וישלח – תשע”ח

 

From:
Sent: Sunday, 3 December 2017 4:53 AM
To:
Subject: וישלח…..ויצו…. וילן….וייותר….ויבא יעקב שלם

 

עיונים קודמים
פרשת וישלח תשע”ד

 http://toratami.com/?p=70

 

פרשת וישלח  תשע”ה

http://toratami.com/?p=280

(על – מנחת יעקב לעשיו, גיד הנשה, ויוותר יעקב לבדו ויאבק איש, ראובן ובלהה, אונס דינה,

פרשת וישלח תשע”ו

http://toratami.com/?p=481

(על – אבות ובנים, שמות הפרשה, ויקן את חלקת השדה, והחריש יעקב… וישמע ישראל, ויבא יעקב אל יצחק אביו, ותמת דבורה)

פרשת וישלח תשע”ז

toratami.com
From: Sent: Sunday, 18 December 2016 2:55 PM To: Subject: וישלח יעקב….וישא יעקב… ויבא יעקב… ותצא דינה. הקדמה כללית
(על: וישלח יעקב מלאכים…, מפגש האחים. ארצה שעיר, וילן שם בלילה ההוא, ויאבק איש…, וישתחו ארצה 7 פעמים…וירץ עשיו, ותמת דבורה)
פסוקים מההפטרה
וְהָיָה בֵית יַעֲקֹב אֵשׁ וּבֵית יוֹסֵף לֶהָבָה וּבֵית עֵשָׂו לְקַשׁ וְדָלְקוּ בָהֶם וַאֲכָלוּם וְלֹא יִהְיֶה שָׂרִיד לְבֵית עֵשָׂו כִּי יְהוָה דִּבֵּר.
וְעָלוּ מוֹשִׁעִים בְּהַר צִיּוֹן לִשְׁפֹּט אֶת הַר עֵשָׂו וְהָיְתָה לַיהוָה הַמְּלוּכָה.
חידון השבוע
1. כמה בעלי חיים (ס”הכ) שלח יעקב לאחיו עשיו?
2.(שאילה דמיונית) עכהאם ועל מה דיברו יעקב ועשיו כאשר הם נפגשו לקבור את יצחק אביהם?
3. מה קרה לחלקת האדמה שיעקב קנה?
4. מה היתה קנייה יותר יקרה, קניית מערת המכפלה או חלקת השדה שקנה יעקב? ( או מה ערך המטבע :קשיטה: לעומת שקל כסף)?
הקדמה כללית
עלילות אבותינו הולכות ומסתבכות. אברהם אבינו הסתבך בעיקר עם
1.שתים שלוש נשים בביתו
2. מלחמה עם 4 מלכים
3. עימותים עם פרעה ואבימלך
4. עם בנו (קשה להניח שהיחסים  ביניהם לאחר העקידה היו טובים, למרות ואולי בנוסף לשידוך העיוור שארגן אברהם לבנו)
5. עם בני הפילגשים
יצחק יחסית היה בעל אישיות חיוורת
יעקב היה פעלתן לא רגיל, אולי עוד מילדותו. ,ואולי גם פעלולן. מקרא לא נותן לנו הרבה פרטים על חייוו. אם נתבונן בקורות חייו לפי המסורה (להלן) יעקב חי הרבה שנים בכנען לפני צאתו לחרן אבל בינתיים במבט כללי מסכם  נראה שיעקב בחייו  הספיק להסתבך עם
1.אחיו
2. אביו
3. בן דוד
4. 4 נשיו
5. אנשי שכם
6. בניו
7, פרעה (? לא ברור מה היו היחסים בין יעקב לפרעה)
(לא רע. מה לומדים מכל זה? האם העורך המקורי של חומש בראשית התכוון לערוך ספר לימודי נצחי? האם העורך/סופר של מגיל רות או שיר השירים להבדיל, התכוון לכתוב ספר חינוכי? אלא שכנראה לאחר חורבן בית המקדש השני, לא נשארו בידי הפרושים וחז”לינו, הרבה עוגנים או שורשים יותר בעלי ערכים, רק כמה ספרים על קלף. וזאת שאילה טובה איך נוצרת אומה? או איך האומה היהודית שרדה הן אחרי חורבן הבית ומרד בר-כוכבא, והן אחר השואה ומלחמת יום העצמאות?רבות מחשבות… אחזור לחומש.,
חומש בראשית כולו גדוש באירועים. בהצצה לסיכום אירועים (של ילדי כיתה ה) ב –
רואים שאירועי אברהם ובנו יצחק (כולל לידת יעקב ועשיו מתוארים בכ –  11 אירועים נפרדים
אירועי יעקב ובניו מתוארים ב – 23 סיפורים נפרדים (כולל לידות בני ובת יעקב ונשותיו)
וקצת על הלו”ז של אבותינו — חי אברהם ב –
… יצחק נולד בשנת 2048.
בראשית – פרק כב 20-23: “ויהי אחרי הדברים האלה ויגד לאברהם לאמר הנה ילדה מלכה גם-הוא בנים לנחור אחיך. את-עוץ בכרו ואת-בוז אחיו ואת-קמואל אבי ארם. ואת-כשׂד ואת-חזו ואת-פלדשׁ ואת-ידלף ואת בתואל. ובתואל ילד את-רבקה שׁמנה אלה ילדה מלכה לנחור אחי אברהם…“: אברהם קיבל את הבשורה על לידת רבקה לאחר עקידת יצחק, כלומר רבקה נולדה לפני האירוע הבא –
  • כג 1: “ויהיו חיי שׂרה מאה שׁנה ועשׂרים שׁנה ושׁבע שׁנים שׁני חיי שׂרה” – חישבנו קודם ששרה נולדה בשנת 1958, והיא חיה 127 שנים; מכאן שהיא נפטרה בשנת 2085 (אברהם היה אז בן 137, ויצחק היה אז בן 37).
  • בפרק כד מסופר על נישואי יצחק ורבקה – הם היו אחרי שנת 2085 (בהמשך נראה מתי בדיוק).
  • כה 7: “ואלה ימי שׁני-חיי אברהם אשׁר-חי מאת שׁנה ושׁבעים שׁנה וחמשׁ שׁנים”   – אברהם נפטר בשנת 2123. תאריך זה מאוחר יותר מהתאריכים שנזכרו בהמשך הספר, אך כפי שהסברנו (במאמר ” אין מוקדם ומאוחר בתורה “), הפרשות בתורה מסודרות לפי סדר כרונולוגי של  הנושאים שלהן – פרשת חיי אברהם קודמת מבחינת הזמן לפרשת חיי יצחק, למרות שיש ביניהן חפיפה מסוימת. התורה משלימה את פרשת חיי אברהם לפני שהיא מתחילה את פרשת חיי יצחק.
  • כה 17: ישמעאל נפטר בגיל 137, כלומר בשנת 2171.
  • חיי יצחק ויעקב ב –
  • בראשית כו 34: “ויהי עשׂו בן-ארבעים שׁנה ויקח אשה את-יהודית בת-בארי החתי ואת-בשׂמת בת-אילן החתי” – כלומר בשנת 2148.
  • בפרק הבא (כז) בירך יצחק את יעקב ואת עשו. לא כתוב מתי זה קרה; הגבול התחתון הוא 2148, ואת הגבול העליון נראה בהמשך.
  • בראשית לה 28-29: “ויהיו ימי יצחק מאת שׁנה ושׁמנים שׁנה” – יצחק נפטר בגיל 180, כלומר בשנת 2228.

    תאריכים בחיי יעקב ובניו

    …..
    בראשית כה26: “…ויצחק בן-שׁשׁים שׁנה בלדת אתם” – יעקב ועשו נולדו בשנת 60 ליצחק, כלומר בשנת 2108. ….

    עד עכשיו החשבון היה ישיר, ודרש פעולות חיבור בלבד. מכאן והלאה, כדי לחשב את התאריכים בחיי יעקב ובניו, יש לעבוד מהסוף להתחלה, ולהשתמש בפעולות חיסור (נזכור שיעקב נולד בשנת 2108):

    • בראשית מז 28: “ויחי יעקב בארץ מצרים שׁבע עשׂרה שׁנה; ויהי ימי-יעקב שׁני חייו שׁבע שׁנים וארבעים ומאת שׁנה” – יעקב נפטר בגיל 147, כלומר בשנת 2255; זה היה לאחר 17 שנים של חיים במצרים, כלומר הוא הגיע למצרים בגיל 130,  בשנת 2238 (וכך נאמר גם כשיעקב הגיע למצרים – מז 9: “ויאמר יעקב אל-פרעה ימי שׁני מגורי שׁלשׁים ומאת שׁנה…“).
    • לפני שיעקב בא למצרים, אמר יוסף (מה 6): “כי-זה שׁנתים הרעב בקרב הארץ, ועוד חמשׁ שׁנים אשׁר אין-חרישׁ וקציר“. מכאן ניתן להסיק, שהרעב התחיל בשנת 128 ליעקב = 2236 לאדם.
    • …….יוסף התחיל לפתור חלומות בגיל 28 = שנת 119 ליעקב = שנת 2227 לאדם.
    • בראשית לז 2: “אלה תלדות יעקב יוסף בן-שׁבע-עשׂרה שׁנה…” – יוסף נמכר בגיל 17 = שנת 108 ליעקב = שנת 2216 לאדם.
    • בראשית ל 25-26: “ויהי כאשׁר ילדה רחל את-יוסף, ויאמר יעקב אל-לבן ‘שׁלחני ואלכה אל-מקומי ולארצי. תנה את-נשׁי ואת-ילדי אשׁר עבדתי אתך בהן ואלכה כי אתה ידעת את-עבדתי אשׁר עבדתיך’“: יעקב ביקש ללכת הביתה כשנולד יוסף. זה היה אחרי שסיים לעבוד 14 שנים – 7 שנים עבור לאה ו7 שנים עבור רחל. מכאן, שיעקב התחיל לעבוד 14 שנים לפני שנולד יוסף, כלומר בגיל 77 = שנת 2185 לאדם.
    • מכאן ניתן להסיק, שפרשת ברכות יצחק (בראשית כז) קרתה, לכל המאוחר, בשנת 2185. אך רש”י  הסיק מפסוקים בבראשית כח, שהברכות היו בשנת מותו של ישמעאל – שנת 2171, ויעקב היה 14 שנה ב”בית מדרשם של שם ועבר” לפני שהגיע לארם. כפי שחישבנו במאמר תאריכים מנוח עד אברהם, עבר היה עדיין בחיים (הוא נפטר בשנת 2187).
    • נחזור לבית לבן: לבן לא רצה “לשחרר” את יעקב מייד – הוא ביקש שיעבוד אצלו עוד, ונתן לו צאן בתמורה. על כך נאמר (בראשית לא 41): “זה-לי עשׂרים שׁנה בביתך: עבדתיך ארבע-עשׂרה שׁנה בשׁתי בנתיך, ושׁשׁ שׁנים בצאנך“, כלומר בסה”כ עבד יעקב אצל לבן 20 שנה – בין גיל 77 לגיל 97 = בין 2185 ל-2205.
    • בראשית כט 20-21: “ויעבד יעקב ברחל שׁבע שׁנים… ויאמר יעקב אל-לבן הבה את-אשׁתי כי מלאו ימי ואבואה אליה” – יעקב רצה לבוא אל רחל לאחר 7 שנות עבודה, כלומר בגיל 84 = שנת 2192. לבן רימה אותו ונתן לו קודם את לאה, אך לאחר שבעה ימים הוא קיבל גם את רחל (בראשית כט 27): “מלא שׁבע זאת ונתנה לך גם-את-זאת, בעבדה אשׁר תעבד עמדי עוד שׁבע-שׁנים אחרות” (כלומר: אחרי שבוע המשתה של לאה, הוא קיבל את רחל, אך התחייב לעבוד לאחר מכן 7 שנים נוספות).
    • מכאן ניתן להסיק, שכל ילדיו של יעקב נולדו לו בין גיל 84 לגיל 91 (חוץ מבנימין שנולד אחר-כך). לא נאמר מתי בדיוק נולד כל אחד, אך מכיוון שיש הרבה ילדים ומעט שנים – לא נשארות הרבה אפשרויות:
      • בראשית כט32: ראובן נולד ללאה ראשון – כנראה בסוף שנת 84 ליעקב (84 ועוד 9 חודשים).
      • בראשית כט33: שמעון נולד ללאה שני – כנראה באמצע שנת 85 ליעקב (85 ועוד 6 חודשים). …..
      • בראשית ל1: “ותרא רחל כי לא ילדה ליעקב, ותקנא רחל באחתה… ותאמר ‘הנה אמתי בלהה,
      • בראשית ל9: “ותרא לאה כי עמדה מלדת, ותקח את-זלפה שׁפחתה, ותתן אתה ליעקב לאשׁה” – אם נניח שאישה צריכה שנה כדי לראות שהיא לא מצליחה ללדת, אז זה היה בשנת 88 ליעקב.
      • בראשית ל10: גד נולד לזלפה, שפחת לאה, לאחר כשנה – כנראה בשנת 89 ליעקב.
      • בראשית ל12: אשר נולד לזלפה לאחר מכן – כנראה בשנת 90 ליעקב.
      • בראשית ל14: “וילך ראובן בימי קציר-חטים, וימצא דודאים בשׂדה, ויבא אתם אל-לאה אמו. ותאמר רחל אל-לאה ‘תני-נא לי מדודאי בנך’. ותאמר לה ‘המעט קחתך את-אישׁי ולקחת גם את-דודאי בני?’ ותאמר רחל ‘לכן ישכב עמך הלילה תחת דודאי בנך’. ויבא יעקב מן-השׂדה בערב, ותצא לאה לקראתו ותאמר ‘אלי תבוא כי שכר שכרתיך בדודאי בני’. וישכב עמה בלילה הוא. וישׁמע אלהים אל-לאה, ותהר ותלד ליעקב בן חמישׁי. ותאמר לאה ‘נתן אלהים שׂכרי אשׁר-נתתי שׁפחתי לאישׁי’ ותקרא שׁמו ישׂשכר….“: ראובן הביא ללאה דודאים (צמח שנחשב מועיל לפריון), כי ראה שהיא לא יולדת. זה היה, כנראה, אחרי תחילת שנת 88 ליעקב, אך   ייתכן שזה היה לפני שנולד אשר (ע”ע ” אין מוקדם ומאוחר בתורה “); נניח שזה היה 3 חודשים אחרי תחילת שנת 88 ליעקב. לפי זה, יששכר נולד 9 חודשים אחר-כך, כלומר בשנת 89 ליעקב.
      • בראשית ל19: זבולון נולד ללאה 9 חודשים אחר כך, כלומר בסוף שנת 89 ליעקב (89 ועוד 9 חודשים);
      • בראשית ל21: דינה נולדה ללאה 9 חודשים אחר כך, כלומר באמצע שנת 90 ליעקב (90 ועוד 6 חודשים).
      • בראשית ל22-24: “ויזכר אלהים את-רחל… ותהר ותלד בן… ותקרא את-שׁמו יוסף…“: כאמור למעלה, יוסף נולד בשנת 91 ליעקב – יוסף הוא הבן הצעיר ביותר שנולד בארם.
      • הבן האחרון – בנימין – נולד רק אחרי שיעקב חזר לארץ כנען, כלומר אחרי שנת 97 ליעקב (2205 לאדם).

    תאריכים במצרים…(ע”כ. מומלץ למדקדקים/ות)

(מה שמעניין,  יעקב נולד בשנת 2108 לבריאה, ללבן חותנו (לעתיד) הוא הגיע בגיל 77. מה הו פעלוליו במשך זמן כה ממושך? שניים ידועים מהמקרא = קניית הבכטרה וקבלת  ברכות אביו במרמה. שני פעלולים לא הכי נעימים לקורא בן ימינו. ה”פעלול” השלישי – לפי חז”לינו הוא 14 לימוד תורה ??? בבית מדרשו של עבר. יפה וד”ל)
פסוקי השבוע
קטונתי
ויקח מן הבא בידו
ויחבקהו…וישקהו
בני יעקב באו על החללים ???
ויעל מעליו א-להים
ערב שבת שלום
פתיחה
קשה להחליט איזו פרשה בתולדות יעקב ובניו, יותר מרשימה בעלילותיה.
אנחנו עדיין במתח  שיא.  לפני שבוע, יעקב יצא לדרך לביקור משפחתי דחוף, ,בגללל שתי סיבות, עם  מטרה אחת, למצא אישה.
וזה – “מציאת אישה” נושא די חשוב בחומש בראשית שחוזר ומודגש מידי פעם, עוד מימי הבריאה, “לא טוב היות האדם לבדו…”, דרך “ויראו בני א-להים את בנות האדם כי טובות הנה ויקחו להם נשים מכל אשר בחרו”, ועד – אברהם שרה ופרעה, אברהם שרה והגר וקטורה, ושדוך רבקה. והנה – לפני שבוע יעקב יצא בגפו, והוא כרגע, אחרי 22 שנות גלות  חוזר עם 4 נשים ו – 12 ילדים, ועבדים ושפחות (היכן הם היו העבדים והשפחות, בפגישה עם עשיו? סתם הכתוב. כנראה הם אי שם עם הכבודה הרבה במחבוא)
מעניין המיקום הגיאוגרפי’  מה היה מסלול ההליכה של יעקב מחרן לכנען – לשכם דווקא (למה לשכם ולא ישר להורים? ולמה יעקב קונה חלקת אדמה
 ומה הו עושה איתה? סתם הכתוב.
והפרשה (כמו בסיפורים אחרים אפופה במעין מסתורין. הסיפורים יפים. העלילה לעתים מותחת, לעיתים מעלה חיוך, אבל רובה ככולה מעלה תמיהה אחת גדולה – בשביל מה כל זה, “מה בא הכתוב ללמדנו?
לפי הרבה מהסיפורים הללו נראה שעורך סיפורי בראשית, היה אנטישמי לא קטן.
                                                                                                                                                      
ולמעוניינים/ות במדרש נאה, מומלץ לעיין במדרש תנחומא ב –
נושאים ופסוקים לעיון ודיון נוסף
1. ארצה שעיר שדה אדום… ויעבור את מעבר יבוק… ויעבירם את הנחל
לפני שנה עיינתי בשם המקום “שעיר”, אבל ללא מפה וכדו’. הנושא מעניין מכמה בחינות – מתי התיישב עשיו בשעיר ובכלל מה היה מסלול ההליכה של יעקב בחזרתו לכנען.
על מיקום ארץ אדום, מתוך –
Inline image 4
תיאור נרחב על נושא “הר שעיר” ניתן ב-
(לא אצטט. מומלץ)
וסיכום על אדום – שעיר מובא ב –
(לא אצטט)
ומתוך עוד אתר מומלץ לעיון נוסף ב –

“אין לדעת מה פירושם המדויק של הכתובים במקרא, המסמנים את קדש ברנע כעיר בקצה גבול אדום (במדבר כ, טז). אולי הכוונה למרכז החשוב ביותר בקצה סיני והנגב, שממנו התקדמו שבטי ישראל לעבר גבול אדום.

תחום מושבם העיקרי של האדומים היה ממזרח לערבה, ויתכן שבזמנים שונים פרצו לעבר הערבה והנגב. לפי התורה הלך עשו “אל ארץ (שעיר) מפני יעקב אחיו” (בראשית ל”ו ו). האדומים תפסו את כל החבל ההררי מנחל זרד על גבול מואב בצפון ועד לשון ים סוף בדרום, ומעמק הערבה במערב עד מדבר ערב במזרח. יש אומרים שבשם “אדום” נקראה הארץ הזאת על שום סלעיה, סלעי אבן החול הנובית האדומה. וכן דרשו חז”ל:

“ארצה שעיר שדה אדום, ותבשילו אדום וארצו אדומה” (בר”ר עה, ה).

בצאת ישראל ממצרים במאה ה- 13 לפנה”ס, הייתה אדום ארץ פוריה, ובה יערות (מכאן שמה “שעיר”), שדות בר ומכרות נחושת. יושביה, כיושבי ארצות עמון ומואב, היו מהעמים השמיים שנאחזו בעבר הירדן, אחרי שהדפו מפניהם את הנודדים יושבי הארץ הקדמונים. מתחילה היו גם האדומים רועים נודדים, אך במאות השנים הבאות (המאות 13-18 לפני הספירה) עברו לישיבת קבע והקימו ישובים גדולים ומבוצרים בכל ארץ אדום,
ומעבר יבוק – לפי

מיקומו של מעבר יבוק

הצלבנים זיהו את מעבר יבוק עם גשר בנות יעקב שנקרא על ידם בלטינית “Vadum Jacob” (מעבר יעקב). הנוסע משה באסולה, שביקר בארץ ישראל בשנת 1521, כתב בספר המסעות שלו:”עוברים הירדן גשר אבנים קורים אותו: גשר יעקב, אומרים ששם עבר יעקב אבינו, עליו השלום, בשובו מחרן”[1]. חוקר ארץ ישראל הרב יהוסף שוורץ טוען כי זיהוי זה בטעות יסודו. לטענתו נמצא מעבר יבוק דרומית לבית שאן מול העיר שכם[2] ניתן לצפות על מיקומו המשוער של מעבר יבוק ממרומי הר כביר לצד צפון מזרח. בתחתית ההר נמצא עמק תרצה הפורה בו זורם נחל תרצה, מצפון בקעת הירדן ומעבר לה אפיק נחל יבוק החוצה את הרי הגלעד בעמק סוכות

ושתי מפות, על הדרך של אברהם אבינו לארץ כנען, והדרכים בכנען. מתוך

http://www.daat.ac.il/he-il/history/tkufot/avot/kahana_avot.htm

Inline image 1

דרך שניה העוברת בפנים הארץ היא דרך המלך דרך זו ידועה גם ממלחמת הארבעה את החמישה דרך זו מקבילה במידה רבה לדרך חוף הים. בתחילתה של דרך המלך במצרים ומשם ממשיכה דרך הנגב, קדש ברנע והערבה, עוברת את עבר הירדן המזרחי בכיוון לדמשק ומשם דרך תדמור לארם נהרים. בחלקה הדרומי היא נקראת דרך מדבר אדום מדרך המלך נסתעפו סעיפים שונים בכיוון עבר הירדן המערבי. למשל, דרכו של יעקב לשכם, לעמק סוכות ועוד.

 

ומפה שנייה
Inline image 3

דרך אחרת, אם כי לא ראשית כשתי הדרכים הראשונות, חשובה אף היא ועברה בקו פרשת המים בפנים הארץ – באפרים וביהודה. בדרך זו הלכו האבות: היא עוברת בין המרכזים החשובים: שומרון, שכם, בית-אל ומכאן לירושלם, חברון, באר שבע ומתחברת עם דרך שור לאורך הדרכים האלה נוצרו תחנות קבועות במקומות בהם נמצאו שפע מים או נאות מדבר. 

ומתוך
 ….
הר שעיר

 

הר מדרום מזרח לים המלח; או ממערב לעמק הערבה

רכס הרים דרומית-מזרחית לים המלח, בינו לבן אילת, הידוע גם בשם: הר עשו על שם בני עשו שישבו בו. הר שעיר זה מתרומם לגובה ניכר מעמק הערבה שעל גבולו המערבי, ובשיאו ג’בל הרון (מקום קבורת אהרן, לפי מסורת ערבית) מגיע לרום של 1336 מ’. את ההר הזה סבבו משה וישראל ימים רבים בגלל האזהרה “כי ירושה לעשו נתתי את הר שעיר”.

בשמו “שעיר” נקרא, כנראה, על שם העצים והשיחים שהיו מכסים צלעותיו בימי קדם. מחציתו הצפונית של ההר נקראת כיום בפי הערבים: אל ג’בל, ומחציתו הדרומית – תימן, א שרא. במקרא ואצל פלביוס מכונה החלק הצפוני של ההר בשם: גבל.

תרגום יונתן וירושלמי בבראשית מתרגמים “בהררי שעיר” – בטווריא רמיא דגבלא; בטורא דגבלא.

ההר מקבל שפע רוחות וגשמים והוא עשיר במעינות מים ובעצים. עליו נאמרה ברכת יצחק לעשו: “משמני הארץ יהיה מושבך ומטל השמים מעל”.

הישוב בהר שעיר זה קדום, ולפי התורה, כבר בימי אברהם ישב בו החורי אשר כדרלעומר הכה אותו “בהררם שעיר עד איל פארן”.

החורי נדד או הושמד, כעדות הכתוב: “ובני עשו יירשום וישמידום מפניהם וישבו תחתם”. ישוב הררי זה, שהשתרע על הרי אדום שמזרח לערבה, נזכר במקרא בשם: ארץ שעיר, שדה אדום, ארץ אדום, ויחזקאל בחמתו על אדום קרא: “שממה תהיה הר שעיר וכל אדום כולה”.

קביעת מקום הר שעיר במזרח עמק הערבה מעורר כמה בעיות ביחס לכתובים שונים במקרא, אשר לשם פתרונן קובע החוקר אבל את הר שעיר ממערב לעמק הערבה, ושיאו המרכזי בג’בל מאקרה שבדרום הר לוצן, המתרומם לגובה של 1055 מ’.

ומתוך ניתוח מקיף על פגישת יעקב ועשיו ב –
תקציר: שאלות רבות עולות מן המקראות על מהלך חייו של עשיו, מתי נשא את נשותיו, מתי נולדו ילדיו, מתי התיישב בהר שעיר, ומדוע צריך היה יעקב לעבור דרך הר שעיר בדרכו חזרה לכנען
. פגישת יעקב ועשו יעקב בהיותו בחרן שמע שאחיו מקים את ממלכתו בשעיר, ובטרם נכנס לארץ שלח אליו מלאכים לאמר:
“כה אמר עבדך יעקב עם לבן גרתי” וגו’.
אולם, עשו כבר שמע על בואו של יעקב והוא מתקרב אליו להורגו וארבע מאות איש עמו5. לאחר שנאבק יעקב עם המלאך, נפגש יעקב עם עשו כאח אוהב, עד שעשו מציע לו ללוותו –
“ויאמר נסעה ונלכה ואלכה לנגדך” (בראשית לג, יב).
יעקב דוחה את ההצעה ואומר
“יעבר נא אדני לפני עבדו, ואני אתנהלה לאיטי לרגל המלאכה אשר לפני ולרגל הילדים, עד אשר אבא אל אדני שעירה” (בראשית לג, יד).
פסוק זה הוא קשה מאוד, שכן מדוע יאמר יעקב שהוא יגיע לשעיר, והרי הוא הולך אל אביו לארץ כנען, ושעיר כלל לא נמצאת בדרכו. וכבר עמדו חז”ל על הפסוק ואמרו:
“ואימתי ילך, בימי המשיח, שנאמר ועלו מושיעים בהר ציון לשפוט את הר עשו” (רש”י שם עפ”י בראשית רבה עח, יד).
אפשר להסביר את דברי יעקב על דרך הפשט בשני אופנים:
א. הרמב”ן לומד כי הייתה דרך להגיע לארץ כנען גם דרך שעיר. על אף שזוהי דרך ארוכה יותר, ונוח יותר לעבור את הירדן ולהיכנס ישר לארץ על מנת להגיע לחברון, אומר יעקב לעשו כי הוא ילך דרך ארצו של עשו, ואם ירצה אחיו לעשות לו כבוד הוא ילווהו מארצו עד חברון6.
…. (ע”כ. איך אומרים סרסהו ודרשהו. כשרוצים מסרסים את הפשט הפשוט לפשט שונה ומורכב)
 
2. ויקן את חלקת השדה…. במאה קשיטה
יעקב המתנחל הראשון (ואולי השני שקונה חלקת אדמה מהילידים. על מנת להתבולל? וככן המשך מתואר אונס דינה. וצים להיהפך למקומיים? יש דרך. ואז ה’ מתערב ומייעץ לו לעבור דירה ולשכוח מהרעיון של התבוללות תוך התנחלות.
מתוך

….

נתוני המקרא
בראשית לג. יח-כ:
ויבא יעקב שלם עיר שכם אשר בארץ כנען בבאו מפדן ארם ויחן את פני העיר. ויקן את חלקת השדה אשר נטה שם אוהלו מיד בני חמור אבי שכם במאה קשיטה. ויצב שם מזבח…
זו היא ההיאחזות השנייה של האבות באדמת כנען. הראשונה היתה רכישת שדה המכפלה והמערה אשר בו בידי אברהם (בראשית כג).
ב) יהושע כד, לב:
ואת עצמות יוסף אשר העלו בני ישראל ממצרים קברו בשכם בחלקת השדה אשר קנה יעקב מאת בני חמור אבי שכם במאה קשיטה ויהיו לבני יוסף לנחלה.
פסוק זה הוא חלק מהחתימה החגיגית של ספר יהושע. מחבר הספר בחר לסיים את ספר הכיבוש וההתנחלות בציון מקום קבורתם של יהושע המנהיג, אלעזר הכהן הגדול, ויוסף שקבורתו מסמלת את הקשר בין האבות לבין הבנים נוחלי הארץ. תן דעתך לסדר הדברים: האתר הוא קודם כל חלקת השדה של יעקב, אליה הוסיפו בני ישראל את קברו של יוסף.
מבחר עדויות על המקום בתקופה הרומית- ביזנטית
אוונגליון יוחנן ד, 6-4:
ויבא לעיר מערי שומרון ושמה סיכר (Sychar) ממול חלקת השדה אשר נתן יעקב ליוסף בנו ושם באר יעקב.
חשיבותו של מקום זה היא קודם כל בכך שהוא מלמד שחלקת השדה היתה מקום מפורסם בזמן כתיבת הספר (מאה א’ לסה”נ), אשר על פיו הוא מגדיר את מקומה של העיר סיכר. בנוסף לכך יש כאן הגדרת שטח עשירה בפרטים. המקור אינו מזכיר את שכם שהיתה חרבה באותו זמן ולא את ניאפוליס שנבנתה בשנות השבעים של המאה הראשונה. סיכר מזוהה בוודאות בכפר עסכר (על סמך מקורות רבים, בפרט כרוניקות שומרוניות) שמרכזו העתיק נמצא כ- 600 מ’ צפונית מזרחית לקבר יוסף של ימינו, ובאר יעקב היא ככל הנראה הבאר העתיקה והעמוקה (32 מ’) 500 מ’ מדרום לקבר יוסף.
מדרש בראשית רבה עט, יט:
ויקן את חלקת השדה וגו’. אמר ר’ יודה ביר’ סימון (תחילת מאה ד’ לסה”נ) זה אחד  מג’ מקומות שאין אומות העולם יכולין להונות את ישראל ולומר גזולים הם בידכם ואילו  הן מערת המכפלה, ובית המקדש וקבורתו של יוסף,מערת המכפלה וישקל אברהם  לעפרון, בית המקדש ויתן דוד לארנן וגו’, קבורתו של יוסף ויקן את חלקת השדה.
אין ספק שברקע הדברים עומד אתר קונקרטי ותביעה יהודית לבעלות עליו. ספר האונומסטיקון לאוסביוס (ראשית מאה ד’ לסה”נ) 150,1 מהד’ מלמד מס’ 805: שכם (Sychem)…
עיר יעקב, היום חרבה, ומראים את המקום בפרוורי ניאפוליס, שם נראה גם קבר יוסף.
ניאפוליס- נאבלס היא ה’קסבה’ של היום כ 2.5 ק”מ ממערב לקבר יוסף. הכותב הכיר עדיין את התל העתיק והחרב של שכם, ציין את היחס בינו לבין ניאפוליס, והיה מודע לקבר יוסף הצמוד אליו. התאור הולם את קבר יוסף המוכר לנו כיום למרגלות התל ממזרח.
‘תיאודוסיוס’ (נוסע נוצרי 520-518 לסה”נ): פרק ב’ הוצ’ Geyer 137,13.
בסמוך לבאר יעקב שם עצמות יוסף הקדוש (ע”כ)
ועוד ל הקנייה (כולל המילה :קשיטא) ב –
(לא אצטט)
 
3. וירא א-להים אל יעקב עוד בבואו מפדן ארם

 

 
א-להים ו/או ה’ התחיל להתערב בחייו של יעקב רק לאחר צאתו מבאר שבע, כלומר בערך בגיל 77. אפשר להניח שה’ (א-להים) לא היה כל כך מפסוט, ואולי להיפך א-להים כל כך התלהב  מההתנהגות של יעקב ה בקניית הבכור וה מ”גניבת: הברכות, ולכן החליט להתערב.
— ביציאה מבאר שבע “והנה ה’ ניצב עליו..”
— בחרן(אחרי 22 שנה בגולה)  “ויאמר ה’ אל יעקב שוב אל ארץ אבותיך..”
— בשכם (אחרי שבניו רצחו כל זכר בעיר “ויאמר א-להים אל יעקב קום עלה בית אל…”
— אחרי מות דבורה המינקצ “ויקרא א-להים אל יעקב עוד… ויברך אותו
ויבואו עוד פעמים שה’ מופיע ומדריך את יעקב בעצותיו וברכותיו. יעקב צריך עידוד או הדרכה או דחיפה, לביצוע משימות או להצלה. כנראה שזה המשך לתנאי שציב יעקב ב”ראיון הראשון שלו עם ה’/א-להים.
ואכן, מדרש נאה  מתוך
….אמר רב שמואל בר נחמן:
כל הנודר ואינו משלם גורם לאשתו שתמות, שנאמר: אם אין לך לשלם למה יקח משכבך מתחתיך (שם כ”ב), הוא שמשה מזהיר את ישראל, דכתיב: כי תדר נדר וגו’ כי דרש ידרשנו שני פעמים.

למה?

אלא ללמדך דורשו ודורש עונות אחרים עמו.
וכן הוא אומר: ואחר נדרים לבקר.ואמר רבי ינאי:
הנודר ואינו משלם, פנקסו מתבקרת לפני הקדוש ברוך הוא, ואומר: היכן פלוני בן פלוני שנדר נדר ביום פלוני.
בא וראה, כשהלך יעקב לארם נהריים, מה כתיב שם?
וידר יעקב נדר לאמר וגו’ (בראשית כח), השיבו על כל דבר ודבר, הלך ונתעשר ובא וישב לו ולא שלם את נדרו, הביא עליו עשו ובקש להרגו, נטל ממנו כל אותו דורון, עזים מאתים.

לא הרגיש, הביא עליו המלאך ורפש עמו ולא הרגו, שנאמר: ויותר יעקב לבדו ויאבק איש עמו, זה סמאל שרו של עשו שבקש להרגו, שנאמר: וירא כי לא יכול לו ונעשה צולע.

כיון שלא הרגיש, באת עליו צרת דינה, שנאמר: ותצא דינה.

כיון שלא הרגיש באת עליו צרת רחל, שנאמר: ותמת רחל ותקבר.

מסייע ליה לרב שמואל בר נחמן דאמר:
כל הנודר ואינו משלם גורם לאשתו שתמות, שנאמר: אם אין לך לשלם וגו’.
אמר הקב”ה: עד מתי יהא הצדיק הזה לוקה ואינו מרגיש?!

באיזה חטא לוקה?
הריני מודיעו, שנאמר: ויאמר אלהים אל יעקב קום עלה בית אל ושב שם.

אמר ר’ איבו:
מהולתך טרשא אקיש עלה.
א”ל הקדוש ברוך הוא: לא הגיעוך הצרות האלו, אלא על שאחרת את נדרך, אם את מבקש שלא יגיעוך עוד צרה, קום עלה בית אל ועשה שם מזבח לאותו מקום שנדרת לי שם נדר, אנכי האל בית אל אשר משחת שם מצבה, אשר נדרת לי שם נדר.

א”ר אבא בר כהנא:
א”ל הקב”ה ליעקב: בשעת עקתא נדרא, בשעת רווחא שמטי,?!
כשהיית בצרה נדרת וכשאתה בריוח שכחת, מיד ויאמר יעקב אל ביתו ואל כל אשר עמו וגו’ ונקומה ונעלה בית אל וגו’.  ….(ע”כ)

ויקן את חלקת השדה…. במאה קשיטה
יעקב המתנחל הראשון (ואולי השני שקונה חלקת אדמה מהילידים. על מנת להתבולל? וככן המשך מתואר אונס דינה. וצים להיהפך למקומיים? יש דרך. ואז ה’ מתערב ומייעץ לו לעבור דירה ולשכוח מהרעיון של התבוללות תוך התנחלות.
מתוך

….

נתוני המקרא
בראשית לג. יח-כ:
ויבא יעקב שלם עיר שכם אשר בארץ כנען בבאו מפדן ארם ויחן את פני העיר. ויקן את חלקת השדה אשר נטה שם אוהלו מיד בני חמור אבי שכם במאה קשיטה. ויצב שם מזבח…
זו היא ההיאחזות השנייה של האבות באדמת כנען. הראשונה היתה רכישת שדה המכפלה והמערה אשר בו בידי אברהם (בראשית כג).
ב) יהושע כד, לב:
ואת עצמות יוסף אשר העלו בני ישראל ממצרים קברו בשכם בחלקת השדה אשר קנה יעקב מאת בני חמור אבי שכם במאה קשיטה ויהיו לבני יוסף לנחלה.
פסוק זה הוא חלק מהחתימה החגיגית של ספר יהושע. מחבר הספר בחר לסיים את ספר הכיבוש וההתנחלות בציון מקום קבורתם של יהושע המנהיג, אלעזר הכהן הגדול, ויוסף שקבורתו מסמלת את הקשר בין האבות לבין הבנים נוחלי הארץ. תן דעתך לסדר הדברים: האתר הוא קודם כל חלקת השדה של יעקב, אליה הוסיפו בני ישראל את קברו של יוסף.
מבחר עדויות על המקום בתקופה הרומית- ביזנטית
אוונגליון יוחנן ד, 6-4:
ויבא לעיר מערי שומרון ושמה סיכר (Sychar) ממול חלקת השדה אשר נתן יעקב ליוסף בנו ושם באר יעקב.
חשיבותו של מקום זה היא קודם כל בכך שהוא מלמד שחלקת השדה היתה מקום מפורסם בזמן כתיבת הספר (מאה א’ לסה”נ), אשר על פיו הוא מגדיר את מקומה של העיר סיכר. בנוסף לכך יש כאן הגדרת שטח עשירה בפרטים. המקור אינו מזכיר את שכם שהיתה חרבה באותו זמן ולא את ניאפוליס שנבנתה בשנות השבעים של המאה הראשונה. סיכר מזוהה בוודאות בכפר עסכר (על סמך מקורות רבים, בפרט כרוניקות שומרוניות) שמרכזו העתיק נמצא כ- 600 מ’ צפונית מזרחית לקבר יוסף של ימינו, ובאר יעקב היא ככל הנראה הבאר העתיקה והעמוקה (32 מ’) 500 מ’ מדרום לקבר יוסף.
מדרש בראשית רבה עט, יט:
ויקן את חלקת השדה וגו’. אמר ר’ יודה ביר’ סימון (תחילת מאה ד’ לסה”נ) זה אחד  מג’ מקומות שאין אומות העולם יכולין להונות את ישראל ולומר גזולים הם בידכם ואילו  הן מערת המכפלה, ובית המקדש וקבורתו של יוסף,מערת המכפלה וישקל אברהם  לעפרון, בית המקדש ויתן דוד לארנן וגו’, קבורתו של יוסף ויקן את חלקת השדה.
אין ספק שברקע הדברים עומד אתר קונקרטי ותביעה יהודית לבעלות עליו. ספר האונומסטיקון לאוסביוס (ראשית מאה ד’ לסה”נ) 150,1 מהד’ מלמד מס’ 805: שכם (Sychem)…
עיר יעקב, היום חרבה, ומראים את המקום בפרוורי ניאפוליס, שם נראה גם קבר יוסף.
ניאפוליס- נאבלס היא ה’קסבה’ של היום כ 2.5 ק”מ ממערב לקבר יוסף. הכותב הכיר עדיין את התל העתיק והחרב של שכם, ציין את היחס בינו לבין ניאפוליס, והיה מודע לקבר יוסף הצמוד אליו. התאור הולם את קבר יוסף המוכר לנו כיום למרגלות התל ממזרח.
‘תיאודוסיוס’ (נוסע נוצרי 520-518 לסה”נ): פרק ב’ הוצ’ Geyer 137,13.
בסמוך לבאר יעקב שם עצמות יוסף הקדוש (ע”כ)
ועוד ל הקנייה (כולל המילה :קשיטה) ב –
(לא אצטט)
 
4. ואלה תולדות עשו הוא אדום, עשו לקח את נשיו…
הסבר ל שמות נשות עשיו ניתן ב –

כידוע יש שינוי וסתירה בין שמות נשותיו של עשו , להלן הפתרון שלי : בראשית כו לד :” ויהי עשו בן ארבעים שנה ויקח אשה את “יהודית בת בארי החתי” ואת “בשמת בת אילן החתי” :

בראשית כח ט :” וילך עשו אל ישמעאל ויקח את “מחלת בת ישמעאל” בן אברהם אחות נביות ..

בראשית לו א :” עשו לקח את נשיו מבנות כנען את “עדה בת אילון החתי” ואת “אהליבמה בת ענה בת צבעון החוי” :

ואת “בשמת בת ישמעאל” אחות נביות: “”

נראה לי שהגרסה השניה יותר מדויקת ואפרש על פיה : “”

עדה בת אילון החתי “{{{1}}} מחלת (“בת ישמעאל”) מ-חלת מלשון “{{{1}}}” (תכשיט) “{{{1}}}

בשמת בת ישמעאל “{{{1}}} בשמת (“בת אילן החתי”) (בשמת שם ישמעאלי מקביל לשם בנו “מבשם” ) “”

אהליבמה בת “ענה” בת צבעון החוי “{{{1}}} יהודית בת “בארי” (ה”חתי”)

אהליבמה מלשון אהל יבם = “יתד” האהל , יהודית מלשון “ידית / יתד” (ע:כ. ויש המשך)

 
5. ואלה המלכים… ואלה שמות אלופי עשיו
בשביל מה כל האוסף הלזה (פרק לו’)? – מתוך גליונות נחמה ב –

“פרק זה, אשר מרובות ושונות הן הבעיות הקשות המתעוררות על ידי פסוקו לא עסקנו בו עדיין בגיליונינו; בחרנו הפעם בשתי בעיות בלבד, בשמות נשי עשו העומדות בסתירה לשמות הכתובים בכ”ו ובכ”ח, ובשאלה הגדולה לטעמו ונחיצותו של פרוט זה בבני עשו ונשותיהם ופלגשותיהם.לשאלה א’ נוסיף כאן את דברי “ספר הישר” המעבד מסורות אגדה שונות אשר הגיעו אליו….. (ע”כ. אבל אין הסבר לבעייה השנייה)

ומתוך אוסף פירושים על תולדות עשיו וגו’ ב –

http://mobile.tora.ws/html/1-35.html

….

ואלה המלכים אשר מלכו בארץ אדום. נכתב זה להגיד כי נתקימה בו ברכת יצחק שאמר לו ועל חרבך תחיה (לעיל כז מ) כי גברו על בני שעיר החורי ומלכו עליהם בארצם ואלה הערים מדינות בארץ אדום כי בצרה לאדום היא כמו שכתוב (ישעיהו לד ו) כי זבח לה’ בבצרה וטבח גדול בארץ אדום וכן ארץ התימני מאדום כמו שנאמר בו (עובדיה א ט) וחתו גבוריך תימן למען יכרת איש מהר עשו וכולם כך המה אבל ספר הכתוב כי לא היו מלך בן מלך כאשר היו בישראל “ולפני מלך מלך” – ימים רבים קודם ואין טעם “לפני מלך מלך” שנמשכה מלכות אלה עד מלכות ישראל (ראה רש”י ורד”ק) אבל לאמר כי אז לא תהיה להם מלכות לקיים “ואת אחיך תעבוד” (לעיל כז מ) ויתכן שאלו כולם בימי משה כבר עברו כי היו זקנים בעת שהמליכו אותם ולא האריכו ימים
ואלה המלכים. יש אומרים כי בדרך נבואה נכתבה זאת הפרשה. ויצחקי אמר בספרו כי בימי יהושפט נכתבה זאת הפרשה. ופי’ הדורות כרצונו הכי קרא שמו יצחק כל השומע יצחק לו. כי אמר כי הדד הוא הדד האדומי ואמר כי מהיטבאל אחות תחפנחם. וחלילה חלילה שהדבר כמו שדבר על ימי יהושפט וספרו ראוי להשרף ולמה תמה על שמנה מלכים שמלכו שהם רבים. והנה מלכי ישראל כפלים במספר. ושני אלה המלכים קרובים לשני מלכי ישראל. גם מלכי יהודה רבים הם ממלכי אדום עד ימי משה והאמת שפי’ לפני מלך מלך על משה מלך ישראל וכן כתוב ויהי בישורון מלך:
לפני מלך מלך. קודם שימלוך משה עליהם במצות האל ית’ כאמרו ויצום אל בני ישראל על דרך וצוך לנגיד:
ואלה המלכים. בשביל שאמר יעקב לעשו ח”פ אדוני מלכו ח’ מלכים קודם ישראל, וכנגדם מלכו ח’ מלכים עד יהורם ובימיו פשע אדום: (ע:כ)
הזמן עובר והעיון לא גומר, רק מסיים להפעם ב –
“ואת הארץ אשר נתתי לאברהם ויצחק לך אתננה”
שבת שלום
שבוע טוב
להת

Leave a Reply