם עי’ רש”י). לעומת זאת הסברים אחרים מתוך http://www.biu.ac.il/JH/Parash סנהדרין] ומציעה שלושה הסברים שונים: תנו רבנן: “מעונן” – רבי שמעון אומר: זה המעביר שבעה מיני זכור )שכבת זרע משבעה בריות ומעביר על עיניו ועושה כשפים( על העין. וחכמים אומרים: זה האוחז את העיניים )אוחז וסוגר עיני הבריות ומראה להם כאילו עושה דברים של פלא והוא אינו עושה כלום(. רבי עקיבא אומר: זה המחשב עתים ושעות )לשון “מעונן” כמו בעל עונות, שמבחין את עונה( ואומר: היום יפה לצאת לדרך )ויצליח( למחר יפה ליקח )מקח וישתכר בו הלוקח(, לימודי ערבי שביעיות )כלומר ערב שביעית למדין ורגילין להיות חטין יפות(. לפי רבי שמעון, מעשה המעונן זהה למעשה המכשף, וזו כנראה הסיבה שאין הרמב”ם מקבל את דעתו,]2[ כפי שיבואר להלן. אולם שתי השיטות הנוספות, של חכמים ושל רבי עקיבא, הן אלה שהרמב”ם נקט להלכה במשנה תורה:]3[ איזהו מעונן? אלו נותני עתים שאומרים באצטגנינות יום פלוני טוב, יום פלוני רע, יום פלוני ראוי לעשות בו מלאכה פלונית, שנה פלונית או חדש פלוני רע לדבר פלוני. וכן האוחז את העיניים ומדמה בפני הרואים שעושה מעשה תימהון, והוא לא עשה – הרי זה בכלל מעונן ולוקה. (ע”כ) ולמעוניינים/ות בנושא
http://lib.cet.ac.il/pages/ite (לא אצטט) 4. מי האיש אשר ארש אשה ולא לקחה ילך וישוב אל ביתו פן ימות במלחמה ואיש אחר יקחנה יופי של מצווה, בעצ 4 מצוות שמשום מה לא נכנסו לתר”יג המצוות. פרק כ פסוקים ה’-ט’ מכילים 4 קריאות לחיילים לשחרור חיילים לפני יציאה למלחמה, קטע מעניין. מתוך |
הקושיה על הרמב”ם
בהלכות דעות פרק ה הלכה יא כתב הרמב”ם: |
דרך בעלי דעה שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה, ואחר כך יקנה בית דירה, ואחר כך ישא אישה, שנאמר (דברים כ, ה-ז):
“מי האיש אשר נטע כרם ולא חללו”, “מי האיש אשר בנה בית חדש ולא חנכו”, “מי האיש אשר ארש אישה ולא לקחה”. אבל הטיפשים מתחילין לישא אישה, ואחר כך אם תמצא ידו יקנה בית, ואחר כך בסוף ימיו יחזר לבקש אומנות או יתפרנס מן הצדקה. וכן הוא אומר בקללות (דברים כח, “: “אישה תארש… בית תבנה… כרם תטע”, כלומר, יהיו מעשיך הפוכין, כדי שלא תצליח דרכיך. ובברכה מה הוא אומר? (שמואל א, יח, יד) “ויהי דוד לכל דרכו משכיל וה’ עמו”. |
מדוע לא הלך הרמב”ם אחר הסדר המצוי במקורותיו? תירוץ אחר לרמב”ם נמצא בדבריו של ר’ יצחק אדרבי, בשו”ת שלו ‘דברי ריבות’ סימן רל, וזה לשונו: |
וקשה, שהפסוקים הם הפוכים… ונראה לענ”ד שיתורץ זה בבחינה, כי חינוך הבית אינו תלוי בזמן, כי תכף אחר עשייתו, יכול לחנכו. אבל חילול הכרם תלוי בזמן, שהיא שנה רביעית, [מדקאמר ‘ולא חללו’, משמע דבידו לחללו, אם כן נראה שכבר יש זה כמה שנטע הכרם, והיה קודם בנין הבית. ומה שאיחרו הכתוב מהבית, אינו בבחינת מציאות הנטיעה, כי אם בבחינת החילול, שהוא מאותם שאע”פ שנטע הכרם תחילה ואח”כ בנה הבית, ומן חינוך הבית קדם לזמן חילול הכרם. זהו מה שנראה לענ”ד…
ועל הנושא בתיאור מלחמת בר כוכבא , מתוך
|
.ראוי לציין כי בהתאם לסבירות ההיסטורית ולנתונים שונים התומכים בכך, הגדיר בן כוסבה את מאבקו, כמנהיגים קנאיים לפניו, כהתמודדות בעלת יסודות דתיים ומשיחיים. מגמה זו נתמכת באמירתו של רבי עקיבא (כגון “דא הוא מלכא משיחא” – זה הוא מלך המשיח) ובמטבעותיו (הופעת הכוכב, חזית המקדש). מתוך כך, יש להניח כי חוקי המלחמה הפזורים בתורה, ובעיקר בספר דברים ובספר יהושע, היו ידועים למנהיג המרד, ומהם למד על הזהות בין מלחמת העם למלחמת האל ועל מצב שבו חייבים הלוחמים להיטהר ולהתקדש לפני הקרב. מהם גם למד על הקלות ופטורים מגיוס, כפי שמימש זאת, לשם משל, יהודה המקבי, בשעה שנתן פטור מן הקרב באמאוס “…לבוני בתים, ולמארשי נשים, ולנוטעי כרמים ולרכי הלבב, לשוב כל איש לביתו על פי התורה” (מקבים א’ ג’ 56). “על פי התורה” – על פי ספר דברים פרק כ’, שם מפורטת רשימת בעלי הפטור מגיוס: “האיש אשר בנה בית ולא חנכו” (פסוק 5); האיש אשר נטע כרם ולא חללו” (פסוק 6); “האיש אשר ארש אשה ולא לקחה” (שם 7) וכן “האיש הירא ורך הלבב” (פסוק 8)…